Afgelopen dagen weer een perceel strak mogen maken.Het voorfrezen en ploegen werd door de klant zelf verzorgd. Het kilveren, zaaien en greppels er in frezen mochten wij doen.Aangezien het perceel jare

Fendt 724

+3
Siete
Afgelopen dagen weer een perceel strak mogen maken.
Het voorfrezen en ploegen werd door de klant zelf verzorgd. Het kilveren, zaaien en greppels er in frezen mochten wij doen.
Aangezien het perceel jaren geleden al aangemaakt was met akkers van 30m breed konden de bestaande kopakkerbuizen e.d. gebruikt worden. De afwatering naar de buizen is opnieuw strak gemaakt mbhv GPS en de verzakte delen zijn weer opgevuld. Zo kan het perceel er weer jaren tegen aan.
De foto's zijn ook door de klant zelf gemaakt, en mag ik met toestemming hier delen aangezien ik het zelf hele mooie foto's vind. 🙂

Reacties

Fast Eddy
Doe je dit net voor het zaaien aan?
+2
Siete
@Fast Eddy
Na het zaaien. M'n collega was nog aan het zaaien. Had eerst de Greppel kanten gedaan zodat ik ze er opnieuw uit kon halen. Op deze manier heb je een mooie schone greppel zonder dat er een klein strookje niet gezaaid zou worden.
+2
Fast Eddy
@Siete

Genoeg dingen om rekening mee te houden dus.
+1
Siete
@Fast Eddy
Valt mee hoor. 🙂
Is gewoon een bepaalde manier van werken die volgens mij de meesten aanhouden.
+2
Fast Eddy
@Siete

Ik ben niet bekend met greppelland. Ik vind het wel interessant hoe het er in andere delen van Nederland aan toe gaat qua grasland verbetering.
+1
Siete
@Fast Eddy
Ik heb dezelfde interesse hoor.
Hier in de omgeving heb je eigenlijk van alles wel wat. Zowel gedraineerd als met greppels, maar ook wel beide. Beetje afhankelijk van welke hoek je zit.
mieras
Waarom greppels in het land en geen drainage is dat omdat het een veen gebied is?
greppels is toch niet heel makkelijk hier op de zeeuwse klei zie je het nooit.
+4
Siete
@mieras
Is hier een hele andere wereld idd.
Bepaalde delen kun je ook prima met drainage af maar veel al ga je dat niet redden. Maar waarom niet makkelijk?
Zo wie zo zien we door de extremere weersomstandigheden steeds vaker dat klanten ook bij gedraineerd land er voor kiezen om weer (brede) akkers aan te leggen. Dit om de grootste massa's water snel af te kunnen voeren.
mieras
@Siete mij lijkt het niet makkelijk omdat je altijd rekening moet houden met de greppels (zal ook komen dat ik het niet gewend ben).
en water zakt minder de grond in lijkt mij dat je het dan ook minder vast houd in de grond.
maar voor regen extremen zal het inderdaad wel makkelijker zijn.
+1
Siete
@mieras
Valt mee hoor. Je hebt meer last van water op het land, dan van greppels. 😉
Akkers hoeven ook niet extreem rond hoor. Je kunt de maaier er zo overheen leggen als het zo uitkomt. Maar begrijp je punt, hier is het gemeengoed, kan me zo voorstellen dat dat bij jullie heel anders is. 😄
+3
langeslagdiesel
@Siete vind dit zelf 1 van de mooiste werkzaamheden die er zijn ( grasland verbetering ) je kan er fantastisch mooi werk mee maken. Hier ligt eigenlijk alles op akkers. Gedraineerd is een zeldzaamheid onder het gras. Hier zijn de smalste gemaakte akkers 18 meter breed. En de breedste 36 meter. Maar dat is zeldzaam. Daar moet je grond en het slootwaterpeil zich voor lenen. Anders loopt je greppel niet leeg. De meeste zijn 21 of 24 meter breed gemaakt. We hebben ook nog veel oud land onder de klanten waar nog nooit een ploeg door de grond is geweest. Dan kom je nog akker breedtes tegen van 8 A 9 meter. Met een kopeind buis van 3 A 4 meter lang. En van gresbuisjes. Of de greppel loopt gewoon de sloot in. Dan maai je op het kopeind gewoon door de greppel. Greppelfrezen doen wij voor de zaaimachine uit. Na het greppelfrezen gaat ook de deur van de kilver er nog langs om het opstaande randje van de greppelfrees de akker op te trekken. Op die manier zaai je ook de bodem van de greppel in. Mocht je na het zaaien slagregen krijgen dan drijft niet al je zaad in de sloot. De kluiten in de nieuwe greppel houden het water vast. Dan krijg je dus geen loopsporen van het water in je akkers en greppels.
+2
Siete
@langeslagdiesel
Kan ik je de hand geven. Haha.
Bedankt ook voor je verhaal er bij. Altijd leuk om te lezen hoe dat ergens anders gaat. Maar krijg je met zaaien dan geen grond weer in je greppel? Of zaaien jullie met een losse zaaimachine zeg maar? Snap zeker de gedachte er achter!!
+3
langeslagdiesel
@Siete Zaaicombinatie rotoren en zaaien ( saxonia.) ik zaai over de greppel met de rotoreg in de hef. Dus heel licht. Beetje op gevoel. En ja dan valt er wel eens een kluitje in de verse greppel. Deze houden dus je water en eventueel afgespoeld zaad vast. Wel loopt je greppel goed leeg door rond 125 eindbuizen. Ook staat me zaaimachine dan op 20 kg. De keer dat je naast de greppel begint overlap ik dus tot me rijspoor en dan op 35 kg. Dan krijg je meer draagvermogen in je greppelkant en zakt het eigenlijk nooit na. Want je grond van het opstaande randje verwerk je daar ook.
+1
Siete
@langeslagdiesel
Duidelijke uitleg. 🙂
Na zakken naast de greppel gebeurd hier ook niet trouwens. Wel leuk om zo de verschillende manieren te lezen.
+1
langeslagdiesel
@Siete ik heb het niet uitgevonden. Het is me zo geleerd in der tijd. Net als het opronden van de akkers. Sommige rijden overdwars door de te maken greppels en zijn maar aan het laden en lossen. Ik heb daar niks mee wat me past. Anderen graven op laser een sleuf van 3 meter breed. Als de bak vol is lossen ze op de akker met de hand. Later werken ze strook voor strook af en verzetten continu de ontvanger. Anderen ploegen met de kilver scheef achter de trekker en de ontvangers ongelijk op de bak de grond naar boven toe. En dan van twee kanten uiteraard. Zelf draai ik iedere akker apart af. Dat is veel rijwerk maar dan haal je ook een goede egale verdichting van de opgebrachte grond in het midden van de akker. Dan ligt de akker over 10 jaar ook nog bol. En anders zijn de weer erg vlak na een paar jaar.
+2
Siete
@langeslagdiesel
Ja er zijn idd veel verschillende manieren. Zo te lezen hebben wij dezelfde wel zo ongeveer. Daarom ben ik ook altijd van mening dat bij dit soort percelen er altijd veel hand/ zichtwerk blijft. Heb het zonder laser of gps geleerd, dus waarom zou t nu helemaal niet meer zonder kunnen? Het is gewoon een ideaal hulp middel om nog netter en sneller te kunnen werken. Dit was overpoetsen, dus dan doe ik rondjes draaien over de akkers.
Dwars door nieuwe dan wel oude greppels jagen doe ik zo wie zo niet.
Nieuwe akkers snijd ik wel op trouwens door steeds vooruit op te trekken en dan weer achteruit om de volgende slag op te halen. Daarbij maak ik de greppelbaan er op afschot in. Voorheen op t oog, tegenwoordig met GPS.
+4
CaseCS130
@mieras heel andere wereld als bij jullie. Je hebt hier te maken met veen, zandwinning tegen dit perceel aan en gaswinning 3km verderop. Als je zo'n perceel vlak zou leggen heb je binnen 2 jaar kuilen waar water blijft staan.
Hier is een paar jaar geleden drainage op het kopeind gelegd, vorig jaar wilde het water ineens niet meer weg. Bleek de drain verderop al zo verzakt dat deze zijn water niet meer naar de sloot kreeg.
+3
arjanvw
@CaseCS130 Jij bent dus de klant?😂 Ligt er weer mooi bij! Nu hopen op wat regen dat het nieuwe gras kan beginnen!
+6
CaseCS130
@arjanvw Hee! Mag ik ook een keer mezelf een beetje belangrijk voelen met een officiële titel als klant! Klinkt toch fijner dan domme boer en stikstofveroorzaker.
+1
Siete
@CaseCS130
Ik ben altijd voorzichtig met namen van andere noemen op internet. En op deze manier hoeft dat ook niet, dan is aan jou zelf de keus of je het openbaar maakt 😁
+3
arjanvw
@CaseCS130 Haha! Je kan nu ook nog de titel fotograaf dragen!😉
+1
mieras
@CaseCS130 oke dat is wel snel ja. dan snap ik dat je voor greppels ga ja.
+2
cb6520
@CaseCS130 en ook iets om rekening mee te houden is dat rondom het bergumermeer de grootste bodemdaling is van friesland ook door gaswinning. Maar daar hoor je de gemeente/provincie nooit over
+2
CaseCS130
@cb6520 Klopt als een bus. En reken maar dat het kraantje deze winter aardig open gaat.
2850Johndeere6R
Die @Siete die maakt strak werk hoor👌 zeer netjes
+2
Siete
@2850Johndeere6R
Bedankt voor het compliment, maar dat doe ik niet in m'n uppie, ben alleen deze keer de enige die op de foto staat 🙈
Het werk doen we als collega's en de klant met mekaar in samenwerking.
+1
2850Johndeere6R
@Siete Ik weet het, maar ik weet niet of er collega's van jou hier op TF actief zijn.... Dus dan word het lastig credits geven🤷
+1
Siete
@2850Johndeere6R
Haha ja heb je ook weer een punt.
Wel mee lezers maar ze plaatsen hier volgens mij niks idd. Maar zal de complimenten door geven 😉
+1
2850Johndeere6R
@Siete zoals Tf zelf zegt bij een like: het volgende pilsje is van.....😉
+4
Siete
trekkerfotografie.nl/kilveren-2022-loonbedrijf-epe…
Deze prachtige foto's zijn hier ook gemaakt. Om nu weer een apart topic te starten ging me wat te ver, maar leek me toch leuk de link hier nog even te delen.
Fast Eddy
@Siete

Mooie reportage met mooie foto’s.
+3
Siete
@Fast Eddy
Ja dat is Ids wel toe vertrouwd. En nu sta je d'r zelf ook ns op. Dat valt niet mee als je zelf foto's moet maken 🙈
zettelmeyer
@Siete haha ja zien we jou kop ook eens😜
zettelmeyer
@Siete haha ja zien we jou kop ook eens😜
+2
Siete
@zettelmeyer
Ja nou je bent er blijkbaar meteen zo van geschrokken dat je 2x dezelfde reactie plaatst. Haha.
Naja gelukkig hoef ik het niet met m'n looks te verdienen. 😂😂🤭
Zijn hier overigens wel meer leden die me wel eens in het echt gesproken hebben hoor. Ben altijd wel in voor n praatje. 😉
+1
CaseCS130
@Siete heel fraai 👌
+1
2850Johndeere6R
@Siete mooie reportage 👌 en dat kan toch prima zo de link even in reacties delen ideaal 👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 724 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!