Foto van een Volvo L25B. Bezig met hokken uitschuiven zoals wij dat noemen. Dit doen we 3x per week . T voordeel van dit systeem in combinatie met de helling (daar waar de stieren nu opgesloten zitten

Volvo L25B

+2
Emmink
Foto van een Volvo L25B. Bezig met hokken uitschuiven zoals wij dat noemen. Dit doen we 3x per week . T voordeel van dit systeem in combinatie met de helling (daar waar de stieren nu opgesloten zitten, is dat je de hokken droger houd, en dus schonere dieren, betere klauwgezondheid, minder stroo nodig en je krijgt er hele mooie stalmest van die we voorjaars en eind augustus op grasland strooien (alleen op weidepercelen)

Reacties

Fast Eddy
80% mest en 20% stro?
+1
Emmink
@Fast Eddy ik denk dat t zo rond 70-80% mest en de rest stro is idd. Hangt ervanaf wat voor stro je hebt en als mn vader smorgens stro van zolder gooit of ik. Mar ondanks dat is de nawerking op/in ontzettend lang!
wim-same
Ik strooide mijn vleesvee op met gehakselde Mischanthus. Dat neemt veel meer vocht op dan stro, en geeft een veel mooiere stalmest. Strooit heel mooi uit over het land, en nooit geen mest in je gemaaide gras.
SJB533
Quote Reactie van @wim-same:
Mischanthus neemt veel meer vocht op dan stro,

Je vergelijkt met die goudgele rommel?
+2
wim-same
@SJB533 Nee dit is absoluut geen goud gele rommel, maar grijs van kleur. En dit word ook in het voorjaar gehakseld.

(klik om te vergroten)

Miscanthus hakselen
SJB533
@wim-same
Ik doelde eigenlijk op het stro
wim-same
@SJB533 Hoe goudgeler het stro, hoe minder vocht opname.
+1
SJB533
@wim-same
Dat weet ik. Stro moet je vergeten ophalen
+1
wim-same
@SJB533 Heel mooi geel stro is mooi voor paarden meiden. maar het neemt weinig vocht op.
+1
SJB533
@wim-same
Klopt, ziet er leuk uit, maar er gaat niks boven grauw stro. Geldt trouwen ook voor hooi: kan rustig een bui tussendoor hebben. Droogt het alleen maar beter van.
+2
@SJB533
Quote:
Geldt trouwen ook voor hooi: kan rustig een bui tussendoor hebben

Hoor ik alleen degenen roepen die de regen er daadwerkelijk in hebben.
Ik heb hooi voor smakelijkheid, structuur, en dat laatste beetje voederwaarde is mooi meegenomen
Niet om te maaien, nat te laten regenen, snel te laten drogen en lekker bruin/grijs in het pak te slaan
+1
verse koe
@ronald-deutz-fahr precies! Excuus Truus voor als het nat is geworden. Gel overigens ook voor stro. Hier het stro een vier weken op het land gehad, als gevolg van een misverstand, met dan 100 mm regen er in. Neemt niets meer vocht op. Geef mij maar mooi spul, kunnen anderen zich met de bocht amuseren.
Emmink
@wim-same wij hebben altijd al stro gehad, alleen stro dat goed vocht op neemt is vaak duurder maar heb je minder nodig, kwalitatief minder stro heb je meer nodig, maar is vaak goedkoper dus aan t einde zal t niet veel schelen denk ik.
Voordeel is wel, de dieren liggen altijd op de helling en wanneer ze komen vreten lopen ze t nattere stro/mest altijd naar beneden waardoor je t uit kunt schuiven. Dit uitschuiven moet je wel strak in zijn, dan hou je de boel schoner en droger en scheelt gewoon kosten
wim-same
@Emmink Ik heb met Miscanthus nooit natte boxen gehad. Ik heb nu geen vee meer, maar de buurman gebruikt deze Miscanthus nog steeds ieder jaar in zijn ligboxen.
Emmink
@wim-same is dat op die foto een soort olifantgras ofzo? Staat hier verderop ook op een perceel als ik zo kijk
wim-same
@Emmink Ja klopt, dat is Oliefantsgras
@wim-same als diepstrooisel? Is het ergens mee te vergelijken? Wat is de kostprijs van dat spul? Bewaar je het het hele jaar los in een loods?
wim-same
@ronald-deutz-fahr Ik teel het zelf. Dit gewas groeit ieder jaar opnieuw, en word zo'n 3,5 meter hoog. In april / mei kan het gehakseld worden, en kan het binnen opgeslagen worden, of buiten onder een dekzeil. Ik gebruikte het in een potstal, en één of twee keer per week strooide ik iets erbij.
+1
casejxu
@wim-same heeft t naast strooisel nog andere mogelijkheden?
@wim-same heb je een inschatting hoeveel ton je van een hectare haalt? En wat heb je verder nog voor kosten/bewerkingen aan het gewas?
wim-same
@ronald-deutz-fahr De opbrengst van Miscanthus ( oliefanten gras ) is 14 - 20 ton per ha, met een DS gehalte van 75 - 80 %. Alleen de eerste 2 á 3 jaar heb je kosten aan onkruid bestrijding. Dit deden wij gewoon met middelen die ook in mais gebruikt worden. Na 3 jaar is het gewas zo dicht dat onkruid verstikt word.
Verder kan dit gewas ook gebruikt worden als biomassa in een biomassa verwarmings ketelketel.
Dit vond ik tegenvallen ten opzichte van houtsnippers. Te veel as en slak vorming in de ketel.
CaseCS130
@wim-same en wat heeft het nodig qua bemesting?
wim-same
@CaseCS130 Niets geen bemesting. Het blad valt 's winters van de stengels, en vormt de nieuwe bemesting voor het komende seizoen. Ik had één keer een beetje stikstof over in de kunstmest strooier, ik denk, dat strooi ik wel over de Miscanthus. De winter daarop wilde het gewas maar moeilijk afsterven, en in April waren de stengels nog niet volledig afgestorven, en nog iets te vochtig. Toen heeft de hoop Miscanthus wel even gebroeid.
+1
CaseCS130
@wim-same oké, bijzonder gewas dat het dan nog die opbrengsten haalt 👍
+2
wim-same
@CaseCS130 en misschien is de teelt van Miscanthus ook wel weer een oplossing voor het stikstof probleem, omdat dit niet bemest hoeft te worden. Zet rondom natuur gebieden een buffer met Miscanthus, zodat de boeren daar buiten "veilig" zitten. Ik suggereer zo maar wat. maar wie weet.
@wim-same interssant! Valt Miscantus onder de gras achtige voor derogatie? Of geef je het zelfs als ‘normaal’ gras op?
+1
wim-same
@ronald-deutz-fahr Ik was maar hobby boer, dus dat weet ik niet. Wel leuk om uit te zoeken.
+1
Emmink
@wim-same t staat hier in de buurt op een perceel wat in t najaar zeiknat is, ik denk dan dat de oogst periode dit gewas voor dat perceel aantrekkelijk maakt
YaMaGa
Dus enkel het achtste deel word gestrooid als ik het goed begrijp? Dan hoef je niet te heel veel sto hebben lijkt me? En heb je op het voorste of achterste deel ergens iets waar de dunne fractie in gaat? Dit vraag ik omdat we ook aan zoiets zitten te denken in een reeds bestaand gebouw..
+2
Emmink
@YaMaGa ja klopt. Boven het vlakke gedeelte(waar de shovel nu staat) zit een zolder die we vanaf de voergang kunnen bereiken. Aan de andere kant van die zolder gooi je het stro veelal achterin de hokken, de dieren verdelen het zelf wel en vanwege de helling blijft het droge 'boven' en het natte word mee naar beneden gelopen naar het vlakke gedeelte om uit te kunnen schuiven. De hokken blijven eigenlijk altijd wel droog, en er komt ook geen meter mest in zoals in een potstal.
Stro gebruik vind ik best mee vallen en op deze manier kost het instrooien elke ochtend maar 10-15 minuutjes werk. Daar kan geen investering zoals een stroverdeler tegenop 😉

Er zit in de stal zelf geen afvoer van een natte fractie of iets dergelijks. Dat gaat toch altijd dicht zitten en in principe, als je je regelmaat van 3x per week aanhoud (in ons geval) dan word het ook geen natte boel en voegt een afvoer niet echt iets toe.
YaMaGa
@Emmink lijkt me een relatief eenvoudig, mooi systeem 👍
Emmink
@YaMaGa dat is ook precies wat we wilden. De oriëntatie ronde was een lange weg, maar dan heb je ook wat.
En als ik een tip mag geven, weet niet wat voor dieren je hebt of gaat houden, maar in geval van vleesvee dan zou ik niet besparen op je hekwerk! Dat betaald zich altijd terug in minder arbeid en minder ergenis.
YaMaGa
@Emmink klopt hierin zouden we ons vleesvee willen huisvesten. De oude stal is veel te veel gedoe en handwerk. Aan de voergang zou ik precied hetzelfde doen als jou. 1 buis die de dieren tegen moet houden. Waar staan jullie drinkbakken geplaatst?
Emmink
@YaMaGa de drinkbakken zitten gewoon aan de spant. De hond drinkt eruit op de foto
YaMaGa
@Emmink aha . Die had ik over het hoofd gezien 🙈
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Emmink:
maar in geval van vleesvee dan zou ik niet besparen op je hekwerk

Mijn neef heeft alle hekken en binnenkanten van de hokken van vangrail gemaakt.
Oersterk.
En hij zegt als je de hekken achter de stieren aan drukt en een volwassen stier tegen zo n hek trapt gaat het hek stil staan en komt niet met enorme snelheid naar je toe.
Maar hij heeft ook naar de voergoot een stukje oplopend dat je een bak creeert tussen beide hellingen die je elke week leeg schuift
Emmink
@Fendt926Driver ja zie je ook veel, is idd lompsterk. Wij wilden eigenlijk dat de dieren elkaar zo min mogelijk zouden zien om wat meer rust te bewaren. De tussenwanden zijn gewone kanaalplaten, mooi simpel en ook sterk zat.Op de foto steekt trouwens een stier net zn kop door een van de hekken, daar is een plaat uit ivm beter leven eisen.
+1
Fendt926Driver
@Emmink klopt.
Mijn neef heeft ook gaten in de afscheiding moeten maken voor het beterleven keurmerk.
+1
IHpower
@Emmink voor zo’n strozolder heb je aardig wat zware ijzeren (+houten) balken en platen nodig. Zal qua prijs niet veel goedkoper zijn dan een stroverdeler aan trekker denk ik?
Bewust hiervoor gekozen?
Heb je ook ervaring met strohokken waarbij geen helling zit maar het achterste gedeelte dus gewoon vlak is?
Emmink
Moet ik wel even bij zeggen dat op deze foto er nogal veel mest in de hokken zit zoals te zien is. Komt omdat ik vorige week vrijdagochtend voor t laatst dit deed. Dat was s avonds dus telt eigelijk voor 4 dagen. Normaal zit er 2,5 a 3 dagen tussen, hangt er vanaf op welk moment van de dag je t doet
Pascal
Kun je met jonge dieren, of een lage bezetting in de hokken, nog merken dat het stro minder naar beneden wordt gelopen?

Wij hebben ook gekeken naar hellingstal. Maar uiteindelijk voor een potstal gekozen omdat we dan wat flexibeler zijn in bezetting en we de hokken aan kunnen passen in grootte. Hebben ruim 10m2 per dier en stroverbruik valt tot nu toe nog mee
Emmink
@Pascal valt opzich mee, jongere dieren lopen int begin wel minder stro naar beneden maar dat is niet een groot verschil als met de grotere dieren zegmaar.
Lagere bezetting is bij ons een hok met 5 ipv 6 dieren dus das geen groot verschil.
Hebben op t bedrijf bij mn oom ook potstal, maar daarbij vreten ze op de helling. Net andersom als dit zegmaar alleen das ook niet ideaal. Ze moeten dan altijd door een deel natte mest naar t voerhek toe.
In een andere stal hebben we strohokken(alles vlak) voor de afkalverij. Dat werkt opzich prima. Alleen ook dan schuiven we af en toe even bij t vreetgedeelte de natte mest weg. In de hokken bij mn oom maakt bezetting meer verschil dan deze stal
+2
Emmink
@IHpower stro verdeler geeft enorm veel stof en dat leek ons niet wat. Hadden er destijds geen trekker voor vrij en bovendien heb je dan alsnog een stro opslag nodig. Daarnaast kun je op zolder ook nog andere dingen kwijt, is wel makkelijk.
En je hebt wat betere diercontrole.
De afkalfstal is alles vlakvloers, met ook boven het voerhek een zolder om handmatig te strooien. Dat gaat best goed, maar je moet wel af en toe even (net als hier) achter t voerhek wat mest weghalen.
We hebben ook een potstal waarbij ze op een dieper vlak gedeelte liggen, en hogerop kunnen vreten. Dat gaat ook wel, maar daar zitten vaak koeien en dan is het lastiger droog te houden. Kost je meer stro.

(klik om te vergroten)

Zo zegmaar. Hier was die kort geleden uitgemest
Pascal
@Emmink
Wat gebruiken jullie altijd voor het strooien, gesneden of ongesneden stro?

Ik doe het op dezelfde manier handmatig vanaf de zolder. Maar vraag me soms af of met een stroblazer het stroverbruik lager zou zijn. Met de hand krijg je het toch niet helemaal goed uit elkaar
Emmink
@Pascal beide eigenlijk wel. Gooien het eigenlijk gewoon in het midden van het hok en de dieren doen de rest. Er zit wel verschil in als je hellingstal hebt of potstal is onze ervaring. Hellingstal werkt kort stro prima. Potstal moet het niet te kort zijn, dan trappen ze het zo naar beneden.
Jullie hebben ook hellingstal of?
+1
Pascal
@Emmink
Wij hebben destijds gekozen voor een potstal vanwege de fokkerij. Dan zijn we wat flexibeler met de hokindeling.
Wat je zegt ervaar ik ook wel, kort stro wordt snel weggetrapt. Vooral met die zware blondes
Emmink
@Pascal ja zo. Doen jullie alleen fokkerij of ook afmesten?
casejxu
@Emmink @Pascal jullie fokken met blondes?
+1
Emmink
@casejxu ja, fokkerij en mesterij. Uit de hand gelopen hobby 🙈
casejxu
@Emmink aha. Neefje had zaterdag een groep fokkers op bezoek hoorde ik. Zit ook in de blondes
+1
Emmink
@casejxu ah zo. Das altijd leuk! Wij zijn alleen niet aangesloten bij fokkerij groepjes/stamboek etc etc, maar bezoek is altijd welkom😁
casejxu
@Emmink aha. Blijven indrukwekkende beesten iig👌 tot een jaar of 10 terug stonden ze winterdag altijd vast op stal. Was elk jaar weer een sport ze naar binnen te krijgen 🤣
Emmink
@casejxu ze hebben wel karakter en zijn soms eigenwijs idd😂maar dat past ons wel. Je moet er mee om kunnen gaan, en dat lukt ons aardig moet ik zeggen. En je moet qua hekwerk en organisatie etc alles wel goed voor elkaar hebben. We zijn de afgelopen paar jaar aardig groeiende dus hebben ondertussen wel geselecteerd in de dieren om er gemakkelijk mee te kunnen werken. En ondertussen nog altijd verbeterpunten bedenken/creëeren.
Maar als je de hele koppel wil opvangen dat blijft toch altijd wel een dingetje😂🙈
casejxu
@Emmink haha met suks moet je het zeker wel voor elkaar hebben! Doe je dan het vlees verkopen of verkoop je hele beesten?

Oh las nu net je andere reactie😜
+1
Pascal
@Emmink
We doen zowel fokken als afmesten. We leveren aan Natuurvlees Nederland.

@casejxu
Roelofsen familie van jou dus
casejxu
@Pascal ja zeker. Was jij daar ook zaterdag?
+1
Pascal
@casejxu
Aha, hij is flink gegroeid kwa aantallen. Heeft hier ook nog wat koeien gekocht paar jaar terug. Ben zaterdag niet geweest maar zag wel mail van het stamboek voorbij komen.
+1
Emmink
@Pascal ja zo, wij ook sinds dit jaar. Zijn vorig winter bij een bijeenkomst uitgenodigd en inmiddels wel een aantal dieren aan geleverd.
Het mannelijke deel gaat naar een grossier, grotendeels beter leven.
De eigen vrouwelijke verkopen we aan huis in een winkeltje, supermarkten in de regio en via bbq's etc. Kopen ook nog wel vrouwelijke dieren aan om af te mesten en die gaan naar een lokale slager
Pascal
@Emmink
Ohja kan mooi. Zelf afzetten is kwa marge wel het mooiste. Alleen gaat wel veel tijd in zitten, die arbeid moet er wel zijn. Waar laten jullie ze slachten?
+1
Emmink
@Pascal ja klopt, m'n oom heeft vroeger slager opleiding gehad dus dat scheelt. Die doet het vlees gebeuren samen met m'n tante. Ik ben daarom 3 jaar terug bij in het bedrijf gekomen zodat zij daar de tijd en ruimte in hebben om te ontwikkelen en m'n vader zich kan blijven op de veehandel zegmaar. Zo kunnen we het werk grotendeels wel rond gezet krijgen.
De vrouwelijke dieren voor aan huis worden geslacht bin Kouwen in Lemele.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Volvo L25B ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!