Op mijn reizen naar Tsjechoslowakije ook 1x een bezoek bij de Zetorfabriek in Brno gebracht. Enorme hoeveelheden klaar voor aflevering op buitenterrein. Liep ook bewaking langs, ik mocht geen foto's m

Zetor Onbekend

+10
WaterDeutzer
Op mijn reizen naar Tsjechoslowakije ook 1x een bezoek bij de Zetorfabriek in Brno gebracht. Enorme hoeveelheden klaar voor aflevering op buitenterrein. Liep ook bewaking langs, ik mocht geen foto's maken...

Binnen in de fabriek toch maar niet geprobeerd want de Sovjet wetten waren nog van toepassing. 😊

Reacties

+3
roy jd3130
Gaaf 👌
+8
WaterDeutzer
Motokov was toen de overkoepelende staatsorganisatie die Zetor, ZTS, Tatra en nog veel meer onder haar hoede had. Praneda, een 100% dochter van Motokov, was in Papendrecht de Nederlandse importeur.

Zelf had ik 10 jaar bij een Zetor dealer gewerkt, waarmee ik dit bezoek heb kunnen regelen met een vertegenwoordiger van Praneda. Internet & mobile telefoon bestond natuurlijk nog niet.

Op internet zie ik dat vandaag er nog een Motokov bestaat die in onderdelen doet voor alle merken van vroeger.
+13
walker1
@WaterDeutzer Mooi verhaal. Ik ken Praneda nog van de tijd, jaren '90. dat ze in Nijmegen gevestigd waren. In '94 liep ik stage bij een boer die toen net een nieuwe Zetor 8540 gekocht had. Tijdens de stage kwam er nog iemand van de dealer langs en ik maakte een praatje met die man en vertelde ook dat ik uit de buurt van Nijmegen kwam. Toen zei die vertegenwoordiger dat hij de komende zaterdag toevallig bij Praneda moest zijn en ik maar langs moest komen als ik dat leuk vond. Ja natuurlijk en daar zaterdag naar toe. Rondleiding gehad en zo en toen ze daar wisten dat ik een boerenzoon was en de boerderij maar zo'n 3 km verderop was, moest ik thuis maar even een nieuwe Zetor laten zien. Dat gezicht van pa was onvergetelijk toen ik daar onverwachts met gloednieuwe Zetor het erf op reed.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @walker1:
dat ze in Nijmegen gevestigd waren.

In Nijmegen was Indumij. Dit was(is) een Nederlands bedrijf die de activiteiten van de Oost-Eurpese Praneda destijds heeft overgenomen toen het ijzeren gordijn wegviel.
+3
renault 89
@WaterDeutzer indumij was die niet in dordrecht ??
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @renault 89:
indumij was die niet in dordrecht ??

Zou zeker kunnen. Was van na mijn tijd. Lees nu op internet meerdere vestigingen in ook Dordrecht ja. Ook al weer gegeten door Van Mossel.
+3
walker1
@WaterDeutzer Nee, was toch echt Praneda in Nijmegen. Importeur van Zetor, ZTS en nog wat Oost Europese merken.
Indumij was vroeger importeur van Renault trekkers en in een nog vroeger verleden van Zetor en was gevestigd in Dordrecht. Indumij bestaat nog steeds, maar niet meer als trekker importeur, is nu grote auto dealer, oa van Renault.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @walker1:
toch echt Praneda in Nijmegen.

Altijd leuk tegenspraak! Dan ga ik graven. En je hebt gelijk, maar: Staatsbedrijf Praneda is in 1961 in Papendrecht opgezet. Tijdens de val van Berlijnse muur in '89 is Praneda zowel verhuist als geprivatiseerd naar Nijmegen. Dan moet Indumij in de jaren '50 Zetor hebben vertegenwoordigd. Niet max 15 jaar want Zetor bestaat sinds 1946. En zoals ik al schreef: Indumij is vandaag Van Mossel.
+2
walker1
@WaterDeutzer Dat zou best wel eens kunnen dat ze vanaf '89 in Nijmegen zaten. Dat het vroeger een staatsbedrijf was, wist ik niet.
+5
Rondeutz06
@walker1 dat is ook een mooie belevenis, een privé rondleiding. Is het nog wat geworden met Zetor?
+4
walker1
@Rondeutz06 Nee, is verder niks geworden.
+7
akkermopet
@walker1 Mooi verhaal!!
Jammer dat geen foto's zijn gemaakt van jou vaders gezicht!😜😂😂
+5
a3vandiejen
@walker1 Prachtig😅👍
+3
langeslagdiesel
@walker1 dat maak je ook maar 1 keer in je leven mee. Zo’n verhaal.
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Heel wat treinen voorbij zien komen richting Papendrecht. Mooi hoor.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
Heel wat treinen voorbij zien komen richting Papendrecht.

Met ook Tatra's erop? Toen wij op cursus gingen naar Praneda was er op buitenterrein 1 grote zandbak waar klanten in konden spelen met Tatra kippers. Een dikke berg van 2m hoog gaan die flipperassen recht doorheen.💪🏻
+3
a3vandiejen
@WaterDeutzer Schitterend, dat moet toch mooi geweest zijn. Nee de tatra,s kan ik me niet herinneren.
+6
Wimariete
Mooi verhaal.
+5
2850Johndeere6R
Dat zijn mooie snoep reisjes
+9
Rondeutz06
Prachtig om te zien zo een grote fabriek. Ik ben in 1985 of 86 in de ford fabriek in Engeland geweest. De boer/loonwerker waar ik toen zat kocht een nieuwe 6610gen2 en daar kreeg hij een reis naar de fabriek bij aangeboden. Een bus vol trekker liefhebbers via de dealer (dekker ilpendam)naar Engeland. Het was een prachtige reis.
+6
a3vandiejen
@Rondeutz06 Dat vergeet je niet meer.
+5
Rondeutz06
@a3vandiejen nee dat klopt we hebben toen ook nog een mega akkerbouwbedrijf bezocht
+3
a3vandiejen
@Rondeutz06 Mooie belevenis, dat neemt niemand meer af.😅👌
+7
Massey 2705
Mooi die oude verhalen...👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Zetor ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!