Folder van de Ford maaibalk. Foto is geplaatst door wolseley op 28-08-2022 om 18:46:30, met 8 reacties.

Geen

+2
wolseley
Folder van de Ford maaibalk

Reacties

Hanomag22
Zou dat veel verkocht zijn? Nooit gezien. In die jaren wilde je toch een PZ neem ik aan?
dirkao
@Hanomag22 hallo, volgens jou profiel ben je 39, dus het kan zijn dat je het vingerbalktijdperk misgelopen bent, dit is van vóór de cyclomaaiers, en o o wat was iedereen blij toen we van die vingerbalken met pensioen konden sturen
Hanomag22
@dirkao hoi, ben idd 39. De vingerbalk is van voor de cyclomaaier. Maar de ford 1000 serie is er vanaf 1964. Dat lijkt me toch al het begin van het pz tijdperk.
Heb vaak zat originele vingerbalken gezien, maar nooit aan een 1000serie ford
langeslagdiesel
@Hanomag22 in Nederland was nadat Piet Zweegers de cyclomaaier in de markt gezet had ( 1965 ? ) er nog een vrij grote groep die dat nieuwe ding niet zagen zitten. Daar waren eigenlijk 2 redenen voor. 1 de aanwezige trekker op het bedrijf was groot genoeg en nieuw genoeg om het werk wat er voor de trekker was aan te kunnen. Of de aanwezige trekker was nog niet voorzien van een drie punt hefinrichting. Of geen doordraaiende aftakas. 2 men zag op demonstraties dat de cyclomaaier nogal snippertjes maakte. Men zag dat als onwenselijk verlies. Het succes van de cyclomaaier had dan ook een aanloop van een paar jaar. Het was zeer aanstekelijk als twee buren aan het maaien waren. De ene buurman reed zijn gras er zeer makkelijk en snel af. De andere was veel later klaar met de zelfde oppervlakte en pakte als het tegen zat een bui regen mee in zijn hooi. Dit omdat het 1 of twee dagen later binnen gehaald kon woorden. Maar de vingermaaibalk is toch echt tot de late jaren 60 verkocht in Nederland. Toen was het echt klaar met die handel. In Duitsland zijn ze langer verkocht. Zij het op bescheiden schaal.
Hanomag22
@langeslagdiesel oké interessant.dank voor je uitleg. Dan was in 64 bij de introductie van de 1000 serie de balk nog stand van de techniek.
langeslagdiesel
@Hanomag22 voor veel mensen wel ja. Het mooie is ook dat van de laatste ontwerpen van de diverse merken en type vingermaaibalken, de technische staat goed te noemen is. Ook zijn van die serie’s de slijtonderdelen nog redelijk goed te vinden. Dit omdat men gewent was om de balken regelmatig te reviseren. Ze sleten nogal snel bij veel maaiwerk. Dus ook zeer veel nastel werk om ze goed te laten maaien. Omdat men dus veel onderdelen op voorraad had bij de smederijen. En de laatste maaibalken weinig gedaan hadden voordat ze definitief opgeklapt werden. Zijn daar vrij veel revisie onderdelen van bewaard gebleven. Als je het verhaal van F. Schukken leest dan wordt je vanzelf duidelijk hoe die verloop van vingermaaibalk naar cyclomaaier is gegaan. En in welk tijdsbestek.
langeslagdiesel
Ik ben ze in Duitsland wel tegengekomen, ford maaibalken. Hier in Nederland nog niet. Ik heb ook geen idee wie de slijtdelen maakten. Ik kan ook nergens in de boeken een nummerlijst vinden. Dat maakt het natuurlijk dan wel weer interessant.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Geen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!