6 augustus 2022 Foto van een Deutz-Fahr 9340 TTV met Bos dozerbak.Meestal komt het loonbedrijf met dozerbak en kilverbak,  maar nu hoefde alleen de dozerbak, dus kon de 9340 voor de dozerbak.We hebben

Deutz-Fahr 9340 TTV

336 foto's van @PieterA

+4
PieterA
6 augustus 2022 Foto van een Deutz-Fahr 9340 TTV met Bos dozerbak.

Meestal komt het loonbedrijf met dozerbak en kilverbak, maar nu hoefde alleen de dozerbak, dus kon de 9340 voor de dozerbak.

We hebben ongeveer 2.000 kuub grond terug naar het perceel gebracht. We reden met 4 combinaties. Een 15 kuub, een 11 kuub en 2 x een 9 kuub (landbouwkippers van 16 ton). We reden over een afstand van 900 meter, grotendeels over de weg en een paar honderd meter over her perceel. Daarnaast reed er nog een 20 kuuber mee die tussendoor ook nog een kleine 700 kuub weg reed. Dit alles duurde 14 uren. Ondertussen heeft deze dozerbak die 2.000 kuub netjes volgens een gps-kaartje verdeeld over 3,5 hectare. Het was een niet geploegde wintertarwestoppel. Dat hoefde ook niet, want de opgevoerde spoelgrond moest allemaal boven het maaiveld terecht komen.

Ik had met 1.000 kuub gerekend, dus de loonwerker heeft gaandeweg nog wel wat aan het plannetje aan moeten passen, want er kwam dus 2x zo veel.

De man op de dozerbak (de baas zelf) had niet veel tijd voor koffie, eten en andere flauwekulletjes, want hij had zijn handen vol om het kiepen van de grond bij te kunnen houden. (Ongeveer 145 kuub in een uur).

Voor zulk werk zou een schuifje voorop ook wel handig zijn; dat kwam nu een beetje aan op het vakmanschap van de kipperchauffeurs (Om de grond een beetje gespreid te kippen)

Reacties

+6
PieterA
Andere foto's van dezelfde combinatie.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
deufi
Als je er extra grond op rijdt is alleen maar beter, dan kan je het extra goed bol leggen. Beter iets te vol dan te vlak. Dat is best vlot gegaan volgens mij.
+2
PieterA
@deufi Ja, 3 karren namen de kortste route en 1 kar een iets langere route, dan kwamen ze elkaar niet steeds tegen in het smalle weggetje. Steeds uitwijken kost tijd. Ook de logistiek bij de kraan moet optimaal zijn en tot slot moet elke chauffeur weten waar hij zijn volgende kar moet kippen. Communicatie is hier zeer belangrijk.
+2
reinder-mf
Mooi werk met deze omstandigheden. Kunnen je percelen weer even een tijdje vooruit 👍🏻👍🏻
+3
PieterA
@reinder-mf Dit perceel is niet geschikt voor bloemen of bollen. We telen voornamelijk graag, graszaad, aardappelen, bieten en cichorei op dit perceel.

Met name de aardappelen zijn er wel dankbaar voor dat het water er netjes af loopt.
+2
PieterA
@reinder-mf De laatste keer dat we grond terug naar het perceel gereden hebben was 4 jaar geleden. Pas nu waren de omstandigheden na de oogst geschikt om dit te doen.
+2
Noorderling
Bulldozer niet voordeliger voor dit werk?
Zeker met bulten vlakken kan daar geen kraan of trekker tegen op.
+1
Siete
@Noorderling
Op korte afstanden ben ik het 100% met je eens!! Moet je een klein laagje verspreiden of een hele vlakte dan ben je met een trekker beter af.u
+2
PieterA
@Noorderling Dat zou best kunnen hoor. Dat hebben we bij een ander perceel wel laten doen.

Op zich was die 145 kuub per uur nu steeds netjes verdeeld in een gemiddeld laagje van 6 cm. Ook zit er een culter achter de bak die de soms vochtige spoelgrond al wat mengde met de droge graanstoppel.

Het verdelen kost me nu ongeveer 2.500 euro. Ik heb geen idee hoe dat met een bulldozer zit.
+5
Noorderling
@PieterA
Heb ze er een keer bijgehaald met egaliseren en sloten dempen. Dag dumperen en die bulldozer veegt alles in een uurtje vlak.
Zo'n D6 heeft ook maar ca 200pk maar doet meer dan 2trekkers of kranen met bepaalde werkzaamheden. Weet tarief niet exact maar het viel me echt hard mee destijds.
+2
PieterA
@Noorderling Dat lijkt dan inderdaad wel interessant 😀
+1
schluterman
@Noorderling wij hebben het ook ooit geprobeerd met twee keer volvo l120 maar we konden never nooit bij de capaciteit van een bulldozer komen. En met dumperen zoals de gemiddelde loonwerker doet al helemaal nooit. Met knikdumpers en hele grote kraan wel maar dan heb je een aantal nodig.
+3
WaterDeutzer
Mooi dat ik 'm nu van dichtbij zie! Ik kon 'm maandag alleen van afstand zien toen ik wegreed.
+2
Herminator
Prachtige combinatie!,de capaciteit van een bulldozer is enorm maar de impact van structuur bederf ook! En het transport telt ook aan voor zo’n korte periode.
+3
deufi
@Herminator structuur bederf van een bulldozer is minder dan van een dozerbak als je bulldozer op de juiste rupsen staat. Maar alles valt en staat met op het juiste moment werken.
+1
zettelmeyer
Hoe komt het met aaltjes/am/opslag etc van deze grond op dit nieuwe perceel?
PieterA
@zettelmeyer Dat krijg je er allemaal gratis bij. We huren geen land voor tulpen of liatris. De laatste keer dat ze een am-aaltje gevonden hebben was in 2004. Dit perceel is niet geschikt om uien te telen, maar we hebben wel percelen met witrot. Dat komt hier natuurlijk ook allemaal terecht.
+1
reinder-mf
@PieterA daar zou ik niet helemaal lekker bij zitten, als je eenmaal witrot hebt kom je er nooit meer vanaf en je uienteelt staat erg onder druk
zettelmeyer
@reinder-mf krijg je witrot niet met onder water zetten van het land kapot? Hier in de buurt veel percelen met pinkroot
reinder-mf
@zettelmeyer witrot en pinkroot zijn wel hardnekkig. Maar ik weet niet of ze kapot gaan van inundatie.
zettelmeyer
@PieterA ik hou er zelf niet van dat vermenging met grond. Loonwerker en akkerbouwer moeten hier bijvoorbeeld ook met schone grondbewerkings machines komen. En wij make zelf de machines schoon na ieder perceel
PieterA
@zettelmeyer Ik ook niet, daarom werken we ook op deze manier. Als we weten waar grond vandaan komt, dan brengen we het daar terug. Weten we het niet meer, dan brengen we het naar dit perceel.
+5
CaseCS130
Mooi plaatjes en een mooi verhaal. Jij maakt er bijna mathematische topsport van zo veel denk en reken je aan elk detail.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CaseCS130:
Jij maakt er bijna mathematische topsport van zo veel denk en reken je aan elk detail.

👍🏻👍🏻
+4
PieterA
@CaseCS130 Het is in akkerbouw vaak veel denkwerk vooraf; dus aan dat rekenen ben ik al een beetje gewend. Akkerbouw is vaak een beetje werken in arbeidspieken. Het is dan zaak dat je je plan klaar hebt; dan kun je direct starten als het moment daar is.
+3
a3vandiejen
Prachtig om te zien en lezen zo..👍

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr 9340 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!