Foto van een Veenhuis mestmixer, de jongvee put aan het mixen. Altijd een heel gedoe omdat de put 60 meter lang is met rondgang dus 120m, we hebben om hem helpen op gang te krijgen een mixer aan de sh

Onbekend Onbekend

+4
Foto van een Veenhuis mestmixer, de jongvee put aan het mixen. Altijd een heel gedoe omdat de put 60 meter lang is met rondgang dus 120m, we hebben om hem helpen op gang te krijgen een mixer aan de shovel op hydrauliek. Morgen wordt de mest overgepompt naar de opslag.
+1
Fendt926Driver
@Jelle Boerkamp6110 plaats eens een foto van de hydro mixer aan de shovel.
Wil ik ook nog maken en elk voorbeeld is welkom
+1
@Fendt926Driver zal even kijken of ik nu nog een goede foto kan maken anders doe ik het morgen even.
+1

(klik om te vergroten)

Hydromixer
Fendt926Driver
@Jelle Boerkamp6110 dit is mooi uitgedacht.
Koppelend op de palletvorken.
Mooi simpel.
Dacht zelf dat het op een ankerplaat moest.
En wist dan niet waar de hydro motor te laten.

Gebruik je deze ook als rooster mixer?
Of alleen via het putgat?
Heb je er ook verschillende groottes mixers bij?
+1
@Fendt926Driver we gebruiken hem als roosters mixer kan er mooi tussen we hebben er alleen deze mixer eraan, aan de palletvorken werkt goed kan je zo vastdraaien. Hij was pas gemaakt op de oude shovel maar nu hebben we een andere en blijkbaar zijn deze pallet lepels breder dus dat moet nog weer even anders. Bij de oude shovel ging het wel makkelijker hydro hendel aan baksteen op het gas pedaal en klaar deze moet je vast houden..
@Fendt926Driver we hebben hem ook een keer aan de voorlader gedaan. Korst van de mestsilo mixen ging ook prima
wibe
@Fendt926Driver kleinnibbelink.nl/occasions/ ff iets naar beneden scrollen, staat een mooie mixer bij
Fendt926Driver
@wibe dat is ook wel een mooi concept.
Het frame zal wel zo dun zijn dat het mee door de roosters kan.
wibe
@Fendt926Driver klopt past door de roosters. Werkt perfect
@wibe zelfde schoep als ons
wibe
@Jelle Boerkamp6110 is een eigen gemaakte schoep
@wibe ik bedoel meer dat ie er op lijkt zal zeker niet het zelfde zijn 😅
Terwisscha
@Jelle Boerkamp6110 of het ligt aan de mixer als die het niet rond kan krijgen.
CaseCS130
@Terwisscha Dat heeft ook zeker invloed. Gisteren snapte hij bv niet dat er 90 pk voor een van der Meer mixer nodig was, dat hadden zij lang niet nodig voor hun mixer. Maar dat betekent ook gewoon minder capaciteit.
@CaseCS130 wij hebben ook niet zon heel grote mixer dus wel laten hem liever een tijdje langer draaien.
Terwisscha
@CaseCS130 hier staat de stal trekker van 65 pk ook wel eens voor de mixer als het zo uit komt. Maar die Heeres mixer roert ook meer dan dat die echt mixt naar mijn idee.
Terwisscha
@Jelle Boerkamp6110 hier een mestput van 4 x 50 meter met rondgang. Regelmatig mixen. als je te weinig mixt dan is de korst te dik, breekt die niet en vliegt het er onder door.

Reacties

JD 6110
Zo te zien aardig ver omhoog gekomen en er iets uitgedrukt? Totdat die rond is en dan zakt het.😜
+1
@JD 6110 gelukkig niet, was nog wat mest wat op de platen lag van de pinken die daar liepen. Ik wou die prut erin schuiven maar toen kwam ik erachter dat het wandje waar de deksels opliggen los zat dus die lag ook bijna onderin de put 😅😬
+1
mf 6150
Vaker mixen geen optie dan? Wij zaten vroeger ook altijd te knooien in het voorjaar. Mix nu elke 3 weken
@mf 6150 hier alleen als we gaan uitrijden of gaan overpompen. Met uitrijden laten we heb rustig ronddraaien met 200 á 300 toeren op de aftakas gaat prima.
+1
Baltus_steyr
@Jelle Boerkamp6110

rinagro-smart-farming.nl/haal-meer-uit-mest-met-ag…

Gooi hier elke week 1 liter van op de rooster samen met een gieter met water en je heb mooie dunne mest wat vlot te mixen is. De mest hoeft in principe helemaal niet gemixt te worden. Heb hier al een aantal jaren ervaring mee en werkt prima!!
Fendt926Driver
@Baltus_steyr wat zijn ongeveer de kosten van het spul op hoeveel m³ mest per week?
Terwisscha
@Fendt926Driver voor 110 koeien bedragen de kosten ongeveer €1750 euro per jaar.
Terwisscha
@Baltus_steyr naast dat het processen in de mest op gang helpt, homogeniseerd de mest dus ook? Omdat je zei dat er niet gemixt hoeft te worden.
+1
Baltus_steyr
@Terwisscha klopt. de stikstof en ammoniak wat normaal verloren gaat , word nu gebonden door deze bacteriën. mest wil normaal gezien rotten. Met deze bacteriën rot de mest niet meer maar word de vervlogen ammoniak en stikstof gebonden in de mest. Omdat er weer goed leven in de mest komt word deze ook homogeen en hoef je hem niet te mixen. Vaak mix ik hem nog wel even een keer dan weet ik zeker dat alles rond is. Gehaltes in de mest zijn hoger. je bodemleven word ook beter. Ik strooi nog niet perse minder mest. Maar de graskuilen zijn er zeker niet op achteruit gegaan de laatste jaren en ik melk ook nog harder dan een aantal jaar geleden voordat ik het spul gebruikte. Daarbij ben ik niet anders of harder gaan voeren om meer melk te krijgen. En bij wekelijks gebruik ben je ook bijna tot geheel van het schuim af. Ook wel makkelijk als je de opslag hard nodig bent, want dan zijn de kosten snel gedekt!!
Terwisscha
@Baltus_steyr wat voor dingen zijn er veranderd na het gebruik van agrimestmix? Wordt minder kunstmest gestrooid? Bevat het gras meer eiwit en dergelijke?
mf 6150
@Jelle Boerkamp6110
Levens gevaarlijk lijkt me, komen in 1 keer alle gassen vrij
EA_MF
@mf 6150 en t is gewoon een drama om de put los te krijgen zonder eerst een groot deel van de dunne mest er onder vandaan te halen…
+1
mf 6150
@EA_MF
Klopt ik was dat toen zat, sindsdien elke 3 weken mixen en 't bevalt me best
+1
@mf 6150 we hebben altijd de deuren van de stal los en we hebben gewoon open roosters dus valt wel mee lijkt me.
+1
mf 6150
@Jelle Boerkamp6110
Je zal niet de eerste zijn waar het fout gaat, blijft een naar goedje
Terwisscha
@Jelle Boerkamp6110 hier vandaag ook gedoe hoor! Allemachtig dik 2, 5 uur aan het mixen geweest in 1 put. Nog nooit meegemaakt. Een niveau verschil van zeker 1 meter en nog niet rond willen gaan. Wel de 1e keer mixen deze winter, maar put zit nog maar net over de helft vol.
mf 6150
@Terwisscha
Heb je een omkeer kast? Of evt op de front pto
Terwisscha
@mf 6150 omkeer hebben we niet. Front pto wel. Put is nu wel los hoor. Maar de dunne fractie vliegt onder de korst door en het dikke zorgde voor een opstopping.
+1
EA_MF
Quote Reactie van @mf 6150:
evt op de front pto

Niet doen, die discussie is hier vaker gevoerd. Zit geen trillingsdemper in de aandrijflijn van de front pto dus groot risico op schade aan de motor door klappen uit de aftakas vanwege oneenparigheid.
mf 6150
@EA_MF
Ja dat verhaal heb ik ookal aangekaart. Doe er hier altijd een groothoek tussen
EA_MF
@mf 6150 groothoek lost dat probleem niet op. Als je het wil voorkomen zul je de trekker op moeten tillen om het verschil kleiner te maken.
mf 6150
@EA_MF
Als de aftakas toch in lijn loopt en de groothoek de hoek maakt is er toch geen probleem? Als dat het niet zou oplossen dan zou een groothoek nooit zin hebben. Groothoek slijt wel als een malle natuurlijk, maar als je even niet anders kan...
Terwisscha
@mf 6150 ik snap even niet hoe het kan dat de groot hoek niet in lijn loopt. Het loopt niet in lijn ten op zichte van??
EA_MF
@mf 6150 basis van een groothoek is nog steeds dat beide uiteinden van de tussenas een gelijke hoek hebben (eenparig), maar de as zelf (tussen de gaffels) een grotere hoek kan maken. Overmatige slijtage aan gaffels/kruisjes/groothoek koppelingen komt vijwel altijd door oneenparigheid.
Quote Reactie van @EA_MF:
basis van een groothoek is nog steeds dat beide uiteinden van de tussenas een gelijke hoek hebben (eenparig), maar de as zelf (tussen de gaffels) een grotere hoek kan maken. Overmatige slijtage aan gaffels/kruisjes/groothoek koppelingen komt vijwel altijd door oneenparigheid.

Ben ik nou echt de enige die hier na 5 keer lezen nog niks van kan maken?
+2
EA_MF

(klik om te vergroten)

Snap je m zo wel?
@EA_MF groothoek aftakas heeft in jouw voorbeeld aan beide kanten een groothoek?

Klopt het nu dat de oneenparigheid kan worden opgelost door daar een enkele groothoek toe te passen? En dat je die groothoek als kort los aftakasje kan zien, waardoor je die oneenparigheid kan oplossen?

Wij hebben aan de mixer een groothoek, aan de kant van de mixer zit die. Ik draai de topstang vaak zo dat de groothoek een Iets grotere hoek heeft als de normale kruiskoppeling, is dit dan goed of juist niet?
EA_MF
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Klopt het nu dat de oneenparigheid kan worden opgelost door daar een enkele groothoek toe te passen?

Nope, dat gaat niet. Enige oplossing is beide stompen onder een gelijke hoek brengen.

In mijn schets inderdaad beide zijden een groothoek. Enkele groothoek zie je met name op getrokken werktuigen (hark, mesttank etc), waarbij het middelpunt van de groothoek in de buurt ligt van het middelpunt van de trekhaak.
oanejorrit12
@EA_MF dan is een omkeerkast op de mixer zetten vast goedkoper
Terwisscha
@EA_MF ohh goed om te weten. Namelijk wel eens gedaan. De mixer trilt namelijk naarmate je steeds dichter bij de 540 toeren komt.
+2
roscho
Quote Reactie van @Terwisscha:
De mixer trilt namelijk naarmate je steeds dichter bij de 540 toeren komt

De aftakas hoort 2 gelijke hoeken te hebben. Je mixer loopt omlaag, de trekker staat horizontaal, dat is dus niet goed. Om dat goed te krijgen, zou je de trekker aan de voorzijde op blokken moeten plaatsen (niet te veel i.v.m. smering in de bak). De trilling die de eerste hoek veroorzaakt, wordt dan opgeheven door de tweede kruiskoppeling. Zo is het dus alleen het stukje aftakas wat licht in toeren varieert. Staat de trekker horizontaal, dan zit de trilling in de hele mixer en de bak van de trekker krijgt dan behoorlijk op zijn kop.
Hetzelfde probleem met frezen. Velen stellen de diepte van de frees in met de topstang. Daarmee komt de frees echter voor- of achterover te staan en zal gaan trillen. De diepte van een frees hoor je in te stellen met de glijplaten of de loopwielen. Of de trilling moet worden opgevangen met een rubber- of verenkoppeling.
zettelmeyer
@Terwisscha hier altijd op 1000 toere mixxen en volgas ligt de 150 pk er wel plat voor. Ook met groothoek er tussen
oanejorrit12
@zettelmeyer Trekker trekt het niet eens op 1000 toeren hier😅 150pk, mag blij zn als ie n keer bij 1400 toeren komt op de moter.
Gister 100pk ervoor, op 750 aftakas. Die had eerst ook moeite ging niet verder dan 1700
Terwisscha
@oanejorrit12 100 pk op 750 en plat er voor? Hoop dat de mixer dan zoveel agressiever is. Hier fendt 305 op 540 eco. En dan netjes 540 op de stomp. 65 pk op 540 eco kon nét niet met een volle put.
oanejorrit12
@Terwisscha mixer van goede kwaliteit ;p
Een vd meer welke hebben jullie?
Terwisscha
@oanejorrit12 Heeres volgens mij... heb ook nog wel een filmpje van die 65 pk voor de mixer. Maar geen idee hoe die hier te plaatsen...
oanejorrit12
@Terwisscha aah oke
Filmoje moet je oo youtube of iets plaatsen, en dan de link hier posten. Maar volgens mij kan het ook via google drive of iets van vimeo ofzo? @SJB533
Terwisscha
@oanejorrit12 te ingewikkeld dus. Laat dan maar
SJB533
@oanejorrit12 @Terwisscha
Ik kan jullie niet helpen. Kom niet verder, dan YT

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!