Dorsen, voor de laatste keer (rond 1973). Foto is geplaatst door roscho op 08-10-2021 om 21:35:22, met 18 reacties.

Schlüter Onbekend

+5
roscho
Dorsen, voor de laatste keer (rond 1973)

Reacties

+4
Kidd
Dat was toen wel aardig uit de tijd
+3
Albert Peters
@Kidd ik denk dat zo dorsen begin 60 niet veel meer gedaan werd
+7
roscho
Onze buurman had een loonbedrijfje, het bestond al vanaf ongeveer 1948. Toen er geen opvolger in het bedrijf was, werd geen nieuw materiaal meer aangeschaft. Toen anderen al lang met de combine werkten, ging het hier nog op de oude manier: graan (vooral rogge) maaien, aan de roggemijt op het land pakken en in de winter dorsen. Daarna werden de strobalen op deel door een luik gestoken en opgeslagen tot de varkens en de koeien het nodig hadden. Voor het dorsen kwam de hele buurt te hulp. Ook mijn grootvader werd jaarlijks gevraagd, vandaar dat ik deze foto's in bezit heb. De allerlaatste keer dat er gedorst werd was rond 1973. Daarna is het loonbedrijf helemaal gestopt. De twee dorsmolens hebben nog heel lang in een loods gestaan. Toen er een flink door houtworm was aangetast, werd deze op het land gereden en met een baal stro eronder in brand gestoken. Het oude ijzer was in die tijd duur. De andere dorsmolen is uiteindelijk verkocht, maar het is mij niet bekend waar deze gebleven is.
Het bedrijf had 3 tractoren: 2 blauwe Lanz, later vervangen door een McCormick 624 en een Ford 5000 en een Schlüter van zo'n 35 pk, type weet ik niet. Deze is op de foto nog te zien. Misschien kan @Schluterfan hem herkennen. Deze laatste trekker is het langst gebleven en uiteindelijk voor weinig verkocht aan iemand die de startmotor nodig had.
Schluterfan
@roscho

Helaas kan ik je niet verder helpen. Maar wel een mooie tekst!
+1
roscho
Quote Reactie van @roscho:
Ford 5000

Ik reageer nog even op mezelf met een kleine aanvulling.
De Ford 5000 die dit bedrijf gebruikte, werd gekocht bij een plaatselijk LMB. Tot mijn grote verbazing was men daar een jaar geleden met zo'n Ford aan het opknappen. En... dat was 'm. Ze hadden hem teruggekocht. Nog niet alles zat eraan, maar wat eraan zat, was minstens zo mooi als dat het nieuw geweest was.
+1
a3vandiejen
@roscho Prachtig is dat, maar waar staat die 5000 dan op de foto..🙈😁
+1
roscho
Quote Reactie van @a3vandiejen:
5000 dan op de foto

De 5000 staat niet op de foto. De McCormick moest de dorsmolen aandrijven en de Schlüter de balenwagen trekken. Ik heb wel eens op die Ford gereden, hij reed vrij stug, in tegenstelling tot de Cormick. Aan de andere kant reed de Ford stukken sneller op de weg, iets wat ik toen nog wel kon waarderen. Vooral wanneer je het handgas op het eind tegen de veer in drukte.... 😉
Terugschakelen daarop was volop goochelen: zorgen dat het stuur recht stond (je had beide handen nodig) koppeling in, vrij zetten (met links), koppeling op, met handgas (rechts) tussengas geven, koppeling in, lagere versnelling inschakelen (met links), koppeling op, gas regelen (met rechts)....... en dan het stuur weer vast pakken! Bij enigszins spannende verkeerssituaties lukte dat natuurlijk nooit allemaal.
+1
a3vandiejen
@roscho 😅Mooie tijden en vergeten doe je dat niet meer, bij de Drago heb ik dat ook dat ik het stuur los moet laten om met twee poken te schakelen😁.
Prachtig als dan zo'n trekker uiteindelijk weer terug komt bij de eerste eigenaar.
+9
roscho
Nog een foto van hetzelfde evenement.

(klik om te vergroten)

Dorsen 1973
+8
roscho
En hier de opbrengst van een aantal uren dorsen.

(klik om te vergroten)

Dorsen 1973
+6
roscho
Op de laatste foto is naast de dorsmolen nog de bietensilo te zien. Daarin werden de voederbieten gekiept, daarna afgedekt met stro konden ze de winter wel overleven. Elke dag moest er wel een kruiwagen vol bieten worden gehaald die met een bietensnijder met elektromotor op de deel in stukken gesneden werden.
+4
Massey 2705
@roscho erg mooie geschiedenis hoe het er toen aan toe ging waar uw groot vader deed mee helpen ! Bedankt voor het verhaal zo bij de foto ! 👍
+1
schluterman
@roscho dat herken ik nog mijn opa deed dat altijd in de winter met de bietensnijder ook met electro motor
jehan
@roscho mooi stukje geschiedenis .ik kan me het nog vaag herinneren dat ze het hier ook deden
+2
GerbertXL
Helemaal mee eens, altijd mooi een verhaal erbij 👍
+2
Towaberg
Ja prachtig zo een historie 👌
+2
a3vandiejen
Schitterend.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Schlüter en hebben de trefwoorden Dorsen en oldtimerfestival, nostalgie, tractoren, dorsmolens geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!