25 oktober 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV bezig met liatris rooien.Vorige week maandagochtend gaven ze om 9 uur 's-ochtends 6 mm af en 's-avonds nog 8 mm. Dan zouden we voorlopig niet

Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV

+3
PieterA
25 oktober 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV bezig met liatris rooien.

Vorige week maandagochtend gaven ze om 9 uur 's-ochtends 6 mm af en 's-avonds nog 8 mm. Dan zouden we voorlopig niet kunnen beginnen met rooien. Omdat we op zondag niet werken zijn we dan maandag maar om 00:15 begonnen, zodat we het eerste perceel er dan misschien voor de regen uit zouden krijgen.

Uiteindelijk heeft het maandag maar 1 mm geregend en hebben we tot zaterdagochtend droog weer gehad. We hebben 82 uur gerooid en tussendoor 29 uur gerust. Toen waren ze op vrijdagmiddag uit. Zaterdagochtend om 6:30 ging het regenen.

Ondanks dat er geen led op de ttv zit was het zicht toch voldoende om 's-nachts te rijden. We hebben 1x de lagers van de rooias vernieuwd en 2 setjes v-snaren van de klapper opgestookt. Ook hebben we nog een rooispijl gelast en een paar keer een ketting in moeten korten. We rooien ook bij een collega-teler. Totaal hebben we een hectare of 17 gerooid. Dat is dus een kleine 5 uur per hectare. Het is onbegrijpelijk hoeveel grond zo'n Amac kan verzetten.

Rijsnelheid lag dit jaar tussen de 2 en 7 km per uur. Dat is voor dit werk niks extreems. Tot een afstand van 2 km rijden we met 2 kippers en tot een km of 8 rijden we met 3, zo hoeft de rooier nooit op een kar te wachten.

De trekker voldoet goed voor dit werk. Cruisecontrol, kopakkermanagement, geheugenstand van het motortoerental, load-sensingpomp, vf-banden en variabele transmissie had de vorige trekker niet, maar lijken nu al onmisbaar voor dit werk.

Het belangrijkste is echter dat hij het altijd doet en daar konden we bij de vorige trekker ook al niet over klagen. Het 1e seizoen is nu om voor deze trekker bij ons en ik ben er zeer tevreden mee.

Reacties

+2
dave 7810
Zou je niet liever zondags overdag rooien als zo scnachts 'klooien'? Er lijkt tenminste bij mij altijd snachts wel de boel stuk te gaan.
+3
PieterA
@dave 7810 Wij proberen altijd wel zo veel mogelijk de zondagsrust in ere te houden. In het donker je rooiseizoen beginnen is echt niet ideaal, maar een dag vrij in de week is ook wel weer een voordeel. Hier op Tholen houdt bijna iedereen vrij op zondag. Loonwerkers werken geen van allen. Ook de man die bij mij op de rooier zit komt niet op zondag werken.

Ik ben er nogal voor om op het goede moment in het land te zijn, maar als ik de zondag er ook nog bij trek wordt het te zwaar voor mij en mijn medewerkers/collega's. Dan werk ik liever door de week met wat meer mensen of in ploegen.
+1
valmet6400power
@dave 7810
Goed punt inderdaad Dave, wij werken liever op een mooie zondag (incidenteel) dan op een slechte maandag. Wat je met mooi weer doet haal je niet zomaar in als de omstandigheden minder worden.

Maar met personeel heb je daar een stuk minder invloed op en waarschijnlijk is het geloof op Tholen ook een stuk sterker nog dan hier in de polder. Als de voorspellingen slecht zijn voor de week erna zie je op zondag eigenlijk altijd wel activiteit in het land.
PieterA
@valmet6400power De voorspellingen waren zondagmiddag nog: droog tot en met het eind van de week. Zondagochtend was het ook nog ruim nat om te rooien na de 23 mm van de voorgaande week.We hadden zondagmiddag vanaf een uur of half 4 kunnen beginnen, maar toen gaven ze nog stralend weer af voor de hele week.

Waarom zou je dan op zondag gaan knoeien als het de hele week nog mooi weer wordt?

Als je dan zondagavond het weerbericht ziet verslechteren, wat doe je dan?

Als er daadwerkelijk 14 mm gevallen was doe je al weer een halve week niks.

Ik denk dat we achteraf wel op de beste momenten gerooid hebben, alleen het was niet altijd licht. Een goede voorbereiding en ervaring waar het het vaakst mis gaat komen dan in het donker wel van pas.
valmet6400power
@PieterA
Voorspellingen wisselen inderdaad nogal, met name vervelend als ze twee weken mooi weer afgeven en dan voor de eerste week opeens elke dag regen. Dat ligt buiten je macht ook op zondag. Wij hebben bijvoorbeeld 17 oktober op zondag geploegd en gezaaid omdat ze al dagen aangaven dat het maandag ging regenen. Dan heeft het wel zin om op zondag bezig te zijn.
PieterA
@valmet6400power Dan is het weer anders ja.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!