Foto van een Weidemann 1140. Even wat kunstmatige  gedroogde balen weg zetten. Links vd shovel 2 balen die zijn op het land gedroogd. Op de achtergrond weer met een nieuwe ronde aan het drogen !

Weidemann 1150

+2
Baltus_steyr
Foto van een Weidemann 1140. Even wat kunstmatige gedroogde balen weg zetten. Links vd shovel 2 balen die zijn op het land gedroogd. Op de achtergrond weer met een nieuwe ronde aan het drogen !

Reacties

+1
johndeere6230
Gaat mooi zo? Ziet er in ieder geval uit als mooi spul 👌
+2
Baltus_steyr
@johndeere6230 ja eerste ronde drogen ging goed. Balen zijn krakend droog. ruiken ook heerlijk. En de kalveren zijn er dol op!!!
huub
Hoe ver droog je ze op het land en hoeveel kan je er tegelijk drogen? Twee op elkaar drogen kan niet?
+1
Baltus_steyr
@huub deze keer heb 2 dagen voor gedroogd op het land(rond de 25 graden) maar normaal moet je eigenlijk wel 3 dagen proberen! twee op mekaar word in Oostenrijk wel is gedaan maar ik weet niet of dat gebruikelijk is. Met mijn systeem werkt dat ook niet zo goed. Ik houdt het met een baal per keer. Nu kan ik er 5 tegelijk drogen. We hebben al een freqentie regelaar tussen gemaakt zodat de motor harder draait waardoor ik meer druk kan creëren. Doordat ik nu meer druk heb kan ik goed drogen. ik droog met overdag dakwarmte en nachts een kleine omgebouwde Airco. En ik krijg binnenkort nog een kleinere poely op de motor , zodat de ventilator nog meer druk op kan bouwen met de zelfde aantal toeren. Ik heb nog een box over van 3 ringen. zo kan ik 8 balen per keer drogen. Alles zit hier in de test fase, Alles bij mekaar heeft met gekost. De grootste kosten was nog de rondebalen pers!! 😂 😂
@Baltus_steyr mooi project! Hoelang doe je erover om die balen van 2 daags voordroog naar mooi hooi te krijgen? Op welke manier gebruik je dakwarmte?
Baltus_steyr
@ronald-deutz-fahr zoals je kunt zien zit achter de rij balen een ventilator(die kun je op deze foto niet goed zien) wat je wel goed kunt zien dat er een houten schaft/kanaal naar het dak gaat. Deze zit vast aan het isolatie. Ik trek het lucht tussen het (bestaande ) daken en isolatie weg. Doordat overdag het dak wel tot 54 graden warm word, kan ik die warme lucht weg zuigen met de ventilator. Omdat die lucht warm word, word de lucht ook droog. Hoe droger de lucht hoemeer deze vocht uit het gras ontrekt. de 5 balen van vorige week heb ik in ongeveer 18 zonuren kunnen drogen. Nachts heb ik de ventilator op zijn zachts lopen met een kleine airco. Zo droogt deze een klein beetje met minimaal stroom verbruik. Het is wel belangrijk dat er nog een kleine luchtstroom plaatsvindt wanneer je niet actief hard aan het drogen bent. Zolang er lucht door het gras/baal stroomt kan het niet gaan broeien!!
PieterA
@Baltus_steyr Met een kleinere poullie op de motor draait de ventilator toch langzamer?
+1
casejxu
@PieterA volgens mij ook. Moet de motor groter en de fan kleiner.
Baltus_steyr
@PieterA ja ik boelde het net andersom 😁
+1
casejxu
Ben nu toch wel heel benieuwd! Hoelang laat je t gras op t land voor je gaat drogen?
+1
Baltus_steyr
@casejxu mooiste met balen is dat je niet meer als 30/35 procent restvocht hebt. Als je in een losse box droogt kan 50 procent vocht volgensmij ook nog wel. Alleen dan duurt het drogen wel langer natuurlijk. Mischien dat ik eind vd zomer of begin vd herfst nog wel probeer met een kleine box te drogen als ik het gras niet meer droog genoeg op het land in de baal kan krijgen. Mischien kan ik het dan nog wel droog krijgen in de box omdat het gras dan los licht. Wanneer je het gras te nat in de baal krijgt dan kun je hem slecht of niet meer goed droog krijgen(met name de buitenkant rondom!)
casejxu
@Baltus_steyr t is een uitdaging om het goed en koop te doen iig😅 loop zelf met t idee om het in kisten te doen en te drogen bij n bollenboer ofzo. Die pakken warmte uit de kas overdag en dan kan je met heel veel capaciteit terug drogen
Baltus_steyr
@casejxu zuigen die de warmte eruit dan? Heb hier van ali expres van die warmte meters gekocht(draadloos) en in de dak van de nieuwe stal en ouwe stal geplaatst (beide daken met isolatie) en eentje in de machine kamer. Zo kun je mooi zien wat de zon doet, en wat de luchtvochtigheid doet. Dat is ook heel erg belangrijk!!!
ook gebruik ik deze met drogen en samen met een vochtmeter voor de balen kan ik meten en zien hoe snel ze drogen!!
casejxu
@Baltus_steyr die droogwanden drukken warme lucht door de kist heen. Met veel zon met kaswarmte en anders via heaterblokken
Baltus_steyr
@casejxu maar met kisten kun je toch niet zoveel gras in kwijt? Dan zou je het toch beter in een container kunnen pakken?
casejxu
@Baltus_steyr kisten bij bollenboer zijn 1,1 a 1 2 m3
+1
Baltus_steyr
@casejxu owe, naja this altijd proberen waard!!! Dan heb je denk ik ook wel vrij warme lucht en droge lucht. Pak het gras er dan niet te nat in zodat de lucht er gemakkelijk door kan. Wanneer je dan wat vochtiger gras hebt en een te kleine ventilator of druk dan wil de lucht niet door het gras heen en droogt de helft of een deel maar!
Baltus_steyr
@casejxu heb jij hier nog wat mee geëxperimenteerd ??
casejxu
@Baltus_steyr nee helaas... niet aan toe gekomen. En de noodzaak is ook niet zo hoog. Had t erg druk van t voorjaar🫣
+1
Baltus_steyr
@casejxu oke. ja ik wou er ook al eerder aan beginnen maar ook niet aan toe gekomen. Maar nu met het warme weer en veel zonuren moest ik er wel een keer aan beginnen!
casejxu
@Baltus_steyr heb nu thuis ook kleine verzameling ronde hooi balen. Drogen op t land deed t nu wel lekker👌
+1
Herbert
@Baltus_steyr dubbele bodem in de opraapwagen maken, de bestaande vloer veel gaatjes boren en dan mooi in de opraapwagen drogen😁
Baltus_steyr
@Herbert dat is ook creatief. maar dan ben je de opraapwagen wel een dag of 3 a 4 kwijt 😂 Denk dat je met een simpele droogbox meer capaciteit hebt!!
J asper
Brok met melasse stro?
Baltus_steyr
@J asper je bedoelt de kartonnen doos van ff??
J asper
+2
Baltus_steyr
@J asper ja dat is het wel. toevallig nu 2 boxen besteld. Als ik even tijd heb meng ik zelf een portie , met brok gehakseld stro en gedroogd gras met melasse. Dat willen ze als een malle vreten!!
Ritchie
Laat je zulke gedroogde balen nou nog eens analyseren? Dan weet je precies wat je hebt.
Baltus_steyr
@Ritchie nee op dit moment nog niet. Als ik balen aan het drogen ben is het vaak na de 1 ste of 2 de snede. Dan is het kwaliteit van het gras ook minder. Ik weet ook niet of je hooi goed kunt analyseren omdat ze kuil monsters gewend zijn....
@Baltus_steyr valt waarschijnlijk tegen, ze krijgen onze graskuilen ook niet accuraat omdat we in 85% van het grasland rode klaver hebben zitten. De waardes wijken altijd wat af ten opzichte wat we zien als we het voeren. Maar het geeft een richtlijn🤷‍♂️
+1
Baltus_steyr
@Deutz-Fahr-Rijder dus van je kuilmonsters kun je niet eraan opmerken dat je veel rode klaver in hebt zitten, maar met voeren merk je het wel?!!
@Baltus_steyr dat klopt!
+1
Baltus_steyr
@Deutz-Fahr-Rijder oke. volgensmij gaat dat zo ook met (kunst)matig gedroogd hooi. Dus dat is ook een reden om niet zo snel een monster te nemen!
deutzisthebest
Mooi project!
Pers je nu net genoeg balen dat de installatie het bij kan houden of heb je nog een methode om de balen goed te houden totdat ze gedroogd kunnen worden?
Baltus_steyr
@deutzisthebest ik maai nu een kleine blok in de hoop dat ik net 5 balen heb. Afgelopen keer had ik 7 balen. Een baal heb ik met witte folie ingewikkeld en de laatste baal heb ik direct aan het jongvee opgevoerd!
casejxu
@Baltus_steyr kisten bij bollenboer zijn 1,1/1,2 m3

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Weidemann 1150 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!