Foto van een Massey Ferguson onbekend/overig (overige). Foto is geplaatst door WaterDeutzer op 03-12-2021 om 05:12:52, met 22 reacties.

Geen

+4
WaterDeutzer
Foto van een Massey Ferguson onbekend/overig (overige)

Reacties

+6
WaterDeutzer
1955, na 1 seizoen handladen nam pa plaats op z'n Mengele getrokken draadkraan met 1 cyl dieselmotor, ik denk een Lister. Verplaatsen met een MF35 ervoor, de 2 Prins meststrooiers dan achterelkaar achter de andere Ferguson.
+1
WaterDeutzer
Uploaden gaat nu moeizaam op TF, straks probeer ik verder.
+16
WaterDeutzer
Her-upload

(klik om te vergroten)

De inzet van Massey-Ferguson 35
+1
draaipiet
@WaterDeutzer Wat is het nut om 2 trekkers voor de meststrooier te hebben, kan 1 man dan beide trekkers bedienen?
+3
WaterDeutzer
@draaipiet Ieder deed z'n eigen wagen laden. Met maar 2 wagens in begin zou er anders te veel wachttijd voor kraanmachinist zijn.
+3
mf 35x
@WaterDeutzer dat was bij mijn opa ook zo. Dan kwam Hannes Donk met 2 meststrooiers 1kon er geladen worden en de andere ondertussen leeg rijden
+8
a3vandiejen
Prachtig allemaal, en er werd toch verschrikkelijk hard gewerkt in die tijd.
+7
Massey 2705
Zo vind ik geschiedenis leren best leuk ... ! 😊
Schitterend deze fotos en bijbehorend verhaal .
+3
steyrlanzboy
Mooi
+5
Wimariete
Hard werken en veel kou lijden 🥶
+2
WaterDeutzer
@Wimariete toch werd er die tijd nog louter voor- en in groeiseizoen ruige mest verspreid. Met lichte machines geen probleem. Pas later toen de wagens en trekkers groter werden ging men dit bij voorkeur over de vorst doen. Om dat wéér later van de overheid te verbieden.
+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer ik weet niet of het bij jullie in de regio gangbaar was, maar hier in de buurt ging er een paar dagen na het strooien in het groeiseizoen ook nog een mest verspreider / sleep over het land heen. Deze sloeg de grove kluiten dan uit mekaar zonder door de etgroen heen te smeren. Dat was een sleep met een tanden wals die grond aangedreven was door een loopwiel. Het best te vergelijken met een kruising tussen een strooiwals uit een meststrooier en een verticuteer wals. Daaroverheen een houten kap. Origineel uitgevoerd voor paardentractie. Later ging men er met de trommelschudder overheen, dat schoot wat meer op. Heb het ook nog met een bloter geprobeerd maar dat koste veel V snaren. Veel ruige mest ging er toen al in augustus op.
+1
WaterDeutzer
@langeslagdiesel Het strooibeeld van de 1e Prins strooiers weet ik niet. Maar de diversen jaargangen Miedema strooiers hadden een ragfijn strooibed. Het zeer grote hoofdrondsel met lossen messen, samen met het sneldraaiende morsrondsel voorkwam klonten. Toen Miedema aan eind van de houten bakken niet meeging in meer inhoud zijn er nog kort Cavero strooiers geweest, maar wel met een nagemaakt Miedema rondsel erin. Tot Miedema weer fatsoenlijke grote stalen bakken had. Maar daarover later meer.
+2
casejxu
Zijn al deze fotoos dan van omgeving Neck?
+3
WaterDeutzer
@casejxu Nee, in jaren '50 waren er nog niet veel loonwerkers in de provincie. Ze werkten tot aan heel West-Friesland, tot voorbij Amsterdam. In de kleipolders en het oude (veen) land. De foto's van vandaag zijn dan weer wel in de Wijdewormer.
+5
Albert Peters
Wat is dat mooi met de draadkraan
Ongelofelijk
+4
Towaberg
Je hebt wel prachtige foto’s 👌
+4
mf 35x
En prachtig zeg
+3
R Bouwmeesters
Mooie foto's!
Het lijkt nu behelpen, maar de Mengele was waarschijnlijk een hele vooruitgang tegenover handwerk.
+3
WaterDeutzer
@R Bouwmeesters Ja, dat denk ik ook wel! De overgangen met andere kranen later waren veel minder ingrijpend (letterlijk wel natuurlijk)😂
+3
draaipiet
Prachtige foto's / verhalen

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Geen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!