In m'n 2e jaar op safari door KAZ, RUS en UZB voor Cebeco (CIP) liep ik bij meer Laser 150 trekkers aan met de klacht dat de motoroliedruk af en toe wegviel. Best lastig dat 'af en toe' als je flinke

Same Laser 150

+12
WaterDeutzer
In m'n 2e jaar op safari door KAZ, RUS en UZB voor Cebeco (CIP) liep ik bij meer Laser 150 trekkers aan met de klacht dat de motoroliedruk af en toe wegviel. Best lastig dat 'af en toe' als je flinke reizen moet maken om dat ter plekke te kunnen waarnemen.

We hebben dan besloten om 'preventief' zoveel mogelijk projecten met de meest gebruikte trekkers te bezoeken. 1 daarvan was een project een paar honderd km ten noordwesten van Chimkent, Kazachstan in Qizilorda. Ik kreeg een mini geigerteller mee van GGD om achteraf te kunnen vaststellen besmet te zijn geraakt. Het gebied heeft nl van nature een radioactiviteit in de moerassige bodem. Was later ook te zien aan de bevolking die veel een misvormd uiterlijk had. De adviesboer was niet aanwezig en wat ik aantrof was verschrikkelijk, op technisch vlak dan.

Eerst trof ik in een dorp de achterkant van de Laser aan in de voortuin van een huis.

Reacties

+9
WaterDeutzer
Iets verderop bij een andere woning lag het motorblok ergens in de tuin. Ik had begrepen dat dit niet van gister was en al een winter had meegemaakt.

(klik om te vergroten)

Same Laser blok. Zou wel een Marktplaats advertentie kunnen zijn.
+7
WaterDeutzer
Het heeft even geduurd, maar weer iets verderop heb ik dan ook het nog ontbrekende deel gevonden, de voortrein achter een andere woning. Het mag duidelijk zijn dat ik op dit project niet veel meer kon betekenen met het 'motoroliedruk probleem'.

(klik om te vergroten)

Voortrein Laser 150
+8
WaterDeutzer
We zijn dan na een kop thee, maar weer onverrichte zaken teruggekeerd naar Chimkent. De uitslag van geigerteller was later in NL gelukkig negatief.

(klik om te vergroten)

Halve Laser 150
+7
Massey 2705
Deze Same is hier 1 a 2 jaar oud of zo ? En de cabine is nu waarschijnlijk veranderd in een kippe hok .....?
Voor zulke toestanden heb ik dus geen begrip....!
Maar toegegeven , het is ook niet eerlijk een oordeel te geven , als je er zelf niet woont.
+7
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Massey 2705:
1 a 2 jaar oud of zo

1 jaar "oud". Ik ben later in '98 nog eens een week op vakantie geweest bij m'n vrienden in Oezbekistan. De foto's van de trekkers 4 jaar na dato zal ik nog gaan tonen.....😥
+8
WaterDeutzer
Dan verder naar de volgende Laser in de regio Fergana, Oezbekistan. Een fijne regio om te zijn vanwege de fruitstreek. Overheerlijk ingemaakt fruit in gekoelde wekflessen smaakte prima.

Aldaar heb ik na demontage ook het probleem ontdekt: gebroken buitenring in de verdringerpomp. Slecht onderhoud of slechte olie zou je denken, maar volgens mij kan daarmee een pompring nog niet breken. Als het zo erg is met vervuiling moet de motor eerder vastlopen. Maar de rest zag er nog prima uit.

Bijzondere was dat 'af en toe" wegvallen van de druk. Betekend dat alle gebroken buitenring stukjes nog wel degelijk druk konden opbouwen, als ze maar in beweging bleven. Als je een warme motor stillegt was het over. Maar na een koude start weer direct druk.

Nu ben ik verder gaan puzzelen voor de oorzaak. Dit bleek een fabrieksfout! De pompkamer had een kleine schuin weggedraaide bodemhoek, maar de rotorring was scherp. Vanaf toen gingen de alarmbellen rinkelen in Treviglio (Same) en moesten 'alle Laser 150 trekkers omgebouwd'.

(klik om te vergroten)

De nieuwe verbeterde smeeroliepomp en de oude met gebroken verdringerring

(klik om te vergroten)

Chauffeur/monteur wijst de locatie van de oliepomp aan, met de defecte pomp in de hand.
+5
wim-same
@WaterDeutzer Toch heb ik dat ook een keer gehad met de mortorolie pomp van een Same Tiger Six. Dar lag ook een P motor in, net als in de Laser serie.
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wim-same:
heb ik dat ook een keer gehad met de mortorolie pomp

Was die trekker ook van '92 of '93 Wim? De bewuste smeeroliepomp was niet zelf door Same geproduceerd, maar kwam van een toeleverancier. Die had een productiefout gemaakt.
+5
wim-same
@WaterDeutzer Nee, de trekker was uit de jaren 80, maar wel een P-motor. Dit was de eerste serie met P-motoren.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wim-same:
trekker was uit de jaren 80

Wel gek dan omdat jij ook het zelfde probleem had. Voor Same was het toen nieuw vanwege een eenmalig probleem uit een bepaalde inkooporder pompen. Voor dat ik in '92 aan de bel trok, was het bij hun nog niet bekend. Tenminste als ik dat nu nog moet geloven dan.....🤔
+4
wim-same
@WaterDeutzer volgen van der Helm kwam dit meer voor hoor.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wim-same:
volgen van der Helm kwam dit meer voor hoor

Misschien dat ik er dan een eind aan heb gebracht met de oorzaak te vinden? Heb nooit geen tipgeld ontvangen.😂😂
+5
Kramer U800
@WaterDeutzer De fabriek zal kosten wat het kost in de meeste gevallen niks vermelden om garantie gevallen te voorkomen. Dat gaat anders om tonnen wat het kost om tegen garantie de bewuste onderdelen te vervangen.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Kramer U800:
om garantie gevallen te voorkomen

Dat zal 't management van Cebeco met de Italianen wel hebben uitgevochten. Hebben wij geen weet van.
+5
joop-same
@WaterDeutzer Het kan best een fout in de laatste serie van die pomjes zijn, maar als de nieuwe olie die er in zat door die mannen er half of helemaal uit gehaald werd en vervangen door oude olie en dieselolie zal dat ook van grote invloed geweest zijn.
Vanaf 85 deed ik ook de garantie van Same en in die tijd zijn er géén 5 pomjes vervangen,ook door mijzelf bij de dealers niet.
En in alle "L" en "P" motoren zat dit zelfde model pomje, niet allemaal even groot natuurlijk, dus ik bedoel maar dat niet alle Same's stuk liepen.
+4
langeslagdiesel
@joop-same als jij de garantie van trekkers deed vanaf 85 dan zal je onze 2e laser 110 ook wel onder handen gehad hebben. Deze had een matige motor olie druk. Na veel wikken en wegen zat het binnen de tolerantie maar niet overtuigend. Het vertaalde zich nooit in lager schade, want we lieten de motoren op adem komen na zware langdurige arbeid. ( 1200 rpm +, stationair) maar wel in gebroken kleppen en verbrande zuigers en bussen. De eerder gekochte laser 110 ( donker bruine cabine afwerking ) zat wat hoger in de oliedruk en heeft het motorisch geweldig gedaan. De twee laser’s waren beide als ex demo trekkers in de markt gezet door de toenmalige SLM Zuid Schermer. Misschien dat je dat iets zegt. Meer problemen hadden we met de aftakas pompjes die voor inschakeling van het koppelpakket en uitschakeling van de aftakas rem zorgde. Maar daarover is nog geen draadje van iemand. Dus dat komt wel een keer.
+3
joop-same
@langeslagdiesel Als je het s/n nog hebt dan zou ik het misschien nog wel op kunnen zoeken.
+3
joop-same
@langeslagdiesel De zuiger afdichting kwam vaker voor, daar hebben we toen ook al een dikkere ring voor laten maken, maar of dat bij alle dealers altijd bekend was weet ik niet.
+8
WaterDeutzer
Het vervangen van al die oliepompen was natuurlijk een mega uitdaging! Voortrein moet eraf om het tussentandwiel met krimppassing te kunnen verwijderen. Om deze te verwarmen kon dat op 2 manieren, met een Benzinebrander of met een Carbidbrander. Net wat er op de projecten voorhanden was.

(klik om te vergroten)

Benzinebrander met handpomp

(klik om te vergroten)

Fles zuurstof met een Carbidton
+4
DEUTZ1972
@WaterDeutzer Hoe lang was je daar mee bezig per trekker, lukte dat in één dag?
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @DEUTZ1972:
lukte dat in één dag

Dat zou bij ons zeker in 1 dag lukken, maar daar is dat anders. Voor dat je alle mensen en hulpmaterialen terplaatse geregeld heb is er al een halve dag voorbij. Ik bleef sowieso altijd minimaal 1 nacht slapen. Dus 2 halve dagen werk en nog de laatste halve dag voor m'n felbegeerde stempel op werkstaat.
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Je ging er eigenlijk naar toe voor de werktuigen als ik het goed heb, maar je lijkt wel tractor monteur.
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
maar je lijkt wel tractor monteur.

Je zou het haast denken.😃 Nee, er stroomt echt wel diesel door mijn aderen sinds m'n geboorte.😉
+10
WaterDeutzer
Op de ene plaats gaat de splitsing van een trekker makkelijker dan de andere. Het werd op gegeven ogenblik een routine. Na een aantal trekkers was mijn tolk inmiddels zelf de adviseuse geworden en zat ik er bij te kijken. Soms hoorde ik dan een heftige discussie in Russisch dan bleek de chauffeur/monteur het op een andere wijze te willen doen, dan zij vertelde.😅

Ik heb daarna ook hulp ingeroepen. Een monteur van Omnivent, Errol v Groenewoud heeft mij toen later geholpen. Maar het was vechten tegen de bierkaai. Nog honderden Lasers te gaan....

(klik om te vergroten)

Als je maar in de schaduw kunt werken, is het voor mij al meer dan goed.

(klik om te vergroten)

2 klussen bijelkaar onder 1 dak. Antares had een ander probleem.

(klik om te vergroten)

Weer een gebroken pompring.
+6
a3vandiejen
Daar word je toch moedeloos van zou je zeggen. Had Same, of Cebeco jou geen 10 monteurs moeten sturen?
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
jou geen 10 monteurs moeten sturen

In begin was nog wel leuk, maar ik ben zeker niet de persoon die je repeterend werk moet voorschotelen.🤔 En bij Cebeco was het bureaucratische gehalte ook gestegen. Dan krijg je veel vergaderingen met een hoop volk die er allemaal wat van moeten vinden.
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Daar was ik al bang voor, bizar allemaal.
+4
joop-same
@WaterDeutzer De Same's in die periode zijn volgens mij direct door Same geleverd en via Rotterdam naar het oostblok vervoerd.
Ik heb zelf trailers met Lasers 150 in NL gezien richting Rotterdam en mij wel afgevraagd waar die heen gingen, het is nu dus opgelost.
Stuurde Same zelf dan geen monteurs daar naar toe, ik heb er nooit wat van gehoord.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @joop-same:
het is nu dus opgelost.

klopt Joop, CIP had een groot opslagcomplex van Pakhoed (nu Vopak) in R'dam afgehuurd voor de stuffing van containers. Die containers gingen dan weer per trein naar Brest, waar ze wachten op groen licht van de projecten her en der. Bij doorvoer moesten ze dan wel ff op het Russisch breedspoor geplaatst worden. Dat is in Brest een heel circus met kranen.
+6
JarnoDrenthe
Heb vanmorgen alles rustig gelezen , fantastische reportage weer.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @JarnoDrenthe:
Heb vanmorgen alles rustig gelezen

Dank je Jarno, daarom begin ik er ook vroeg mee op de dag. Neemt wel wat tijd. En dan met de pauzes overdag weer reageren, best leuk!
+6
jehan
Mooi verhaal weer . je kunt wel een boek schrijven over wat je daar allemaal meegemaakt heb. @WaterDeutzer
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @jehan:
je kunt wel een boek schrijven

@Grasbaal heeft er al een mooie topic van gemaakt, dan is het boek zowat al klaar op einde.
+7
Wimariete
Wat een prachtige reportage weer. Wat zou van dat materiaal allemaal nog over zijn. Wie deed het onderhoud na dat jij gestopt was. Stuurde cebeco toen andere monteurs, of moesten die bedrijven het zelf onderhouden?
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Wimariete:
Wat zou van dat materiaal allemaal nog over zijn

Daar kom ik later vd week nog op terug, Wim.😉
+4
dutchgamer
@WaterDeutzer zo houd je de mensen ook geïntereseerd. Het verhaal van begin naar eind vertellen en niet even verderop een stukje vertellen omdat dat zo interesant is.
+6
Kramer U800
@Wimariete Daar ben ik ook heel benieuwd naar.
+7
DieterL
Mooie verhalen, heerlijk leesvoer om mee wakker te worden 👍🏻
Aan het werken in het oosten / andere culturen moet je leren aanpassen, maar eenmaal binnen kan het niet meer stuk meestal. Jammer dat de taal nog altijd een barrière blijft, maar met handen en voeten en een tolk kom je heel ver, als beide kanten willen 😅
+6
caseboy
Mooie verhalen van je avonturen daar, ik lees ze graag.
+6
Mdbm
@caseboy Hier ook zo. Boeiende verhalen @WaterDeutzer
+6
Rondeutz06
Geweldig leesvoer allemaal en heel apart dat die trekker uit het begin van dit verhaal verdeeld over meerdere tuinen lag. Hoe doe je dit en waarom?
Waar ik ook nieuwsgierig naar ben, zijn bij alle 150 trekkers uiteindelijk de oliepompen vervangen
+9
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Rondeutz06:
zijn bij alle 150 trekkers uiteindelijk de oliepompen vervangen

Dat denk ik niet, daar waren we niet snel genoeg mee. Er werd met "af en toe wegvallen oliedruk" vaak gewoon doorgereden. Met motoren die uiteraard stuklopen.

Ik was op gegeven ogenblik vaste klant geworden bij een bedrijf wat niet anders deed dan krukassen opspuiten. Date was een groot ex-staatsbedrijf wat in Sovjet tijd de krukassen van alle dieselmotoren uit de USSR reviseerde. Mooie techniek met meedraaiende laskop en een slakken stortbunker erboven. Het lasdraad kwam uit een ton en was "een geheim recept".😊

Ik heb een paar Laser krukassen laten afslijpen, oplassen en terug op originele maat laten slijpen en ik moet zeggen: dat zag er deftig uit! En een perfecte maatvoering voor 1e maat schalen.

(klik om te vergroten)

Kapotte motor Laser 150

(klik om te vergroten)

Oplasmachine met bikhamertje om de slakken te verwijderen.

(klik om te vergroten)

De specialist aan 't werk

(klik om te vergroten)

Stapeltje andere krukassen die wachten op bewerking na lassen.
+1
Jan mf6465
@WaterDeutzer
Werden de krukassen na het afdraaien ook opnieuw gehard, of werden ze rechtstreeks met harde elektroden opgelast?
+7
CoenNijenhuis
@WaterDeutzer prachtig verhaal weer Nico!, is elke ochtend weer een genot om te lezen.
+8
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CoenNijenhuis:
prachtig verhaal weer Nico

Ja, was zonde dat dit verstopt bleef in het dikke fotoalbum.🧐
+6
schluterman
@WaterDeutzer zoiets moet inderdaad vertelt worden. En dat kan mooi op dit forum 👍
+11
WaterDeutzer
Quote Reactie van @schluterman:
zoiets moet inderdaad vertelt worden.

Dat denk ik ook. In al die jaren heb ik het album al aan veel mensen laten zien, maar door nu online te zetten plezier je een veel grotere groep belangstellenden.
+4
siem
Mooi verhaal weer! Maak er ook even tijd voor om te lezen!
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @siem:
Mooi verhaal weer!

Dank je Siem!
+8
bob de bouwer
Weer een geweldig verhaal. Hoe kunnen mensen zo omgaan met nagenoeg nieuwe trekkers
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @bob de bouwer:
Hoe kunnen mensen zo omgaan met nagenoeg nieuwe trekkers

Dat is goed te verklaren Bob: In de Sovjet tijd was 'alles van iedereen' en mocht je niet eens verantwoording nemen. Je overste bepaald wat jij wel en niet mag doen. Daarnaast verkocht Cebeco (CIP) de projecten aan de centrale overheden van de 3 landen. Die ministeries van Landbouw bepaalden dan welke Sovchozen verdeeld over de regio's in aanmerking kwamen voor uitvoering. Daar hadden de Sovchozen zelf totaal niets op in te brengen.

Het was voor ons dan ook heel goed te merken welke Sovchoz graag meedeed en welke het door de strot is gedrukt. Verder is er geen cultuur van preventief onderhoud. Als er vreemde geluiden of rook onder de kap vandaan komt, of er breekt iets af, dan werkt men gewoon door. Pas als de trekker stilvalt gaat men eens kijken. Maar goed er waren enkele uitzondering projecten, die kon ik later goed herkennen op mijn vakantie in '98.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Laser 150 en hebben de trefwoorden same , kazachstan , cebeco en waterdeutzer geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!