Prachtige Same Leone op de Same dag in Limburg, van Loonbedrijf de Groot uit Hillegom.. Foto is geplaatst door wim-same op 13-06-2022 om 21:38:00, met 42 reacties.

Same Leone

+10
wim-same
Prachtige Same Leone op de Same dag in Limburg, van Loonbedrijf de Groot uit Hillegom.

Reacties

+9
bob de bouwer
Zo, die ziet er mooi uit
+8
Rondeutz06
Prachtige same
+6
wim-same
@Rondeutz06 alleen, had deze geen stuurbekrachtiging. Prettig feestje.
+7
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wim-same:
alleen, had deze geen stuurbekrachtiging. Prettig feestje

Ik vraag me dan af hoe een verkoper de klant zover kreeg om dit zonder servo te kopen?🙊
+8
Jan mf6465
@WaterDeutzer
Vroeger waren veel boeren bang van wat kapot kon gaan denk ik. Stuurbekrachtiging was nog niet zo vanzelfsprekend in die tijd. En de originele banden waren heel waarschijnlijk 2/3 smaller.
+6
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Jan mf6465:
Stuurbekrachtiging was nog niet zo vanzelfsprekend in die tijd

Nou, ik loop ook al ff mee, maar ken geen 4WD zonder servo of bekrachtiging.
+6
Jan mf6465
@WaterDeutzer
Die same komt toch uit het tijdperk dat de meeste tractors nog 2 wiel aangedreven waren denk ik. Zonder bekrachtiging aan een boer verkopen wat zijn eerste 4wd tractor koopt lukt je ook maar 1 keer denk ik als verkoper.
+7
wim-same
@Jan mf6465 zo heb ik er vroeger ook een paar gehad hoor. Same Leone DT, en geen stuurbekrachiging. phoe phoe.
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @wim-same:
phoe phoe.

Gewoon uit belangstelling: wat haalt de gemiddelde Same rijder voor leeftijd?😋
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Daar kan ik je misschien over 25 jaar een antwoord op geven.
+4
roscho
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
wat haalt de gemiddelde Same rijder voor leeftijd?

Ik denk dat roken meer invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting dan rijden op een Same. Maar lawaaidoofheid schijnt onder Same-rijders wel meer voor te komen dan gemiddeld....😉
+3
Wimariete
@roscho Dat wordt altijd wel beweerd, maar ik ken wel meer trekkers, ook watergekoeld, die erg veel verdovend geluid maken.
+3
roscho
@Wimariete
Dat klopt, ook onder de watergekoelde zitten lawaaimakers, die Ebro 6125 die ik had, kon er ook wat van. Toch was mijn Leone wel erg luidruchtig, er zat een omgebouwde Hanomag-cabine op. Dat resoneerde verschrikkelijk en zonder gehoorbescherming was er eigenlijk niet op te rijden. Mijn zwager had een White Oliver (zelfde als de Leone) met een originele cabine en daar was het eigenlijk nog erger.
Als je jong bent, heb je niet in de gaten dat teveel geluid schade oplevert, het manifesteert zich pas als je ouder wordt. Zo hoor ik bijv. de hoogste tonen niet meer en heb ik een piep in mijn oren (tinnitus). Niet alleen door die trekkers, ook door de muziek. Ik was vaak gedoemd om vlak bij het slagwerk te zitten.
Wimariete
@roscho mijn schoonvader had een ford 4610. Daar kon je nog niet naast staan, laat staan erop zitten. Wat akelig scherp rot geluid zat in dat ding. Later heeft hij er nog een cabine op laten zetten via Leferink in Toldijk. Toen kon je er helemaal niet meer opzitten.
+1
mklok
@Wimariete mooiste geluid van die Ford driecilinder .
+8
joop-same
@WaterDeutzer De tijd van Centauro en Leone was vanaf 1966 er zijn er toen best nog wel DT verkocht zonder bekrachtiging, dat was goed te sturen.
Toen hadden de trekker bestuurders nog spierballen en meestal ook ouder dan tegenwoordig.
+5
WaterDeutzer
Quote Reactie van @joop-same:
Toen hadden de trekker bestuurders nog spierballen

Das waar Joop, maar voor slijtage van 't lichaam ga je best niet meer terug naar trekkers van jaren '60/'70. Ik heb het bij mijn pa kunnen zien, die was ook op half in de 50.
+6
Jan mf6465
@joop-same
Mijn buurman behoort ook nog tot dat soort. Is altijd slager/boer geweest. Heeft zijn hele leven varkens op hun zij gelegd en even later de ladder opgedaan. Die draaid nu nog zijn onbekrachtigde stuur aan het bolletje van links naar rechts net alsof hij servo heeft. Een normale mens heeft met 2 handen de grootste moeite om het gedraaid te krijgen. Er zijn nog mensen wat immens sterk zijn. Ik sta altijd versteld hoe die langzaam en beheerst met het grootste gemak zware dingen kunnen tillen.
+5
roscho
@WaterDeutzer Ik heb zoiets gehad (30 jaar terug). Er viel best mee te rijden, als je maar niet probeerde te sturen bij stilstand (en zo hoort het ook). Alleen bij rijden dwars over de bouwvoren moest je oppassen voor een verstuikte duim of pols. Maar als je dat een keer overkomen was, hield je het stuur de volgende keer wel anders vast. Net zoiets als een motor aanslingeren, daarbij moet je altijd duim en vingers bovenop de slinger houden, om te voorkomen dat de motor bij een terugslag je een gebroken duim bezorgt.
Zeker met iets in de hef ging het sturen nog helemaal niet zo zwaar, met dat ding van mij heb ik in die tijd verscheidene vrachtjes mais weggereden.
+5
mklok
@roscho Ook met stuurbekrachtiging is het inderdaad beter om rijdend te sturen , als het maar beetje rolt. Dan komen er geen grote krachten op te staan.
+4
wim-same
@Jan mf6465 De banden waren jnderdaad smaller, maar stuurbekrachtiging was bij SAME toen ook al gewoon leverbaar hoor.
+6
Rondeutz06
@wim-same dan zal de vaste bestuurder wel dikke armen hebben 💪💪
+5
wim-same
@Rondeutz06 Deze Leone is van een zoon van de Groot, en alleen voor de hobby. ha ha
+11
a3vandiejen
Schitterende Leone, maar van mij mogen de banden iets minder.
+7
wim-same
@a3vandiejen Klopt Adrie. Achter gaat nog wel, maar voor, en dan zonder stuurbekrachtiging ???. maar wij zijn ook al een dagje ouder Adrie. ha ha
+4
a3vandiejen
@wim-same Spierballen kweken Wim. 😃
+5
wim-same
@a3vandiejen dat lukte vroeger al moeilijk met deze Leone's zonder stuurbekrachtiging, en nu helemaal niet meer. ha ha
+4
a3vandiejen
@wim-same Nee hoeft gelukkig niet meer.😅
+5
wim-same
@a3vandiejen Op de Drago en de Buffalo gelukkig niet. De Corsaro DT, en de Panter hebben gelukkig ook al stuur bekrachtiging. de Saturno DT heeft wel stuurbekrachtiging, maar een lekke olie keerring bij de stuurpomp.
+6
a3vandiejen
@wim-same Marco Klok was verbaasd over het lichte sturen van de Drago.😅
+5
wim-same
@a3vandiejen Ja klopt. als deze stuurbekrachtigingen goed werken, sturen ze best heel licht, maar nog wel met gevoel op het stuur.
+3
a3vandiejen
@wim-same Klopt.
+3
mklok
@a3vandiejen inderdaad , dat vondt ik wel opvallend. Zeker met een vierwielaandrijving stuurde je trekker toch plezierig.
+9
Jan mf6465
@wim-same
Ik kreeg vroeger naar voeten als ik met de wielen draaide als de tractor niet reed. Dan kreeg ik te horen, neem die andere dan maar zonder bekrachtiging, dan stop je vanzelf wel met stilstaand sturen.
+4
wim-same
@Jan mf6465 Maar zo heb ik ook leren achteruit rijden hoor. zonder stuurbekrachtiging, en met een dumper. ha ha
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
van mij mogen de banden iets minder.

Mee eens, maar wel weer mooi met passende voorspatborden en verbreding achter.
+4
a3vandiejen
@WaterDeutzer Ja dat weer wel.
+5
wim-same
+5
Wimariete
Prachtige trekker. Dat deze trekkers nog zonder stuurbekrachtiging werden verkocht, was volgens mij puur het beleid van Cebeco. De Same,s mochten absoluut niet concureren met de Fendt. Dus werden de Same,s zo sober mogelijk verkocht, dus zonder stuurbekrachtiging en gesynchroniseerde versnellingsbak. Onder het mom van dat Same dit niet kon leveren. Helaas heeft de Cebeco op deze manier de Same en slecht imago mee gegeven. Onterecht. In die tijd kon Same alles leveren.
+3
linders
Over het rijden met die bandjes zal ik niet meer zeggen als sterkte, maar voor het oog ziet het er wel prachtig uit. Ik weet niet veel van Same maar dat bakbeest ziet er echt mooi uit.
+5
Rocco1
Zonder servo-stuurbekrachtiging was nog uit de tijd dat chauffeurs nog sjouwfeurs waren, in tegenstelling van de showfeurs van heden.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Leone ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!