Foto van een Vicon HP 1600. Foto is geplaatst door WaterDeutzer op 28-04-2022 om 09:41:37, met 45 reacties.

Vicon HP 1600

+6
WaterDeutzer
Foto van een Vicon HP 1600

Reacties

+9
WaterDeutzer
Een kleine aanvulling op mijn verhalen over het loonbedrijf te Neck. Toen ik was ingestapt heb ik naast loonwerk ook mechanisatie uitgevoerd en 1 van de werkzaamheden was voor Vicon Nieuw-Vennep met inbrijfstelling HP1600 systemen voor de gebruikers, maar ook promotie naar lokale boeren. Een beetje op zelfde wijze als Vicon in jaren '80 deed in Nederland.
+10
WaterDeutzer
Hier staat een nieuwe Zetor 16045 (of 16145?) voor de pers. Met een praktijk demo voor een groep "agronomen". De structuur in communistisch Joegoslavië was toen nog gelijk Rusland met hoofdzakelijk staatsbedrijven.
+4
SJB533
@WaterDeutzer
Dit is een 161 of 162, Nico
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @SJB533:
Dit is een 161 of 162, Nico

Ik herinner me de "nieuwe" cabines met dik dak nog net uit m'n Beerepoot tijd t/m 1988.
+4
mklok
@WaterDeutzer trekkers werden gebouwd door ZTS.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
trekkers werden gebouwd door ZTS.

Totdat het ijzeren gordijn viel, was ZTS onderdeel van Zetor en werden in Martin de 6 cilinders gebouwd. Na splitsing van 't land ineens een probleem. Waarna BRNO ook zwaardere trekkers is gaan bouwen.
+4
mklok
@WaterDeutzer ZTS zit in Slowakije en Zetor in Tsjechië, dacht ik.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
ZTS zit in Slowakije en Zetor in Tsjechië, dacht ik.

Dat heb je goed. Maar in de tijd van mijn foto was het nog 1 (communistisch-) land.
+4
Massey 2705
@WaterDeutzer zijn deze fotos van 1988 of iets daarna ?
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
zijn deze fotos van 1988 of iets daarna ?

Of 1988 of 1989, zou ik moeten nazoeken. Denk '88.
+5
Massey 2705
@WaterDeutzer ik heb begin 90 daar in die contreien en in Polen wel rond gekeken , om een varkens bedrijf te beginnen.
Maar die wereld , is zo anders toen , dat durfde ik niet aan. Was wel een unieke ervaring, om daar rond getrokken te hebben
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
ik heb begin 90 daar in die contreien en in Polen wel rond gekeken

Na m'n Cebeco tijd (verhalen komen hierna) ben ik met een ex-collega in 1998 een paar dagen door Polen gezworven. Een aantal NL boerenzonen die ook voor Cebeco in RUS hadden gewerkt, bezocht. Die hadden daar met een paar samen grote boerderijen gekocht. Wat inmiddels grote concerns zijn.
+8
Massey 2705
@WaterDeutzer ja de brutaalste die het eerste waren , zitten goed. Ik was met 2 andere ondernemers daar om te kijken voor groot schalige varkens houderij op te zetten . Maar Een gladde Pool ,en een corrupte tolk , het ging mij allemaal wat te vlug.....!
Alvast in duitse marken een aan betaling doen . En de notaris had hij niet nodig in Polen.... !
En Elke avond een andere nachtclub bezoeken , want volgens hem bouw je daar zaken connecties. Het was een reis om nooit te vergeten.... haha 😅
+3
langeslagdiesel
@WaterDeutzer deze 16145 had een beperking op zijn versnellingsbak weet ik nog wel ten opzichte van de 121 en de 14145. De 4 versnelling was komen te vervallen. De snelheden waren dus verdeeld over 3 versnellingen. Ook vond ik het erg jammer dat de kont zo laag bij de grond hing. Zeker als je zoals wij de Same laser gewent was. Deze hadden echt nooit last van rollend gewas voor de ladewagen, pers of op de kuil. Ik weet nog wel dat ik dacht gebr v/d Geest een 12045 ( stond op de kap ) voor de kilver had staan. Deze wou er wel aan trekken op 18,4x38 in dubbellucht uitvoering. Als de bak echt vol was dan hield de multipower het blok in leven. Onze lasers hadden dat niet en die moesten dan echt ff diep. Of uit, heel soms.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
ik dacht gebr v/d Geest een 12045

In m'n Beerepoot tijd ('78-'88) kwam ik soms bij een loonwerker bij jou uit de buurt die vooral grondbewerking en ontsmetting deed voor bollenland. Die had een paar dikke Crystal's. De naam weet ik niet meer, misschien vd Geest? Herinner me wel dat ze wat krap behuisd waren.
+1
langeslagdiesel
@WaterDeutzer dat waren de mannen van Denneman. Een vestiging in Heemskerk en Egmond binnen. Die dingen stonden ook voor hun zelf gebouwde stalmest strooiers.
+2
langeslagdiesel
@WaterDeutzer van der Geest kwam uit of komt uit de Haarlemmermeer. Deze waren op en om Egmond geraakt om het grasland diep te keren. Dan gingen ze er met twee rupskranen 3 A 4 meter diep doorheen, en werd de oude zeebodem ( blauw zand ) omhoog gehaald. Ze maakten dan een pakket van grofweg 1,20 / 1,50 dik zand. Deze draineerden men opnieuw en dan ging er een waspeen teler op. Het eerste jaar gaf dan fantastisch mooie waspeen. En de jaren daarna moest je het ophogen met vaste stalmest. Anders groeide het matig. Maar de locale loonwerkers hadden het ook rustig in de wintermaanden. Dus die konden het kunstje van Van der Geest ook. Je stond al snel 3 weken met 2, 20 tonners of anders gezegd 2 1200 liter machines op een hectare om hem netjes te keren. Toen kwam het er ook wel uit welke kranen goed waren en welke niet. De beneden kraan die het zand omhoog haalde stond met een dieplepel met lange tanden er aan. Niet omdat het vanzelf ging.
+5
draaipiet
Prachtige foto en verhalen, en een mooie combinatie. Er was belangstelling genoeg
+7
John89
Mooi verhaal en foto Nico. Bij mij in de buurt had een loonbedrijf ook 2 dezelfde vicon persen. Met internationals 1455 ervoor. Vond het Prachtig als ik mee mocht als kleine.
+5
Rondeutz06
Schitterende foto en mooi om bij het begin en promotie proces betrokken te mogen zijn.
+6
WaterDeutzer
Ik was niet goed wakker denk ik vanmorgen: Dit was in niet in Joegoslavië.....
Maar in Tsjecho-Slowakije!🧐 Later ben ik ook naar Joegoslavië geweest, juist aan begin van die Balkanoorlog. Ik reed de tanks al tegemoet op snelweg.

In totaal 3x een reis voor steeds 6 dagen gemaakt, met de Landcruiser & aanhanger vanuit Neck. Met een lokale tolk (dame op foto) zowel kennis van de techniek als het inkuilen overgebracht. Uitgerust met een diaprojector en cursusmappen is dat redelijk gelukt.
+5
Wimariete
Prachtige foto's en verhalen Nico. Ga door.😊
+5
Siete
Ik lees weer mee 😎
+5
a3vandiejen
Schitterend, je bent aardig aan het ondernemen geweest.
+5
WaterDeutzer
Vooraf de demo in 't veld, een dia-presentatie in het dorpshuis. Bus vol genodigden met alle aandacht.😎

(klik om te vergroten)

Dorpshuis in Staré Mesto waar ik mijn HP1600 presentatie voor lokale boeren heb gegeven.
+3
Rondeutz06
@WaterDeutzer zooo, stoelen genoeg?
+3
draaipiet
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Staré Mesto

Mooie verhalen en een hele onderneming. Ik ben nieuwsgierig genoeg om te google waar dit hebt afgespeeld, Staré Mesto bestaat nu in Tsjechië en in Slowakije Bij Bratislava en een stuk noordelijker ten oosten van Brno
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @draaipiet:
Staré Mesto

1e reis Staré Mesto ligt in rechte lijn boven BRNO tegen de Poolse grens.
Ik reed er heen via Duitsland, bij Pilzen de grens over.
Bij 2e reis met de nieuwe klep in aanhanger heen geen enkel probleem, terug met de oude klep dikke zever bij de Duitsers aan de grens. Ik had geen papieren.....Op gegeven moment koppel ik de aanhanger af en zei dat ze hem mochten houden. Kort daarna kon ik (met aanhanger) weer door naar huis.
+5
mklok
@WaterDeutzer staan een paar skoda's , niet te bedenken hoe ze er nu uitzien naar de overname van VAG.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
staan een paar skoda's

Ja, met de voorklep die overdwars opengaat.
Ook de politie reed met diezelfde Skoda's, in 't wit met witte kostuums.

Rond Pilzen net voor de grens met Duitsland was het een lange kronkelige 2-baans weg meest door bossen. Overal mocht je maar 80, maar daar had ik geen boodschap aan en werd ik met een laser gun vanachter een boom geflitst. Een BMW 5serie achter mij ook.

Dat werd natuurlijk doorgebeld naar een volgende aanhoudingspost. Die was geheel in 't wit goed herkenbaar op afstand. Ik dicht achter een vrachtwagen plakken. De BMW rijder begreep dat ook. Hoe dichter bij de post moest ik natuurlijk een beetje over de middenstreep en de BMW nóg verder.

Tegenliggers knipperen en de berm in voor ons.
Wij voorbij de post en vol het gas erop naar de grens. 2x 6cilinder turbo diesels hadden daar geen moeite mee. De politie mobilofoon rijkte toch niet zover. Dikke duim later van de BMW rijder. Had natuurlijk ook een enkeltje naar de kelder kunnen zijn.😅
+3
WaterDeutzer
Via de tolk mijn kennis overgebracht. Was best wel behoorlijk zenuwachtig voor het begin. Nog niet eerder voor zo'n grote groep toegesproken.

(klik om te vergroten)

Als promotor van Vicon, met de aanwijsstok.
+4
Massey 2705
@WaterDeutzer jij praat engels daar , en de dame vertaald ? Vooral technische dingen vertalen zijn best een uitdaging ..
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
jij praat engels daar , en de dame vertaald ?

Ja, maar ze was Landbouwingenieur en de presentatie was niet voor de techniek maar meer voor het inkuilsysteem. Bij Vicon waren ze maar wat blij met mij vanwege reorganisatie (lees: goed volk ontslaan). Ik had al een aantal jaar ervaring als HP1600 monteur in geheel NoordHolland en als loonwerkzoon wist ik ook genoeg van inkuilen.
+5
DEUTZ1972
@WaterDeutzer Best een avontuur maar het zal een hele mooie ervaring zijn geweest.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @DEUTZ1972:
Best een avontuur maar het zal een hele mooie ervaring zijn geweest.

Ja, dat is waar, maar er zit ook een donker randje aan. Mijn terugreis bij laatste bezoek was er 1 met lucifertjes onder m'n ogen. Je kunt dat verhaal koppelen aan mijn laatste dag loonbedrijfverslag in december toen ik in BRNO 's middags m'n huilende vrouw aan de telefoon had. 11uur later in de nacht een leeg huis aantrof in Neck. Was ook de reden dat ik niet kon lachen met de douaniers in Duitsland en ik m'n aanhanger wilde achterlaten.
+3
DEUTZ1972
@WaterDeutzer Ja dat is dan weer de andere minder leuke kant van het verhaal en een ervaring die je liever niet hebt 😔
+4
draaipiet
Zo een vrouw als tolk is toch wel leuker dan Google Translate 🙃
+4
Massey 2705
@draaipiet die meid van Google was er toen nog niet....! Haha 😅
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @draaipiet:
Zo een vrouw als tolk is toch wel leuker dan Google Translate

Helemaal met je eens, zie hierna mijn reisverslagen naar UZB, KAZ & RUS voor Cebeco
+3
BuvaM
Heb jij toen ook de regionale delicatesse geproefd?
Plakjes of schijfjes worst, diameter boterhamworst, geserveerd met zuurringen op een plat bord.
Na werktijd op het platteland rond Praag niet aan te slepen
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @BuvaM:
Heb jij toen ook de regionale delicatesse geproefd?

De lokale restaurants schotelde verrukkelijke vleesmaaltijden voor omgerekend misschien 3 Gulden. Alles op de bon, ook diesel, zo kon de Statie alles blijven controleren. Die bonnen moest je kopen in Staatshotels, daarna kon je ze overal uitgeven. Dieselbonnen waren per 10Ltr. Je mocht niet zelf tanken, als de tank dan vol was met 70,5ltr, moest je 8 bonnen afgeven.🙈
+3
BuvaM
@WaterDeutzer Tot '88-89 was het nog voor het vrije Oost-Europa. Dat zal vast anders geweest zijn dan de jaren daarna toen ik er was.
Prima eten voor weinig geld herken ik en soms van die aparte gerechten die deze eeuw verdwenen lijken
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @BuvaM:
Tot '88-89 was het nog voor het vrije Oost-Europa.

Klopt, ik wist ook niet wat me te wachten stond. Maar de verbazing begon al aan de grensovergang bij Pilzen. Eerst passeer je de Duitse douane, dan een paar honderd meter "niemandsland" waarna je bij de Tsjechoslowaakse douane post komt. Wat je dan niet verwacht is dat ze bij de laatste wél vriendelijk waren....

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon HP 1600 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!