De oudste zelfbouwtractor van Nederland. Foto is geplaatst door Grasbaal op 23-02-2022 om 21:28:47, met 11 reacties.

Oudste zelfbouwtractor van Nederland

+6
Grasbaal
Een prachtige foto van een unieke tractor, de basis was een A-Ford 33? liter 4 cilinder 3 versnelling uit 1930 van Jaap van Duin uit Zandwerven die na de oorlog tot tractor is omgebouwd. Foto is gemaakt in 1961.

Reacties

+1
a3vandiejen
Prachtig.
+2
Grasbaal
Het was overigens maar een heel klein trekkertje, op deze foto zie je de verhoudingen beter

(klik om te vergroten)

Tantezusters op bezoek
+2
Grasbaal
Mijn buurman was een klein keuterboertje die zijn gezin kon onderhouden met 4 melkkoeien. Op deze foto is hij met de hand aan het kunstmeststrooien

(klik om te vergroten)

Jaap van Duin kunstmeststrooien
+1
Grasbaal
Had +- 2 hectare grond, hooi werd geoogst van wegbermen en op deze foto op het land gevoerd.

(klik om te vergroten)

De melkkoeien van Jaap van Duin
+2
a3vandiejen
@Grasbaal Bijzonder mooie foto's...Leuk..
+1
deufi
Prachtig om te zien!
+1
Henk Heida
Heel mooi, toen kon je dus met hard werken met " slechts" 4 koeien je gezin onderhouden. Nu menen we 400 nodig te hebben.
+2
roscho
Quote Reactie van @Henk Heida:
met hard werken met " slechts" 4 koeien je gezin onderhouden.

Toch zou ik qua werk niet met mijn opa willen ruilen. 6 uur opstaan, kippen en varkens voeren, snel eten en daarna naar de textielfabriek. Tussen de middag snel even langs de kippen, warm eten en weer naar de fabriek. Om 17.30 thuis, daarna snel eten en nog weer het vee voeren. Oma hielp ook mee. Ik herinner me nog Koninginnedag. Dan kwamen mijn vader en ik eerder thuis van werk en school en hielpen we 's middags met aardappels poten. Een paar weken later wederom helpen het aardappelploegje tussen de aardappels door trekken. Als ik snel klaar wou zijn, duwde opa de ploeg gewoon wat verder in de grond, dan was het harde lopen er wel af.
Op zaterdagen werd ook gewoon gewerkt en werd bijv. de moestuin met de hand bemest en omgespit. Soms moest ik helpen "de voor afzetten": met de greep de mest onderin de voor scheppen.
Als ik zie wat deze mensen een uren in hun werk staken voor een schamel loontje, dan zou ik daar niet naar terug willen.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @roscho:
Toch zou ik qua werk niet met mijn opa willen ruilen.

Ik zal het bij mijn buurman (kleinzoon van Jaap) navragen, maar ik denk dat zijn opa ook nog schillenboer was, elke dag met de wagen naar het dorp om verse schillen op te halen.

Ze hadden zelfs ook nog een auto, stond altijd in de garage en werd vooral gebruikt voor kerkbezoek.

(klik om te vergroten)

Austin Mini
+1
roscho
Quote Reactie van @Grasbaal:
ik denk dat zijn opa ook nog schillenboer was

Hier was ook iemand die de schillen ophaalde. Die werden aan de varkens gevoerd, die er lekkere karbonades van produceerden. De mensen waren wel zo zuinig, dat er geen schilmesjes tussen de schillen terecht kwamen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Ford en hebben de trefwoorden tractor en poseren zelfbouw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!