21 april 2022 Foto van een Massey Ferguson 7718 met Väderstad fronttank en zaaimachine. Loonbedrijf den Engelsman in actie. Een mooie zaaimachine die net zaaiwerk af kan leveren. Ik begreep van de ch

Massey Ferguson 7718

+2
PieterA
21 april 2022 Foto van een Massey Ferguson 7718 met Väderstad fronttank en zaaimachine.

Loonbedrijf den Engelsman in actie. Een mooie zaaimachine die net zaaiwerk af kan leveren. Ik begreep van de chauffeur dat hij 300 kg druk op elk element kan zetten. In combinatie met zo'n zware fronttank met 1200 kg kunstmest er in (er past geloof ik 2.000 kg in) Rij je meer op de voorwielen dan op de achterwielen. Recht rijden met gps is dan ook niet erg strak gelukt. Nu staat de maïs al een paar dagen boven en het viel mij mee dat we daarvoor bij de huidige droogte niet voor hoefden beregenen. In 2020 hebben we het maisland kort na zaai nog lichtjes geegd met onze getrokken Steketee Maxisprint. Zo lag de grond optimaal voor een goede werking van de onkruidbestrijdingsmiddelen. Dat hebben we nu niet gedaan en ik vind het eigenlijk wel jammer. Het resultaat is toch wat minder netjes.

Ik meen dat we 11 zakjes nodig hadden voor 88.000 zaden op 10,25 hectare. De zaaimachine was er om 7 uur, 20 minuutjes koffie tussendoor en om 12:30 reed hij weer weg

Op zo'n manier zaai je dan 25 hectare op een dag denk ik. De hakselaar van deze loonwerker neemt met zo breed als de zaaimachine mee, maar rijdt niet in hetzelfde spoor denk ik. De hakselaar staat wel wat breder op de bandjes.

Reacties

+2
PieterA
De voorkant

(klik om te vergroten)

Massey Ferguson 7718
+1
Loeideutz
88000 per ha is weinig. Zeker zo vroeg in april. Ligt dat aan het ras
Fendt926Driver
@Loeideutz ja inderdaad.
Voor 1 mei (ongeveer) blijven wij bij de 100.000 zaden per ha.
Daarna schakelen we 1 terug naar 94.600 (de eerste afstelling onder 100.000) en poten we daar mee verder.
Daaronder poten we eigenlijk nooit...
+1
Loeideutz
@Fendt926Driver Ik heb jaren geleden ooit eens een ras gezaaid en daar was het voorschrift, van de kweker, ik meen 85.000. Maar meestal is het advies ergens tussen de 90 en 100 duizend, afhankelijk van zaaitijdstip.
+1
huub
@Loeideutz de trend gaat wel naar dunner zaaien. Als je veel massa wil moet je dik zaaien. Voor de hoogste zetmeel of korrel opbrengst kan het dunner. Precies zaaien wordt dan wel belangrijker.
jehan
@huub ja maar tot hoever kun je gaan ?
huub
@jehan dat is per seizoen en grondsoort/perceel verschillend denk ik. Als je opbrengstkaarten hebt van de laatste jaren zou je daarmee taakkaarten kunnen maken om variabel te zaaien.
+1
jehan
@huub weersinvloeden vergeet je ..het ene jaar komt er meer op dan het andere jaar en dat is niet beinvloedbaar
Loeideutz
@huub Ik denk dat het advies van de kweker hierbij nog steeds leidend is. Zeker krijg je meer percentage kolf en dus korrels en dus zetmeel bij dunner zaaien. Maar net de huidige bemestingstoestand in Nederland is dat nog niet echt een issue op de meeste percelen. Anders wordt het als we door weer andere Brusselse regeltjes nog minder mogen bemesten. Dan zijn we een aantal jaar roofbouw aan het plegen tot we op een lager niveau zijn beland. Daar hoort dan ook een ander zaai advies bij.
Bij 100.000 korrels per Ha zaai je 10 korrels op een vierkante meter. Zolang je een machine gebruikt die het in rijen, in dit geval op 75 cm, zaait, maak ik me niet veel illusies dat er veel verschil in ontwikkeling en dus opbrengst zit wanner ze precies op 13 cm worden gezaaid of wanneer er 12 tot 14 cm tussen zit. De plant zal in de breedte moeten groeien, de wortels dus, om genoeg voeding te vinden. Bij een rijafstand van 50 cm wordt dat al wat anders.
huub
@Loeideutz de kweker verkoopt het zaad. Die lijkt me niet echt objectief. Op 50cm, of zelfs 37,5cm staan de planten in de rij verder van elkaar af en is de onderlinge afstand dus groter. Dan zou je theoretisch dus dikker moeten/kunnen zaaien.
Loeideutz
@huub Dat de kweker het zaad verkoopt klopt. Dat dat niet helemaal leidend is klopt niet. Maïs rassen worden vergeleken met elkaar. Ze komen pas op een rassenlijst na meerdere jaren proef velden. Daarin worden dus opbrengst, zetmeel, en dergelijke met elkaar vergeleken. Als een lagere zaad hoeveelheid per Ha een betere opbrengst geeft is het natuurlijk hartstikke stom om dat niet te adviseren. De klant wil het volgend jaar weer als hij, of zij, de beste resultaten heeft. Geeft de kweker zelfs de mogelijkheid om meer voor een zakje te vragen, de kosten per ha stijgen immers niet tov de concurrentie.
Bij een smallere rijafstand zou je theoretisch inderdaad dikker kunnen zaaien. Echter heb ik al zoveel proeven en probeersels langs zie komen de laatste 20 jaar om de maisteelt goedkoper te maken, het is allemaal marginaal. Op 75 cm heb je theoretisch de goedkoopste zaaimachine, minste elementen per meter werkbreedte. Ook rij je daarna met andere bewerkingen minder kapot. Eggen ,schoffelen, onder zaai, spuiten om maar wat te noemen. Bovendien geeft dat alleen maar in het begin wat voorsprong. Als de groei omstandigheden goed zijn heeft de maisplant zijn omgeving zo beworteld, tot aan zijn buurvrouw, of het buurman.
huub
Quote Reactie van @Loeideutz:
Maïs rassen worden vergeleken met elkaar. Ze komen pas op een rassenlijst na meerdere jaren proef velden. Daarin worden dus opbrengst, zetmeel, en dergelijke met elkaar vergeleken. Als een lagere zaad hoeveelheid per Ha een betere opbrengst geeft is het natuurlijk hartstikke stom om dat niet te adviseren. De klant wil het volgend jaar weer als hij, of zij, de beste resultaten heeft. Geeft de kweker zelfs de mogelijkheid om meer voor een zakje te vragen, de kosten per ha stijgen immers niet tov de concurrentie.

Het lijkt me dat op proefvelden maisrassen 1 op 1 vergeleken worden. Dus voor ieder ras dezelfde condities.

Onderzoek naar zaaidichtheid zit niet direct een verdienmodel aan en is dus minder interessant.
+1
Loeideutz
@huub op proefvelden worden ook zaaidichtheidsproeven gedaan. Soms zelfs op verzoek van de kweker. En de kweker doet dat zeer zeker zelf ook. Weet wat je verkoopt, dan kun je meer verdienen.
+1
Siete
@huub
Dat hangt van het doel af.
Heb vaak proef velden mogen zaaien (was vroeger altijd bij de oude Praktijkschool in Oentsjerk) voor maïs, en ook meermaals (niet elk jaar) werd er dan naast alleen verschillende rassen ook bij 1 of 2 rassen gevarieerd in afstand in de rij. Vond het altijd erg interessant. Was vrij in begin dat ik mocht maïszaaien, dus heb er veel van op kunnen steken.
PieterA
@Loeideutz Vorige keer ging het ook goed; de beste bruto opbrengst en de grootste kolven. 😉
PieterA
@Loeideutz misschien ligt het aan het teeltdoel. Deze maïs is voor een stierenmester. Ik denk dat die misschien wat kritischer zijn op de korrel/plant verhouding. Ik heb dit zaadaantal van de stierenmester doorgekregen.

De vorige keren dat we maïs teelden was de zaaizaadhoeveelheid vergelijkbaar, en was de opbrengst gemiddeld tot super.

Kan het zijn dat de maïs zo ook wat eerder afrijpt?
Loeideutz
@PieterA Over het algemeen zijn melkveehouders iets kritischer op het teelt doel. Omdat, tenminste op veel bedrijven, maïs niet de grootste factor in het rantsoen is, is het belangrijk te kiezen voor de juiste zetmeel of energie.
Stierenmesten is tegenwoordig bijna altijd rosé vlees. Die hebben maïs als basis, zeg maar voor de structuur, en gooien daar zoveel mogelijk bijproducten bij om een zo goedkoop mogelijk rantsoen te krijgen.
Dunner zaaien betekent dat een plant meer zonlicht kan krijgen en dus sneller kan afrijpen. Ik vrees alleen dat je dan aan hooguit een weekje moet denken. Als ik het goed heb woont Un Zeeland. Laat dat nou net de plek in Nederland zijn waar het groeiseizoen het langst is. Met de verkrijgbare rassen in Nederland, of zelfs België, zul je zelden problemen hebben met afrijpen. Of het moet zijn dat je tijd genoeg wilt hebben voor het verplichte vanggewas na de maïs teelt.
+1
PieterA
@Loeideutz Ik heb het liefst op tijd het land leeg, zodat we fatsoenlijk de winter in kunnen. Streven is voor 1 oktober de maïs onder droge omstandigheden weg.
Loeideutz
En ik zie dat de wielen terug gebracht zijn naar uit de rijen. Zie je hier niet veel. De meeste rijden met dikke banden en een woeltandje achter het wiel waar een zaadrij komt.
Overigens, net als de meeste andere oogstmachines die niet tussen de rijen door hoeft, staat ook een hakselaar op hele brede banden die vaak nog wel iets buiten de 3 meter komen. En wordt er zelden op de bestaande sporen gelet.
PieterA
@Loeideutz Dat kan, maar op sommige percelen kun je in het najaar beter in de verdichte zaaisporen rijden dan er tussen.
Loeideutz
@PieterA Is zeker waar!
chris_farmer25
Fronttank pastte 2120kilo in vorige week 10 rij vaderstad bij mij te zaaien. De elementen zijn inderdaad drukkend.
Verschil met andere zaaiers is dat deze de zaaitankjes onder luchtdruk heb, dus deksel moet goed dicht anders zie je het vliegen
+1
EA_MF
@chris_farmer25 en ze kunnen dubbel zo hard rijden (tot 22km/h) tijdens het zaaien tov normale zaaimachines.
Fendt926Driver
@EA_MF in het begin is het prima te doen.
Maar na een paar jaar met 22kmh de machine aan de grond met zaaien kost aandrijvingen die van 0 naar 22kmh in 2 seconde moeten kunnen starten.

Mijn preci sem werkt ook onder druk.
En een boer in de buurt die er 2 gehad had zei dat de kettingen wel een knappen wouden (zitten er 15 op)
Dus zelf alvast een nieuwe rol ketting plus verbindings schalms gekocht.
Bleek die boer ook met 13kmh te zaaien..
Hier rijden we 7.5kmh...
EA_MF
@Fendt926Driver zaaiunits zijn niet meer grond aangedreven. Zit per unit een elektromotor in die de zaaischijf aandrijft 😉
+1
jehan
@EA_MF ben wel zeer benieuwd hoeveel loonwerkers die snelheid kunnen halen ..22 km op land is wel heel snel . hier loonwerker in de buurt heeft er ook een . bij 15 km houd het echt op zei de chauffeur laatst ..meerdere percelen rijden we langzamer anders stuiter je de cabine uit
EA_MF
@jehan loonwerker van ons heeft die 22km/h wel gereden met de Tempo (getrokken 8 rijer). Land moet inderdaad wel vlak zijn en de 240 pk die ze er voor hadden staan had er dan goed werk mee in geploegd land.
+1
jehan
@EA_MF dat de trekkers er wat aan moeten doen hoor ik ook wel ja .
Siete
@chris_farmer25
Volgens mij was dat ook de reden dat hierbij hogere snelheden gereden konden worden. Waar andere zaaimachine de zaadjes aanzuigen werkt deze idd onder druk meen ik.
Zijn mooie machines, maar wel met een flinke prijs dacht ik
+1
EA_MF
@Siete klopt, väderstad en Horsch gebruiken een overdruk systeem voor high-speed. Als je het zaad puur op zwaartekracht zou laten vallen (zoals bij normale zaaimachines) vanaf de zaai unit naar de grond op die snelheid klopt niks meer van je plantafstand, Nadeel is dat bij teveel luchtdruk het zaad uit de sleuf kan schieten.

Onder andere John Deere gebruikt daarom voor de high-speed zaaimachines gewone vacuüm units waarna een borstelband (die even hard draait als dat er gereden wordt) het zaad meeneemt naar de grond, zaad ligt dan meteen stil in de sleuf.
PieterA
@chris_farmer25 Toch wel handig om de bakjes goed dicht te doen. Als je de zaaimachine inklapt hangen de bakjes op z'n kant.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 7718 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!