16 april 2022 Foto van een Fiat 880/5 met Bauer E51 beregeningshaspel.Voor de Pasen alle tulpen maar even nat gegooid. Voor het eerst met kopakkersproeier. Dan heb je geen trek overdwars op de kopakke

Fiat 880

+10
PieterA
16 april 2022 Foto van een Fiat 880/5 met Bauer E51 beregeningshaspel.

Voor de Pasen alle tulpen maar even nat gegooid. Voor het eerst met kopakkersproeier. Dan heb je geen trek overdwars op de kopakker nodig en met zulke langs einden (500 m) zijn het dan maar 3 trekken. In principe geven we minimaal 20 mm per keer. Ik stel de haspel dan in en als hij zoals hier dan om 02:00 uur binnen dreigt te komen zet ik hem gewoon wat langzamer. In dit geval op 07:00 uur binnenkomen. Dat leek me beter voor mijn nachtrust. Op deze manier krijgt deze trek dan 25 mm.

De haspel is makkelijk in te stellen, ook de extra programma's met voorberegenen en stukjes meer of minder water geven. De computer rekent ook ontzettend snel.

Uittrekken doen we met de T7.190 met de vierwielaandrijving aan. We beginnen met 3,5 km per uur en gaan bij elke keer dat de windingen op de haspel kleiner worden een stapje langzamer tot we op het laatst 1,7 km per uur rijden. Als we sneller rijden maakt hij behoorlijk lawaai en begint de rem te stinken.

De eerste trek bij het inbedrijf stellen trokken we met 150 meter per uur in. Dan jankt de hele machine behoorlijk en geef je bij volle breedte met een 28 mm nozzle ongeveer 5,5 mm water.

Voor het eerst een hydraulische steunpoot en hydraulische draaien van de trommel. Dat bevalt wel. Verzetten met deze machine is een peulenschil.

De slang is een 120-600 600 meter lang en 120 mm dik. Volgens de tabellen heeft hij net zo veel capaciteit als onze andere haspel, de Ocmis 110-450. De pomp staat hier 1.000 m verderop. Hij pompt met 12 bar. Hier blijft aan de haspel 7,5 bar over. Aan het kanon heb je dan nog 3,5 bar. Dat is bij windstil weer een mooie verdeling op 80 m werkbreedte. Omdat het toch vaak net te veel waait (we zetten hem pas stil bij windkracht 4) versporen we iedere keer een 40 meter. Dus hier doen we spuitspoor 1, 2 en 4 en volgende keer doen we dan 1, 3 en 4. Een alternatief is smaller spuiten, grotere aanvoerslangen en grotere haspel, zodat je meer werkbreedte hebt, of tussen 2 spuitsporen op smalle bandjes uitslepen. Dit doen we allemaal niet.

We doen zoveel mogelijk alles steeds hetzelfde, zodat iedereen het makkelijk leert en we het makkelijk van elkaar over kunnen nemen. (Vooral 's-nachts makkelijk). Voor nu staat de Fiat er voor, maar die is niet echt overbemeten en heeft ook geen remventiel en mindere werkverlichting. Ik denk dat dit het vaste werk van de Agrotron 6.15 gaat worden, maar die stond nu nog even voor de pootgoedkieper.

Reacties

+7
Rondeutz06
Mooie uitleg er weer bij Pieter 👍.
+4
Massey 2705
Duidelijk verhaal , zoals we gewend zijn ! Maar ik heb toch nog een vraag. Is de hoeveelheid water , die gebruikt word voor beregening in een seizoen, gebonden aan overheids regels , of polder lasten belasting ?( ik noem maar wat ) of kan je pompen wat je maar wil ?
+1
PieterA
@Massey 2705 Het water is niet altijd voldoende van kwaliteit. Maar voor de rest mag je hier volop water pakken.
+1
angelo-nabben
Pieter je kunt op de pompset ook de uren instellen . Wij zetten deze altijd iets ruimer in tijd. Op deze manier is hij dubbelbeveiligd😃. Bauer is een betrouwbare degelijke machine die vrijwel probleemloos draaid👌🏻.
+1
PieterA
@angelo-nabben Ik denk niet dat zo'n instelling op onze pompset zit. Anders zou ik dat wel gebruiken.
+1
a3vandiejen
Prachtig, ook de foto😅👌
+1
wilbertkw
Zeer mooie duidelijke uitleg 👍
stannetje96
Quote:
Ik stel de haspel dan in en als hij zoals hier dan om 02:00 uur binnen dreigt te komen zet ik hem gewoon wat langzamer. In dit geval op 07:00 uur binnenkomen. Dat leek me beter voor mijn nachtrust. Op deze manier krijgt deze trek dan 25 mm.
opzich wacht die haspel het rustig af toch als hij om 02:00 binnen is en jij om 07:00 hem komt verzetten? Wel extra, dure, brandstof verbruikt zo
PieterA
@stannetje96 Dat klopt hoor, maar ik denk dat die extra millimeters ook niet weggegooid zijn. En dan vind ik het jammer dat zo'n motor weer afkoelt en weer op moet warmen.
DANOONTJE POWERR
Mooi Pieter.
Met kopeindsproeier bedoel je op de haspel of kopeindmanagement op de hoofdsproeier?
Wij hebben beide op de Faber/AP haspels.

Ik beregende vroeger ook altijd met de Fiat's maar in combinatie met de zeelucht is dat de hel voor het plaatwerk.
PieterA
@DANOONTJE POWERR Kopeindsproeier op de haspel bedoel ik. De hoofdsproeier kunnen we wel op het laatst langzamer of stil zetten, maar de hoek waaronder het kanon spuit is niet te veranderen.
+1
DANOONTJE POWERR
@PieterA okee, de hoek verandert bij ons ook niet maar de eerste meters wordt de straal onderbroken als de sproeier naar voren spuit zodat het water niet over de weg spuit of over het perceel van de buren.
Daarmee bereik je eveneens dat er op het kopeind wat meer water dichtbij de sproeier valt.
PieterA
@DANOONTJE POWERR o ja, dat hebbik ook al eens gehoord. Hoe stel je dat in? Gaat dat electrisch?
+1
DANOONTJE POWERR
@PieterA Ja, zit een zonnecel en een batterij aan.
Na een meter of 40 gaat de sproeier dan weer normaal.
angelo-nabben
@DANOONTJE POWERR de guncorner
+1
DANOONTJE POWERR
johndeerebrabant
Dikke trekker
+3
manus
Gaat ook met 45 pk

(klik om te vergroten)

Gaat ook met 45PK
+1
PieterA

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 880 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!