Vandaag aanbeland bij de volgens moeilijke maar onvermijdbare stap:

O&K MH4

+7
WaterDeutzer
Vandaag aanbeland bij de volgens moeilijke maar onvermijdbare stap: "Sanering fase2". De agrarische werkzaamheden hebben zich wederom geplust, ongeveer 30% dit keer, maar de jaarcijfers '90 zaten nog steeds in de gevarenzone. De schuldenlast bij de Boer-en-leen-bank bleef een zware strop om de nek. Nu was het wel zo dat bij de 1e sanering 1 jaar terug ook weer de nodige investeringen zijn gedaan. En bovendien brachten die 1e desinvesteringen lang niet de boekwaarde op van nog jonge machines.

In december nog eens met Pa overlegd en het besluit genomen om behalve de HP1600 pers, dikke DX6.10, Volvo shovel, pakkenklem ALLE trekkers & werktuigen de veilen. En daarmee nog meer inzetten op de kwaliteit van grootpakkenpersen. Plan was om nog een Verreiker te kopen waar ook de pakkenklem aan kan voor op 't oude land. En de grootpakpers fors aanpakken door om te bouwen op een gestuurd tandemstel.

Het 1e jaar persen gaf hoop op een gestage groei in dit werk. En bovendien kan die pers ALLES persen, ook plastic in de winter bijvoorbeeld.
+3
Kimi4ever
@WaterDeutzer Een indrukwekkend en bijzonder verhaal zo met alle foto's !! 😄 Ook petje af hoe je je open stelt en verhalen deelt met de medemensen.
Zat ooit eens als bij rijder in de jaren 90 bij de loonwerker in de Ford 8630 bij het pakje persen en kreeg toen de vraag of ik boer wou worden want dat moest ik maar rap uit mijn hoofd zetten.
Dat loonbedrijf is tegenwoordig ook al meer met werkzaamheden "buiten" de agrarische sector bezig dan met. (ook mede door de concurrentie)

Reacties

+9
WaterDeutzer
De veiling hebben we bewust ver van huis georganiseerd door in te brengen op een Troostwijk veiling van loonbedrijf Hans v. Muijen te Callantsoog. Met een dieplader achter de grootste DX6.10 al het transport van Neck naar Callantsoog uitgevoerd. Dit schoot lekker op ruim boven de 50km/uur. Ook alles nog eens tiptop opgeknapt voor vertrek. We hebben daar vanaf januari '90 aan gewerkt, de veiling was 21 maart.

(klik om te vergroten)

Veenhuis-treintje tank & kipper met daarin een melassetankje.
+7
WaterDeutzer
Dieplader vol aanbouwwerktuigen: Bos zijsloter, Bos walkantsnijder, Hemos werprad, Hemos vijzel, grondfrees, een graafbak. Met passen en meten beladen.

Voorafgaand aan deze veiling hebben we samengezeten met loonwerker Gerard Verbij uit Den Ilp. Met hem werkte we op kleine schaal al samen, bijvoorbeeld met klaarmaken Purmerbos. Hij had een kopeg en zaaimachine beschikbaar gesteld. Gerard is een rustige en fijne man waar het bij mij al mee klikte tijdens mijn Beerepoot periode. pa kent hem heel goed want Gerard heeft (net als vele andere latere loonwerkers) het vak bij Pa geleerd. (Je ziet hem op een RIJP persfoto op een MF35 zitten).

Maar nu hebben we vergaande afspraken gemaakt, dat Gerard zijn trekkers en opraapwagens (Taarup en Krone) met trekkers en chauffeurs beschikbaar stelt op onze verplichtingen naar onze klanten in 91' na te komen. We gingen dan zelf kuilaanrijden met de Volvo.

(klik om te vergroten)

+10
WaterDeutzer
Hier de opstelling op buitenterrein in Callantsoog van de 4 Deutzen bij andere trekkers. Die periode vanaf ons besluit tot en met de veilingdag waren natuurlijk bijzonder emotioneel. Daar zitten ook machines bij waar je nog maar kort geleden heel veel energie in hebt gestoken om daar een perfect werktuig van te maken. De O&K MH4 met ook de maaikorf bijvoorbeeld. Maar ook pa's favoriete trekker: de DX4.30 waar hij zoveel mee heeft gegreppeld.

(klik om te vergroten)

DX4.30 DX6.10 DX110 D8006

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
2850Johndeere6R
@WaterDeutzer poah wel een heel imposant rijtje met Deutzen 💪. Als ik zo voor dat rijtje gestaan had had ik het gevoel van falen gehad denk ik 😬
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @2850Johndeere6R:
Als ik zo voor dat rijtje gestaan had had ik het gevoel van falen gehad denk ik

Nee hoor, dat had ik absoluut niet. Voelde me veel meer slachtoffer. Maar ook wel deels schuldig voor mijn naïviteit tijdens de overname. Ik had toen het vizier op de toekomst staan en helaas minder op de latere extreme gevolgen van de genomen stappen in het proces van overname. Maar, nogmaals, de veiling en de start van het seizoen daarna waren nog steeds rooskleurig. De echte problemen kwamen later dat jaar pas.... (....morgen😉)
+6
WaterDeutzer
Hier de 2 Welger AP730 persen uit '88. De 1e pers is samen met de MF2620 bij overname naar Gerard de Goede gegaan. Hij wou ook "graag pakjes persen" maar we hebben daar toen wel onze beperkingen aan opgelegd.

(klik om te vergroten)

Welger AP730, PZ strela, PZ185 maaier, 2-schaar ploeg, balensledes
+1
newholland-
@WaterDeutzer hoe moet ik dat zien:Beperkingen?
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @newholland-:
hoe moet ik dat zien:Beperkingen?

Nou, het was natuurlijk niet de bedoeling dat het gras (hooi) voor onze voeten weggemaaid ging worden.😉
+4
newholland-
@WaterDeutzer Dat begrijp ik maar lijkt me niet zo eenvoudig want je kan de klanten niet dwingen.Ik heb dat hier meegemaakt met b.v.mengvoerbedrijven die bij een overname toch heel veel klanten verspeelde.Er speelt dan ook een stukje gunning en misschien een jaren lange relatie mee.Zo niet dan gaan de klanten hun eigen weg.
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @newholland-:
Dat begrijp ik maar lijkt me niet zo eenvoudig

Ik denk toch dat je iets mist: De overnemer was Gerard de Goede die in jan.'89 uit de zaak is gestapt met al het grondverzetmaterieel. Ik was ná jan.'89 verantwoordelijk geworden voor de daden uit het verleden en ben daar heel hard mee geconfronteerd. Overleven was al een poosje de rode draad. En dat lukte met moeite. Dan wil je natuurlijk geen concurrent voor je eigen 2 Welger AP730 persen als hij met de 3e gaat draaien. Maar dat is ook zo netjes verlopen volgens afspraak, Gerard begreep dat.
+1
langeslagdiesel
@WaterDeutzer wij doen ook al sinds mensenheugenis pakjes persen. Toen iedereen die dat deed aan het eind van het jaar nog indrukwekkende aantallen op de teller had, was het al hollen of stilstaan. Het maakte niet uit of je 1 of 5 persen had. Als het weer goed was moest iedere pers om 16.00 uur op meerdere plekken tegelijk zijn. Zeker Als het weer dreigend werd waren er altijd mensen die gingen shoppen. Die namen geen genoegen met 14.00 uur of 18.30 uur. Ook de boeren met een eigen pers kwam je dan in vreemd land tegen. Nou heeft een welger het voordeel dat ze heel blijven. Dus je moest toen nog wel eens het project van een gestrande conculega af maken. Wat ik hier mee wil zeggen is dat je met pakjes persen heel moeilijk je klantenkring tevreden kan houden. Laten we het over geld verdienen dan maar niet hebben. Veel persen zijn hier verdwenen samen met het werk. Ook bij ons. Maar het blijft in die paar uurtjes per jaar het zelfde spelletje. Daar is in 35 jaar niks aan veranderd.
+3
mdoornekamp
@langeslagdiesel met hooi pakjes persen wil iedereen inderdaad tussen 15.00 en 16.00 uur beginnen. WIj hadden 2 persen. Later nog 1 pers. Want 5 zijn ook nog niet genoeg.

Maar met inkuilen (opraapwagen) gaat het eigenlijk net zo. Vooral dit voorjaar gingen een aantal boeren flink rond bellen om maar op tijd geholpen te worden. Ook ik als loonwerker werd door boeren gevraagd die mij anders nooit nodig hebben. Dit shoppen heeft ook later in het seizoen helaas voor onrust gezorgd.
+3
langeslagdiesel
@mdoornekamp dat inkuilen met de ladewagen is inderdaad tegenwoordig een verhaal apart. Het duurt nog hooguit 9 dagen, dan is iedereen klaar. Je begint bij je vaste klanten. Waar je de laatste twee dagen rijd of wie er rijd is een verassing voor iedereen. Maar na die 9 dagen staat het grashok weer maanden niks te toen.
+3
mdoornekamp
@langeslagdiesel ja tis altijd een paar dagen hard lopen met gras inkuilen. Het blijft altijd pieken. Maar het blijft wel een leuke "hobby"
+7
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Vooral dit voorjaar gingen een aantal boeren flink rond bellen

Daar kan ik nog een leuke anekdote van Pa over vertellen: Als voor hem in 't voorjaar de eerste boer maar niet wilde bellen om te gaan maaien, bond hij de maaier achter en reed een rondje door de polder. Nog voor dat hij weer thuis was de agenda voor een paar dagen maaien weer gevuld! Zo werkte dat toen en nu nog steeds denk ik bij de boeren? Steeds maar naar elkaar kijken. In dit geval: "He, die Maarten gaat maaien. Moeten we ook bij zijn!"
+5
Siete
@WaterDeutzer
Ja dat werkt nog steeds. Bij m'n 1e werkgever hadden we stalling in een ander dorp. Als we dan in t voorjaar bijv de maïszaaier ophaalden om klaar te zetten kon je er op rekeningen dat er gebeld werd of we al begonnen waren?? Hetzelfde als we de nieuwe slangen voor t sleepslangen op de haspels rolden.
+1
rickboer blija
@Siete heb wel eens heel vroeg in het voorjaar achter een ladewagen van je oude werknemer gereden, zette me toch aan het denken of onze eigen wagen wel helemaal klaar was voor het seizoen 🙈
+2
GROENEDEERE
@WaterDeutzer
Haha geweldig zo doen wij het ook nog steeds al voor we de dijk uit zijn belde de eerste
+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer klopt. Ook niks aan veranderd. Met dit verschil dat je een app krijgt met omcirkelde percelen, voorkeur tijd ( i v m suikergehalte ) en de tijd dat je klaar moet zijn. Als je dan met 1 maaier ( big m ) ff 100 bunder postzegelland moet doen rond de klok van 15.00 uur loopt het toch spaak. Maar gelukkig communiceert niet iedere opdrachtgever op die manier. Het woorden er wel steeds meer.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Maar het blijft in die paar uurtjes per jaar het zelfde spelletje. Daar is in 35 jaar niks aan veranderd.

Goed om te horen.
+3
a3vandiejen
@langeslagdiesel Mijn vader had één welger pers, en in de top dagen kwamen er standaard twee trekkers (soms drie) met New Holland persen uit de biesbosch helpen.
De trekkers met persen erachter stonden dan zomaar 6 tot 8 weken in de schuur bij ons en de jongens die er mee reden kwamen dan rond 14.00 uur en liepen de pers na voor ze op pad gingen.
S'morgens hadden ze op het akkerbouw bedrijf gewerkt en s'middags kwamen ze m,n vader helpen.
Na dat m,n vader het loonbedrijf verkocht had, hebben de jongens uit de bieschbos nog jaren wezen persen voor m,n vader. De klanten bleven trouw, zelfs na dat m,n vader gestopt was.
Hoe dit financieel ging weet ik niet, maar was iedereen er blij mee.
Op deze manier is er veel geperst bij ons, dus de welger had z,n geld wel opgebracht.
En niet onnodig twee of drie persen in de schuur.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
Op deze manier is er veel geperst bij ons, dus de welger had z,n geld wel opgebracht.

Dan liep dat gesmeerd, Adrie!
+3
a3vandiejen
@WaterDeutzer Ja klopt, dit was goed uitgedokterd volgens m,n broers, iedereen blij en pikte een graantje mee.
+1
langeslagdiesel
@a3vandiejen ik heb dit jaar minder touw gebruikt dan dat ik 35 jaar terug op twee persen als dag voorraad mee nam. Als het echt een mooie middag / avond was kreeg je bij je warme prakie rond 6uur in het land nog 4 klossen sisal extra. Dan kon je zonder zorgen het afmaken.
+3
mdoornekamp
@langeslagdiesel pa heeft met 2 persen wel eens 3500 pak hooi geperst op 1 dag. In pakketten van 8. Ik moest ze opladen met 1 klauw vork. Dat was ook een hele uitdaging
+1
a3vandiejen
@mdoornekamp Dat zijn wel flinke aantallen inderdaad.
+1
a3vandiejen
@langeslagdiesel Mooi, maar geeft ook aan hoe het is terug gelopen met kleine pakken persen. Maar ook logisch toen de grote pakken kwamen.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
Maar ook logisch toen de grote pakken kwamen.

Toch niet helemaal Adrie, HP pakken waren hoofdzaak voor inkuilen. De kleine hooipakjes zijn wel echt gebleven. Toen nog genoeg boeren met zolderberging in stallen.
+1
a3vandiejen
@WaterDeutzer Ja daar kun je best gelijk in hebben Nico, toen de opkomst van de grote pakken pers kwam was ik eigenlijk al uit het boeren leven en heb dat niet bewust mee gemaakt.
Wat mij als buiten staander opviel was dat alle loonwerkers hier in de buurt één kleine pakken pers hielden en de rest te koop aanboden. Van vier kleine persen naar één pers.
+7
WaterDeutzer
Intussen was Bart Haan in Kwadijk bezig met construeren van een maatwerk gestuurd tandem on de HP1600. En hebben wij een tweedehandse JCB verreiker gekocht om zelf aan te passen voor pakkentransport. Daarvoor gebruikte we dan weer de dikke Trelleborg banden die onder de pers vandaan kwamen.

(klik om te vergroten)

Veenhuis 8000L, Veenhuis 6800L, serie zuigslangen
+5
WaterDeutzer
De O&K L20 shovel op de gladde bandjes onder de Volvo 4300B vandaan tussen zijn soortgenoten.

(klik om te vergroten)

O&K L20
+5
WaterDeutzer
De Krone meststrooiers op dikke Nokians

(klik om te vergroten)

Krone meststrooiers
+1
newholland-
@WaterDeutzer de MAN 6x6 (denk ik)ook ingebracht op de veiling?
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @newholland-:
de MAN 6x6 (denk ik)ook ingebracht

Ja, het was een gecombineerde veiling van 2 hoofdbedrijven (wij en v.Muijen) en nog losse inbreng.
+1
newholland-
@WaterDeutzer Oké en die v Muijen stopte die helemaal of ook een inkrimping van het bedrijf?Moet wel weer een zware tijd geweest zijn als je al die mooie machine’s ziet vertrekken.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @newholland-:
Moet wel weer een zware tijd geweest

Dat kun je in mijn verhalen hierboven terugvinden: inderdaad! Weet niet meer de reden bij v.Muijen.
+1
GROENEDEERE
@WaterDeutzer
Zie ik daar een vrachtwagen in de a hak kleuren?
WaterDeutzer
Quote Reactie van @GROENEDEERE:
Zie ik daar een vrachtwagen in de a hak kleuren

Kan, er stond wel meer materiaal in die kleurstelling.
+5
WaterDeutzer
Alle slootonderhoud machines met recht nog een stukje van de Ridder Greppelfrees

(klik om te vergroten)

+5
WaterDeutzer
De mobiele kraan O&K MH4 naast zijn soortgenoten.

(klik om te vergroten)

O&K MH4

(klik om te vergroten)

Maaikorf kraanarm
+5
WaterDeutzer
Hier een foto van pa bij een koffiepauze in Callantsoog tijdens het inbrengen met mensen van Troostwijk en van V.Muijen. Je kan het haast niet voorstellen maar zoals je kunt zien is er ook tijd voor een lach bij pa.

De dag van het veilen zelf heb ik zelf zo goed als in shock life beleefd. Ik had al een kennis van mij meegevraagd om de afslagprijzen te noteren en mee te kijken wie er zoal bied. Destijds bestond online veilen nog niet (Internet bestond nog niet) maar er kon ook telefonisch geboden worden. Dit ging dan al wisselen telefonisch en in de zaal.

Ik heb me wel flink geërgerd toen er ook vanaf een bepaalde richting werd meegeboden op een aantal items, die ik niet verwachtte. Verder was mijn adrenaline uiteraard tot op tophoogte gestegen en kreeg ik niet echt iets mee van de veiling op zich.

Met het eindresultaat (zeer wisselend succes) konden we nu eindelijk de zware financieringslast bij de bank gaan verlagen en uitzien naar een nieuw uitdagend pers seizoen.

Maar daarover, morgen uiteraard weer een nieuw verhaal.

(klik om te vergroten)

Aan de koffie in Callantsoog
+1
spoorkraan
@WaterDeutzer er werd toch niet mee geboden uit de hoek van het 'verleden'....
WaterDeutzer
@spoorkraan Dat laat ik liever in het midden...
+7
RVM
Mooie foto’s, zware bevalling. De 30 jaren die er overheen zijn gegaan inmiddels zal het mogelijk hebben gemaakt om er nu een verhaal van te maken.
+7
WaterDeutzer
Quote Reactie van @RVM:
De 30 jaren die er overheen zijn gegaan

Klopt, maar ik merkte de laatste jaren dat er hier en daar hardnekkige indianenverhalen bleven rondhangen en vond ik het tijd om openboek te maken. Maar zoals al een paar keer vermeld: zonder met het vingertje te gaan wijzen, "ik was er zelf bij en keek er naar". Helaas is het verhaal nog niet af en is na de veiling met goede moed en positiviteit het voorjaar opgestart. Laterrrrrr....mrrrrr.😄
+3
DEUTZ1972
@WaterDeutzer Dat moet zeker wel een heftige periode zijn geweest. Als je zo je machines (die er als nieuw uitzien) moet verkopen zal dat er wel inhakken bij jezelf maar ook bij je vader.
+5
mdoornekamp
Dit was wel een drastische beslissing en behoorlijk verkleinen van het bedrijf. Met alleen persen werd het werk wel meer seizoens gebonden met pieken. En wat is er met het personeel gebeurd? Nu kon je het werk wel met 2 of 3 man af
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Dit was wel een drastische beslissing en behoorlijk verkleinen van het bedrijf.

Naar buiten leek dat wel zo, maar de pers maakte goede progressie met dito omzet. Een veel grotere omzet dan een paar opraapwagens bijelkaar. Dan ook nog eens met minder (man-)kosten. En de investeringen gedaan binnen de lopende leningen die er waren op de andere werktuigen. Dat noem ik: win-win-win.

Daarnaast groeide de technische afdeling (noem het "mechanisatie") ook. Er was bijvoorbeeld voor de Vicon Nieuw-Vennep veel werk aan de winkel. Maar ook nu: Laterrrr....mrrrrr.😉
+5
mdoornekamp
@WaterDeutzer ok. Ja door de prijs/ baal kun je wel leuke uur tarieven halen als het goed loopt. Denk dat je wel 40 balen per uur kon persen?

Ik denk dat de rente lasten toen ook behoorlijk hoger waren dan nu. Mijn vader had het destijds bij de bank al een beetje verpest wegens slecht ( afbetalings) gedrag. Dus ging hij toen geld lenen bij een onafhankelijke financierder. Met rentes tot 18%
+1
J asper
Wat was het voordeel van die pers tegenover gewoon een rijkuil eingenlijk?
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @J asper:
Wat was het voordeel van die pers tegenover gewoon een rijkuil eingenlijk?

Heel verhaal, staat hier en daar in mijn voorgaande verhalen.
+1
J asper
@WaterDeutzer Zal eens kijken vanavond 👍🏻 Want snap het nut voor de boer er niet van t.o. een rijkuil
+4
Fast Eddy
@J asper

Het gaat niet alleen om de kuil. Maar om het hele systeem. Net zo als nu gewikkelde pakken ten opzichte van de rijkuil.
+3
Rondeutz06
@J asper je hebt met van alles te maken zoals land verder van huis en voersnelheid. Beperkte ruimte voor een rijkuil, het zijn allemaal individuele beslissingen
+1
J asper
@Rondeutz06 Klopt, alleen die zelfde nadelen heb je met balen inkuilen ook lijkt mij.
+2
Rondeutz06
@J asper alleen toen waren er volgens mij nog geen wikkelaars
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
alleen toen waren er volgens mij nog geen wikkelaars

Klopt, maar daar had je dan ook niks aan. Gewikkeld zijn de zware HP balen niet meer te hanteren. kan alleen met een klauw erin te prikken. En de twistuiteinden aan onderzijde baal prikken dan ook door de folie heen.
oerne
@WaterDeutzer Toch was er een loonwerker uit de schermer die dat nog jaren gedaan heeft.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @oerne:
Toch was er een loonwerker uit de schermer

Je kunt voorgaand lezen dat ik een goede band had met de Klavers.
+2
mklok
@WaterDeutzer Ben ook benieuwd net als @mdoornekamp over het personeel. Zijn ze gebleven of moesten ze op zoek naar wat anders. Personeel is ook een beste kostenpost.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
Personeel is ook een beste kostenpost.

In het 1e overnamejaar waren dat er 2 (Wiebe & Mathé) + los meerdere boerenzoons oproepbaar. 2e jaar alleen Mathé en Wiebe als zzp'er.
Weet niet meer zeker, maar volgens mij is Mathé daarna thuis op de boerderij gegaan. Ik maakte inmiddels ook gebruik van ingehuurde monteur.
+4
Massey 2705
Don't underestimate the power of positive thinking.......!

Maar ik ben benieuwd naar de rest van het verhaal.
+8
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
Don't underestimate the power of positive thinking.......!

Voor mij is altijd het glas halfvol, nu nog steeds. Ik kan moeilijk om met mensen waarbij het glas altijd half leeg is.😊
Ik denk ook nooit in problemen, maar altijd in uitdagingen! Klagers, schiet je niks mee op.
+6
Massey 2705
@WaterDeutzer dat klopt helemaal van dat half volle glas......
En zolang je maar mensen om je heen blijf houden die hun eigen glas mee brengen .
In mijn eigen situatie kwamen er mensen mee drinken uit mijn glas.......
En dan word het oppassen.....
Want dan is het glas gauw leeg...
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
zolang je maar mensen om je heen blijf houden

Daar had ik geen klagen over. Altijd fijne mensen om me heen gehad.
+4
Massey 2705
@WaterDeutzer in nood leer je , je vrienden kennen ...
En dat is goed.
Maar ik bedoelde meer , de Bank, je toe leveranciers en andere waar een persoon geld aan schuldig is.
+4
casejxu
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
uitdagingen

Of in oplossingen. Daar kom je het verst mee👌
+1
Siete
@WaterDeutzer
Daar sluit ik me graag volledig bij aan
+5
Rondeutz06
Over al deze mooie foto's hangt wel een waas door de heftigheid van dit verhaal. Wat moet dit een moeilijke beslissing zijn geweest voor jullie. Op een veiling moet je ook maar afwachten wat je spullen opbrengen.
Ik heb het idee dat dit hele verhaal 30 jaar lang een zware last voor jou is geweest en dat je het op deze manier een plek probeert te geven.
Het ligt in ieder geval niet aan jou ondernemers geest als ik zie wat jij de laatste 30 jaar gepresteerd hebt.
+5
GerbertXL
Prachtige verhalen, met de huidige lage rentes blijft alle onrendabele troep in de lucht hangen, dat gaan we vroeg of laat terug krijgen. Ik ken de verhalen van m'n ouders ook wel, 12 procent rente. Buur in de buurt had het vastgezet op het hoogste punt, was ook knap sneu voor hem natuurlijk.
Hoe dan ook, vraagje tussendoor, ga je hier nou de snelweg op?
WaterDeutzer
Quote Reactie van @GerbertXL:
Hoe dan ook, vraagje tussendoor, ga je hier nou de snelweg op?

😅 Zou kunnen. Maar behalve de toerit is dit ook een omleiding richting de stad Purmerend om niet over de smalle Neckerstraat te moeten rijden. Viel me vanmorgen wel op dat het steunpootje van dieplader dissel nog uit staat.
kan natuurlijk ook zijn dat Mathé het ijs voor de achterliggers onderweg wilde wegkrabben.😆
+4
CaseCS130
Dit zal een heftige periode geweest zijn, zelfs voor de rollercoaster jaren waar je eigenlijk toch al in zat.
Denk dat het voor de jongeren die hier meelezen wel belangrijk is om te weten dat de rentepercentages heel anders waren in die tijd dan nu. Als je de huidige rentes gewent bent denk je al snel van waarom veilen met kans op verlies als je het meeste nog maar net gekocht hebt.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CaseCS130:
Denk dat het voor de jongeren die hier meelezen wel belangrijk is om te weten dat de rentepercentages heel anders waren

Inderdaad voor de gebouw en machine leningen ongeveer 13%. En dan heb ik het maar niet over de kosten op Rekening-Courant. Ik heb dat later in mijn leven nooit meer gebruikt: Klein kopen met eigen geld en (snel) "opkrikken" (hefboomwerking). Bij tegenslagen, die er ook later zijn geweest hang je dan niet aan een strop en kom je verder.
+5
a3vandiejen
@WaterDeutzer Respect naar je vader en jou Nico tot dus ver, speelde het stoppen van boeren en de investeringen die boeren zelf ook deden in machines (bv opraapwagen) ook al mee in die tijd?
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
speelde het stoppen van boeren en de investeringen die boeren zelf ook deden in machines (bv opraapwagen) ook al mee in die tijd?

Nee, we hadden van oudsher een trouwe schare boeren als klant. En voor de grootpakkenpers kwamen daar vooral nieuwe klanten bij, soms ook ver weg van huis. Maar daar leende het 1-mans systeem zich heel goed voor. De shovel hoeft niet perse direct erbij te zijn. Een opraapwagen moet steeds maar weer naar de kuil rijden, een groot verschil met de pakkenpers die achterelkaar doorgaat in 't land van het ene perceel naar de andere.
+1
a3vandiejen
@WaterDeutzer Duidelijk.👍
+3
ronald-deutz-fahr
@CaseCS130 ken de verhalen van pa en ma Indd, dat ze blij waren voor ‘maar’ 12% te lenen 😅
+5
a3vandiejen
@ronald-deutz-fahr In 1982 het jaar dat ik ooit ging werken als 16 jarige jongen bij een vlechtbedrijf , Kocht m,n toenmalige baas een huis met 13% rente, iedereen zei toen dat word zijn ondergang.
Hij heeft het ook zwaar gehad, maar woont er nog steeds.
Zelf begreep ik dat op die leeftijd nog niet helemaal.
+2
spoorkraan
@a3vandiejen ik kocht me huis in 1990,was net 19.met 9,8% rente...en de rente steeg toen nog verder.was de tijd van de eerste golfoorlog.....
+1
a3vandiejen
@spoorkraan Dat is ook nog heel wat..bijna 10%.. maar ik zeg altijd, dat zal een goede overweging geweest zijn. Je weet zelf vaak wat kan en niet kan.
+4
spoorkraan
@a3vandiejen prijzen waren ook anders in die tijd,achteraf(is het leuk wonen)is het de beste investering die ik ooit gedaan heb!!!
+1
a3vandiejen
@spoorkraan Mooi, vaak zijn dat soort dingen achteraf pas te beoordelen.
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @spoorkraan:
huis in 1990,was net 19.met 9,8% rente

Een hypotheek is nog wat anders dan een machine financiering. Ik had beide. Heb alles dit weekend bij elkaar geteld en gedeeld op de rentelast. Dan kwam ik op een kleine 13% uit in boekjaar '90.
+3
spoorkraan
@WaterDeutzer dat begrijp ik ook wel,nico.maar voor mij was het ook een uitgave op die leeftijd,plus ik verdiende toen ook niet de wereld.....
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Dat zijn serieuse bedragen en een maand is zo om.
+7
arjanvw
@CaseCS130 als de rente nu zou gaan stijgen naar het niveau van 1976 dan wordt de 'halvering ' van de veestapel wel overschreden...
+3
ronald-deutz-fahr
@arjanvw ook de huizen en grondprijzen worden dan gehalveerd 😅
+6
CaseCS130
@arjanvw @ronald-deutz-fahr Klopt, dat rente verlagen is eigenlijk een éénrichting straat geweest. Vind persoonlijk dat we wel te ver doorgeschoten zijn daarin. In mijn ogen is negatieve spaarrente op de lange termijn erg ongezond voor een samenleving. Ook de grote stijging van de schulden per inwoner is denk ik niet goed op de lange termijn.
+2
arjanvw
@CaseCS130 mee eens, vooral de negatieve rente is 'bijzonder '. Maar goed we, maken er wel allemaal gebruik van. Anderzijds denken we dat het makkelijk is om goedkoop geld te lenen maar heeft ook voor veel prijsstijging gezorgd. Denk vooral aan de genoemde grond en huizenprijzen.
+3
CaseCS130
@arjanvw je hebt ook niet zoveel keus. Ik ben zelf eigenlijk heel erg van sparen en dan pas wat kopen. Maar het gaat gewoon niet met grote dingen, vooral onroerend goed. Door de inflatie, belasting en dan nu ook nog negatieve rente boer je gewoon achteruit. 🤔 Degene die direct van school af een dikke hypotheek namen op een woning zijn het beste af geweest.
+4
Rondeutz06
@WaterDeutzer ik probeer @J asper te vertellen dat hij de vicon balen niet kan vergelijken met het balen inkuilen van nu. En inderdaad wikkelen was toen geen optie
+3
Grasbaal
Quote @WaterDeutzer:
Dit zal een heftige periode geweest zijn

Achteraf gezien voor iedereen die toen zijn geld in onroerend goed had gestoken een gouden tijd maar in kort lopende "oud ijzer" investeringen met hoge rente heel moeilijk om rendement te halen.

Was ook niet voor niets dat Beerepoot in die periode is gestopt met de agrarische tak, was toen echt wel een schok in de regio. Ondertussen zijn ook veel andere LMB bedrijven in de buurt gestopt of overgenomen.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Grasbaal:
Was ook niet voor niets dat Beerepoot in die periode is gestopt met de agrarische tak,

Was denk ik een jaar of 2-3 nadat ik ben weggegaan. Maar de reden zal meer geweest zijn door de veel betere business in de transportbanden & rollenbanen. Daar moest ook steeds meer ruimte voor komen in Spanbroek en De Veken. En dan is de berekening snel gemaakt.

Die "veel betere business" komt ook omdat er weinig concurrentie was in dat segment, zeker met voorraadhoudend.
Zoals ik mij destijds in Neck ook specialiseerde heb ik dat in mijn latere jaren ook steeds toegepast: Iets doen wat anderen niet doen! Of die anderen net een streepje voorblijven.
+1
huub
Quote Reactie van @Grasbaal:
Achteraf gezien voor iedereen die toen zijn geld in onroerend goed had gestoken een gouden tijd

Zoals al eerder genoemd wel met torenhoge rente's. Dat moet ook betaald worden. Een vastgoed belegging nu is niet te vergelijken met toen.
+1
Fendt280S
Hartelijk dank voor het delen van je foto’s! Complimenten voor de kwaliteit van de fotograaf. Met name deze foto ook met de bewegwijzering erop.
+3
oerne
Het nadeel van specialiseren ten opzichte van het volledige pakket was toch wel dat er ook altijd een conculega loonwerker op de dam kwam bij de klant die dan liep te vissen of hij dat werk ook niet mocht doen. En dan ook nog tegen een scherpere prijs. Tevens als het naar regen staat maakt het opeens niet meer uit wat voor en hoeveel wielen ergens onderzitten.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @oerne:
Het nadeel van specialiseren

Moet ie wel eerst zo'n pers hebben!🤣
+2
mklok
@oerne Dat was vroeger en nu nog steeds , ze proberen altijd werk van een andere collega te pakken. Dat zal altijd wel blijven.
+5
CoenNijenhuis
@WaterDeutzer diep respect voor hoe jij hier je hele geschiedenis uiteen durft te zetten inclusief alle moeilijke beslissingen., ik kijk altijd erg uit naar je nieuwe posts!
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CoenNijenhuis:
diep respect

Dank je Coen, altijd meegenomen dat anderen nog wat kunnen leren van je eigen misrekeningen.
+2
oerne
Ook nog menig baaltje getikt en of opgestapeld in die hoek bijvoorbeeld bij henk wyhenke wijdewormer, wouter groot (waar je ver onder slootpeil reed) en dus niet altijd met allebei de wagens vooraan kwam, van schaik (waar je door de oude schuur moest om op het land te komen), maarten bus spijkerboor die meestal zoveel balen had dat het bijna weer licht was als je klaar was.
+2
Rondeutz06
@oerne allemaal naar de eeuwige jachtvelden
+1
Massey 2705
@Rondeutz06 haha , het zijn bij jullie toch geen indiaane !😅😅😅
+3
Rondeutz06
@Massey 2705 haha,nee hoor cowboys
+2
oerne
@Rondeutz06 Helaas wel. Allemaal markante persoonlijkheden die toen al over de pensioengerechtigde leeftijd waren maar nog steeds molken en of koeien hielden.
WaterDeutzer
@oerne Mooi Oerne, dat is de westhoek van de Wijdewormer, de "Natte hoek". Een beeld dat je in alle vroegere Zuiderzee polders ziet na de droogmakingen aan die kant.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de O&K MH4 en hebben de trefwoorden veiling en troostwijk geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

MEER FOTO’S