11 november 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland 4-schaar.De ploegcombinatie naar buiten gereden om de GPS er op te leggen om te kunnen gaan ploegen. Omdat ik het ompikken van de trekk

New Holland T 7.190

+6
PieterA
11 november 2021 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland 4-schaar.

De ploegcombinatie naar buiten gereden om de GPS er op te leggen om te kunnen gaan ploegen. Omdat ik het ompikken van de trekkers niet graag doe en ook wielen wisselen niet tot de favoriete werkzaamheden behoort, hebben we wat meer trekkers dan strikt noodzakelijk is op ons areaal. Deze trekker staat in het najaar vaak een hele poos achter elkaar voor de ploeg. We ploegen vaak maar een honderd hectare, waarvan we er ook nog eens ongeveer 20 met de Rumptstad ploeg doen. Deze trekker gaat bij voorkeur niet voor een kar, om zo de banden wat te sparen om zo lang mogelijk voldoende profiel om te ploegen te behouden.

Onder normale omstandigheden zou een 5-schaar ook wel passen, maar als het vettig is halen we er ook wel eens een schaar af en rijden dan met 3 scharen. Ik denk dat we dat in de toekomst overigens wel minder gaan doen, omdat je de ploeg dan beter in de schuur kunt laten staan om dan later -in het voorjaar- gewoon te woelen ipv te ploegen.

Hier staat hij klaar om vers gerooid bietenland te gaan ploegen om daar vervolgens wintertarwe in te gaan zaaien. We zijn die dag nog begonnen en hebben een hectare of 1,5 geploegd en gezaaid, zodat we de volgende dag het perceel van 6,5 hectare af konden werken toen het licht was. Als we 's-ochtends om 7 uur zouden zijn begonnen is de laatste gang van het zaaien vaak net in het donker. Dat werkt niet zo prettig vind ik.

Reacties

mdoornekamp
Heb je geen echte ploegbanden bij deze trekker?
PieterA
@mdoornekamp Nee, dat is niet handig op onze grond. Soms zie je wel iemand met een 5-schaar die dat heeft, maar dat is ook vaak geen succes. Als je dan slipt, dan graaf je een gat en ben je verloren. Op zwaardere percelen zou her wel kunnen.
mdoornekamp
Ok. Ja op zachte grond zijn ploegbanden soms een nadeel. Dan heb ik ook weleens last met wegzakken. Vooral met 5 schaar. En natte wend akkers worden dan ook nog meer verreden door het hoge gewicht op de smalle banden. Ik probeer wel te compenseren met veel gewicht voorop. 1500 kg. Soms nog wat meer.

Maar over het algemeen zitten we op stevige taaie klei. En dan zijn ploegbanden wel een must
PieterA
@mdoornekamp Ja, ieder kiest weer wat het best bij hem of zijn grondsoort past. Wij hebben 4 trekkers die op onze grond wel een 5-schaar kunnen trekken, maar de banden die er onder kunnen zijn te klein naar mijn zin. En om met meer slip te gaan ploegen vind ik ook een nadeel.

We zouden ook concessies aan de ploeg kunnen doen. Als je bovenover rijdt heb je geen breedvoorploeg meer nodig. Dan kun je weer terug naar risters, zoals ze in de jaren tachtig waren.
bart99
Werkt alleen de trekker op gps?
+1
PieterA
@bart99 Nee, de ploeg ook. Ik zou niet meer graag terug gaan

(klik om te vergroten)

Ag leader GPS-scherm
bart99
@PieterA Duidelijk 👍 Ja wanneer de ploeg ook gestuurd is loopt dat natuurlijk altijd het mooiste.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!