Claas Axion 960 met Köckerling (2021). Foto is geplaatst door FerreV op 30-11-2021 om 18:40:08, met 4 reacties.

Claas Axion 960

FerreV
Claas Axion 960 met Köckerling (2021)

Reacties

WaterDeutzer
Lijkt me technisch wat overdreven ingewikkeld zo'n lage track aandrijving. Zie niet echt het voordeel t.o.v. driehoek. Wie kan daar wat over zeggen?
+6
worteljcb
@WaterDeutzer Er zitten zeker een flink aantal technische verschillen tussen. Ze bouwen die rups trouwens ook zelf in de industriefabriek, is eigen ontwikkeling. Zal de twee grootste noemen;

Bij een driehoek wordt de rupsband meestal aangedreven middels vertanding. Het grote wiel dient als sprocket en drijft de rups aan. Bij de claas rups gaat dit niet middels vertanding, maar via wrijving tussen het aangedreven wiel, dat is de grote achteraan, en de rupsband. Het voordeel daarvan is dat er veel minder spanning in de rups zit. Ook op hoge snelheid van 40 km/u kost het bijzonder weinig kracht. Het nadeel is dat de spanning op de rupsband erg belangrijk is, anders kan deze doorslippen. Bij een oogstmachine komt dat minder nauw dan bij een trekker, want die levert puur trekkracht. Daarom is bij de trekker het achterste aangedreven wiel ook groter en anders vormgegeven om het koppel van ruim 1800 nm over te kunnen brengen. De nokken in de rupsband zijn er puur voor dat deze er niet afloopt.

In de claas rups zijn alle wielen onafhankelijk opgehangen. Ook de twee grote wielen staan onafhankelijk van elkaar. Ze worden allemaal met een hydrauliekcilinder op de plek gehouden en zo wordt de band op spanning gehouden. Daardoor zijn ook alle wielen hydraulisch en onafhankelijk geveerd. De rups is dus geen star geheel, maar flexibel en bodemvolgend. Hierdoor super tractie op ongelijk terrein. Verder is het echt heel comfortabel, ook tijdens transport met 40 km/u. Het is echt onvoorstelbaar hoe dat onderstel over bijvoorbeeld spuitsporen en drempels heen gaat. Je moet dat echt ervaren, die trekker is bijzonder comfortabel.

Zelf heb ik veel met een combine op de rupsen gereden en dat rijdt zoveel beter dan op wielen. Heb wel ritten van 3 uur lang over de weg gehad met 40 topsnelheid, die rupsen waren dan nog niet heet.
+1
WaterDeutzer
@worteljcb Dit is een zeer gedetailleerde uitleg, dank daarvoor.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Axion 960 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!