22 november 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Mullie T-14 en New-Holland tm135 met Vaia 16-tonner. De laatste karren liatris van dit jaar spoelen. Schade dit jaar: Spoeltrommel verslet

Deutz-Fahr Agrotron 120

+6
PieterA
22 november 2021 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Mullie T-14 en New-Holland tm135 met Vaia 16-tonner.

De laatste karren liatris van dit jaar spoelen. Schade dit jaar: Spoeltrommel versleten, invoerband in puin, 1 pomp kapot stortbak zit een tik in.

Liatris spoelen is een zware bezigheid voor de machines. Vooral de eerste keer als er veel grond bij zit. Ook de uren van spoelen en de sleuteluren moet je niet uitvlakken. Ik denk ongeveer 250 uur gespoeld en in het seizoen 30 uur gesleuteld. Na het seizoen hebben we er nog wel 200 uur werk aan. Dus net zo lang sleutelen als spoelen.

We doen in deze periode alleen echt noodzakelijke dingen, omdat we de bolletjes ook nog moeten pellen, sorteren en lezen. Dat pellen en sorteren doen een scholier en mijn vrouw om beurten. Ook is onze zoon hier voor in opleiding. Het lezen wordt gedaan door onze medewerkster en als ik half tijd heb help ik daar bij. Andere dingen blijven dan liggen. Vandaar dat het wielstelletje met de gewichten nog niet afgebouwd is na het tarwe zaaien.

De tm laten we het liefst zo veel mogelijk aan de kar, omdat daar 6 hydrauliekslangen aangebouwd moeten worden. Volgende week krijgen we wat meer tijd en ik hoop dat we richting het weekend dan eens wat af kunnen gaan spuiten (scholieren).

Inmiddels zijn de bieten opgehaald en heeft het veel geregend; dus hebben we al de diverse(5) ligplaatsen van landbouwproducten schoon kunnen maken.
MaxxuM4ever
@PieterA ik heb jaren met een visser stortbak gewerkt met spoelen op mijn vakantie baantje. In de 20 jaar dat ik er gewerkt heb hebben we er weinig onderhoud aan gehad. Een keer een nieuwe afvoerband en van die afdichtingen langs de grond, product en hoofd band vervangen.
Voordeel van een visser is net als bij die grote bollen stortbakken dat ze geen kettingen gebruiken voor de grote band maar 1 van rubber.
Er gingen zo’n 15ha tulpen over, de eerste jaren nog zonder netten gerooid dus zo’n 60% grond, 10ha aardappels en in de winter was het de buffer voor het sorteren.
PieterA
@MaxxuM4ever We hebben er tot 3 jaar terug ook de tulpen mee gedaan, maar dat is toch wat anders. Tulpen op zavel zijn vooral kluiten en losse grond. Liatris op zavel is vaak vooral blubber.

We kiezen er ook niet voor om dit met de stortbak te doen, maar het is dit jaar nou eenmaal zo gelopen.
MaxxuM4ever
@PieterA blubber spoelt idd niet lekker vond ik altijd. Ik liet het te spoelen product altijd zo lang mogelijk binnen staan als het regende. Ik had altijd het idee dat het minder schoon spoelde
PieterA
@MaxxuM4ever vooral als het dan ook nog eens een nachtvorstje heeft gehad. Dan is het 1 grote papzooi in de stortbak.
+1
PieterA
@MaxxuM4ever We hebben 2x een Breston gehad en een Cito. Dat was geen succes. Deze stortbak ook niet, dus vandaar dat we van de stortbak afgestapt zijn.

Reacties

+6
Arnoldvd
Wat een tekst + uitleg, echt super.
Niet allen bij deze foto. Maar ook de rest van je mooie foto.!s
mdoornekamp
Wat een werk heb je daar van. Stilstand en reparatie tijdens de oogst is altijd balen. Heb je een normale standaard stortbak, of is die nog wat aangepast

Laat je de trekkers en machines ook schoon spuiten door scholieren? Ik doe het meestal zelf. Al is het niet het mooiste werk.
+1
deufi
Zo wordt de liatris nog een kostbaar gewas.
+1
DANOONTJE POWERR
@deufi per bolletje vallen de kosten wel mee 😜
+1
deufi
@DANOONTJE POWERR ja dat wel, maar er moet ook nog wat overblijven.
+1
DANOONTJE POWERR
@deufi zeker, maar als dat niet zo is stop je er wel mee.
Het zal niet ieder jaar goud zijn maar gemiddeld neem ik aan dat het rendabel is.
+1
PieterA
@DANOONTJE POWERR Het ligt wel op een lager niveau als dat van tulpen, maar daar heb je weer andere kosten. Liatris is veel meer een arbeidsverhaal. Als je daar goed mee gesteld bent gaat het. Als je het met Polen of nog duurdere mensen moet gaan doen kun je er beter niet aan beginnen.
PieterA
@mdoornekamp Tijdens het rooien zelf hebben we gelukkig niet veel stilstand gehad. De meeste reparaties bij het spoelen daarna.

In principe hebben we alleen verzwaarde bodemkettingen en een andere overbrenging van motor naar bodemmat en extra koeling en frequentieregeling op die motor, maar: Er is niets meer origineel aan de stortbak. Echt alles is er aan verbouwd.

Omdat dit zulk slecht werk is voor een stortbak gebruiken we hem al een jaar of 10 niet meer bij de liatrisoogst. Nu ging onze invoerband kapot en hebben we het voor nood zo opgelost.

Ja, afspuiten is hier grotendeels scholierenwerk. Zij krijgen eerst een opleiding hoe ze het aan moeten pakken en de eerste tijd doe ik daar veel controle op. We hebben twee hogedrukreiniger en proberen voor het nieuwe jaar een eind rond te zijn met afspuiten, zodat we direct na de bolletjes met onderhoud aan de machines kunnen beginnen. Dat is ook veel scholierenwerk, omdat veel dingen toch steeds een beetje op hetzelfde neer komt. Ik ben dan wel vaak zelf in de buurt om hen te begeleiden en nieuwe dingen uit te leggen. Ik heb geen tijd genoeg om alles zelf te doen. We vervangen op jaarbasis bijvoorbeeld zo'n 90 lagers. Als ik het uitleg dan kunnen ze het zelf na een lager of 5.
bartjuh
@PieterA wat voor leeftijden versta jij onder scholieren? 12-16? Of meer de studenten die landbouwopleiding volgen?
PieterA
@bartjuh Het zit vaak niet in de leeftijd. Op dit moment zijn onze afspuiters 13 en 15 jaar.

Voor onderhoud hebben we vaak een jongen van 21 die dat nu 4 jaar doet en er gewoon steeds handiger in is (nu bij ons hoofdmonteur) vaak bijgestaan door een jongen van 18 of 16 die ook steeds handiger raken en die jongens die ook afspuiten kunnen ondertussen ook steeds meer.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!