Foto van een Massey Ferguson 7475. Eerste snede hakselen van 2021, hier 1 van de redenen waarom wij de keuze hebben gemaakt te hakselen. Op 1 km ruim 2 silage wagens hakselgras met een hark van 8.5 me

Massey Ferguson 7475

+6
mf 6150
Foto van een Massey Ferguson 7475. Eerste snede hakselen van 2021, hier 1 van de redenen waarom wij de keuze hebben gemaakt te hakselen. Op 1 km ruim 2 silage wagens hakselgras met een hark van 8.5 meter werkbreedte. De capaciteit van de hakselaar zouden wij nooit kunnen halen met opraapwagens. Ook zou het met zulke dijken eerder vermoezen worden denk ik.
Dit is gemaaid met Hemelvaart en een dag later lag het meeste binnen 24 uur op de bult, geen zon, test uitslag 16/17%ds. Het zou een waardeloze kuil zijn maar toch hebben we nog nooit zo hard gemolken als nu.

Kort samen gevat ben ik zeker geen tegen stander van een opraapwagen, maar soms is hakselen gewoon de beste optie.
Hogere capaciteit, in dit geval noodzakelijk ivm het weer.
Compacter dus minder mengtjjd.
Meer gras in de silo.
Makkelijker verdichten.

Reacties

+1
mf 6150
.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
rickboer blija
Hier 1e snee ook gehakseld, ondanks dat wij de ladewagen wel voor elkaar hebben. Was gewoon te lang en te droog om met de ladewagen te doen
+1
sjonnies
Volgend jaar dus weer zo nat inkuilen? Omdat je best van melkt.

Hier ook zo'n kuil maar nog echt enthousiast
mf 6150
@sjonnies
Nou nee, nooit weer.... Voer ook wel aardig bij, en bijna alles na de eerste snede is in de baal gegaan.

4 kg baal oktober
4kg baal september
1.5kg schroot/tarwe
150 gram mineralen
21kg 1e en 6kg 2e
6.5kg pulp
14kg mais
4kg bierbostel
sjonnies
@mf 6150 ow stond zo in je reactie
Het zou een waardeloze kuil zijn maar toch hebben we nog nooit zo hard gemolken als nu.

Daarom was ik benieuwd.

Hier ook de rest in de baal.gegaan om tegen te voeren. Wij.hebben met de ladewagen laten inkuilen maar dat valt hakselen is te duur bij ons 28 hec gras op afstans gemiddelde.perceelsgrote 3 4 hec
mf 6150
@sjonnies
Ja als we 't papier moesten geloven zou dat het geval zijn, je ruikt 'm wel iets maar het valt alles mee.
Ahja bij ons zijn de percelen een stuk groter, dat scheelt aanzienlijk natuurlijk. (20 hectare omringt met sloten en dat verdeeld in blokken van 10)
sjonnies
@mf 6150 heb je geen toevoeging middel bij gedaan.

Doen we hier wel Standaard 1e en 2e snede.
Kuil ruikt fris stinkt niet. Is alleen halve meter gezakt en met voer snijden zoekt.t water alle kant land de kuilsnijder uit
mf 6150
@sjonnies
Jawel standaard
Ruben-Wind
@sjonnies @mf 6150 ervaringen met toevoegmiddel zijn dus goed? Wat voor middel gebruik je en vooral met welke reden? Zit er zelf ook wel eens aan te denken omdat ik de kuilen slecht broei en schimmel vrij kan houden boven op. Voeren wel ongeveer 1,5m in de week maar enkel banden, zakjes en netten er op. Zonder wanden.
+1
newholland6640
@Ruben-Wind

Als je nu last hebt van schimmel e.d. gaat een inkuilmiddel daar jou niet echt mee helpen ben ik bang.
Ruben-Wind
@newholland6640 ik heb geen ervaring met inkuil middel bij gras, nu wel met Mais en daar ben in zeer positief over. Waar geen inkuilmiddel door is gekomen wel wat blauwe schimmel kluiten.
+1
sjonnies
@Ruben-Wind spul van forfarmers gaan via de zzper met de ladewagen. Kennis van me in de buurt heeft de zelfde kuil als.ons maar wel.boterzuur gevoelig wij gelukkig niet.

Maar als ik zo lees zit het bij jou niet in het inkuilproceses dat daar wat anders moet omdat je last van broei en schimmel heb

Ik zou dan denk minder aanvoer per uur of zwaardere gewicht op de kuil en zand op plastic
Ruben-Wind
@sjonnies we rijden met 2/3 Ladewagens en altijd 2 trekkers op de bult, trekkers hoeven er ook niet af. Als we alles met 1 wagen deden hebben ze wel 2 dagen werk aan 55-60 ha. Zand er op is mooi, maar lastig als je op klei op veen zit. Ken genoeg mensen die het net zo doen en de kuilen wel goed houden, dus het moet wel gaan denk ik. Misschien net pech gehad met 2 jaar slechte omstandigheden.
sjonnies
@Ruben-Wind kuilen jullie aan de droge kant in? Lasagne kuil?
Ruben-Wind
@sjonnies probeer rond de 40-45% is vorig jaar ook wel gelukt maar erg grof natuurlijk. Normaal wel een lasagne kuil ja, maar vorig jaar was de kuil al hoog genoeg na de eerste snee.
+1
mf 6150
@Ruben-Wind
Wij gebruiken bonsilage, omzetting is goed maar echt verschil heb ik geen idee van. Mijn vader gebruikt het al jaren. Om broei tegen te gaan zetten we wel balen op de voorkant, dat scheelt aanzienlijk.
johndeere6230
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
omdat ik de kuilen slecht broei en schimmel vrij kan houden boven op. Voeren wel ongeveer 1,5m in de week maar enkel banden, zakjes en netten er op. Zonder wanden.

Gebruik je ook onder folie en is dat al zo als je het zeil eraf trekt? Of trekt het erin naar mate de kuil langer los ligt?
2850Johndeere6R
@johndeere6230 het kan ook gewoon aan het topzeil liggen wij hadden voorheen van dat zwarte plastic en vaak ook wat schimmel plekken erin. Nu bestellen we plastic bij FVR van dat groene en dat gaat wel super, het is iets dunner maar wel sterker.
+1
johndeere6230
@2850Johndeere6R

Absoluut, keer op een beurs een verkoper van zeil gesproken en ja, die wilt het liefst zelf verkopen natuurlijk, maar wat hij zei, dat het "gewone" zeil nooit 100% dicht is, vandaar dat er wordt aanbevolen met onderfolie te werken. Als je dat liever niet had, dan moest je een wat duurder/ dikker zeil kopen, dan werd de kans op schimmel/ broei ook al minder
+1
2850Johndeere6R
@johndeere6230 hier nog nooit stress folie gebruikt en sinds 6 jaar nu dat groene plastic sindsdien geen last meer van 💪
Ruben-Wind
@johndeere6230 ja gebruik ook onder folie en tis al zo als ik het zijl er af haal. Maak meestal op de dag van voeren de kuil open.
johndeere6230
@Ruben-Wind

Dat is wel vreemd dan, vracht zand laten komen en bovenop helemaal afdekken met zand geen optie, gebeurt hier in de buurt nog wel eens
+1
Ruben-Wind
@johndeere6230 ja dat zou ook nog kunnen. Wel een beetje zand nodig haha
JarnoDrenthe
@Ruben-Wind Als je het alleen om de toplaag te doen is zou je ook een toplaagbehandeling kunnen doen met natuurazijn.
Ruben-Wind
@JarnoDrenthe toplaag is eigenlijk wel
Goed. 10 cm de kuil in begint het.
+2
mf 6150
@Ruben-Wind
Nog een ander dingetje wat iets zou schelen. Zijn de pennen van je happer nog lang genoeg en de messen /hoekpunten scherp genoeg? Als ze bot zijn of de pennen te kort wil het weleens gebeuren dat je onbewust de kuil uit elkaar trekt, met name de bovenlaag.
Corne S
@sjonnies

Het moet toch even goed naar huis worden gereden? Of het nu in een opraapwagen is of silagewagen? Of is het verschil qua volume wat een opraapwagen meeneemt zoveel groter omdat het vaster zit?
sjonnies
@Corne S klopt maar hakselaar moet op.land verdienen als de hakselaar te veel.over de weg moet van die perceel naar die perceel moet ook betaald worden. Wordt het ons te duur. En als.zoveel op.afstand heb komen ze met 3 a 4 karren moet ook nog vast kunnen rijden bij de bult. Nu komt.er gewoon 1.ladewagen zelf op de kuil goed tijd om aan te rijden.
mf 6150
@mf 6150
Bijna alles na de 2e snede bedoel ik
casejxu
@mf 6150 hoeveel melk levert dit staaltje kookkunsten op?
+1
mf 6150
@casejxu
Nu 31.5, maar ben benieuwd of we het vast kunnen houden. Normaal rond de 27/28, met ongeveer dezelfde hoeveelheden. Verschil met nu is alleen de kostprijs natuurlijk 😅
+1
Ritchie
Ben eind vorig jaar als voeradviseur begonnen dus val wat ruwvoer betreft met m'n neus in de boter haha. Je ziet van alles voorbijkomen dit jaar. Veel interessante discussies op TF de laatste tijd.

De Hemelvaartskuilen melken zo goed omdat de VCOS vaak erg hoog is, dus verteren gewoon heel goed. Dat scheelt veel 'ballast' wat je door die koe moet trekken. Een slecht te verteren kuil blijft altijd slecht te verteren. Zit vaak wel veel melkzuur in deze natte kuilen.
mf 6150
@Ritchie
Klopt, het was voor ons ook de keuze tussen dit of een droge hooi op stam kuil omdat er al zoveel stond. 'tis allebij eigenlijk wat en achteraf weet je waar je goed aan hebt gedaan
+3
zettelmeyer
Klopt wel hakselen is goedkoper voor ons in iedergeval wel. Krijgt veel beter product helemaal met zulk gras.
Mijn filosofie waarom hakselen beter is als opraapwagen is dat een hakselaar het uitelkaar trekt en een opraapwagen in elkaar perst. Daardoor homogener product waardoor de conservering ten goede komt
mf 6150
+1
newholland6640
Hier de eerste snede van juni ook gehakseld. Opzich wel enthousiast over. Was zeker in deze situatie de enige juiste keuze.
+1
johndeere6230
@newholland6640

Hier net zo ja, klant bij de loonwerker had wel geraapt, maar dat valt mij uiteindelijk ook niet tegen, melkt er ook nog wel aardig van. Alleen qua kosten had het elkaar niet veel uitgemaakt waarschijnlijk
mdoornekamp
@johndeere6230
Quote:
loonwerker geraapt

Wel jammer dat dan niet volledig gesneden is. Wat voor wagens dan en hoe oud? Wij hebben alleen maar opraapwagens en ging wel zwaar natuurlijk. Maar messen goed voor elkaar scheelt veel. Alles wel gesneden in reepjes van 3.5 cm. Maar er gaat natuurlijk veel in de lengte door de messen. Dus langer product. Maar met een hakselaar moest je eigenlijk ook wel korter hakselen. Maar dan kwam de hakselaar er ook niet meer door.
+1
johndeere6230
@mdoornekamp

Ja dat viel mij niet tegen, hoe het uit de kuil kwam zeg maar, nog wel vrij kort.

Waren rapide 7800 met 270 pk ervoor en rapide 6600 met 220 pk ervoor, nu kwam die 1000 series helemaal goed tot hun recht, normaal ook al, alleen nu helemaal, kunnen veel meer verstouwen. Messen waren goed scherp en zaten er allemaal in, snijdt dan op 42mm ofzo? Wat ook voor een groot gedeelte scheelde was dat de klant goed had geharkt, niks geen proppen en niet de volle breedte meegenomen, dus goed te behappen, alles om de deur dus ook gauw doorschuiven, liep nog wel aardig toen.

Nee klopt, dan werd het met de hakselaar ook wel een heel gevecht. Hier thuis in ieder geval wel blij met het gehakselde resultaat.
mdoornekamp
@johndeere6230 ok. Met jonge wagens en goede messen was de eerste snee ook nog wel te verwerken.

Maar dat je later schreef dat maar half gesneden was omdat de messen niet lang genoeg waren. Of was dat met eigen opraapwagen
johndeere6230
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Maar dat je later schreef dat maar half gesneden was omdat de messen niet lang genoeg waren. Of was dat met eigen opraapwagen

Dat was met de ronde pers, normaal is een plak van de baal maar een cm of 5, nu ging die naar de 20 cm dikte toe, dus die messen waren niet lang genoeg om die 20 cm door te snijden, zat in verhouding ook maar weinig in die balen.

Met kleinere wiersen had het ook wel beter geweest waarschijnlijk, maar goed het lag er zo bij, kun je weinig meer aan veranderen
mdoornekamp
@johndeere6230
Quote:
ronde balen pers

Ohja. Die snijden vaak sowieso al wat slechter dan een nieuwe opraapwagen. Met een ronde balen pers rijdt je sowieso gauw te hard. Je moet het gras wel rustig invoeren en samen persen. Niet is een paar tellen die kamer vol douwen.
johndeere6230
Quote Reactie van @mdoornekamp:
Die snijden vaak sowieso al wat slechter dan een nieuwe opraapwagen

Durf toch wel te stellen dat die mchale zeker zo goed snijdt dan een gemiddelde wagen, mits messen goed scherp uiteraard.

Te snel rijden was nu zeker niet het geval, lag 9 meter gras bij elkaar en ze kropen erover met km of 4 a 5, kwam gewoon zo'n hoeveelheid binnen...
+1
NH-Ford
@johndeere6230 Hierboven wordt keer gesteld dat de hoeveelheid te veel is dat de messen te kort zijn.. dit is beetje rare gedachte. Immers gaat bij normaal afgestelde pers het mes tot aan hart van rotor, waardoor er geen ongesneden ruimte is.
Waar het bij persen vaker fout gaat is dat de messenbalkdruk en/of obstakelbeveiliging niet goed functioneert, bij een flink pakket worden de messen deels na buiten gedrukt. Hierdoor wordt een deel niet goed gesneden.
johndeere6230
Quote Reactie van @NH-Ford:
Waar het bij persen vaker fout gaat is dat de messenbalkdruk en/of obstakelbeveiliging niet goed functioneert,

Dat zou kunnen, de balk(en) staan op de voorgeschreven 55 bar. Messen zijn door de hoeveelheid gras waarschijnlijk gewoon iets achterover gedrukt, met de helft van de messen erin ging het ook al een stuk beter.
+1
NH-Ford
@mdoornekamp hoor hier vaal verhalen dat niet zou willen met een wagen afgelopen eerste snede, kan mee daar ook niet in vinden.
Had je mooie egale wiersen kon je zelfs met een dikke wiers nog vlot doorrijden, na mate je verder in de nacht kwam ging zelf vlotter. Je was alleen vlot vol met dat dikke pak 😉
Als ik nu zie hoe het uit kuil komt, zeker geen klagen over snijden.
mdoornekamp
@NH-Ford het stengelige gras wil ook altijd wel omhoog in de wagen, dus laadt niet eens echt zwaarder. Alleen snijden kost misschien meer kracht omdat er veel door gaat. Maar je hebt ook meer aftakas vermogen over als je langzamer rijdt.
NH-Ford
@mdoornekamp en toch reden we niet eens veel langzamer. Capaciteit daalde fors door vele vrachten extra.
Ga me verder niet mengen in discussie hakselen/wagen, maar wij als boer waren per bunder sneller dan loonwerker net hakselaar bij buren, en meer rust op de kuil.
dx11
Quote Reactie van @NH-Ford:
toch reden we niet eens veel langzamer.

Hier met de 10meter hark geharkt, maar de invoer van de pers zat wel goed vol met 5kmh, hoefde echt niet harder hoor
NH-Ford
@dx11 voorop strellende dat gras en gras verschil in zit, zeker landsbreed in ons land.
Wij harken met 7.8mtr, een versnelling lager maar toch redelijk doorladen.
johndeere6230
Quote Reactie van @NH-Ford:
Had je mooie egale wiersen kon je zelfs met een dikke wiers nog vlot doorrijden

Dat is heel het punt vaak, niet alleen met deze 1e snede, maar je kon het wel duidelijk merken nu. Was met hakselen net zo het verhaal, dan kon je ook echt nog wel capaciteit halen, dr kwam alleen machtig veel vanaf.
Corne S
@mdoornekamp

Hier heeft een loonwerker juist de jonge wagens in de schuur geparkeerd. De niet gestuurde pickups waren niet zo'n succes met het lange gras.
+1
NH-Ford
@Corne S Heb ik meer gehoord, ligt wel weer aan grondsoort
Hier had een exact zelfde wagen op veen geen last van, op zandgrond wel.
mdoornekamp
@Corne S
Quote:
niet gestuurde pick-ups

Daar hadden wij ook wel een beetje last van . Maar gelukkig de pick up tanden vrij ver versleten zodat ze minder agressief zijn. Een collega met jongere wagens had er wel veel last van.
dx11
Quote Reactie van @newholland6640:
enige juiste keuze

Hier juist blij dat ik hem in de baal heb
zettelmeyer
@dx11 jij had toch ook late eerste snee? Dat snap ik ook wel. Ben je er mooi flexibel mee
johndeere6230
@dx11

Heb je hem wel een beetje fatsoenlijk gesneden gekregen dan? Of mag de mengwagen dat nu doen?

Hier met 9 meter gras, was geharkt voor de hakselaar, is de helft maar gesneden, messen waren niet lang genoeg zeg maar
+2
dx11
@johndeere6230 mwa, niet allemaal super mooi gesneden nee. Jongvee heeft wel tijd om te kouwen
+1
arjanvw
Jullie besteden al het landwerk uit?
mf 6150
@arjanvw
Sleepslangen van de eerste snede besteden we deels uit (huiskavel). Ploegen (mais land afgelopen jaar niet) land klaarleggen, zaaien gras en mais, bemesten, maaien en schudden doen we zelf. Harken hebben we nooit zelf gedaan, ivm arbeid niet handig als ze zelf kuilen.
Rapen doen we soms zelf, maar dat was in dit geval voor ons niet de juiste keuze.
+1
Marcsteffens6265
Hier de late eerste snede ook gehakseld begin juni 50% ds, is heel droog maar toch ruikt hij wel fris. Melken er rond de 32 liter van niet slecht dus wel voeren we er 5 snede tegen aan.
zettelmeyer
@Ruben-Wind jij hebt toch een vereiker? Kun je niet iets zwaars make wat je voor op de bult zet? En met plastic losmaken iedere keer verzetten? Heeft hier veel broei gescheeld
Ruben-Wind
@zettelmeyer ja ik heb nu altijd balen op het snij vlak staan. Dat heeft wel wat geholpen naar mijn idee.
+1
newholland6640
@Ruben-Wind
tractorfan.nl/picture/1256991/…

Dit werkt hier ook top. Wel de ophanging van de big bags nog wat verander later.
Ruben-Wind
@newholland6640 heb hier nog aardig wat mijn band liggen. Denk dat ik daar een frame voor maak.
mf 6150
@Ruben-Wind
Dat zag ik laatst ook, met kettingen en een pijp. Zo op te pakken met de kuilsnijder
newholland6640
@Ruben-Wind

Kan opzich ook. alleen dat vormt zich minder dan die big bags. daardoor toch meer kans op zuurstof erin.
+1
nhrijder
@Ruben-Wind er is toch ook wel een middel wat je in t snijvlak kunt spuiten ? Ik ben er zelf niet bekend mee maar mijn werkgever heeft dat wel eens gebruikt
+2
zettelmeyer
@Ruben-Wind wissel je de balen wel? Hier in de buurt 1 had altijd zelfde bale er opstaan. Door vele oppakken werden ze uiteindelijk warm en dat drong de bult in. Hier beton platen erop met een beugel waardoor je ze met de lepels om kan zette
rickboer blija
@zettelmeyer dit klopt echt, hier ook balen op de bult en als ze kapot zijn is het vaak na 2 a 3 weken wel gebeurd. Dan worden ze echt te warm
+2
GerbertXL
Ik vond het een beetje te spannend toen met hemelvaart en heb gewacht. Eerste snee dus veel te massaal en droog, die voer ik nu samen met de laatste snee die veel te nat was. Kan me niet herinneren dat we zo hard zijn ingekakt met de melk, nu rond de 15 procent minder. Prijs is wel aardig gestegen dus hoeveelheid melkgeld scheelt niet veel.
+2
sjonnies
@GerbertXL kijk jij zegt teminste hoe t zit. Hier ook ik veel verhalen die late 1e snede zeggen ze allemaal kunt best van melken. Vervolgens klagen ze dat de brokken duur zijn. Geloof best dat er aantal.zijn die er wel goed van die grove 1e snede kunne melken
dx11
Quote Reactie van @sjonnies:
best van melken

Hier gaat alle 1e snee naar de pinken en droge koeien. Brok is wel duur ja 🙈
cb6520
@dx11 hier valt het mee heb al het vee aan de eerste snee. Ruikt fris en heb m mooi op 34 % ds. De tank zit bijna vol dus veel meer mogen ze ook niet geven
dx11
@cb6520 jij kon met hemelvaartsdag dag los? Hier 10 ha gedaan, toen toch maar gestopt gelukkig, wat de 916 kreeg de pers niet meer in zn eentje meer op de kopakker 😓
cb6520
@dx11 nee 1 juni. Had achteraf wel met hemelvaart moeten maaien
+1
mdoornekamp
@cb6520 voordeel van maaien met Hemelvaart was, dat 2e snee en zode ook veel beter was.
Fendt612e
@mdoornekamp klopt 2e snede is minder als de 1e, na 4 weken gemaaid
Fendt926Driver
Quote Reactie van @cb6520:
. De tank zit bijna vol

Zon tankje heb ik ook gehad.
Maar zoals nu hier net iets meer dan halfvol is ook niet wat
EA_MF
@Fendt926Driver heb je dan de tank te groot of te weinig (koeien aan de) melk?
+1
Fendt926Driver
@EA_MF je hoort mij niet klagen.
Mijn tank vult mooi het hele tanklokaal.
Dus precies op maat
+1
EA_MF
@Fendt926Driver hier netzo, grootste wat in t tanklokaal past (12000 liter). heb er vorig jaar op de piek 9200 liter in gehad. In ieder geval geen stress dat het niet in de tank past 👌
+1
Fendt926Driver
@EA_MF hier ook een 12000 liter muller tank.
Op de piek 9800.
Nu wat minder.
En inderdaad geen stress dat het er niet in kan.
In de tijd van aankoop was ik nog jong en onbezonnen.
Nu ben ik alleen nog maar jong.....
mf 6150
@EA_MF
Hier paste er toen max een 8400 liter in, maar die zit vaker te vol dan dat 't past. Buiten tank was wel een heel stuk duurder, maarja achteraf.....
dx11
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Maar zoals nu hier net iets meer dan halfvol is ook niet wat

Hoezo niet? Hier half vol nog nooit gehaald
J asper
@dx11 Hoezo heb je ja zo grote tank? Lijkt mij niks, met reinigen en koelen.
+2
dx11
@J asper melktank netjes in verhouding tot het weilandoppervlak
Fendt926Driver
@dx11 en zo hoort het.
+1
J asper
@dx11 Rare gedachten gang maar zal wel aan mij liggen🙈
Fendt926Driver
@J asper jij wisselt liever net als vroeger de 7000 liter melktank voor een 7500 en na 2 jaar voor een 7700 liyers en dan met iets groei een 8200 liter tank.
Hier van de 5000 de te klein werdt naar een 9000 en daarna een 12000.
En die hoop ik nooit vol te melken want dan wordt het tanklokaal te klein
J asper
@Fendt926Driver Wij zijn van 10000 naar 12000 naar 14000 gegaan idd.
+2
zettelmeyer
@J asper hier van 7000 naar 18000😅
J asper
@zettelmeyer Dat schiet ook op😅👌
+2
cb6520
@J asper wij gingen toen van 15 naar 30 kuub. Als je het doet gelijk goed doen anders kan je met een paar jaar weer
J asper
@cb6520 🤙🏼🤙🏼👌
Ga je straks ook van een 18 naar 36 kuubs mengwagen?😜👌
+1
cb6520
@J asper ja is een optie😜
+1
J asper
@cb6520 Is hier niet zo schokkend mengwagen x 2🤣😅🙈
+2
cb6520
@J asper heb al offertes gehad van nieuwe silotank maar nieuw is duur en voor inruil geven ze er niks voor. Dus even door sparen en dan een 20-25 kuub silotank dan kan ik een hele tijd vooruit. En met een silotank maakt het ook niet uit als die maar half vol zit
J asper
@cb6520 Jou tank ook x twee dan? 👍😅
@cb6520 moet wel genoeg in zitten om het monster af te kunnen tappen 😎🤪
Fendt612e
@Fendt926Driver klopt idd en qua prijs scheelt het ook niks. Hebben hier offerte voor n grotere die1 is 3 kuub groter en maar 1500 duurder. Wil je later n groter ben je 10x zo veel kwijt
+1
dx11
@J asper hoogstwaarschijnlijk ja hoe zie jij zon investering voor je? Je melktank is te klein en je melkstal versleten, je moet nieuwbouwen, dan ben jij zon boer die nieuw bouwt een een 500l grotere tank zat omdat de melk dan eerst wel weer past? Of wat bedoel je? Het quotum ging er af, en 10 jaar daarvoor riep men al 'grond wordt het nieuwe quotum', dan investeer je toch zodat je dat 'nieuwe quotum' kan benutten? Ja, vind ik best raar dat jij dat raar vind
J asper
@dx11 Moet je zelf weten maakt mij niet uit zeg niet dat je het verkeerd doen. Maar klopt had niet nu al een grotere tank erin gezet omdat het anders mischien met 10 jaar niet meer zou passen.
dx11
@J asper ik heb een hekel aan veel geld uitgeven en een paar jaar later vastlopen en dan dubbele kosten maken. Ik snap wel dat mensen het achteraf dom vinden, want nu na al die jaren is het nog steeds niks grondgebonden, en zal dat het ook nooit worden maar toch geen spijt van. Die paar jerrycans met reinigingsmiddel kosten mij de kop niet, zeker niet in vergelijking tot na 10 jaar de stal weer leeg slopen en weer een tanklokaal bouwen voor weer een groter tankje. Al had ik dan misschien wel een silotank gezet. Veel makkelijker met de qlip
J asper
@dx11 Ik weet het ook niet hoor, maar de hebben mij altijd vertelt dat zeker een melktank maar half vol je wel gedoe met koeling en reiniging krijgt. Maar als het bij jou goed gaat zal het wel mee vallen👍🏻
Wij hadden achteraf ook een van 1000 liter groter moeten kopen. Maar zeker geen keer zo groot.
+3
dx11
@J asper ik blijf gewoon roepen dat hij over 5 jaar misschien wel vol komt 🙈
T60401
@J asper hier is er op het moment geen peil op te trekken wanneer RFC melk komt halen pas zat er iets van 81 uur melk in. Dan ben je blij dat je tank wat groter is.
J asper
@T60401 Daar hadden we hier ook last van van zomer. Maar hielden ze wel beetje acht op later toen we dat overlegt hadden.
Fendt926Driver
@dx11 heb toen een extra boiler bij moeten plaatsen om de tank genoeg heet water te geven met reinigen.
Dat was bij de 9000 liter tank die ik hiervoor had nooit nodig.
En het kost elke keer extra reinigings middel wat een 12000 meer nodig is dan een 9000 liter tank
mf 6150
@GerbertXL
Voor ons ook spannend, en een gok. Maar er stond teveel om te laten staan... Achteraf weet je pas waar je goed aan hebt gedaan.
+1
nhrijder
@GerbertXL hier exact t zelfde had wel de afspraak Staan met loonwerker om op de vrijdag na Hemelvaartsdag te gaan hakselen... die afgeblazen met de veronderstelling dan maar iets later 😅 dat werd dus juni 🙈

We voeren hier nu ook de 1e snee met de lasagne kuil 4-5 van 2020 melk is hier ook ruim 10% minder

Achteraf sta ik nog steeds achter mijn keuze om niet op Hemelvaartsdag te gaan maar ik geef wel toe dat wat ik nu aan de kuil heb t ook niet is, een oud stage boer van mij heeft eind april gemaaid zat bijna niks op maar toen wij de 1e snee hadden maaide hij alweer

Achteraf is alles makkelijk natuurlijk maar ik denk wel dat dat het beste was
+2
Baltus_steyr
@GerbertXL prijs per liter melk is aardig gestegen, en je zegt dat je melkgeld niet ver scheelt als anders maar je onkosten plaatje word vandaag de dag ook een stuk duurder!!??
GerbertXL
@Baltus_steyr ja dat is zo natuurlijk 😞
Baltus_steyr
@GerbertXL sorry dat ik je daarin stoor. Ik had het ook graag ook zo gezien 😬 😁
Baltus_steyr
Heb hier de koeien optijd naar buiten gedaan met weiden. Op koningsdag heb ik een bunder of 15 alvast ingekuild om ruimte te creëren voor de weidegang(zelf ingekuild met 2 ladewagens). Zat niks te dik op. tijdens het inkuilen viel het voor die tijd van het jaar nog hard mee. Alleen het droogde voor geen meter. Handdroog ingekuild. Daaroverheen heb ik een mooie 2 e snede ingekuild (die was mooi grof, en nu samen 1e pittig en 2e droog en grof voert super)
De overige 17 hectare 1 e snede heb ik een dag na Hemelvaartsdag ingekuild. Dit heb ik laten hakselen omdat er zo dik op zat , ik bang was dat het met opraapwagens geen beginnen aan was. Hier ben ik super blij mee want de hakselaar kon deze dikke snede goed verwerken.
Kuil is wel bijna een meter gezakt. Ingekuild met toevoegmiddel. Kuil heeft een 3 tot 4 weken dichtgezeten en ben toen begonnen met voeren.
1 snede nat gras met mais en heel veel hooi!!!!
Ik kon de koeien goed aan de melk houden(zelfs nog ietsjes meer) en de structuur kon ik er ook vrij goed in houden. Maar toch nog een aantal maanden nadat ik die natte 1e snede kuil op had kwamen er nog wat koeien met klauwproblemen na zetten wat toch komt van die natte snede.
In dit opzicht was een droge 1e snede beter geweest voor de koeien. Maar wellicht had ik dan minder kunnen melken wat ook weer minder opbrengst geeft in melk! Voor en nadelen wat je achteraf toch altijd anders had willen hebben. Mag in het algemeen niet klagen over de kwaliteit graskuilen. Kan de melk er altijd goed onderhouden. Ik denk dat de agrimest mix bacterie hier ook wel een voordeel in doet..!!
+2
dx11
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
Ik denk dat de agrimest mix bacterie hier ook wel een voordeel in doet..!!

Wat zie jij dan voor voordeel? Ik vind het hier vooral heel duur, verder zie ik er geen voordeel aan
Baltus_steyr
@dx11 je stikstof en fosfaat in de mest is hoger. Je mest rot nu ook niet meer. Hierdoor zit er meer waarde in je mest wat je ook weer meer op het land brengt. Je leven in de bodem zou hierdoor ook beter moeten worden. Omdat er meer in je mest zit haal je ook meer uit het gras. Dit is idd moeilijk te meten. Ik heb het idee de graskuilen de laatste jaren in gehaltes echt zeker niet slechter op geworden zijn!!
EA_MF
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
je stikstof en fosfaat in de mest is hoger.

Dat is gewoon meetbaar. Fosfaat hoger lijkt mij heel sterk, stikstof zou kunnen door minder ammoniakvorming (ook dat is meetbaar). Zelfs als het voorkomen/beperken van het rotten van de mest tot gevolg zou hebben dat de N, P en K beter beschikbaar zijn voor de plant moet dat met een simpele mestanalyse aantoonbaar zijn.
+1
JarnoDrenthe
@Baltus_steyr Wat is het idee vann zo'n mestmix , dat er meer ammoniumstikstof beschikbaar is door omzetting?
Vind het altijd wat abstract zulke middeltjes tenzij er meetbare resultaten zijn.
Maar het zal vast iets doen..
+3
2850Johndeere6R
@JarnoDrenthe Tja of het werkt of niet je portemonnee haalt het sowieso wel leeg.... Dan doet het toch iets 😉
+1
JarnoDrenthe
@2850Johndeere6R hahaha die zekerheid heb je inderdaad
+1
Baltus_steyr
@2850Johndeere6R als je het goed gebruikt heb je ook weinig last van schuim, als je al krap zit in opslag dan hoef je al geen of minder mest elders op te slaan, dan heb je daar de eerste winst al!!
+1
J asper
@Baltus_steyr Hier hebben we een paar jaar terug de laatste jerrycan van die zooi kliko in gegooid 😅 Hebben ze vroeger ook eens een jaar geprobeerd maar had weinig effect. Alleen voor die lui die het de hele dag zich kunnen veroorloven met die caddys beetje de boer op gaan 😛 😅 🙈
Baltus_steyr
@J asper tja, ik het wel het idee dat het wat positiefs brent in de mest dus weer op het land en weer in het voer waar je weer van melken moet en het melken gaat de laatste jaren steeds beter ipv hetzelfde of minder. En ik voer wat dat betreft niks anders dus dan zou ik de kostprijs kunnen drukken wat weer in de Portmonee scheelt. Meerwaarde voor je melk krijgen is moelijk, je kostprijs laten zakken waardoor je er meer aan over houdt vindt ik erg belangrijk en zo probeer ik er wat uit te halen. Ieder zijn manier natuurlijk maar dit bevalt mij best goed!!
2850Johndeere6R
@Baltus_steyr Opslag zat en geen schuimende kelders dus die winst gaat hier niet op, dat van die hogere gehaltes in de kuil klinkt interessant maar heb je ook een referentie zonder die mestmix ter vergelijking?
Fendt926Driver
@2850Johndeere6R als je opslag zat hebt probeer dan een paar kuub te verhuren. Dan brengt het nog geld op.
Hier hebben ze de 600m³ vrije opslag al weer vol gereden.
2850Johndeere6R
@Fendt926Driver Hier in de buurt weinig vraag naar opslag.
+1
Fendt926Driver
@2850Johndeere6R ok. Dat is jammer.
Hier een bloeiende handel in m³ opslag.
Dit jaar is het gespreid vol gereden .
Maar soms komt er op 31 december bijna 400m³ op 1 dag.
sjonnies
@Fendt926Driver heb je daar aparte put voor?
+1
Fendt926Driver
@sjonnies yup.
3 apparte putten. Samen 600m³ die nergens in verbinding staan met de mestkelders van de koeien.
sjonnies
@Fendt926Driver ja dan kan het wel mooi. Nu niet meer nodig omdat je toen van 150 na 100 koeien bent gegaan toch?
+1
Fendt926Driver
@sjonnies meer omdat er een stal met 1600m³ kelders eronder bij gebouwd is.
En ook de mindere hoeveelheid dieren.
Kan voor mijn 110 koeien met bijbehorend jongvee 3600m³ kelder gebruiken.
Daar kan ik makkelijk die 600m³ van missen
Terwisscha
@Fendt926Driver je hebt het alleen in de opslag? Of heb je geen ruimte meer in je mestboekhouding?
+1
Fendt926Driver
@Terwisscha ik heb de opslag officieel verhuurt aan de loonwerker die de aan en afvoer doet.
Zelf geen ruimte voor mest aanvoer.
2850Johndeere6R
@Fendt926Driver Grijp je kans inderdaad iedere euro is er een, hier in de buurt zijn velen met nieuwe stallen en genoeg opslag dus hier is het wat tammag voor kelder verhuur.
+3
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ik heb hier voor het eerst dit jaar ook een kelder kunnen verhuren. mede omdat ik weinig last van schuim heb. Is toch een kleine inkomsten bron zo!!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 7475 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!