Foto van een MB Trac Folders. Vroeger al met mijn vader mee op de MB Trac. En vele jaren later reed ik met veel plezier zelf op deze unieke trekkers. Alleen de trekkers van deze tijd komen in de buurt

MB Trac Folder

+8
Fast Eddy
Foto van een MB Trac Folders. Vroeger al met mijn vader mee op de MB Trac. En vele jaren later reed ik met veel plezier zelf op deze unieke trekkers. Alleen de trekkers van deze tijd komen in de buurt van het comfort wat deze trekkers in de jaren ‘80 en ‘90 al hadden.

Reacties

+2
Towaberg
De eerste generatie was toch nog of je in een tank zat, maar de 1800 was een droom om mee te mogen rijden 🤩
+1
Fast Eddy
@Towaberg

De allereerste modellen hadden middenschakeling. Deze modellen hebben allemaal zijschakeling.
+1
Towaberg
@Fast Eddy ik heb ooit met zo een oude 900 enkele maanden in het bos gewerkt! Traag en heel lawaaierig! Wel bijzonder door zijn vele versnellingen!
+1
Fast Eddy
@Towaberg

Ik heb alleen ervaring met de 6 cilinders, de 1000,1300,1400 en 1500. Althans daar heb ik op gereden, de 1600 heb ik al klein jongetje bij in gezeten.
+1
florisrobben
Ik had een keer een stagair bij toen ik naar een 1600 moest voor reparatie. Hij was van thuis uit alleen fendt vario gewend. Maar na een flinke proefronde was hij diep onder de indruk van het comfort van de inmiddels oldtimer
Fast Eddy
@florisrobben

Zo is het maar net. Zelfs met schokbrekers die zo goed als af waren zat er nog comfort in. Het schakelen was vergelijkbaar met een vrachtwagen.
+2
florisrobben
@Fast Eddy het zijn en blijven machtige tractoren jammer dat je er niet zoveel meer ziet
+1
Fast Eddy
@florisrobben

Hier daar weet ik nog wel wat te staan. Maar echt werken gebeurt er niet meer mee.
+2
florisrobben
@Fast Eddy nee inderdaad ik weet er ook nog wel enkele maar je komt ze niet zovaak meer tegen. Bij ons in de buurt heeft nog lang een 1600 grond gereden alleen het personeel werd steeds jonger en kon er niet meer mee overweg
+1
roscho
Quote Reactie van @florisrobben:
personeel werd steeds jonger en kon er niet meer mee overweg

Klopt, de versnellingsbakken hadden heel veel mogelijkheden, maar je kon er ook voor kapitalen aan afbreken. Mijn zwager had een 800 en ik heb meermalen verbaasd gestaan over de trekkracht en ook over het oplopend koppel van de motor. Bij inkuilen kon je de motor afwurgen tot 500 toeren en je kwam altijd boven. Je zat met je voet boven de koppeling, maar je hoefde hem eigenlijk nooit halverwege in te trappen.
De zitpositie was niet ideaal, je zat vrij laag en dicht op het stuur. Maar als je met de bak overweg kon, kon je er álles mee doen.
+2
florisrobben
@roscho klopt maar ik heb ook een paar bakken open gehad waar het niet goed gegaan was. Inclusief die van de 1600 omdat ze niet meer het gevoel hadden met wat ze deden
+1
Fast Eddy
@roscho

Het probleem en tevens een pluspunt was dat er niet veel olie in de bak zat. Als er lekkage aan was en het duurde te lang voordat je dat ontdekt had kon je aal behoorlijke schade hebben aan de bak. Pluspunt is dat het nog steeds een van de efficiënte versnellingsbakken zijn ooit gemaakt voor trekkers.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de MB Trac Folder ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!