Is er iemand die meer info, een folder of foto's heeft van deze hooischuif? Mijn pa had er vroeger 2. Ik kan mij de kleuren rood & groen herinneren.Bij ons werd dit een pikstel genoemd. Achter een Fer

Onbekend Onbekend

+3
WaterDeutzer
Is er iemand die meer info, een folder of foto's heeft van deze hooischuif? Mijn pa had er vroeger 2. Ik kan mij de kleuren rood & groen herinneren.

Bij ons werd dit een pikstel genoemd. Achter een Ferguson TEF of MF35 los hooi van het land schuiven en naar de hooiberg rijden. Aldaar met een transporteur, hooiblazer of handwerk de hooiberg in.

Reacties

+3
Rondeutz06
Het werd bij ons ook een pikstel genoemd, en werd gebruikt om een wiers op te schuiven tot een hoop om vervolgens de hoop in de boot te rijden. Later gebruikte we hem om rommelhooi wat niet voor voer geschikt was in de kant te rijden
+3
DEUTZ1972
@Rondeutz06 Bij ons werd dit een rokendrager genoemd, waarom weet ik niet. Het hooi werd eerst bij elkaar geschoven en dan met de hooivork op een nette hoop gezet en dan konden ze nog enkele dagen blijven staan. Dan kon je ze daarna naar huis rijden en als dat gelijktijdig met de buren gebeurde werd er vaak een wedstrijd van gemaakt wie het eerste weer terug was. Als het dan flinke hooihopen waren dan reed de Ford Dexta met de voorwielen los door het land 😉
+2
Rondeutz06
@DEUTZ1972 bij ons bleven de hopen ook een aantal dagen staan en werden ze na opschuiven opgeknapt zodat ze waterdicht waren.
+3
DEUTZ1972
@Rondeutz06 Het apparaat heeft nog jaren in de schuur gestaan maar wat voor merk het was zou ik niet weten. Het was wel ongeveer dezelfde als deze foto.
+4
wolseley
Volgens mij had wifo ze ook.ik zal van de week even in de folders kijken
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wolseley:
Volgens mij had wifo ze ook.

Ik denk wel meer, maar die op mijn afbeelding is geen Wifo. Het frame was gemaakt uit gezet en gevormd plaatstaal geen standaard profielen. Dat was al uniek in die jaren.
+6
Rondeutz06

(klik om te vergroten)

+5
David Bakker
@Rondeutz06 ik weet wel hooi weegt niet zo veel , maar toch verbaasd het me wel eens hoe veel werk je kan verzetten met zulk materiaal .
+3
Baltus_steyr
@David Bakker nou ja ga maar is met hooi aan het pakken. het is idd een stuk lichter als gewoon persvoer maar hooi bootst ook nog wel aan!!
+2
WaterDeutzer
@Rondeutz06 Klopt, die achterop de Ferguson zit is dezelfde. Heb nog geprobeerd naar het merk Kernland te zoeken, maar vind niks extra. Wat ik ook niet weet, maar bedenk, is dat je het bovenrek gewoon met de hand rechtop zet en daarna laat vallen op de lading. Zit geen mechanisme of koord aan.
+2
Rondeutz06
@WaterDeutzer volgens mij zit er wel een vergrendel mechaniek op die je met een hendel weer lostrekken.
+4
wotan2
@WaterDeutzer google maar eens op kverneland-globus, kom je verder mee. Vroeger hadden ze bij ons op de boerderij ook zo’n setje. Eicher panther van 22 pk er tussen, en gaan. Het was niet allen hooi, maar er werd hier zelfs mee gekuild. Raar ook dat de trekker na 4 jaar doormidden brak op de wespentaille.😳🙈😎
Ik heb ze nooit echt in gebruik gezien waar ze voor bedoeld waren. Ik heb er takken mee bijeen geschoven, en toen verloor hij tand na tand. Ze waren rot op de kop bij de moer. Maar de tanden zijn nog jaren gebruikt als stoot en wring ijzer.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wotan2:
google maar eens op kverneland-globus

Op TF komt alles altijd bovenwater! Globus is dan weer een Noorse aardappelrooier smid. Op de website van Kverneland kom ik bij de Kverneland-Silofork. In 1952 ontwikkeld en door een lokale boer onder licentie laten produceren! nl.kvernelandgroup.com/Merken-en-Producten/…
+4
Baltus_steyr
@Rondeutz06 wat voor tijdperk was dit. Ik vindt dit een erg indrukwekkende mooie foto!! Zo werd er ook al veel gras verzet voor toendertijd lijkt me!!
+2
Rondeutz06
@Baltus_steyr volgens mij eind jaren 50 begin 60??
+4
wotan2
@Rondeutz06 de Eicher panther kwam bij ons in 1961 op het bedrijf met voorlader. Ik vermoed dat de grasvorken ook in dat jaar kwamen.
Voorlader is na de breuk over gezet op een nieuwe Tiger 2. Deze heeft dit nog een paar jaar gedaan. Bij de bouw van de ligboxenstal in 1968 is men over gegaan op lagedruk pakken.
+2
steyrlanzboy
Mooi
+3
BuvaM
Goed omschreven blz 23 docplayer.nl/75674097-Bestuur-het-bestuur-bestaat-…
Mijn gedachte was rond 1970 maar het blijkt al eerder.
Mijn herinnering is een blauwige kleur, toevallig zie ik die kleur hier op een wat latere uitvoering: tractors-and-machinery.nl/item/656763/….
De 70'ers onder ons kunnen het beter vertellen, er zijn er vast die er mee gereden en 'gesteigerd' hebben.
+2
Rondeutz06
@BuvaM dat is inderdaad een goede beschrijving van het klemmechaniek👍
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @BuvaM:
Goed omschreven blz 23

Mooi blaadje is dat van de 16km club!👍🏻
+2
draaipiet
Ik zat aan Frost te denken, ik heb daar een folder van, maar de bouwwijze is toch iets anders lijkt me. Ik plaats de foto's toch even, ik was al eens van plan om de folder te plaatsen maar er is geen mapje van.

Ik had al eerder een Hanomag voorlader met hooivork geplaatst zie onderstaande link
tractorfan.nl/picture/1447251/…

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
BuvaM
Ja, met Frost komt er weer allerlei informatie naar boven. Waardevolle verzameling.
Voor mij is het ook nog twijfelachtig of die het is.
(Komt die 'blauwige' kleur er ook weer bij)
Prachtige afbeeldingen zijn er:
landwirt.com/ez/index.php/…
En de "Heulift"
landtechnik-historisch.de/historische-landmaschine…
+3
BuvaM
Is het een Heuschwanz? Puzzel opgelost en zoektocht afgelopen?
Met dat zoekwoord vliegen de afbeeldingen over het scherm. De één nog mooier dan de ander.
landwirt.com/ez/index.php/…
Dit lijkt in de Alpen ook veel gebruikt te zijn.
landwirt.com/ez/index.php/…
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @BuvaM:
Puzzel opgelost en zoektocht afgelopen

Dit is dan de 1e foto in voor mij herkenbare kleuren rood & groen. Dank voor je speurwerk!
Hooistaart (Heuschwanz) is dan weer de soort.
+3
BuvaM
Bedacht mij later gisteravond dat ik jaren geleden in Noorwegen ook weleens zoiets gezien heb.
En dan blijkt de naam Høysvans ook iets van een merknaam te zijn.
Ik ga er vanuit dat in het Scandinavisch Høysvans en Duits Heuschwanz dezelfde betekenis hebben, wie de bedenker is laat ik graag in het midden.
Stöckl Oostenrijk produceert ze nog.
Op de foto van dit topic trok de onleesbare sticker met merknaam mijn aandacht.
Zo vond ik er vlot een paar waarvan meerdere ook onleesbaar.

En als het over hooitransport gaat mag het handkarretje niet ontbreken.
Herde Noorwegen maakt die nog. De oranje kleur herken ik al weet ik niet wie deze in Nederland maakte of importeerde.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
langeslagdiesel
@WaterDeutzer Deze ,, hooilift “ zoal hij hier in de buurt genoemd werd komt mij ook heel bekend voor. De buurman waar ook de vitello hark liep had er ook 1 achter een John deere 510. De bovenste klem was er vanaf. De man had er een paar keer zijn hoofd aan bezeert en zonder die dingen ging het net zo goed eigenlijk. Wat ik me er van herinner is dat je de topstang veel te lang moest afstellen en aan de trekker zeide in het onderste gat. Als de hef in de hoogste positie was moesten de tanden vlak staan. Deed je de pikker op de grond dan kwamen de punten eerst op de grond. Liet je hem vlak zakken dan gingen de boven tanden omhoog. Was je hoop groot genoeg dan klemde hij op de zelfde manier als een schaarklem. Vorig voorjaar stond er nog 1 op MP te koop in de regio Purmerend. Misschien een oude van jullie geweest.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Misschien een oude van jullie geweest.

Weer een mooi verhaal Johan! Toen ik deze foto zag in de link van @BuvaM was mijn beeld van vroeger weer terug. Op de foto is ook duidelijk te zien hoe het klap mechanisme van bovenrek werkte.

(klik om te vergroten)

Kverneland Silofork
+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer dat klopt. Van een tand van zo’n oude hooilift heb ik in der tijd nog een terugdraai sleutel gemaakt voor een taarup en later 1 voor een welger rp 200 oprolpers. Ze gingen wel rond staan maar veerden weer terug. Veel gemak van gehad in sloffig gewas.
+2
Rondeutz06
Dit is een bladzijde uit het cursusboek landbouwwerktuigenkennis uit 1951.
Dit past hier nog wel bij

(klik om te vergroten)

+1
draaipiet
Ik kan me niet echt alles van herinneren want het is deels voor mijn tijd. maar een groot deel heb ik wel meegemaakt. Dit zijn prachtige verhalen hier geniet ik van

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!