Mooi plaatje van 3 generaties poserend voor de trekker.Dit is op de veranda thuis bij de chauffeur van project 'Ulugbek' Samarkand regio in Oezbekistan.Alle Same 'tracktoristen' namen na het werk alti

Same Antares 100

+15
WaterDeutzer
Mooi plaatje van 3 generaties poserend voor de trekker.
Dit is op de veranda thuis bij de chauffeur van project 'Ulugbek' Samarkand regio in Oezbekistan.

Alle Same 'tracktoristen' namen na het werk altijd hun trekker mee naar huis om er zeker van te zijn dat er niets ontvreemd werd in het 'tracktorpark'.

Dat is de grote verzamelplaats per Sovchoz/Kolchoz waar alle trucks, bussen, trekkers en werktuigen gestald en onderhouden worden. Omheind met een zwaar hekwerk en 24uur bewaking. Maar het gevaar zit 'm in collega chauffeurs die daar komen. Ineens een partij westers materieel, daar wil iedereen wel een souvenir van meepakken.

De machines bleven wel achter in het park, waarom je geregeld Lada's zag rijden met 'Lemken', 'Amac' of 'Cebeco' stickers erop.

Van de 3 projectlanden was ik altijd het liefst in Oezbekistan vanwege de hartelijke ontvangsten, thuis bij de chauffeurs met hun familie en vrienden.
Ik mocht dat nooit tegen hun oversten vertellen want ander waren ze mij 'kwijt' omdat de bazen mij dan uitnodigden voor feestjes in de avond. Gelukt, want ik heb maar 1x zo'n 'bazenfeestje' moeten meemaken.😂

Reacties

+14
WaterDeutzer
Opnieuw poseren, nu de familie met vrienden, mijn tolk en een 'vermoeide monteur'

(klik om te vergroten)

Project Ulugbek, Samarkand regio UZB
+11
WaterDeutzer
Iedere dag, 's avonds een uitgebreide maaltijd waar Plov de basis is. Een soort nasi met veel schapenvlees en kruiden. Het schaap is dan een uurtje daarvoor geslacht. Je pakt het met 4 vingers van de schaal en eet met je handen. Uiteraard niet zonder de nodige speeches waarin ik onze koningin prijs en de eer dat Holland met Oezbekistan samenwerkt. En hoppa 100gram 'helder water' erachteraan.😉

(klik om te vergroten)

Hier zit ik met m'n tolk naast mij, een echt chagrijn. Haar hoofd stond de hele dag in deze modus. Als ik een minuut wat vertelde, had zij dit in 4 woorden vertaald. Dat was 1 bezoek van 3 dagen en ingeruild.

(klik om te vergroten)

Moslimland Oezbekistan, dus is eten meestal een mannending, met vrouwen op de achtergrond. Niet altijd, meestal wel.
+5
WaterDeutzer
Dit is dan weer een lunch op project 'Yassavi' Taskent regio, 1 van de 3 pilot projecten van 1 jaar ouder. Jan Smid was dat jaar adviesboer.

(klik om te vergroten)

Lunch onder een boom, net zo lekker want in Oezbekistan een permanente blauwe hemel waar je het niet lang onbeschermd uithoud.
+7
WaterDeutzer
Same Laser 150 met een afgebroken aandrijfasje van brandstofpomp. Zoals gebruikelijk altijd veel volk er bij kijken. Ik lag er onder op m'n rug toen de trekker ineens begon te schudden. Ik kwaad er onder vandaan, iedereen aan de kant en de vloer schudde nog. 'gewoon' een aardbevinkje.🤔 De mannen lachen uiteraard!

(klik om te vergroten)

Chauffeur, en ook hechte vriend van de Antares chauffeur, op project Ulugbek, Tashkent regio
+5
WaterDeutzer
Familie portret van de Laser chauffeur. In Oezbekistan wonen 3 generaties altijd tegen elkaar en met elkaar. En hoe ouder je bent, hoe meer respect van jongere mensen. Daar kunnen wij in 't Westen nog véél van leren! Voorbeeld: Een ladderzatte oude man loopt over straat, de burgemeester, 20jaar jonger, spreekt hem heel beleefd aan. En dan gaat het gesprek NIET over de drank.

(klik om te vergroten)

Laser chauffeur met z'n familie.
Samen met zijn vriend nog vele geweldige avonden gehad wanneer ik niet bijkwam van lachen.
+6
WaterDeutzer
Wat ook mooi is in die landen: geen stress. Wat vandaag niet lukt, doen we morgen. Ook daar is wat van te leren in ons gejaagde leven. Hier een borrelzondag op mijn appartement met een paar tolken. Midden Lena, links Nella. Een keer dat Nella mijn tolk in Ulubek was en we 's avonds aan de wodka zaten, stond ik aan eind van de avond op uit kleermakerszit lukte het lopen niet. Ik was van de wereld, maar Nella stapte vrolijk weg. Ze was kennelijk iets meer getraind.😅

(klik om te vergroten)

Borrelzondag in mijn appartement, Tashkent.
+5
Massey 2705
Mooi deze ,,familie,, foto,s...!
Zijn de mensen daar gemiddeld 20 cm korter dan de gemiddelde westerling ? Of lijkt dat maar zo op de foto,s ? Het respect hebben voor elkaar en de oudere moet fijn zijn om te ervaren als je daar bent . Je voelt je denk ik wel gewaardeerd , als je het vertrouwen van de plaatselijke bevolking gewonnen heb ?
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
Zijn de mensen daar gemiddeld 20 cm korter

Ja, Aziaten zijn een heel stuk kleiner dan wij.
+5
Je bent er op tijd bij 😄
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
Je bent er op tijd bij

Ja, dagelijks begint de dag rond 4.00u.
+2
@WaterDeutzer Mooi op tijd! En dan ga je gelijk aan het werk? Hier begint de dag om 5 uur.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
En dan ga je gelijk aan het werk?

Nee, tot 7.00u kennis vergaren op internet en wat Nieuwsuur terugkijken. Gewoon kalm aan starten. Maar als ik een afspraak aan de andere kant van 't land heb, wil ik daar wel voor de meute uit om 6.00u zijn.
+5
a3vandiejen
Begrijp dat wel zo,n mooie Same thuis op de veranda😅, maar ik denk dat Marianne het niet goed vindt. 😂
Ja wat vandaag niet af is doen we morgen mentaliteit zou hier ook mooi zijn.
Mooi hoor.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
mooie Same thuis op de veranda

Je kunt het eens proberen?
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Ik kom niet door de brandgang...🤣
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
Ik kom niet door de brandgang

'Niks is onmogelijk' was eens de leus van de Zwarte cross. CKD(complete knocked down) pakket en opbouwen op veranda.😉
+2
a3vandiejen
@WaterDeutzer Dat is waar, maar om hem nou helemaal uit elkaar te halen..🙈🙄
+3
J asper
@a3vandiejen Dan halen ze hem ook maar zo niet weg😜😅
+4
Towaberg
Wat een prachtige verhalen alweer!
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Towaberg:
Wat een prachtige verhalen alweer!

🙏🏻👍🏻
+3
mklok
@WaterDeutzer Ben je niet benieuwd hoe nu daar is? En wat er van terecht gekomen is . Mooie verhalen , zou er een boek van maken met al deze verhalen . Ook met het loonbedrijf wat je verteld heb , ga zo door.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @mklok:
Ben je niet benieuwd hoe nu daar is

Momenteel reizen er kennissen van mij uit Vorden rond in Oezbekistan. Voor zaken en plezier. Ik hoop dat ze misschien Same's kunnen spotten die nog werken.
+2
CoenNijenhuis
@WaterDeutzer Dan ben ik wel benieuwd wie dat zijn?
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CoenNijenhuis:
wie dat zijn

Weet niet of ze dat wel/niet leuk vinden. Stuur je wel ff een pb.😉
+3
gaituuth
@WaterDeutzer Mooie verhalen, ik geniet ervan. Ga zo door. Doet me herinneren aan mijn tijd in China van 10 jaar terug. Ook als is dat nog niet zo lang geleden maar er zitten wel overeenkomsten in. Ga zo door
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @gaituuth:
Doet me herinneren aan mijn tijd in China

Oezbekistan grenst bijna aan Mongolië. Met de Oeigoeren als volk. Die tref je dan ook in het oosten van Oezbekistan aan. De kokkin op buitenfoto aan tafel is ook een Chinese.
+4
Rondeutz06
Prachtige anekdotes allemaal, en mooi om te lezen. Ik vind het opvallend hoe gastvrij deze mensen zijn en ondanks de armoede die daar toch vaak heerst ze toch tafels vol eten en drinken hebben.
Deze gastvrijheid is volgens mij niet incidenteel maar vrij algemeen, gezien deze verhalen en ook van wat ik op tv gezien heb over deze landen
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
ondanks de armoede

Ik zou eerder zeggen: dankzij armoede is men gastvrij. Rijken houden liever alles zelf, anders word je niet "rijk"....
Op platteland telen ze alles zelf en vlees en zuivel van eigen dieren. Het hoeft niet veel te kosten om de tafel groots te dekken.
+3
joop-same
@WaterDeutzer Ik snap alleen niet goed waarom wij niet vaker contact hebben gehad, Liewe was begin 90 jaren off. al niet meer in dienst bij de Vor.
Dan moet je Jan Smit uit Musselkanaal ook wel kennen die was al heel vroeg ook met die projecten bezig (als monteur) en Nijhold of zo iets ben de goede naam even kwijt ook zo, die had ik toch regelmatig aan de lijn voor info. en Jan.vd Endt ken je die ook wel, en Legnani bij Same ken ik heel goed, heb je Marco Sana ook bij Same buitendienst inspectore ook nog gekend ?
En in de begin jaren 90- 92-93 dacht ik begon Same zelf ook met trekkers te leveren naar het Oostblok heb je daar ook nog iets van gezien?
Ze hadden daar toen op een beurs Same's staan in een Wit Blauwe uitvoering, daar heb ik nog een paar foto's van.
Mooi die oude verhalen ik vind het jammer dat ik nooit meer foto's gemaakt heb, dan was het altijd druk druk, en ik ben benieuwd naar je oliepomp probleem, in die tijd was de P motor al niet meer in productie of je moest er een tiental in één bestellen.
Groet Joop-Same.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @joop-same:
Liewe was begin 90 jaren off. al niet meer in dienst

Dan zal Lieuwe net als ik FreeLance op de loonlijst van CIP hebben gestaan? Alleen mijn eerste reis heeft Lieuwe mij nog begeleid, daarna is hij gestopt met reizen naar G.O.S. Wel bleef hij in contact met CIP en ben ik later nog met hem naar Treviglio geweest voor o.a. het pompenverhaal.

Verder ken ik geen andere mensen van Cebeco of Same naast CIP. Ik ben meer een plantrekker en heb niet snel hulp nodig. Liefst werk ik aan machines die ik nog nooit heb gezien, hersens laten kraken.😅 Heeft ook zo z'n voordelen. Er is een gezegde: 'Het hele team heeft vergadert en kwam tot de conclusie dat een oplossing niet mogelijk was. Totdat er iemand binnenkwam die dát niet wist.....'🧐.

Later hebben een groep van ex CIP lokale managers het bedrijf Matrix opgericht. Matrix heeft toen alle activiteiten van CIP overgenomen en heeft zich gericht op machine/trekker import.
Bespaar me de tijd & juistheid, maar rond de financiële crises heeft Kuiken Emmeloord Matrix gekocht. Met de opbrengst hebben de mannen toen Agrifac gekocht. Een paar jaar later was Kuiken bijna op sterven na dood (door Matrix) en hebben dezelfde mannen Matrix weer teruggekocht. Sommige hebben geluk in 't leven anderen weer niet.🤔
+3
BuvaM
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Er is een gezegde: 'Het hele team heeft vergadert en kwam tot de conclusie dat een oplossing niet mogelijk was. Totdat er iemand binnenkwam die dát niet wist

Om te onthouden.
Dat Matrix Kuiken nv veel moeite voor personeel en klanten, en geld gekost heeft heb je volgens mij correct verwoord.
Al heb ik het vermoeden dat in dit geval geluk en overschatting met elkaar in verband staan.
+4
bob de bouwer
Wat weer een prachtig verhaal, hier moet je gewoon de tijd voor nemen. Prachtig mooi.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @bob de bouwer:
hier moet je gewoon de tijd voor nemen

Ja, ik moet het overdag ook blijven bijwerken anders loopt 't vast.😊
+1
Rondeutz06
@WaterDeutzer leuk klussie voor in de pauze toch?
+2
jesperb
Geweldig zulke verhalen, en prachtige foto’s!! Ga zo door
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @jesperb:
Ga zo door

Ben 't draaiboek voor morgen al aan bedenken, thema: Laser smeeroliepomp perikelen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Antares 100 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!