Rietman heeft naast mesttanken, schudders, landbouwwagens enz. ook slootkantsnijders gemaakt . Deze werden gemaakt vanaf +/- midden 60er jaren, met deze machine sneed men de slootswal vlak met daarna

Onbekend Van alles

+3
Rietman
Rietman heeft naast mesttanken, schudders, landbouwwagens enz. ook slootkantsnijders gemaakt . Deze werden gemaakt vanaf +/- midden 60er jaren, met deze machine sneed men de slootswal vlak met daarna met een baggerlepel de zode en modder uit de sloot te halen, deze machine was nog puur mechanisch en werd door de aftakas aangedreven, deze machines werden hoofdzakelijk geleverd in de veen/weide gebieden in geheel noord en west Nederland.

Reacties

+1
Albert Peters
Mooie machne
wim-same
Bij ons hadden de loonwerkers Bos kantensnijders, die waren wel hydraulisch bediend. Waren die dan van later ?
+1
Rietman
@wim-same Vanaf eind 60er jaren / begin 70er jaren werden de machines met hydr.cilinders uitgevoerd en dus handige, sneller en beter toepasbaar. Bos was toen een bekende collega samen met o.a. Hemos Meppel.
wim-same
@Rietman Nog voor de jaren 70 hadden er nog maar heel weinig trekker externe hydrauliek.
+1
Rietman
@wim-same Klopt, maar standaard zat op elke Zetor vanaf 60er jaren al een dubb.werkend hydr. aansluitingen, dus dat was toen best wel modern en.. handig.
langeslagdiesel
@Rietman ff terug koppelend op @wim-same zijn verhaal en jou antwoord. In 1986 toen ik bij me huidige werkgever terecht kwam voor me school stage hadden we een bos machine om te snijden voor de maaikorf en meest vaste korf uit. En de hemos slootreiniger die in 83 nieuw gekomen was. Maar wel ter vervanging van een Bos slootreiniger. Deze laatste stond achter op het erf te wachten op de oud ijzerbak. Ook deze machine was puur mechanische qua aandrijving van snij / werp / scheprad en bodemvijzel. Alle verstellingen waren hydraulisch, net als de walkant Snijder. Alleen het giekframe waar de aandrijflijn door liep was dubbel uitgevoerd. Niet qua dikte van de kokerbalkjes wel qua aantal. De maatvoering van de kokers individueel was het zelfde als je van de Snijder, zelfs de wanddikte. Ik heb de machine nooit zien werken. Me baas vertelde dat de machine van voor de uitvinding van de maaikorf was. En niet echt een succes in onze ondiepe zandbodem sloten. De hemos is gekocht op de RAI na dat men van 1 brede naar 2 verstelbare maaitrommels was gegaan. Samen met een vaste korf en een 2,5 meter herder korf aan een verlenggiek was het sloten schoonmaken toen redelijk onder controle in 1983. Kort samen gevat. Hemos is niet de uitvinder van de slootreiniger. Die had Bos al. Verder nooit meer wat kunnen vinden over deze machine.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Ik denk dat Riecon en de Bos kant wallen snijder ook het beste werkte op veengrond. Dan nam je met een slootmachine ook nog wat bagger mee de kant op. Op zand en kleigrond werkt een maaikorf veel mooier.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Van alles ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!