28 maart 2022 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland woelrotorcombinatie en Deutz-Fahr 6190 TTV  met Baselier rijenfrees.Als je bij aardappelen ruggen aanfreest na het planten is het wel lekk

New Holland T 7.190

+7
PieterA
28 maart 2022 Foto van een New Holland T 7.190 met Kverneland woelrotorcombinatie en Deutz-Fahr 6190 TTV met Baselier rijenfrees.

Als je bij aardappelen ruggen aanfreest na het planten is het wel lekker dat er nog een beetje vocht in de grond zit. In heel de maand maart had het maar enkele millimeters geregend, dus dat was nog best wel een uitdaging.

Dit is grond van 14% afslibbaar. Vorig jaar na de tarwe is er geploegd, gekilverd, gemolploegd en ingezaaid met bladrammenas. Op 7 maart doodgespoten, op 15 maart geklepeld en kunstmest gestrooid.

Om in het voorjaar te ploegen is deze grond eigenlijk net te zwaar. We hebben er nu voor gekozen om alles zo snel mogelijk na elkaar te doen; Eerst een rondje woelroteren, dan gelijk erachteraan met de pootcombinatie en daarna direct frezen. Zo licht de grond hooguit een half uurtje uit te drogen voor je de rug opbouwt.

Zulke dingen lukken alleen als je genoeg mensen hebt. In zo'n voorjaar als dit is dat goed te doen. Je kan vanalles plannen met Zulke weerberichten als de afgelopen 1,5 maand.

We hebben er ongeveer een week uitgelezen vanwege de regen, maar zijn nu al weer 4 dagen aan de gang geweest met aardappelpoten en frezen. We hopen kort na het paasweekend alle aardappelen er in te hebben. Dan moeten we nog maïs en nog een blokje liatris.

Reacties

+1
Rondeutz06
Mooie foto en een uitstekende uitleg van je werkzaamheden, maar dat zijn we van je gewend. 👍👍
+1
2850Johndeere6R
Mooi verhaal weer @PieterA 👌👍
zettelmeyer
Vanwaar kvernerland voor zet woeler? Ik vind hem te smal in cobinatie met een kopeg. Rest zijn allemaal wat breder
JD 6430 The Best
@zettelmeyer zit zelf ook te kijken om een voorzetwoeler, kverneland is wel lekker degelijk en goedkope slijtdelen. Alle woelers met kromme tanden werken niet helemaal 3 meter denk ik. Voor op de wat zwaardere grond zijn kromme tanden wel mooi
2850Johndeere6R
@JD 6430 The Best onze loonwerker rijd met een Rabe combidigger werk machtig mooi zo'n apparaat een met 6 tanden en effectieve werkbreedte is 3meter.
+1
JD 6430 The Best
@2850Johndeere6R heb wel eens een combidigger gebruikt, wij willen in elk geval geen 6 poten want dat trekt op zware grond wat meer gaten en stro gaat er makkelijk voor stropen
2850Johndeere6R
@JD 6430 The Best oh dat kan, wij gebruiken het altijd op grasland voor we het vernieuwen gaan. Wij zitten hier ook op hele zware kleigrond.
PieterA
@JD 6430 The Best Dat klopt, maar als je op lichte grond een beetje ondiep wil werken, kun je beter een 6-poots machine nemen.
PieterA
@JD 6430 The Best De effectieve werkbreedte is wel 3m hoor.
PieterA
@zettelmeyer Als je met dent Michel wil woelen, dan zit het verticale deel van de tand vaak aan de buitenkant. Als je dan grove kluiten opzij gooit met deze poten, dan pakt de 3-meter rotor ze bij een Kverneland net wel en bij de andere merken net niet. Dan liggen die dotten grond en valse kluiten op je zaaibed. Dat wilde ik niet.
hobbyboer
Ik zie op de new holland ook gps zitten, rijdt die trekker met woeler/kopeg ook in precies dezelfde sporen als de andere 2 trekkers met pootmachine en rijenfrees?

Wij hebben wel eens discussies gehad met bv graan of groenbemester zaaien met de woeler/kopeg/zaaier na de aardappels (waar alles dus door dezelfde sporen gaat) of je nu juist wel of niet moet schuiven met de gpslijnen.
En of dat dan 37.5 cm moet zijn of 150 of 187.5??
+1
PieterA
@hobbyboer Wij rijden niet perse door het zelfde spoor. Wij rijden met de planter op 3,00 meter en met de woelrotorcombinatie op 2,85 meter, omdat we een kooirol hebben die niet in V-vorm is en daardoor de hele combinatie een cm of 8 opzij duwt. (Eigenlijk moet ik een off-set van 8 cm invoeren).
+1
a3vandiejen
Mooi om te zien en te lezen.
Valtra man
Jij hebt 2 bolletjes op je dak(en). Is dit ivm een bepaalde nauwkeurigheid, of hoekcorrectie?
PieterA
@Valtra man Beide. Toen we dit systeem kochten in 2014 was het met andere systemen niet mogelijk om snaarstrak achteruit te rijden. Dat doe ik altijd in de hoeken bij het spuiten.

Ook kon je met dit systeem een minimale snelheid van 60 m per uur halen; ook dit was met de andere systemen niet mogelijk. Wij gebruiken deze functie altijd bij het snijden van pioenrozen en soms ook bij gebruik van het wiedbed.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!