11 november 2021 Foto van een Vervaet Q 616.Donderdag de laatste bieten gerooid. In deze rooier zitten geen axiaalrollen meer. Hij is wel wat ruimer gebouwd dan de vorige serie. De bietenstroom kan da

Vervaet Bietenrooier

+4
PieterA
11 november 2021 Foto van een Vervaet Q 616.

Donderdag de laatste bieten gerooid. In deze rooier zitten geen axiaalrollen meer. Hij is wel wat ruimer gebouwd dan de vorige serie. De bietenstroom kan daardoor wat groter zijn. Ook is de wendbaarheid sterk verbeterd.

Onze loonwerker heeft ook in GPS geïnvesteerd op deze machine. Dit wordt gebruikt om op drie meter uit te komen bij doorsteken. De chauffeur hoeft de rijen dan niet meer af te tellen. In de praktijk leg je er in een uur 120 ton bieten mee op de kipper. Als je echt goede bieten hebt en je rijdt hard en met hoge kippers is de afvoercapaciteit een beetje de beperking. De afvoerladder is een beetje smal. Een machine uit de 0-serie kwam eerst nog een dagje demo draaien, maar die verloor te veel bieten bij her lossen. Dat is gelukkig direct aangepakt.

Deze rooier vervangt bij onze loonwerker 2 Vervaet 17-tonners. Er is wel 1 van die 2 machines gebleven en die rijdt in de drukste week van het jaar ook nog een weekje mee.

Bij ons lag er 6,5 hectare en daarna ging hij bij een buurman met 6,2 ha verder. Rond 19:00 uur stond hij weer thuis. Dan heeft het volgens mij lekker gelopen.
+1
PieterA
@PieterA Rijdend lossen met 6 km per uur. (Is de trekker met kipper net zo bodemvriendelijk als de rooier?)

(klik om te vergroten)

Vervaet Q 616

Reacties

PieterA
De voorkant

(klik om te vergroten)

Vervaet Q 616
reinder-mf
Qua verdeling van de banden is deze serie echt super! Grote achterbanden en alles egaal aangedrukt. Hier huren we met de bietenoogst kiepers op hoge lagedrukbanden (710/50R30,5) om structuurschade te voorkomen. Scheelt enorm tov kiepers met normaal 560/60R22,5 er om. Ook al zijn de kiepers 1,5 keer zo groot, het rolt veel makkelijker en het land ploegt veel beter
+1
PieterA
@reinder-mf Ja, dat is bekend. Hoe ver laat je ze terugzakken in druk? Hier de 120 voor op 0,5 en de achterbanden en kieperbanden (xs-en) op 0,9. Trekt op de weg loodzwaar, maar op het land trekt het inderdaad stukken lichter dan de kleine kieper met 22,5 velgen.

De Vaia met 600/××r26,5 gaan we ook niet het land mee in als het echt nat is.

Dan alleen met de Deutz +Mullie en eventueel een overlaadwagen. Sporen zijn dan minder diep als van de rooier zelf.
+1
reinder-mf
@PieterA we rijden met alle trekkers eigenlijk jaarrond op 0,6 bar met Michelin Xeobib banden. De normale kiepers staan op 2,5 bar en die grote kiepers kunnen op 0,8 tot 1 bar. Scheelt enorm
PieterA
@reinder-mf Waarom met Xeobib? Welke maat heb je dan onder welke trekker? Wij rijden met een 4-schaar. Dan kun je sowieso al niet met een 60% band uit de voeten. Voor de kieper wil het ook niet, de CLI met rotor ook niet. M.i. heeft xeobib de beste technologie in de beroerdste bandenmaten (60%).

Als je van dezelfde breedte een hoge sectieband VF neemt kan je bandenspanning bij gelijke belasting veel verder omlaag.
+1
reinder-mf
@PieterA wij rijden allemaal met 4 cilinder MF trekkers. Hoger dan 650/60R38 en 710/60R38 past er niet om. Dit is de max
Ploegen is een ander verhaal, dan rij ik met Michelin Agribib 18,4/85R38. Volgens de tabel is een bar te laag maar ze houden het redelijk vol
+1
PieterA
@reinder-mf Die 2 bandenmaten die jij noemt zijn wel een enorm verschil natuurlijk. Ik vind het een goede zaak dat jullie investeren in de kwaliteit van je bodem door met goede kippers te rijden.
+1
reinder-mf
@PieterA ik vind dat bodemverdichting een te groot probleem wordt. Mijn idee is dat het enorm onderschat wordt door veel telers. Vooral de diepere ondergrondverdichting. 0-20 cm is makkelijk op te heffen maar daar onder wordt het erg moeilijk

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vervaet Bietenrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!