15 maart 2022 Foto van een New Holland T 6030 met Kverneland spuit met wingsprayer.De nieuwe spuit van de buurman mocht naar buiten. Hij moest bodemherbiciden naast onze tulpen spuiten en wilde graag

New Holland T 6030

+2
PieterA
15 maart 2022 Foto van een New Holland T 6030 met Kverneland spuit met wingsprayer.

De nieuwe spuit van de buurman mocht naar buiten. Hij moest bodemherbiciden naast onze tulpen spuiten en wilde graag dat ik mee keek hoedat in z'n werk ging.

De drift was echt super laag en de stabiliteit van de spuitboom was reuze. Mijn ervaring is dat je het toch bijna altijd aan de tulpen kunt zien; dus dat wachten we dan maar even af. Meestal groeit het er gewoon weer uit en valt de schade mee.

De 6030 is lijkt een fors grotere trekker dan de TSA 135 die normaal voor de vorige spuit stond. Hij is wel een beetje opgedraaid denk ik, maar hij trekt als een leeuw en er zit een super geluidje in. Zulke soort trekkers zie je toch wel steeds meer voor de spuit. In het najaar staat deze voor een 18-tons kieper en in het voorjaar voor de 5-schaar Kverneland ploeg. Daar is het een mooie trekker voor.

De wing aan de toppen van de spuitbomen klappen naar boven toe op. Dit maakt ze wel wat kwetsbaar voor laaghangende takken langs de weg. Dit is zijn eerste spuit die bedient word met een joystick; nu nog even wennen, maar straks wil hij hem niet meer missen.

Reacties

casejxu
Wingspray.... ik ben der niet enthousiast van. Denk niet dat elk merk spuit er mee om kan gaan
JD 6430 The Best
@casejxu vooral niet elke chauffeur.
+1
casejxu
@JD 6430 The Best wat kan je als chauffeur voor verschil maken op wind vangen en systeem van boom balans op je spuit? Op de landquip was je constant aan het corrigeren
JD 6430 The Best
@casejxu de ene chauffeur is wat secuurder en rustiger dan de ander, en dat maakt in mijn ogen veel verschil in het resultaat van de wing. Wij spuiten sinds 2017 ofzo met de wingsprayer aan onze JD spuit. Mijn vader spuit meest en dat is een hele secure spuiter, waardoor het resultaat met de wing goed is. Ik spuit zelf ook wel eens, maar moest aan het begin enorm wennen om goed met die wing om te kunnen gaan. Onze ervaring is dat vooral tijdens het keren de wind vat kan krijgen op de wing. Echter als het zo hard waait zit je ook wel wat op het randje van de wet. Tijdens het spuiten is de balans er zeker niet minder om geworden. De ene spuit kan er ook beter mee overweg dan de ander, op onze JD spuit zijn we er heel tevreden mee. Mede door de goede ervaringen die wingsprayer al had op andere jd spuiten hebben we toen voor de wing gekozen
+1
casejxu
@JD 6430 The Best ik heb er 1 seizoen mee mogen spuiten. En dan in de tulpen. En dat is een gewas dat je juist niet wil dat de wind spray tegen het gewas aan sleept... Dan is het erg zoeken.
+1
JD 6430 The Best
@casejxu Bij ons in pootgoed net zo, de wing raakt net de topjes, maar sleept beslist niet door het gewas. Gaat erg mooi!
MaxxuM4ever
@casejxu had je dan niet beter een hardi met luchtzak kunnen kopen of een andere drift reducerende maatregel? In tulpen zie je weinig wing sprayers volgens mij, waarschijnlijk om de rede die jij aangeeft.
JD 6430 The Best
@MaxxuM4ever grote nadeel van luchtondersteuning is dat het enorm veel vermogen en diesel vreet. 1 heeft er er hier daarom alweer van zn spuit afgehaald.
+1
casejxu
@MaxxuM4ever geen inspraak....
arjanvw
@casejxu te zwaar? Of grote belasting van de bomen als ze door het gewas gaan? Voor 3 jaar terug heb ik de mannen van dit product op het erf gehad. De hoge aanschafprijs weerhoudt ons ervan om het aan te schaffen.
+1
casejxu
@arjanvw boombalans gaat er zeker niet op vooruit. Zeker als er ook maar n klein zuchtje wind staat gaat ie erg zoeken. De landquip waar ik mee reed was sowieso geen fijne machine en denk dat dat ook wel mee(of tegen) helpt
MaxxuM4ever
@arjanvw de koning betaalt tegenwoordig ook een stukje mee met de wing sprayer, het scheelde bij ons maar een beetje met de dubex tegenhanger en wing gebruikt beter materiaal.
+1
arjanvw
@MaxxuM4ever jij bedoelt vamil? Had een offerte van 2019. Bij een dubbele dop (wil ook kunstmest kunnen spuiten) was het 900,- per mtr. Onze spuit is 39 meter. Vond 35.000,- erg fors voor onze sproeimachine van 2004..
JD 6430 The Best
@arjanvw om dat op een oude spuit te zetten ben ik met je eens dat het nogal prijzig is. Op een nieuwere spuit die nog wel een aantal jaar blijft kan het snel uit. Wij besparen elk jaar 20-25% op onze gewasbescherming door de betere bedekking met behulp van de wing. Dan wordt het een makkelijke rekensom
arjanvw
@JD 6430 The Best klopt, en wij hebben niet zulke spannende gewassen daar wordt het ook weer anders van.
+1
MaxxuM4ever
@arjanvw dat kostte het bij onze zelfrijdende delvano ook nog ongeveer. Het is een afweging, anders mochten een aantal middelen niet meer gespoten worden en/of een grotere verplichte teeltvrije zone rond de gewassen.
We hebben ook een luchtzak onderzocht maar de pomp pastte niet en de fabrikant zag er vanaf om het op te bouwen dus toen bleef het wing systeem over.
JD3010
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
de koning betaalt tegenwoordig ook een stukje mee

Dan gaan de zaken goed bij je, mooi. 👋
MaxxuM4ever
@JD3010 als je als boer maar een laag genoeg uurloon voor jezelf rekent gaat het snel hè.
+1
JD3010
@MaxxuM4ever haha, ik krijg niet eens een uurloon, ik moet maar zien wat er elk jaar overblijft.
casejxu
@arjanvw alles is er voor aangepast toen der tijd. Verstevigd en verzwaard
+1
arjanvw
@casejxu oke, hangt misschien van de spuit af maar hier zou die er zo onder kunnen. Heb wel meegedaan met de loterij van groen herstel, mocht mijn lot er uit gevist worden dan wordt het hier een APDubex spuit incl de wafe. Anders spuiten we vrolijk door met de huidige spuit met de Lechner POM doppen.
casejxu
@arjanvw ja bij dubex past het er zo onder
arjanvw
Wel mooie spuit. Bomen klappen wel bijzonder op. Hij lijkt hierdoor ook wel hoog te worden.
+1
PieterA
@arjanvw Ja, het was gisteren snoei-dag hierzo richting de percelen. Ff met heftruck en kuubkist langs de laaghangende takken

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 6030 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!