Foto van een O&K MH plus. Foto is geplaatst door WaterDeutzer op 01-12-2021 om 05:29:55, met 51 reacties.

O&K MH plus

+4
WaterDeutzer
Foto van een O&K MH plus

Reacties

+6
WaterDeutzer
Vroeger waren broodkuilen de regel in Noord-Holland. Rijkuilen kwamen pas jaren '80 in opgang. Hier met 2 stuks Miedema LT27 opraapwagens en een O&KMH4 om de broodkuil op te bouwen. Een trekker met landrol bleef dan steeds bovenop aanrijden om uiteindelijk bijna verticaal eraf te glijden.
+19
WaterDeutzer
Oprapen met een Deutz8006 in de jaren '70

(klik om te vergroten)

Oprapen met een Deutz8006
+17
WaterDeutzer
En met een Deutz6806

(klik om te vergroten)

+9
WaterDeutzer
De kraanmachinist was een kunstenaar met de O&K & knijpbak. Door te "voorzwaaien" met de gieken kreeg hij de bak met grote snelheid horizontaal om dan een paar kub gras over grote afstand over de broodkuil op z'n plek te gooien.
+4
wim-same
@WaterDeutzer Ik heb zo ook nog wel kuilen gemaakt. Met een Atlas 1202 of een Atlas 512 met knijper. O&K had de bediening precies andersom dan een Atlas.
+1
WaterDeutzer
@wim-same Thuis was alles O&K, maar alle knijpers van Atlas. Die waren veel beter. Wel dikke T-stukken gemaakt voor verloop. Atlas heeft een vuiststeel en O&K een vorksteel.
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
broodkuil

Wat is de uitleg van een broodkuil?, voorloper van een rijkuil?
+1
WaterDeutzer
@Grasbaal Ja. Nog daarvoor jaren '50 de grassilo's die met planken onder de klompen "aangestamp" werden. Ging makkelijk met zijknat gras. Daarna het dak laten zakken met lieren en gewicht erop. In de winter "mocht" de boer dan door een zijdeurtje en een steekspade de odeur uithalen.😷

Bij een broodkuil kun je makkelijker de hoogte in en veel gras op een beperkte plek kwijt. Ongesneden ging dat veel beter dan rijkuilen verdelen.

Andersom was later een rijkuil met een messenwagen natuurlijk weer in het voordeel.
+7
Prachtige foto’s!
+4
a3vandiejen
Schitterend.
+2
Massey 2705
Mooie foto,s en toelichting ! 👍
+5
langeslagdiesel
Ik kom zelf uit noord Holland. Maar het fenomeen ,, broodkuil “ is mij vreemd. Wat is het verschil met een rijkuil ? Hoe bouw je een broodkuil op dan? Ik ken wel het inkuilen in een ronde betonnen silo. Daar moest het gras over de vork er in. Maar ook er uit!
+3
WaterDeutzer
@langeslagdiesel Ok, dan is de benaming misschien iets meer regionaal geweest. Maar er is wel degelijk een verschil met een rijkuil. Broodkuil is een echte rechthoek met zo goed als stijle zijwanden en voor/achterwand. Ook op een vrije plek zonder betonwanden. De opbouw dus altijd met een kraan en een paar man met de vork er bovenop. Maar ook met de vork de zijwanden "bijkammen" om deze glad te krijgen. Een dikke broodkuil kon wel 4 meter hoog worden.

Het "afglijden" met de aanrijtrekker was altijd met een sneller kloppend hart. Soms met een "veilige hand" van de kraan. Als de voorwielen de grond raakte was het soms de vraag welke kant het opging...

Afdekken van de kuil met plastic en zand erop met de kraan. Een paar dagen later de ingezakte zijwanden nog eens opnieuw afdekken met zand aan de randen. Heb helaas geen eindfoto's.
+2
wim-same
@WaterDeutzer Maar zo maakten wij rijkuilen toch ook vroeger, De zijkanten werden ook recht gekamd. Alleen was de vorm meestal wel langwerpig, dit ook al voor de voersnelheid.
+3
langeslagdiesel
@WaterDeutzer jou verhaal verschaft duidelijkheid. Het is dus overeenkomstig met het het inkuilen in betonnen cylinder silo’s daar zette men van oorsprong houten opzet randen bovenop tot ook een meter of 2 en een half boven de betonrand. De grondlaag bovenop het plastic zorgde er voor dat het gras weer beneden de betonrand zakte. Was matig tot slecht voer in de winter. Zeker als het veel regende. Gaf mij maar goed gewonnen los hooi. Daar ben ik nog steeds fan van. Maar mooie actie foto van de mh 4
+2
WaterDeutzer
@langeslagdiesel Wat jij zegt met de kuilsilo's was bij ons voor die tijd, eind jaren '50, begin '60. Ronde betonnen silo's met een zijdeurtje en een hefbaar stalen puntdak met balast. (Nat) gras werd er dan met de hand in gebracht door het zijdeurtje en op eind over de rand bij geheven dak. Winterdag mocht de boer het er dan uithalen met een scherpe spade. Dat moet verschrikkelijk hebben gemeurd.
+3
langeslagdiesel
@WaterDeutzer ja, dat was een lekker luchie. Ik heb me wel eens door een oude vee handelaar laten vertellen dat men vroeger geen kuil monsters hoefde te nemen. In de kerk banken waren de uitslagen duidelijk waarneembaar.
+2
WaterDeutzer
@langeslagdiesel 🤣🤣🤣
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Lijkt het hier op?

(klik om te vergroten)

+2
WaterDeutzer
@a3vandiejen jazeker! Maar 't mag nog wat steiler.
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Dan begrijp ik dat het eraf glijden met de trekker een spannend iets was.
+3
draaipiet
Broodkuil is voor mij ook onbekend, wel een schitterende aktiefoto
+2
WaterDeutzer
@draaipiet Adrie had er een mooi voorbeeld brood bijgezet
+2
draaipiet
@WaterDeutzer 🤣 ik heb het al gezien 🤣
+2
wim-same
@WaterDeutzer Van de vorm een brood, komt ook wel de benaming van zo'n kuil. Volgens mij kwam iets later meer de benaming "Rijkuil". Sleufsilo's waren nog weer van later.
+2
ralphhonda
Broodkuil... zegt mij ook niets. Waar zat je vader met zijn loonbedrijf?
+1
WaterDeutzer
@ralphhonda Dorpje Neck, bij Purmerend
+2
casejxu
@WaterDeutzer das dichtbij😅
+3
WaterDeutzer
@casejxu In de Zuid-Schermer werd er wel eens samengewerkt met Loonbedrijf Klaver. En bietenladen was voor transportbedrijf Jan de Groot uit Schermerhorn.
+2
casejxu
@WaterDeutzer onze eigen loonwerker is groot uit de Pruthoek
+2
ralphhonda
@WaterDeutzer de jong uit neck... nog actief aan de noorderweg hedendaags dan? Of is dat geen familie?
+3
WaterDeutzer
@ralphhonda Nee, (wijlen) Wen de Jong aan de Noorderweg is een andere tak "de Jong". Wel heeft Wen als jonge jongen het loonwerkersvak bij mijn pa & oom geleerd. Zoals het voor meerdere latere zelfstandige loonwerkers een kweekvijver was te Neck. Niet te verwarren dat ook mijn pa & broer vanuit de ouderlijke boerderij aan Noorderweg 126 in '54 zijn gestart om later in '56 zich in Neck te vestigen.
+3
ralphhonda
@WaterDeutzer heel leuk om de historie zo te lezen! Heb de nodige familie in de Wijdewormer, vandaar dat ik wel wat bekend ben in die hoek.
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer Nico,ik heb jaren terug verschillende keren koeien geschoren bij ene De Jong aan de noorderweg ,later kwam ik deze aardige man tegen bij de familie Ruiter uit de schermer. De boerderij is later verkocht aan een boer uit Schagen. Is dit jullie ouderlijk bedrijf en is deze man familie.
+1
WaterDeutzer
@Rondeutz06 Jazeker! Noorderweg 126. Daar hebben mijn Oom Nico en Oom Wim op geboerd. Na oom Nico is daar een Blauwboer uit Schagen op gekomen. Inmiddels weer een andere boer volgens pa.
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer leuk oom Nico heb ik verschillende keren nog ontmoet nadat hij van de boerderij was, woonde hij niet op de purmerender weg
+1
WaterDeutzer
@Rondeutz06 Klopt, maar hij is vorig jaar verhuist naar een appartement in Purmerend. oom Nico is de jongste broer van m'n vader, maar samen met hem nog de enige levende van 5 broers en 3 zussen.

Als je puur naar karakter van de broers kijkt, had het vroeger beter geweest(*) dat mijn Pa met oom Nico hadden samen gewerkt. en Oom Wim met oom Dirk. Pa en oom Nico trekken nu ook al veel jaren met elkaar op. (* visie voor mijn rekening)
+2
Rondeutz06
@WaterDeutzer ik vindt je oom een vreselijk aardige man, de rest van de familie kan ik verder niet. Ik heb hem 6 jaar terug voor het laatst gesproken op een feestje van Wim Ruiter in groot schermer. Wil je hem de groeten doen als je hem spreekt.
+2
WaterDeutzer
@Rondeutz06 Hij was ook echt een dierenmens, altijd topvee. 2x/week ging ik op m'n fietsje melk halen in een mini melkbusje van 5Ltr. Ik kan me als klein kind nog herinneren dat later hun 1e ligboxenstal was gebouwd. Toen is er met alle broers samen actie geweest met onthoornen van de koeien. Dit was een bloedbad, wat natuurlijk bij iedereen door merg en been ging.
+5
wim-same
Broodkuil zeiden ze bij ons ook wel voor een rijkuil. Alleen de trekkers konden toen de wagens nog niet op de kuil trekken. In het begin nog wel, maar later moesten wij het met een kraan op de kuil gooien. en verdelen. Een trekker bleef het wel vast rijden. Als de kuil klaar was, werd de trekker er met de hulp van de kraan vanaf gehaald zodat hij niet kantelde.
+3
a3vandiejen
@wim-same rechte kanten en boven op getoogd misschien?

(klik om te vergroten)

Deze vorm?
+3
wim-same
@a3vandiejen Ja klopt Adrie. Toen wij met een kraan het gras er op moesten draaien, werden de kanten veel steiler, en daarom moest de vast rij trekker ook vast gehouden worden door de kraan om er af te rijden. De bovenkant werd wel rond gelegd om te voorkomen dat er water op het plastic bleef staan.
+2
a3vandiejen
@wim-same Heel spektakel voor de vast rij trekker.
+3
wim-same
@a3vandiejen dus, Adrie. weet wat je te wachten staat met de mais kuilen. ha ha.
+2
WaterDeutzer
@wim-same Met mais gaat dat niet lukken. Juist omdat het ongesneden gras was kreeg je goede verbinding.
+2
WaterDeutzer
@a3vandiejen Ha,ha! Ja zoiets.😂
+2
langeslagdiesel
@wim-same hier waren de eerste al vrij snel aan het stunten met eerst een schoven lift en wat later een afschuifvork. Hier waren de eerste rijkuilen van begin jaren 70. Gelijk met de eerste smeekschop Snijders.
+2
wim-same
@langeslagdiesel Ja, bij ons ook hoor. Al snel inderdaad met een afschuif vork. en mijn vader kocht toen ook een steekschop.
+4
langeslagdiesel
@wim-same de twee oudste ( voer lig boxen ) stallen hier die ik weet te staan zijn ook alweer ruim 50 jaar oud. En wegens succes al vele jaren buiten gebruik. Deze mensen kuilden vanaf het begin met rijkuilen. Bij de meeste bedrijven ging het gewas nog als los hooi de berg in. Deze moesten nog beginnen met het ombouwen / verbouwen, of nieuw bouwen naar de nu gangbare loopstal.
+2
wim-same
@langeslagdiesel Wat ik wel eens begrepen heb, is dat de eerste gewone ligboxenstal toen bij ons in Moordrecht gebouwd is. Was 4 km bij mij vandaan. en de buurman 1,5 km had de eerste ligboxenstal waar hij de koeien vanuit de keuken met de computer kon voeren. Daar is nu niets meer van over. helaas. Allemaal wonigbouw.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de O&K MH plus ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!