30 juni 2019 Foto van een Fiat 1180 DTH met Ocmis 110-450 beregeningshaspel.Velen zullen het beeld herkennen. 's-nachts beregenen. Hier nog even wachten tot de haspel binnen komt. Dit was op een trek

Fiat 1180

+7
PieterA
30 juni 2019 Foto van een Fiat 1180 DTH met Ocmis 110-450 beregeningshaspel.

Velen zullen het beeld herkennen. 's-nachts beregenen. Hier nog even wachten tot de haspel binnen komt. Dit was op een trek in de aardappelen dat de breedte van de worp steeds smaller gezet moest worden en zo de intreksnelheid omhoog kon. Je moet dan soms een paar keer op.een nacht uit bed. Ook moesten er die nacht wat slangen verlegd worden. De trekker met de slanghaspels staat links net buiten beeld met de ledlampen aan.

Op deachtergrond zie je een oranje gloed. Ik weet niet meer wat het was.was het al bijna ochtend? Waren het de kassen bij Rilland; aan de andere kant van de Oesterdam of toch misschien de haven van Antwerpen hier hemelsbreed een 20 km vandaan?

Toen had ik er niet zo'n interesse in. Te veel gefocust op mijn taak; het verzetten van de haspel. We proberen zo veel mogelijk standaardprocedure te volgen; zodat het verzetten snel en efficiënt gaat; maar vooral dat er geen stappen overgeslagen worden in het proces. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben.

Op de foto stond de Fiat niet aan. De originele werklampen waren geruild voor goedkope leds; de radio deed het toch al niet meer en zicht is belangrijk. Als de accu van deze trekker ook maar een klein beetje achteruit ging werd hij direct vervangen. Er is niets ergerlijkers dan midden in de nacht met een kruiwagen met accu en startkabels naar een plek achterop de kavel te moeten lopen en dan in het pikkedonker een trekker op gang te moeten helpen. (Vanaf 2017 werd de kruiwagen vervangen door een verreiker).

We trekken in met 40 meter per minuut, maar we zetten hem wel eens iets langzamer als dat handiger uitkomt met eten of wanneer wat meer nachtrust gewenst is. Op een gemiddelde treklengte van zo'n 240 m kun je dan 6 uur weg; met naar huis rijden en terug in slaap vallen er bij ben ik meestal 1,5 - 2uur uit mijn slaap, hier duurde dat door smaller zetten en extra slang verleggen aanmerkelijk langer.

Reacties

+2
Massey 2705
Mooi de uitleg die je er bij geeft !
Voor me zelf, als varkens houder , dacht ik dat bij de akkerbouw alles redelijk van zelf ging ......!
Dat is niet waar dus....!!😉😉
+1
PieterA
@Massey 2705 dieren moet je altijd verzorgen. Dat komt nogal eens terug.

Ik denk dat het algemeen wel zo is dat werk wat een ander doet minder lijkt dan je eigen werk. Voor een akkerbouwer is beregenen vaak nogal heftig. Soms regent het vanzelf en in andere jaren heb je je werk met water geven.

Wij beregenen vaak maar een week of 4. Daar ben je met 1 haspel en water halen op afstand zoals hier gemiddeld ongeveer 15 uur per dag naast je normale werk aan bezig; dus wij proberen op zo'n moment altijd extra mensen aan te trekken.
noordhof
Ik dacht aan een aanval van Poetin in de verte 🤥😓. Mooie foto trouwens 👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 1180 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!