Foto van een Lely Tigo 50 SD Profi. Weer in het mooiste stuk begonnen met stalvoeren. Niet qua oppervlakte of De L - vorm die het perceel heeft, maar om de vrucht die er staat.De klaver groeit ondanks

Stalvoeren

+5
Terwisscha
Foto van een Lely Tigo 50 SD Profi. Weer in het mooiste stuk begonnen met stalvoeren. Niet qua oppervlakte of De L - vorm die het perceel heeft, maar om de vrucht die er staat.
De klaver groeit ondanks de droogte lekker door en er komt geen roest in.

Vorig jaar in de zomer op nieuw ingezaaid en het had dit voorjaar erg moelijk, maar nu het eenmaal groeit houdt het niet weer op. Is maar 1 keer kunstmest opgekomen en daarna alleen maar drijfmest.

Reacties

Noorderling
Ziet er goed uit!
Snij je dit ook nog? Vreten koeien het schoon op of hebben ze een hekel aan die stengels?
Terwisscha
@Noorderling Ze slikken het voerpad er bij af. Momenteel de messen er niet in, maar dan het moet niet veel langer worden. Dan word het ruzie met de doseerderij.
Stengels vreten ze gewoon mee op.

(klik om te vergroten)

+2
Baltus_steyr
Staat er mooi dicht op!! Ik voer hier ook een blok van ongeveer 4 hectare rode klaver met gras, op de meeste plekken staat het redelijk dicht, sommige plekken weinig rode klaver. Heb hem hier een keer beregend( is ook een lager stuk) en is mooi groen gebleven dit zomer. Koeien willen ondanks dat het een week of 5 a 6 staat goed vreten!!
+1
Terwisscha
@Baltus_steyr dit perceel 3,5 ha. Ingezaaid destijds met 10% klaver. Opname is inderdaad geweldig. Zit er aan te denken om meer land door te zaaien met klaver. Ook nog een mooie meevaller met het GLB.
Baltus_steyr
@Terwisscha ja het heeft zo zijn voordelen in drogere jaren. en het scheelt natuurlijk wat kunstmest....
Terwisscha
@Baltus_steyr dat klinkt niet heel enthousiast😅
claasfendt
@Terwisscha het is hier nogal een uitdaging de klaver er in te houden verder ben ik er wel enthousiast over
Terwisscha
@claasfendt de concurrentie tussen het gras en de klaver kan je mee sturen door hoger of lager te maaien. Door lager te maaien is de hergroei van gras langer waardoor klaver de kans krijgt om te groeien en te bloeien.
Baltus_steyr
@Terwisscha oh dat ben ik wel hoor. maar gewoon gras telen is het makkelijkste wat er is haha! Ik pioneer hier ook al wat met kruidenrijk grasland. Vande week doe ik een stuk kruidenrijk grasland maken van een stuk maisland!
J asper
@Baltus_steyr Vindt gras klaver een stuk makkelijker hoef je tenminste niet elke keer naar stalvoeren kunstmest te strooien. Alleen beetje jammer van zulke zomers zoals deze….
Baltus_steyr
@J asper daar hoor je mij ook niet over, dat vindt ik ook een grote voordeel. Enkel in het voorjaar wat kunstmest en voorderest strooi ik hier op vlinderbloemige stukken geen kunstmest meer!!
cb6520
@J asper heb je dan veel rode of witte klaver? Ik heb 9 ha gras met rode klaver dat doet het wel goed maar moet wel gehakseld worden anders laten ze de stengel liggen. Witte klaver geeft bij mij weinig opbrengst op de percelen waar dat staat
Ruben-Wind
@cb6520 jij had toch klaver doorgezaaid met z’n wiedeg met rol? Hoe Leek de opkomst daar van?
cb6520
@Ruben-Wind die is wel mooi opgekomen maar dat was witte klaver je ziet het wel staan met weiden maar met maaien zie je er niks van weer in het zwad
J asper
@cb6520 voldoende opbrengst van de witte

(klik om te vergroten)

J asper
@cb6520 We hebben mengsel van beide. Maar rooie klaver is nog wel is vertrokken. Met witte hebben we ook geen klagen over opbrengst alleen moet je wel water hebben.🙈

Wij hakselen toch alles en met stalvoeren niks geen last van ze zijn er gek op.
Terwisscha
@Baltus_steyr wat moet ik mij daar bij voorstellen. Salade buffet inzaaien?
Baltus_steyr
@Terwisscha klopt, salade buffet van pure graze
@Baltus_steyr hoe bevalt die bij jullie? Wij hebben dat saladebuffet nu voor het 2e jaar, zijn er niet dolenthousiast over... dat kruidenrijk grasland van barenbrug is nu 1e jaars, dat lijkt ons beter te passen.
+1
@Deutz-Fahr-Rijder verder hebben we trouwens in 90% van ons grasland areaal rode klaver bij staan, bevalt heeeel goed👌👌
Baltus_steyr
@Deutz-Fahr-Rijder ik heb een stukje van 0,5 Ha in L vorm om het te proberen. Vorig vondt ik het maar matig gaan, nu dit jaar met weiden toch wel meer melk in de tank gehad( op de dagen dat ik daar de koeien had lopen, elke dag een nieuw stukje) Daar ben ik over te spreken. Echter heb ik het wel een aantal keer kort gemaaid of kort geweid waardoor je sneller een aantal kruiden kwijt kan raken. Hier moet ik nog meer ervaring op doen.
Hoe doen jullie het kwa maaien of weiden? Kort maaien bij pure graze houd je ook weinig kruiden over...
@Baltus_steyr wij weiden niet, maar we stalvoeren heel fanatiek, daar kan dat spul niet zo goed tegen, is er ook niet geschikt voor eigenlijk...
Baltus_steyr
@Deutz-Fahr-Rijder een gouden vuistregel waar je denk ik heel goed aan moet houden denk ik , is zorg dat je lengte in je kruidenrijk krijgt. Een keer bloeien per seizoen is goed voor de plant en diversiteit. Maai hem hoog af,(minimaal 10 cm of hoger) Hoe hoger het gewas is, hoe meer wortels je in de bodem krijgt , hoe beter effect je gewas is hoe meer opbrengst. Maai je hem elke keer kort af dan haal je de rendement er ook niet uit.
Naar mijn weten moet het goed te doen zijn met stalvoeren. Je moet het niet als gewoon gras zien/stalvoeren.
Heb je al contact of advies gehad van Pure Graze?
Ik ga hier meer percelen ervan inzaaien en wil daar aankomend seizoen samen met advies van Pure Graze te werk gaan. Het zaad is te prijzig om zelf maar een beetje ermee te gaan knooien!
rubencasecs
@Baltus_steyr heb het hier ook gehad, het kan mooi gaan maar het werkt toch het best met weiden denk ik, en elk jaar toch weer kruiden bij zaaien. Hoe maai je hoger als 10 cm? Dat lukt mij niet met de schijvenmaaier
johndeere6230
Quote Reactie van @rubencasecs:
Hoe maai je hoger als 10 cm? Dat lukt mij niet met de schijvenmaaier

Extra verdikking onder de glijslof?
Baltus_steyr
@rubencasecs moah stalvoeren wil denk ik ook wel. gewoon pas maaien als het echt op een vol(lere) lengte staan en met schijvenmaaier zo hoog mogelijk maaien. 10 cm kan dan mischien net.
Maar als je wel vaker te kort maait, maai je de kruiden er zo uit. Volgensmij moet je om de 3 jaar de kruiden wat bijzaaien met een wiedeg met zaaibak erop...
reinder-mf
Staat er super op.
Op dit moment ook extreem veel animo in grasklaver zaaien. Gaat hier hard
Weet je zo welk ras klaver je gezaaid hebt?
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @reinder-mf:
Op dit moment ook extreem veel animo in grasklaver zaaien

Dat gaat in mijn ogen ook de toekomst worden, met de droge zomers en het "stikstof probleem", waar ieder het eigen van mag vinden. Het is alleen jammer dat luzerne nog een "akkerbouw" gewas is en dus niet als grasland mag worden meegeteld met de derogatie. Al is dat met een paar jaar ook geen probleem meer helaas...
Terwisscha
@reinder-mf Heb speciaal nog even bij het graszaad gekeken, maar daar staat geen klaver meer. Wat voor ras het is weet ik dus niet🤷‍♂️
reinder-mf
@Terwisscha haha jammerrrr. Wij doen momenteel veel Monsun voor korte periodes tussen 2 aardappelteelten. Max 2 of 3 jaar. Voor blijvend grasland vaak een iets persistenter ras zoals Milvus mattenklee of AberClaret
Ritchie
@reinder-mf

Op het werk nou inkarnaat klaver (of zoiets) in het mengsel zitten, ken jij dat toevallig?
johndeere6230
Quote Reactie van @Ritchie:
inkarnaat klaver

Dat is mooi spul, wordt net zo hoog als luzerne zo'n beetje. Klant van loonwerker heeft dat icm luzerne staan, prachtig spul die combinatie zo
Terwisscha
@johndeere6230 deze klaver wordt rond de 20- 25 cm hoog. Is dit dan ook inkarnaat?
johndeere6230
@Terwisscha

Nee dat is "gewone" rode klaver, zal wellicht een andere naam hebben. Maar die wordt het meeste gezaaid
+1
Ritchie
@johndeere6230

Goed om te weten!

Van de zomer een hoekje grasklaver (waarvan het gras al een aardig eindje weg was) gemaaid, dag of 5/6 laten liggen en kleine pakjes van geperst. Schitterend spul is dat.
Baltus_steyr
@Ritchie rode klaver? En heb je het alleen maar laten liggen? met toendertijd 30/35 graden??
Ritchie
@Baltus_steyr

Jep, ik meen 13 augustus geperst. Wel belangrijk dat je het af en toe aanveegt, anders ligt het eiwit op de grond 😉

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Baltus_steyr
@Ritchie zo dat ziet er super uit zeg!! Af en toe een keer omleggen met de hark bedoel je? Heb hier de laatste keer met de hitte ene stukje kruidenrijk grasland hooi van gemaakt, alleen hebben de koeien daarvoor ingelopen waardoor al het mooie kruiden er al uit waren maar ondanks dat rook het best lekker zoet achtig.
+1
Ritchie
@Baltus_steyr

Nee na 5 dagen hebben we het geharkt en verder niet aan geweest. Al het blad zit er nog aan dus je moet de voergang/voergoot af en toe een keer aanvegen haha.
Baltus_steyr
@Ritchie voer je het ad koeien? die zullen er wel dol op zijn? hij is ook nog vrij mooi groen van kleur
+1
Ritchie
@Baltus_steyr

Voer het aan m'n witblauwen, die lopen gewoon buiten dus moeten volle bak bijgevoerd worden. Van die eiwitrijke wikkelpakken werkt vaak niet top bij zo'n type dieren dus dit maar eens geprobeerd. Prima bevallen idd. ze eten het tot de laatste kruimel op.
+1
reinder-mf
@Ritchie ja dat zou kunnen. In Landsberger Gemenge zit dat ook
Terwisscha
@reinder-mf Wat zijn dan de verschillen tussen deze soorten? Rood en wit?
+1
reinder-mf
@Terwisscha nee is allemaal rood. Ene ras presteert de eerste 2 jaar volop en andere rassen zijn langer aanwezig in de graszode. Witte klaver wordt maar heel weinig gezaaid. Een enkel perceel waar geweidt wordt
+1
Deutzdriver07
Aardappels stalvoeren? ben je helemaal bedonderd
Joost7530
Hoeveel minuten doe je erover om een de wagen vol te rijden
+1
Terwisscha
@Joost7530 gemiddeld genomen +- 45 minuten incl. Lossen. Rond de 1e snee wat minder. Daarvoor en in de herfst kost het wat meer tijd.
Joost7530
@Terwisscha hoeveel touren geef jij?
Joost7530
@Terwisscha hoeveel touren geef jij?
Joost7530
Hoeveel minuten doe je erover om een de wagen vol te rijden

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lely Tigo 50 R Profi ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!