Wild spotten met een warmtebeeldcamera. Foto is geplaatst door JoramH op 09-05-2022 om 09:04:03, met 48 reacties.

Warmtebeeldcamera op de tractor

+4
JoramH
Foto van een John Deere 5095M. Als proef samen met Groenoord een warmtebeeldcamera (thermische) camera opgebouwd op mijn trekker. Nu testen of ik weidevogels, hazen en reeën eerder kan zien als het blote oog.

groenoordbv.nl/warmtecamera-op-trekker-redt-weidev…

Reacties

+3
CoenNijenhuis
@JoramH Dat zou een enorme uitkomst zijn!, is zoiets prijzig en makkelijk over te zetten op verschillende combinaties?
+3
JoramH
@CoenNijenhuis Groenoord heeft het zo voor mij gemaakt dat ik het zo van de trekker af kan halen (anders kan de motorkap ook niet open) Ideaal zou zijn als je een trekker hebt met voorlader, dan heb je gelijk de hoogte. Zit een 12v varkenssnuit in de motorkap, dat is het enige wat je daarnaast nodig hebt. iPad in de trekker heb je zo gemonteerd.
+2
CoenNijenhuis
@JoramH Helemaal top, tablet heb ik standaard bij me tijdens maaiwerk voor de maaikaarten., ik ga dit even volgen!
+2
steyrlanzboy
Mooi
+4
husky
Mooi werk! wel even de verschillende instellingen van de camera proberen bij daglicht, misschien even eigen huisdier in het lange gras zetten om verschillende instellingen te proberen. mijn ervaring is met een handcamera dat overdag de zeg maar roze instelling beter is, en in het donker de zwarte. ben erg benieuwd naar het resultaat.
+1
husky
Ah, ik zie dat je zelf hikvison dealer bent, dan weet je als geen ander hoe het werkt...
+2
JoramH
@husky Ja het instellen lukt wel, hij zit op 4g met portforwarding als mijn vader aan het maaien is kan ik mooi vanaf huis lekker prutsen met de instellingen, vanaf de trekker kan het ook maar is net even lastiger. Echter wel vreemd idee als je vanaf kantoor kan zien wat er live in het land gebeurd, soms kun je maar beter niet alles zien. De camera is een dual, dus geeft ook "gewoon" beeld.

Waar gebruik jij de handcamera voor? Daar is het idee bij mij een beetje bij begonnen toen ik hem in het donker aan het uittesten was tijdens het honden uitlaten.
+1
husky
@JoramH ik heb een kleine hikvision voor inventarisatie van jachtveld, maar ik gebruik hem thuis ook voor ratten schieten, ik spot ze daar mee en heb op de pcp buks een pard infrarood voorzet kijker, werkt perfect, met de pard kan ik de ratten beter onderscheiden van andere dieren dan met warmtebeeld. Ik heb overigens een ontheffing voor rattenschieten met restlicht.
+3
Wimariete
Goed bedacht. Als dit goed werkt is dat een prachtige manier om minder wild schade te maaien. Hou tf maar op de hoogte van de resultaten. Ik denk dat dit voor velen een mooie maaihulp is.
+4
JoramH
@Wimariete Dank je, het is echt als gek idee begonnen en vind het gewoon leuk om mee te prutsen. Maakt daarnaast de trekker best uniek zo, en met wifi kan ik ook wel weer leuke andere dingen doen zoals de opraapwagen volhangen met wifi cameras voor achteruitrijden en lossen. Uiteraard hou ik tf op de hoogte, ook als het niet uitpak zoals ik hoop, daarvoor is het uiteindelijk een test.
+2
Wimariete
@JoramH klasse
+2
hoest
Ik volg dit ook even
+2
John89
Ben benieuwd!👍👍
+6
radium45
Wij volgen dit ook even. Probleem tijdens het opruimen van campings bij een festival is dat je zeker wilt weten of iedereen de tent uit is. Zou je maar gebeuren dat je een wiellader of ander ding over je heen gereden krijgt. Plan was om de drone uit te rusten met een warmtebeeldcamera en deze systematisch over de camping te laten vliegen. Maar als deze manier ook werkt...
+6
hoest
@radium45 😅 dat is wel heel raar wild wat jij ermee wilt opsporen 🤣
+4
radium45
@hoest Je wil niet weten hoeveel wilden ik wel eens zie in de weekenden... Kijk maar eens naar een aftermovie van Dominator.
+2
JD 6110
@radium45 haaa dat is het hardere werk 💪💪💪
+4
erik9831
@radium45 als je pech hebt zoiets? 😂

(klik om te vergroten)

+4
JoramH
@radium45 das ook een leuk idee, ik zal hem eens bik een tent testen voor je. Daarnaast heb ik wel een voor in de hand die je wel kan testen als je weer een festival hebt.
+2
Siete
Vind het een super initiatief!!
Hoop dat de proef mag slagen!!
+2
Koiter
Heb hier zelf een drone met warmtebeeld camera voor dit seizoen voor het eerst. Op het eerste gezicht best goed resultaat. Hoe breed is je gezichtsveld met deze camera?
+1
JoramH
@Koiter uit mijn hoofd een 70 graden. De gewone lens heeft 90 maar is iets smaller
+5
JD 6110
Toevallig vandaag nog een nestje kuikens gevonden . Ben benieuwd of dat er ook een beetje duidelijk uitkomt

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
JoramH
@JD 6110 goed gezien en op tijd;)
+5
claasfendt
@JD 6110 hier vandaag een nest van een wulp gevonden

(klik om te vergroten)

+1
JD 6110
@claasfendt netjes. Mooi werk 👏
+3
Bakker S
Ik denk al... Wat voor nieuwe gadget heeft ie daar voorop de trekker... Goed bezig!
+2
erik9831
Leuk, ook handig op nacht werk op de weg eventueel
+8
JoramH
Best leuk wat het allemaal “losmaakt”. Nieuwe oogst komt eind mei langs om er een videorapportage van te maken, nordwin komt ook langs voor een videorapportage in het kader van natuur inclusieve landbouw. Daarnaast hebben zich al enkele boeren gemeld bij Groenoord die interesse hebben in het systeem om op de trekker te laten bouwen, echter eerst maar even rustig testen 😄
+1
steyrlanzboy
@JoramH weet je waar dit op lijkt een ghost foto uit het video spel phasmofobia
+1
hoest
@JoramH
In het kader van je kunt niet vroeg genoeg beginnen met sparen. Aan wat voor kosten plaatje moet hier ik hiervoor denken? Komt niet op de laatste honderd aan maar blijf je onder de duizend euro of ga je daar(ver) over heen?
+1
JoramH
@hoest Durf ik me nog niet aan te branden. De camera zelf blijft er makkelijk onder, maar industriële wifi router, iPad, iPad houder, bekabeling en beugel op maat tikt natuurlijk wel door.
+1
Jan mf6465
Het zal volgens mij alleen op grote schaal gebruikt worden als het 100% gesubsidieerd word.
+1
hoest
@JoramH ok dan zou het mee kunnen vallen een iPad oid hebben veel mensen al en zo'n beugel zal ook nog meevallen
+2
roscho
Als ze dit goed werkend krijgen is het fantastisch.
Ik herinner me dat een oud-leerling van mij zo'n 20 jaar geleden als "Wageningen-student" naar Amerika ging om stage te lopen bij JD. Ze waren toen ook bezig met een warmtebeeldcamera voor een hakselaar of maaier die het apparaat zou laten uitslaan als er wild in beeld kwam. Helaas is dat project toen mislukt omdat er teveel verschil in bodemwarmte was. Het apparaat sloeg ook uit als er een plekje was met weinig gewas, waar de zon de bodem kon opwarmen. En stelden ze hem minder gevoelig af, dan gingen de jonge reeën toch mee de hakselaar in.
Wellicht zijn er nu nieuwe technieken waardoor het allemaal wel kan slagen.
+1
JoramH
@roscho Leuk om te lezen, toevallig dat het ook jd was.
10 jaar geleden was het succesvol in denemarken maar was de conclusie dat de techniek te duur was. Nu hopen dat er geen patenten zijn…

Op de foto kun je een wiers zien liggen, vrij duidelijk aan welke kant de zon schijnt.

(klik om te vergroten)

+1
roscho
Quote Reactie van @JoramH:
maar was de conclusie dat de techniek te duur was

Het is eigenlijk de vraag dan wat je ervoor over hebt om mensen- en dierenlevens te redden. Jammer dat dit toen niet is doorgezet, als het op grote schaal was ingezet, was het ws. een stuk minder duur geworden.
+5
JoramH
Vandaag is er een filmpje gemaakt door Nieuwe Oogst. Op 31 mei word deze geplaatst. Ik zal hier de link dan ook even plaatsen:).

(klik om te vergroten)

+1
Siete
@JoramH
Wat zijn de bevindingen tot nu toe? 🙂
+4
JoramH
@Siete Best in lijn der verwachting, kort gras is gemakkelijker als lang gras. Koude omgeving is gemakkelijker als warme omgeving. Het is nu data vergaren van hoe warm bepaalde dieren zijn om die te kunnen filteren zodat de camera alleen interessante dingen laat zien en alle ruis weghaalt. Waarschijnlijk gaat de camera tijdelijk naar een andere boer toe op zijn trekker zodat ik mij wat meer op het testen kan richten en niet ook zelf hoef te rijden. Er zit een 4G modem in waardoor ik op afstand in kan loggen op de camera en dan live mee kan kijken.
Op mijn boerderij maai ik bijna altijd zelf en is het lastig veel veranderingen door te voeren vanaf de trekker, om alles werkend te krijgen was dat prima maar om filters te gaan gebruiken word dat wel wat lastig.
+1
husky
@JoramH in lang gras wat verder voor je uit zie je met de warmtebeeld ook minder tot niets, het beste is volgens mij van bovenaf, zoals met de drone.
+7
JoramH
Het filmpje van nieuwe oogst staat online 😄
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…
+1
Siete
@JoramH
Het ontkwam me een beetje, maar volgens mij heb jij vandaag de camera opgehaald bij Groenoord?
Hoorde je zeggen dat t filmpje op nieuwe oogst te vinden was, maar toen was je ook al zo goed als buiten. Kwartje viel wat te laat 😅
+1
JoramH
@Siete klopt dat was ik… was alleen net voor 11 en om 12 moest ik stand opgebouwd hebben in leeuwarden bij dairy campus, hiervoor heeft Lieuwe gisteravond nog een beugel gemaakt.
Siete
@JoramH
Dan moest je idd snel. 😅
Alles gelukt? Je hebt daar een presentatie gehouden begrijp ik?
Neem aan dat er wel (veel) interesse is denk ik..
+1
JoramH
@Siete opbouwen was vooral de camera in de nieuwe beugel maken, stroom aansluiten en dat was het. Maar was exact om 12 uur klaar, was een demodag precisie landbouw mer wat standjes ter opleuking. Hier stond ik ook, maar was allemaal war last minute geregeld.

(klik om te vergroten)

Stand dairy campus.
+11
JoramH
Even een kleine update over de thermische camera voor voorop de trekker.
Na uitgebreid testen onder verschillende omstandigheden is de conclusie dat de huidige generatie betaalbare thermische camera's nog niet geschikt zijn. De camera's die een hogere resolutie en hogere gevoeligheid hebben zijn helaas commercieel gezien te duur om nu al mee te testen.

Ik heb goede hoop dat met de camera's die al wel door de fabrikant uitgebracht zijn maar nu nog een veel te hoge stukprijs hebben we in de toekomst een heel mooi product kunnen maken in samenwerking met GroeNoord. Zodra de camera's betaalbaarder worden gaan we verder testen, we behouden de testopstelling om indien nodig snel weer verder te kunnen maar voor nu even pauze.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 5095M en hebben de trefwoorden hazen , weidevogels , reeën , warmtebeeldcamera en infrarood geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!