Mest van 1 melkkoe bespaart per jaar 440 liter diesel. Foto is geplaatst door Grasbaal op 16-09-2022 om 22:47:39, met 30 reacties.

Biomethaan is een duurzame brandstof

Grasbaal
Veehouders kunnen biogas (55% methaan) produceren uit mono-vergisting. Het overgebleven digestaat kan gewoon als meststof gebruikt worden. Biomethaan is een duurzame brandstof voor oa Methaan tractoren.Reacties

Grasbaal
Meer info over de NEW HOLLAND T6 methane power tractor: tractorfan.nl/picture/1490638/
Pjotr1969
Dat is toch reuze interessant.

Een aantal jaar geleden kwam ik bij een project dat keukenafval tot biogas vergistte. Uiteindelijk moest er een machine uitkomen ter grootte van een wasmachine waar je al het organisch afval in kon stoppen.
En daar kwam gas uit en inderdaad een substraat wat zo de tuin in kon vertelde men.

Dan moet dit toch zeker mogelijk zijn in een agrarisch bedrijf?

Kosten baten verhouding zullen niet goed liggen? En gas is tegenwoordig natuurlijk niet “groen” meer.
kaas
Volgens mij als je biogas wilt opwaarderen op het boeren bedrijf en je wilt het opslaan moet je een industrie vergunning hebben en die krijg je niet
dirkao
@kaas het wordt te rooskleurig gebracht. Laten we het nog maar niet over vergunningen hebben. Maar het zuiveren/opwaarderen van biogas vergt een dure installatie die ook weer onderhouden moet worden. Ik ben ook wel vóór het gebruik van biogas, maar er moet nogal wat gebeuren wil het zonder subsidie rendabel zijn.
+1
Herbert
@dirkao zijn er al mini vergisters? Gewoon in een zeecontainer, slang naar de put er mooi voor oa eigen gebruik met een gasmotor energie opwekken. Kon nog wel eens leuker zijn dan windmolens zonnepanelen en accu's
grös
@Herbert
Hier staat er toch een:
troostwijkauctions.com/greenmacbiogasinstallatie/…

Wegens groot succes te koop ...
+2
J asper
@grös Ze waren al binnen denk😜😎🤑
dirkao
@Herbert die container zit vol met aparatuur om biogas op te werken tot aardgaskwaliteit. Naast die container vol zooi heb je dus ook nog een vergister nodig. Wat ook nog weleens vergeten wordt is dat biogas zwavelzuur bevat. Een zeer agressief goedje.......
walker1
Als het allemaal zo mooi en simpel is als ze willen doen geloven dan had al lang elke veehouder een methaan trekker gehad. Want dat is natuurlijk fantastisch als je op eigen erf gas kan tanken wat gemaakt is van de stront van eigen koeien. Hoeven ze geen dure diesel meer te kopen.
frank_mf
@walker1 Geen fronthef mogelijkheid en alsnog om de 2-3 uur tanken met zwaar werk moet net in je bedrijfsvoering passen.
walker1
Quote Reactie van @frank_mf:
Geen fronthef mogelijkheid en alsnog om de 2-3 uur tanken met zwaar werk moet net in je bedrijfsvoering passen.

Fronthef wordt bij melkveehouders vooral voor een frontmaaier gebruikt, bij bijna alle het andere werk niet. Dus ze kunnen prima uit de voeten met een methaantrekker.
Misschien dat je bij zwaar werk een keer tussendoor moet tanken, maar je wil na een paar in de cabine ook een keer de benen strekken, bak koffie doen, een keer pissen en/of schijten, dus zo'n probleem is dat tanken niet.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @walker1:
Misschien dat je bij zwaar werk een keer tussendoor moet tanken, maar je wil na een paar in de cabine ook een keer de benen strekken, bak koffie doen, een keer pissen en/of schijten, dus zo'n probleem is dat tanken niet.

Och och wat weet je het weer goed.
Als we per ongeluk op jou vakgebied iets zeggen moet elke zin die wij typen 103% kloppen.
En nu het over ons vakgebied gaat zwam je maar weer wat in de rondte.
+2
walker1
@Fendt926Driver Jij blijft liever 10 uur achter elkaar in de cabine zitten zonder er ook maar 1x uit te stappen?
frank_mf
Quote Reactie van @walker1:
dus zo'n probleem is dat tanken niet.

Behalve dat het met de boereninstallatie een uur of 6 duurt voor hij vol zit. De snelle, hogedruk installatie kost een ton meer ofzo.

En stel je hebt de dure uitvoering, dan nog is het geen doen. Er zijn dagen dat de trekker van in de ochtend 6 tot 's avonds 10 draait. De productiviteit wordt er niet beter op. Bij het normale werk (voer mengen) zou het inderdaad prima kunnen.
+1
walker1
Quote Reactie van @frank_mf:
ehalve dat het met de boereninstallatie een uur of 6 duurt voor hij vol zit. De snelle, hogedruk installatie kost een ton meer ofzo.En stel je hebt de dure uitvoering, dan nog is het geen doen. Er zijn dagen dat de trekker van in de ochtend 6 tot 's avonds 10 draait. De productiviteit wordt er niet beter op. Bij het normale werk (voer mengen) zou het inderdaad prima kunnen.

Als je mijn eerste reactie in dit topic goed leest dan is het toch duidelijk dat ik dit systeem erg in twijfel trek.
newholland6640
@walker1

Enig idee van dieselkosten op een gemiddeld melkveebedrijf?
walker1
@newholland6640 Nee dat weet ik niet precies, maar diesel is niet bepaald goedkoop meer, dus dat zal een behoorlijke post zijn, dus vandaar mijn opmerking over methaantrekkers.
Herbert
@grös ja maar daar heb je de vergistingssilo's nog bij nodig toch. Zo'n geval wat pas bij 2 a 300 koeien uit kan.
casejxu
@Herbert lijkt mij wel interessant idd! Beetje gas opwekken voor verwarming/warmwater en wat stroom
Klein Rot
@casejxu
Wat kost dat opwekken van een kuub gas dan dat lees ik nergens
casejxu
@Klein Rot systeem voor kleine veehouder bestaat niet.... dus niemand weet dat
+1
Herbert
@casejxu qua materiaal hoeft het niet extreem duur te zijn. Alleen de ontwikkeling.. Als de huidige kleinste al 30m3 in het uur opwekt moet er nog wel wat afgeschaalt worden. Het gas terugleveren op het net schijnt nog wel het duurste te zijn dus dat is dan niet nodig.
casejxu
@Herbert stel je gebruik 2000m3 pj waarvan 1500 in de wintermaanden zit je in 6m tijd op ong 8m3 gas per dag. Om alleen de cv aan te houden. Geen idee hoeveel m3 gas je nodig heb om een dagje stroom op te wekken voor je bedrijf
+1
Herbert
@casejxu 1m3 gas heeft theoretisch 10 kwh energie, maar geen idee hoe efficiënt zo'n gasmotor daadwerkelijk is met al het verlies aan warmte
EA_MF
@Herbert apparatuur die gebruikt wordt voor opwaardering van biogas naar aardgas is idd een vrij grote investering.

Economisch blijven die vergisters op eigen erf het gewoon afleggen tegen grote installaties waar mest van meerdere bedrijven uit de omgeving naartoe gaat. wetgeving rondom mest aan/afvoer en aan/afvoer van digestaat/mineraalconcentraat is daar nog niet klaar voor.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @EA_MF:
apparatuur die gebruikt wordt voor opwaardering van biogas naar aardgas is idd een vrij grote investering.

Het is vrij eenvoudig.
Maar het wordt door de gevestigde orde moeiljjk gemaakt.
Boerengas heeft iets van 56% co2.
Daar moet je met erg duur proces co2 aan toevoegen tot een gehalte wat nederland standaard is (meende iets in de 70%)
Russisch gas wat binnenkomt in nederland heeft ruim 90% co2.
Daar moet met een duur proces co2 uitgehaald worden.
Als ze boerengas met russisch gas gaan mengen tot het juiste gehalte is dat de oplossing.
Maar de bedrijven die dat moeten gaan doen willen het alleen recht op het boerengas zodat ze rijk kunnen blijven en de boeren voor een mars en 2 wortelen het gas mag leveren.

De cooperatie ijskoud in noord deurningen heeft al ruim 10 boeren vergisters staan.
Maar op zondagmiddag gaat vaak de fakkel al aan omdat ze het gas niet kwijt kunnen op dat moment.
En de druk te hoog wordt
dirkao
@Fendt926Driver ik weet niet wat jij hier bedoeld.ik neem aan dat waar je CO2 neerschrijft je CH4 bedoeld .dit is metaan. Metaan is het brandbare gedeelte van zowel aardgas als biogas. Als je een stationaire motor hebt die op biogas loopt en die rechtstreeks uit de vergister wordt gevoed hoef je het gas bij mijn weten niet te zuiveren. Wil je het gas in éên of ander voertuig gebruiken moet je de CO2 eruit halen . Je wilt toch geen dure installatie hebben waarvan het rendement maar 50% is omdat je het waardeloze CO2 gas moet samenpersen en meesjouwen.
+2
Fast Eddy
Gas uit het buitenland is hoog calorisch. Kort gezegd als je buitenlands gas zonder toevoeging van stikstof in ons aardgas netwerk pompt verbranden de pitten van het gasfornuis of brandt de brander van de CV ketel op.
Bij Veendam is een stikstoffabriek gebouwd om stikstof bij hoog calorisch gas bij te mengen.
De toekomst van de meeste vergisters is het produceren van groen gas voor de mensen die nog gas gebruiken.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de en hebben de trefwoorden melkkoe , biogas , monovergister , ath/gth 2022 , AGROTECHNIEK HOLLAND en biomethaan geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!