Vandaag weer even terug in de tijd, eind jaren '70. Met maaiwerk in de Purmer. De 2 gebroeders met elkaar aan het werk.Het was een gewoonte om ieder jaar 1 of meer percelen grasgewas op te kopen bij k

PZ Onbekend

+10
WaterDeutzer
Vandaag weer even terug in de tijd, eind jaren '70. Met maaiwerk in de Purmer. De 2 gebroeders met elkaar aan het werk.

Het was een gewoonte om ieder jaar 1 of meer percelen grasgewas op te kopen bij klanten, of andere boeren om dat dat volledig te gaan bewerken tot hooibaaltjes en die dan in het veld aan een Hooi-&Stro handelaar Wim Jonk uit Purmerend te verhandelen.

Deze werkzaamheden waren uiteraard een mooie opvulling van de andere vaak grillige planningen van het loonwerk. Je had het namelijk (op 't weer na) zelf in de hand wanneer, met hoeveel materiaal & mensen je dit werk opvolgde. Het ging vaak over land wat niet echt actief meer gebruikt werd door de boer. Dus een startdatum lag ook nooit echt vast.

Maaien door Pa is al met de Ferguson TEF met maaibalken begonnen. Merk maaibalken weet ik niet meer, maar wel dat er in de werkplaats een klinkapparaat was om de mesjes te wisselen. En veel houten aandrijflatten.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Hooi-&Stro handelaar Wim Jonk

Of naar Transport/Hooi-Strohandel Fa. Ch. Dekker uit Ilpendam.
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer Ouwe Cees Dekker haalde bij ons de koeien op dinsdag ochtend voor de veemarkt
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
Ouwe Cees Dekker haalde bij ons de koeien op

Ze zaten nog in de oude loodsen aan de dorpsstraat, met de torpedo Scania's. Wim Jonk, of eigenlijk zijn moeder Wed. Jonk, had mooie Volvo torpedo's. Beetje meer mijn merk. Ik heb zelf nog een Volvo NB88 gehad.

Reacties

+7
WaterDeutzer
Heb er zelf helaas geen foto van maar in de jaren '60 is er voor het eerst overgestapt van de vingerbalken, toen nog aan MF35, naar de 1e cirkelmaaier van Schukken. Ik kan mij dat moment van demo in het land van boer Arie v Twisk te Neck nog goed herinneren.

Naast 2 MF35 met maaibalk de derde MF35 met de nieuwe Schukken aan de slag. Het was "verbazend" de werksnelheid van de cirkelmaaier, maar ook dat je niet meer achteruit/vooruit moest bij verstopping zoals bij de vingerbalken.

Een paar jaar later met de 1e MF165 is er een schijvenmaaier, opklapbaar in de hef, gekomen. Merk onbekend, het was een groene machine? Maaien was in de jaren '60 en '70 een grote activiteit van het loonbedrijf met meerdere maaiers. PZ135 en later PZ165.

Ook veel dijken maaien in de 3 polders rond Neck, juist omdat de boeren dit zelf nooit durfde te doen op die glooiingen en zelf lieten ze dan de hoogste meters staan. De ringdijken waren eigendom van de waterschappen, maar het gewas mocht de aanpalende boer zelf oogsten. Of dat ook een plicht was weet ik niet.

Dat dijken maaien was zeer spectaculair, echt heel jammer dat ik daar geen foto's van heb. Rolbeugels bestonden nog niet. 1 kooiwiel eraan en de bovenste rand slippend in schuinstand eraf maaien. De allerhoogste rand dan van bovenaf andersom maaien. En daar is het 1x misgegaan: Een MF35 met PZ135, de chauffeur tilt de maaier aan eind te vroeg op om weg te draaien en hij rolt een aantal keren overdekop tot onder in de dijk.
Bij wonder niet gewond omdat hij kon wegduiken bij 1e rol toen maaier en trekker in V omhoog stonden.

Pa maaide de dijken meestal met een MF165 en de schijvenmaaier. Eind van de dag had hij altijd een aantal hazen aan de poten geknoopt op de knop van zijn trekkerstoel hangen voor ma.😂

(klik om te vergroten)

Schukken 135 cirkelmaaier
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
een schijvenmaaier, opklapbaar in de hef, gekomen. Merk onbekend

Ben ff de kelder in gedoken om de doos met folders uit te spitten. En warempel: een boekje van de LFE schijvenmaaier, zonder afscherming. De 1e Schukken was trouwens ook zonder afscherming.

(klik om te vergroten)

LFE schijvenmaaier

(klik om te vergroten)

+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer grappig van deze Lfe balk is dat deze ook los na leverbaar was om te monteren aan een bestaand vinger maaibalk frame van Lfe. Dus op de zelfde plaats als de vingerbalk gemonteerd. Ik weet niet of deze optie ook ik het boek van jou staat?
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
grappig van deze Lfe balk is dat deze ook los na leverbaar was

Ja, maar deze schijvenbalk was daar wat te groot voor denk ik. Ik schat 1,65m. Wat ook grappig was, gister dit boekje te vinden. Ik kende het nog niet. Het is alleen een onderdelenboekje. Op internet vond ik er nog geen foto of afbeelding van.
+1
langeslagdiesel
@WaterDeutzer ik denk dat er ook bijna geen meer zijn. Ik zoek veel in Duitsland, omdat het merk bij hanomag hoort. Maar ik ben er nog niet 1 tegen gekomen. Dat is het zelfde met de Kemper trommel maaier met de aandrijving aan de onderkant. Die zijn er ook ( bijna ) niet meer, zo het lijkt.
+1
WaterDeutzer
@langeslagdiesel Maar ik vind nog niet eens een foto op t web.
+3
newholland-
@WaterDeutzer mijn pa vond de introductie van de circelmaaiers ook een geweldige vooruitgang .zijn ,,eerste”was een Goudland met één trommel en grote messen die je kon slijpen.Jammer genoeg geen foto van.
+3
wolseley
@newholland- heb een foto van de folder er op gezet
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Prachtig allemaal Nico.
+14
WaterDeutzer
Nog een paar losse foto's rond die tijd erbij. Het persen is al in het verslag van RIJP verteld, dit werd destijds met meerdere typen New-Holland gedaan. Hier op de foto een NH 268 met een MF165 mk2. Met Pa op de bok.

(klik om te vergroten)

+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
foto een NH 268

Foutje: op foto was geen 268 maar een NH 278
Later zal ik nog een post maken van instructieboeken en boekjes. Ik bezit nagenoeg van alle werktuigen uit het loonbedrijf de instructie-/ onderdeelboeken.

(klik om te vergroten)

Sperry New Holland 278
+11
WaterDeutzer
Innovatie was m'n vader ook niet vreemd, hij zag bij de intrede van de Mullos steekschop een mooie winteractiviteit voor het loonbedrijf. Op foto van jaren '60 maakte pa achterop de MF158 bij boer Kwantes in Neck, tegenover ons huis, de eerste steken onder toeziend oog van broer Dirk. Waarom weet ik niet, maar deze werkzaamheden hebben geen vlucht genomen.

(klik om te vergroten)

+4
walker1
@WaterDeutzer Bij mij thuis hadden we vroeger varkens en een stuk of 30 vleeskoeien die in de winter op stal stonden. We hadden zelf geen kuilvoersnijder en de zoon van een boer uit de buurt kwam dan bij ons 2 x per week met ook zo'n steekschop wat blokken uitsteken. Toen die boer later een U snijder kocht heeft pa die steekschop overgenomen en werd het een zaterdagklusje voor mij of een van mijn broers. Later zijn we gestopt met rijkuil en helemaal overgegaan op (gewikkelde) balen. Bij de U snijder is de hele bovenkant er af gehaald en alle tanden op 2 na en nu is het een mooie hooivork om balen mee te vervoeren.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @walker1:
Bij mij thuis hadden we vroeger varkens

De 2 broers hebben de 1e jaren vanaf '56 bij intrede bedrijfspand op Neck in de achterste schuur ook nog een aantal jaren varkens vetgemest. Typisch een jaren '50 loonwerker activiteit zeg maar.😊
+2
newholland-
@WaterDeutzer mijn pa had exact dezelfde steekschop ,met de slinger rond draaien was een ramp.Ik zie op deze foto ook al dat het ijzer waar mullos op staat enigszins klem zit tussen het kuilgras.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @newholland-:
enigszins klem zit tussen het kuilgras

😂Was ook de eerste ontdekking met een machine die nog niemand had gezien. Als ik jou opmerking op de foto bekijk denk ik dat er tijdens het slingeren toch wat belemmering is opgetreden.
+3
Massey 2705
Dat maaien met de vingerbalk , en achter uit , vooruit , heeft mijn vader ook vaak over verteld.
De voor uit gang naar de cirkel
of ook wel cyclo maaier was een ongekende voor uit gang !
Mooi verhaal weer Nico 👍
+3
WaterDeutzer
@Massey 2705 En dan met de TEFjes ook nog geen doordraaiende aftakas. Dat moet toch een hoop gemopper zijn geweest als 't gewas tegenzat. Maar destijds had je natuurlijk de zeis nog in je hoofd zitten, en was de balk luxe.
+4
PieterA
@Massey 2705 In de graszaadteelt verdween de dubbele messenbalk pas in de jaren '90. Dat was dan vaak een Busatis1102. Om zaadverlies te voorkomen wordt graszaad in de dauw gemaaid. Mijn vader ging dan om 03:00 uur met de 155 met Busatis en 2 stel messen naar het land. Ik mocht dan uitslapen en losste hem dan om 5:30 af, zodat hij thuis het botte set kon gaan slijpen en eten. Vervolgens losste hij mij weer af en kon ik naar school.

2e helft van de ochtend weer alle messen scherpen en dan moest er 's-middags soms alweer een eerder gemaaid perceel gedorsen worden. Drukke dagen waren dat.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @PieterA:
en loste hem dan om 5:30 af,

Mooi verhaal Pieter! In die strekking bracht mijn moeder mij met de auto naar pa om koffie te brengen. Als pa & ma dan samen naast de auto op een kleedje zaten aan de koffie, mocht ik als tiener op de MF165 met PZ165 verder maaien.
+3
PieterA
@WaterDeutzer Wij hadden naast de 135 (de kleine trekker) ook een 165 ( de grote trekker) maar ik weet niet meer of ik daar wel eens mee gereden heb. In 1982 kwam de 565 F(de nieuwe trekker)Ik denk dat we toen ook wel een cirkelmaaier hadden, maar dat is eigenlijk allemaal een beetje uit mijn jonge jeugd.
+5
a3vandiejen
@Massey 2705 Ging vroeger met m,n vader mee op het spatbord, 5 meter vooruit, en dan een meter achteruit in mijn beleving. Een dag maaien voor één kampje land.
+3
PieterA
@a3vandiejen Ik ook vaak op het spatbord. Voor op de 135 hadden we een plankje met een raamwerk van gelaste strip. (Het "bakje") daar zat ik ook wel eens bij wijze van frontgewicht (5-6 jaar oud, 22 kg?). Ik weet het zelf niet meer, maar m'n ouders hebben het nog wel eens over de waarschuwing die mijn vader kreeg toen hij eens een eindje zo over de provinciale weg reed.
+5
a3vandiejen
@PieterA Hahaha, herken ik ook, mijn vader had een giertank met een lange plaat boven de wielen waar je de slang op kon gooien. Daar zat ik samen met een vriend en tweeling broer op rijdend over de provincialeweg.🙈😅
+2
Ford-NH_fan
@Massey 2705 Heb weleens gehoord van kotsmisselijkheid bij het maaien met maaibalk aan een trekker op petroleum. De walm sloeg om het hoofd bij het achteruitrijden.
WaterDeutzer
@Ford-NH_fan zou zomaar kunnen, de uitlaten van de kleine F's en MF's zaten bij ons ook allemaal onderlangs. Maar nooit geen peut, alleen dieselmotoren gehad.
+2
Rondeutz06
Mooie foto's en verhalen weer Nico. Wij begonnen met de pz135 achter de deutz d3006 ,dit was toen de grote trekker op het bedrijf, waar ook al heel snel de New holland 68 balenpers achter hing.
+1
WaterDeutzer
@Rondeutz06 Dan waren jullie destijds toch bovenmaats gemechaniseerd voor een boerenbedrijf?
+4
huub
Mijn vader verteld ook vaak genoeg hoe groot de vooruitgang was van maaibalk naar cyclomaaier. Dat moet echt revolutionair geweest zijn.
+3
Rondeutz06
Inderdaad maar min of meer verplicht omdat we veel vaarland hadden en de loonwerker inhuren daardoor best lastig en duur was omdat er veel uren in gingen zitten. We waren ook één van de eerste boeren in het dorp met een eigen rondebalenpers.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
de loonwerker inhuren daardoor best lastig

Is waar ook! In mijn Beerepoot periode veel bij vaarboeren geweest die allemaal compleet gemechaniseerd waren. Bijvoorbeeld de familie Snijder uit Jisp waar ik eerder over sprak. Die mannen maakte bijvoorbeeld een complete "pre-rijkuil" in een platbodem (boot). Om deze thuis weer "om te kuilen" met kraan op de wal. Indrukwekkend!
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer bij ons in Oostzaan waren 4 boeren met een rondebalenpers met losse wikkelaar, dit was een uitkomst daarvoor alleen maar kleine baaltjes of als het echt niet anders kon een rijkuiltje in het land, een soort pannenkoek die je in de winter weer naar huis haalde met een mullos kuilsnijder dezelfde als je eerder besprak
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
4 boeren met een rondebalenpers

De ronde balen pers moest in "mijn tijd" echt nog worden uitgevonden.🙈
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer inderdaad, we zagen op tv bij de tour de france wel ronde balen liggen. Dat was volgens ons totaal niet handig 🤣🤣. 20 jaar later was het DE uitvinding.
+1
spoorkraan
@Rondeutz06 die ronde balen hadden ze veel ieder moeten uitvinden!!toen me ouwe heer nog in het twiske zat,had ie soms jaren van 30.000 tot 35.000 baaltjes hooi.werd trouwens ook aan jonk verkocht.je zat weken in een ritme,in de ochtend maaien,na 11uur schudden,dan stukken op de wiers draaien en om 3 of 4 uur kwam de pers.
WaterDeutzer
@spoorkraan Pa zat ook geregeld in de Twiskepolder, nog ver voordat het beheersland werd. Allemaal korte smalle percelen met hele smalle weggetjes erlangs. Ook daar geregeld grasgewas gekocht om te hooien.
+2
Bauwz
Prachtige foto's.
Mooie verhalen.
+2
noordhof
Mooie foto's allemaal ! Super .
+2
rommert14
Ik kan mij wel herinneren dat mijn vader met een pz 1,65 maaide en ik ben van 96, de hele middag heen en weer crossen op een perceel van 7 hectare, nu binnen een uur eraf met de tripple
+3
walker1
@rommert14 Pa begon hier met een MF 135 met PZ 135. Ook toen er later een zwaardere trekker (75 pk) bijgekomen was, heeft pa nog lang met de PZ 135 gemaaid, tot die kapot ging. De vervanger was bijna een meter breder, een Deutz fahr van 2,30 m. Dat schoot toen opeens ook wel lekker op.
+2
Rondeutz06
@walker1 wel weer even opletten bij een obstakel
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
wel weer even opletten bij een obstakel

Heb vroeger vele losbreeklatten "agressiever" opgelast dat ze wat minder snel losbraken bij PZ's.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van PZ en hebben de trefwoorden gras maaien , cirkelmaaier en grasgewas geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!