Foto van een Steyr CVT 6240. Het meeste gras met 4 Elements hark laten harken, capaciteit ligt bijna 2x zo hoog als met de eigen zij afleg. En mooiere zwarden voor het hakselen.

Steyr CVT 6255

+2
Ruben-Wind
Foto van een Steyr CVT 6240. Het meeste gras met 4 Elements hark laten harken, capaciteit ligt bijna 2x zo hoog als met de eigen zij afleg. En mooiere zwarden voor het hakselen.

Reacties

EA_MF
Zelf harken is mooi werk, maar als je dr mee aan het rekenen komt vraag ik me af of het uberhaupt uit kan als je een beetje fatsoenlijk verkavelde percelen hebt.
Ruben-Wind
@EA_MF omgerekend moest ik voor 40€/uur harken toen ik zelf bezig was. Kan dus eigenlijk niet uit. Kleine percelen en met draad er om heb ik wel zelf gedaan.
Ruben-Wind
@EA_MF en tis hier allemaal slecht verkaveld. Grootste perceel 5,5 ha
+1
rommert14
@EA_MF Hier een priis liggen van een nieuwe krone hark daar wordt jr niet vrolijk van 🙈
arjanvw
Is het hakselen goed bevallen tov de ladewagen? (Qua prijs?) Of die beter verdicht is kom je denk van de winter pas achter.
Ruben-Wind
@arjanvw kwa prijs is moeilijk te zeggen, nu 43 ha normale snede. Vorig jaar hadden we 63 ha dikke snede in te kuilen. Ik denk haast wel dat als we gister met de opraapwagen hadden laten weg rijden dat het goedkoper was geweest, staat nu nog wel eens een wagen of de hakselaar te wachten.

Ik verwacht wel veel beter vast gereden voer en denk dat de grootste winst zit in minder broei en schimmel.
huub
@Ruben-Wind het moet natuurlijk allemaal betaald worden maar €20 of €30/ha duurder is ten opzichte van de waarde van het gras niet veel. Daar kan je geen broei voor hebben.
+2
Noorderling
@huub
Denk dat één opraapwagen bestellen ipv 2 daar harder bij helpt dan het hakselen opzich, dat gaat dan toch te hard, en als iemand roept dat het zachter moet zit je alsnog op het randje.
Ruben-Wind
@Noorderling dat denk ik niet, rijden altijd met 2 man aan. 12 meter silo. Kleine percelen betekend ook dat de wagens langer onderweg zijn. Deden nu ongeveer 5 ha per uur met hakselen.
Noorderling
@Ruben-Wind
dat is niet bijzonder hard.
Hoe kon die broei dan ontstaan, zat die door de hele bult of in de hoeken?
Ruben-Wind
@Noorderling nee daarom, broei zit vooral in de hoeken. Met dat lange opgeraapte spul van vorig jaar was het ook lastig vast rijden, dat is dit jaar al veel beter.
Ruben-Wind
@huub klopt denk ook dat het ongeveer tussen de door jou genoemde bedragen extra kost. Toevoegmiddel komt er ook veel mooier door zo en scheelt straks hopelijk nog wat diesel met mengen.
+1
casejxu
@Ruben-Wind groot voordeel van ladewagen vind ik toch wel dat je alle percelen door elkaar in kan kuilen.
+1
Ruben-Wind
@casejxu dat doe je toch eigenlijk niet. Maken toch al lasagne kuil dus komt al mooi door elkaar heen
+1
casejxu
@Ruben-Wind wij doen dat wel altijd. Om en om voor of achter het huis weg halen
rommert14
@casejxu wat is daar het voordeel van? Uiteindelijk zit alles in dezelfde kuil
Fendt926Driver
@rommert14 het ligt er aan of je met een mengwagen voert of met een blokken wagen.
Met een blokkenwagen krijgen de eerste koeien het bovenste van het blok wat sterk kan afwijken van het onderste van het blok.
+1
casejxu
@Fendt926Driver ook met een mengwagen meng je daardoor je percelen nog beter door mekaar
rommert14
@Fendt926Driver maar dat hou je toch, of bovenste naar het melkvee en het onderste naar het jongvee natuurlijk
Ruben-Wind
@casejxu oké dat zou hier al niet veel helpen want we doen toch meestal 2,5 wagen naast elkaar lossen. Ik vind dat eigenlijk helemaal geen ding wat jij zegt.
casejxu
@Ruben-Wind onze 20ha huiskavel is toch anders van gewas als de 15ha die we tegenover huis er bij huren. T is geen extra moeite om om en om te rijden dus waarom dan niet doen....
@hobbyboer jup maar dat is omdat ik met de taarup minder gras neer leg als loonwerker met de strautmann en zou houden we de kuil makkelijker vlak
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
Om en om voor of achter het huis weg halen

Doe je ook om en om links en rechts op de kuil lossen... 🤔
+1
arjanvw
@casejxu wij doen dat ook als er verschil in gras zit. Verder heeft hakselen ook wel voordelen. Als je het toch laat doen is de keuze ook wat makkelijker om te laten hakselen.
+1
casejxu
@arjanvw als je alles laat doen wel ja. Hakselen heeft in mijn ogen alleen voordeel onder zware omstandigheden omdat die geen dotjes en plukken maakt. Met zwaar gras heeft een opraapwagen dat veel sneller of snijd ze niet stuk
+1
Ruben-Wind
@casejxu ook zonder schudden gaat mooier met hakselen denk ik. 2 jaar terug wel eens een snee zonder gedaan, maar toch vaak schimmel propjes er in.
+1
casejxu
@Ruben-Wind belangrijkste is om niet zwaar te persen met ladewagen. Zeker omdat we zelf een hebben is meerprijs hakselaar geen voordeel voor ons.
huub
Quote Reactie van @arjanvw:
Als je het toch laat doen is de keuze ook wat makkelijker om te laten hakselen.

Dat is sowieso een groot voordeel van de loonwerker. Je kan de bewerking of methode kiezen die op dat moment het beste past. Met eigen mechanisatie wordt er nog wel eens een bewerking gedaan die net niet ideaal is.
+1
arjanvw
@huub in sommige gevallen misschien wel. Maar zeker niet in alle. Grootste nadeel vind ik het gewicht van het materiaal waar ze mee komen. Vb. We hadden wat kale plekken in nieuw ingezaaid grasland, met de kunstmestrooier en dubbellucht rollen we er zo over. Was ook mooi droog. Heb de plekken door laten zaaien door een loonwerker met een vredo die al eens eerder is geweest. Kwam nu met een zware trekker zonder dubbellucht en harde banden.... kan precies voelen aan mn hoofd waar hij geweest is... Zo heb ik nog wel meer voorbeelden.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Steyr CVT 6255 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!