Als het water niet uit de lucht komt, dan moeten we het maar zelf maken. Foto is geplaatst door bikkertie op 06-08-2022 om 21:38:36, met 37 reacties.

Deutz-Fahr Agrotron 120

+3
bikkertie
Als het water niet uit de lucht komt, dan moeten we het maar zelf maken

Reacties

PieterA
Ik heb ook de vraag gekregen om maïs te beregenen. We hebben zo'n opzetbuis van 80 cm lang besteld voor de Bauer haspel. De maïs is ruim drie meter. De meesten hebben 1 grote kolf en anderen 2 grote kolven.

Ik dacht uit te slepen met een trekker op 1,50. Normaal doen we dat met een New-Holland T7.190, maar gisteren de laatste trek in de aardappelen kwam het beter uit om met de Fiat 880 te doen. Hij kwam met 4-wielaandrijving en differentieelslot nauwelijks tot het einde.

Hoeveel millimeter kun je dan het best gooien op lichte zavel? Afgelopen week de suikerbieten voor de 1e keer beregend; daar liepen de drainbuizen keurig op. Dat is toch wel jammer van de dure diesel.

Nog iemand tips hoe maïs te beregenen?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Afgelopen week de suikerbieten voor de 1e keer beregend; daar liepen de drainbuizen keurig op.

Dat is toch eigenlijk niet de bedoeling toch?
Misschien beter 4 keer 20mm doen dan in 1 keer 80?
PieterA
@Fendt926Driver Nee, daar was ik niet blij mee. Inderdaad. Ik gaf nu in 1x 44 mm (Dan kon ik tenminste een lekker poosje slapen). Ik denk dat ik in een volgend droog jaar eerst een keer 20 ga geven en dan eventueel een paar dagen later er nog eens 40 achteraan.

De aardappelen geven we elke week 20 mm
De zaaiuien ook, maar die zijn inmiddels uitgegroeid.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Dan kon ik tenminste een lekker poosje slapen)

Ook dat is belangrijk.
En de ene grond is de andere niet.
Stopt de haspel en de spuit trekker niet vanzelf??

Ooit stage gelopen in sneek. Die had trekker bewaking op de trekker.
Een kastje die de trekker eerst 2 minuten stationair liet lopen voordat die uitging
PieterA
@Fendt926Driver Ja, slaat automatisch af als hij binnen is; maar zat 1.200 m slang tussen en dan wil ik de techniek wel controleren. Had bovendien op internet bij het irs (kennisinstituut voor o.a. suikerbieten) gelezen dat 40 mm de beste gift was.

Dat 2 minuten stationair nalopen lijkt me ook wel wat. Onze motorpomp valt boem-stil.
valmet6400power
@PieterA
Als je het advies van het IRS moet volgen dan moet je bijna in januari al bieten zaaien als het een week droog is want hoe eerder hoe beter haha
newholland6640
@PieterA een dop op de draibs geen idee?
PieterA
@newholland6640 Ja, dat is inderdaad wel een goed idee!

In principe ben ik wel van het credo beter voorkomen dan genezen, dus een kleinere watergift staat nog wel met stip bovenaan.
+1
newholland6640
@PieterA

Ja eens hoor.

Maar hier sjoemelen we ook weleens wat met giften. Het moet wel werkbaar blijven.
+1
bikkertie
@PieterA mais kan veel hebben, plant vangt al veel op. Geven hier 30mm per keer. Wij klepelen er gewoon banen in. Loopt het kanon het mooist.
Hebben hier ook een opzetbuis er tussen maar de mais is erg lang dit jaar, kan er nauwelijks boven komen.
PieterA
@bikkertie Ik ben er net even wezen kijken. De langste planten zijn ruim drie meter. Als ik de trekker er in zet heb je een drone nodig om hem te vinden.

In 2018 hadden we ook maïs; die had de koper 1x beregend; maar die reed de maisstengels naar beneden, waarna ze weer bijna volledig overeind kwamen. Daarom vind ik klepelen nog een beetje te gek.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @bikkertie:
Wij klepelen er gewoon banen in

Niet over gedacht om de loonwerker met de maisbek en grasmessen het in een bak te laten hakselen en het jongvee of koeien te voeren?
GerjonBulthuis
@Fendt926Driver hebben wij gisteren nog gedaan met onze hakselaar en 4 rijer, mooi netjes en niks geen prut op het land achter gelaten
bikkertie
@Fendt926Driver 8 rijen eruit hakselen gaat mij wat te gek. Die paar banen vind je niet weer. Als je die paar banen zonde vind moet je niet gaan beregenen
Fendt926Driver
Quote Reactie van @bikkertie:
8 rijen eruit hakselen gaat mij wat te gek

Ik dacht aan 6.
Het mooiste was 4.
Maar inderdaad als de loonwerker alleen 8 rijer heeft wordt het wel wat te gek
rubencasecs
@Fendt926Driver een kleine trekker rijd maar 2 rijen plat, dan is het toch jammer om 4 of 6 rijen weg te halen, sommigen hier maken met mais poten al een bereginginsspoor in de mais waar ze dus 2 rijen dicht zetten
jesperb
@PieterA een tip is om je pomp aan te zetten bij uitslepen, zet je de sproeier vast zodat je de slang nat maakt dan heb je veel minder wrijving met uitslepen.
PieterA
@jesperb Dat heb ik nog nooit gehoord. Ik dacht dat droge grond goed uitsleept en dat juist natte grond aan de slang "zuigt" als je hem even laat rusten voordat je hem intrekt.
newholland6640
@PieterA

Gras moet nat zijn voor het uitslepen. Zand droog, naar mijn weten
jesperb
@newholland6640 in de aardappelen doen we het ook, daar wordt normaal met de grotere trekkers door de spuitpaden getrokken. Als dat niet kan en er met de cs 75 tussen de ruggen door wordt gesleept dan laten ze de pomp ook lopen
+1
newholland6640
Hier beregenen we ook meestal rond de 30 per keer. Banen erin klepelen vind ik zonde, doe liever de herinrichting iets lager zodat de mais wat verder plat ligt. Komt meestal nog wel een goede kolf in.
+1
Fendt926Driver
@newholland6640 maar als jij het kanon uit trekt en de mais gaat plat liggen in de rijrichting mee.
Dan trek je het kanon toch tegen de liggende mais in.
Geeft dat geen problemen?
PieterA
@Fendt926Driver Daarom ook de hefinrichting iets lager denk ik.
+1
geerts 88
@Fendt926Driver ik doe hef altijd zo hoog mogelijk. Zodat maïs niet tegen de grond aan ligt. Nu heb ik wel een sproeiwagen die hoog genoeg is.
+1
newholland6640
@Fendt926Driver

Wij hebben sproeiwagen van 1,9 ofzo. Dat loopt wel los.
+1
bikkertie
@newholland6640 valt mij tegen, met een keer beregenen gaat het. Na de tweede komt er al niks meer van overeind. Vaak ook een bron van schimmels zo’n baan
PieterA
@bikkertie Die schimmels had ik nog niet over nagedacht!

Ik weet ook niet of 2x beregenen nodig is. Het is al half augustus!

Bedankt voor de tips!
johndeere6230
Quote Reactie van @PieterA:
Ik weet ook niet of 2x beregenen nodig is

Kun je hem altijd de 2de ronde als nog plat klepelen. Doen hem hier thuis niet klepelen en trekken hem met de 2250 uit, die staat op 150 spoor, maar zo lang je de zelfde kant maar uit blijf rijden gaat het goed, als je er tegenin rijdt dan trek je ze wel op een bult
newholland6640
@bikkertie

Dan rij je ook met wielen over een rij denk ik? Of er tussen in?
Baltus_steyr
@newholland6640 jij hebt toch een ook een fasterholt? Hoe gaat dat met door de mais trekken..?
newholland6640
@Baltus_steyr

Fasterholt nog niet door de mais gehad.
+1
geerts 88
Wij doen de maïs gewoon plat rijden. Op 1.5 spoor. De meeste maïs komt weer omhoog. Geven per keer zo'n 35 mm. Is hier op zandgrond. Geeft bijna nooit teveel water in maïs. Ik gebruik google maps om uit te meten waar de haspel precies neer te zetten.
PieterA
@geerts 88 Bedankt voor de tips!
J asper
Zit er al wat kolf in of nog niet? Viep mij wonderbaarlijk genoeg niet tegen vrijdag.
PieterA
@J asper Het lijkt nu een erg goed gewas, maar gezonde planten hebben de meeste dorst...
+1
geerts 88
Zo ver komt de maïs weer omhoog na 1 keer beregenen

(klik om te vergroten)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!