Gister en vandaag bezig geweest met het perceel dat ik maandag geploegd heb. Afwatering naar de kopakkerbuizen weer op orde gemaakt, en verder alles weer netjes gemaakt. Mooie klus met prachtig weer e

Fendt 724

+3
Siete
Gister en vandaag bezig geweest met het perceel dat ik maandag geploegd heb. Afwatering naar de kopakkerbuizen weer op orde gemaakt, en verder alles weer netjes gemaakt. Mooie klus met prachtig weer er voor. Nu afwachten wat we aan regen krijgen i.v.m. zaaien...

Reacties

+5
Siete
🙂

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
CaseCS130
@Siete Tjonge wat een mooie boerderij daar verderop in de bosjes.
Heb wel een klacht bij de gemeente ingediend over licht vervuiling vanochtend vroeg. Man wat komt daar een bak licht vanaf, ik dacht al wat doen ze daar.
Siete
@CaseCS130
Haha ja soms moet je even wat. 😅
Was niet van plan daar een gewoontjes van te maken hoor 😉
+1
CaseCS130
@Siete Nee joh, maakt mij dat uit. Maar ik dacht wel even wat zijn ze daar aan het doen zo vroeg op de ochtend?
2850Johndeere6R
En die trekker maar sjorren voor die bak hoeveel uurtjes heeft hij al mogen grommen sinds zijn komst?
+2
Siete
@2850Johndeere6R
Daar is ie voor gemaakt he.
Vandaag de 1200 voorbij zien komen, maar dat is natuurlijk niet alleen voor de bak. Dat is van alle werkzaamheden 😉
+1
RVM
@Siete hier in de buurt is een 7,5 meter brede Bos verkocht. Ben benieuwd van het voorjaar.
+1
deufi
@RVM
Quote:
7,5 meter
daar mag je wel een 500 pk trekker voor zetten anders sta je de hele dag stil.
Siete
@RVM
Dat zal een 6m opklap kilverbak zijn met openslaande deuren?
Mooi spul ook idd. 👌👌
RVM
@Siete juist
Mario-fransen
@RVM ben wel benieuwd wie hier met zo’n groot strijkijzer aan de gang gaat.😉
Fast Eddy
Het ligt er weer mooi bij Siete. De bestaande kopakkerbuizen zijn blijven liggen? Dat zijn dan ook jou vaste punten zeker.
+1
Siete
@Fast Eddy
Klopt helemaal!!
casejxu
Met kopakkerbuizen? Leg je dit perceel dan met akkers/greppels weer keurig in profiel?
+3
CaseCS130
@casejxu Ja zo ligt de hele polder hier. Bij jullie geen ronde akkers meer dan? Trend is wel om ze niet meer zo extreem rond te maken als vroeger zodat je ook wat meer teeltaarde op de greppelkant houdt. Gisteren kwam de andere loonwerker er achter waarom dat belangrijk is, ging zo met volle kar om bij de greppel ondanks dat het land harstikke droog is.
+1
Deutz 8006spezial
@CaseCS130 Zo gaat het hier ook, waar 15/20 jaar geleden de trend nog extreem rond leggen was, is het nu voornamelijk ietsje op afschot naar de greppels. Die percelen zijn ook aardig steviger dan die extreem ronde akkers.

toch is het veen grond bij jullie, maar als wij de grond lostrekken en beginnen te schuiven is het veel grover en donkerder van kleur. Jullie ook knipklei er onder of ertussen?

En wat is bij jullie de meest gangbare akkermaat? Hier hebben we een paar percelen van 30m geprobeerd maar is oprecht met natte jaren waardeloos. Zijn altijd als laatste droog. De rest staat op 20
+1
CaseCS130
@Deutz 8006spezial Perceel hier op de foto is zandgrond, het verloopt hier nogal snel. Mooie grond wat hij hier aan het schuiven is. De knipklei begint 5 km de andere kant op, daar heb je percelen met een laagje van 20-30 cm klei op veen. Dat is ook hele mooie grond voor gras mits je het niet verrijdt. Ertussen in heb je wel echte veengrond tot wel 7 meter diep met een laagje teeltgrond en daaronder van die bruine onverteerde veen.
Meeste akkers zijn hier 20 meter breed. De wat betere stukken met wat meer zand erin hebben we akkers van 40 meter. Dat werkt wel heel mooi, maar er moeten niet te veel verzakkingen in komen want dan heb je meteen een nat plek in je perceel.
+1
Deutz 8006spezial
@CaseCS130 oprecht hele andere grond dan hier dus, hier loopt van het een heel dik klei dek naar knipklei en dan puur veen in 2,5km. Onze kavel bevat over het algemeen nog een dik klei dek tot een knip klei laagje.
Jaa precies 40 m is wel mooi te bewerken👍
casejxu
@CaseCS130 ja zeker. Al zijn de akkers bij ons niet extreem rond. 2 percelen nog maar daar willen we proberen mais te gaan telen in de hoop daarna van 4 akkers naar 2 te gaan.
CaseCS130
@casejxu Wat voor breedte ga je dan naar toe?
casejxu
@CaseCS130 24meter. Achter boerderij is 11,5 ha al op 24. 7 nog niet en 1,5 gaat nooit lukken. Dat zijn 2 perceeltjes met rare bochten en verschillende maten. Genoemde 2 percelen zijn nu 4 akkers waarvan 2 11m en 2 13m. 1 greppel in het midden zou perfect zijn
+1
CaseCS130
@casejxu Oh ja, akkers van minder dan 20 meter is wel echt klein, dan moet het toevallig heel mooi uitkomen met je machines anders wordt het al snel vervelend. 24 meter is een mooie maat.
casejxu
@CaseCS130 ja 24 bevalt super. Hark van 6,3m bemester 6m schudder 6,6 zoiets en dan hopelijk volgend jaar maaier van 3,2m🤞
+1
fendtfarmer412
@casejxu mooiere percelen dus als bij ons. Wij hebben gemiddelde perceelbreedte van 30 meter met een greppel in het midden en een kwart is zelfs maar 24 van sloot tot sloot met een greppel
+1
CaseCS130
@fendtfarmer412 Oef, dan ben jij straks ook aan de buurt met die 3 meter bemestingvrije zones.... Wij ook trouwens hoor, dat maximum van 4% tik ik ook zo aan schat ik.
fendtfarmer412
@CaseCS130 ja we kwamen met de 5% maar op een strook uit van krap een meter
CaseCS130
@fendtfarmer412 triest. Iedereen heeft de ogen op stikstof en ondertussen worden we via deze kant en derogatie genaaid.. .
+1
fendtfarmer412
@CaseCS130 ja helaas is er met de huidige regels lastig om een meerjarenplan te maken
casejxu
@fendtfarmer412 wij hebben 10 ook eigen en huur percelen van 2 a 2,5 ha met akkers verschilkend van 8 tot 18 meter😅
CaseCS130
@casejxu Ja dat is het voordeel van 24 meter inderdaad, kun je met 6 meter of net iets breder mooi uit de voeten. Omdat het bij ons 20 is hebben we daarom ook maar een bemester van 5 meter en maaien 5 meter en een beetje. Met maaien zou ik wel naar 7 meter willen, dat scheelt weer een omgang maar dan moet je aan de tripple, een 4 meter achtermaaier werkt hier niet.
+2
Siete
@casejxu
Het was ondertussen al door @CaseCS130 uitgelegd, maar idd. Verre weg het meeste land in ons werkgebied ligt op akkers. Zelfs veel percelen doe "vroeger" vlak zijn geschoven komen nu weer greppels in.
casejxu
@Siete terug op akkers voor snellere afwatering? Ook akkerbouwland of voornamelijk grasland?
+1
Siete
@casejxu
Ja klopt hoor. Het weer wordt steeds extremer dus daar moet je toch rekening mee houden.
Nee ons werkgebied zit alleen bij Veehouderij eigenlijk. Misschien eens met een uitstapje samen met een collega Loonwerker bij een akkerbouw bedrijf, maar verder niet.
+1
casejxu
@Siete dat is ook wel t voordeel van greppels. T grote water is heel snel weg👌
+1
Siete
@casejxu
Klopt. Voorheen werden greppels gezien als obstakels. Tegenwoordig hoor ik heel veel uitspraken in de trend van "beter droog met greppels dan nat zonder" en zo is t ook. Koppakkers worden wel vaak breder aangehouden dan vroeger
casejxu
@Siete ja kopakkers moeten bij ons plaatselijk ook nog wat verbreed worden. Ervaar zelf dat n meter of 8 9 wel praktisch werkt. N enkele bij ons is nog 4😅
+1
CaseCS130
@casejxu 4? 😲 Dat is wel heel extreem. Mooiste is 2 rondjes met de hark, dan heb je ook mooi ruimte voor de opraapwagen. Bijna alles op 12 meter nu bij ons, één perceel hadden ze ooit eens op 20 meter gemaakt maar dat is onnodig en de buizen lagen ook nog eens slecht waardoor ze niet wilden lopen. Dus die hebben we dit jaar opnieuw opgegraven, ingekort en goed gelegd.
Jij hebt wel recht op die greppeltjesland subsidie die ze hier in Friesland hebben bedacht 😅
+1
casejxu
@CaseCS130 ja was 2 ofzo... beetje raar veen achtig hoekje....😅 lopen van eind april tot augustus de droge koeien en doen meestal 2x per jaar even schoon maaien.
+2
Siete
@CaseCS130
Toch gebeurd 20m nog steeds wel hoor. Vaker is 16m, maar is ook maar net wat voor land je zit zoals jij zelf natuurlijk ook heel goed weet. Haha.
Vind het toch altijd weer leuk de verschillen te lezen. Is toch overal weer anders.
casejxu
@Siete zo zie ik op t forum dat hier bij jullie veel meer tijd geld en aandacht naar uit gaat als bij ons.... er word vaak gekilverd op percelen waar tulpen hebben gestaan maar grasland ploegen en opnieuw kilveren en zaaien zie je hier nooit
Siete
@casejxu
Oke. Hier wordt het land vaak opnieuw geëgaliseerd wanneer het perceel bijv weer van maïs maar gras gaat. Ook percelen die "vroeger" zijn aangemaakt in de ruilverkaveling hebben ondertussen wel weer wat aandacht nodig. Zo blijven we toch wel wat bezig ja.
CaseCS130
@Siete Ja, als je alles laat hakselen heeft het denk ik ook wel aardig voordeel omdat de hakselaar en wagen gelijktijdig de bocht door kunnen.
+1
Siete
@CaseCS130
Zo wie zo worden machines steeds breder. Triple maaiers, schudder, sleepslang bemesters, 4 elements zwadharken en noem maar op. Als het perceel het toe laat is een beetje ruimte wel lekker. 😅
Deutz 8006spezial
@CaseCS130 wel grappig, hier juist zoveel mogelijk op 20m. En weinig problemen mee. Kan je 3x rond met de front en achter maaier en daarna constant doormaaien zonder steken. Maar ik denk dat het allicht scheelt dat hier weinig Zandkoppen en lagen inzitten, mijn idee is dat daardoor greppelbuizen scheef verzakken.
+1
Siete
@Deutz 8006spezial
Buiten die reden om, wat in sommige gevallen zeker waar is, heb je hier ook zat percelen waar de grond er gewoon niet is om brede akkers en kopakkers te maken. Dan zit het waterpeil te hoog zeg maar.
CaseCS130
@Deutz 8006spezial Het zou wel kunnen hoor, maar inderdaad is de kans op verzakken hier wat groter en bij ons is het niet beslist nodig.
dx11
Quote Reactie van @CaseCS130:
20 meter

Dat is 2 hark breedtes.

Greppeltjeslandsubsidie? Nog nooit van gehoord
dx11
@CaseCS130 ik had het net gevonden ja
+1
T.Tanis
Ziet er goed uit👍👌😃
+2
newholland6640
Hier vinden we een greppel in een perceel van 5 hectare al hinderlijk 🙈
rommert14
@newholland6640 boer waar ik stage heb gelopen had ze om de 3 meter op sommige percelen, en een kopakker van 3 meter dat hebben ze later maar wat breder gemaakt 😅
+3
Siete
@rommert14
Die teelde gras op bedden ofzo? 😅
rommert14
@Siete haha, vroeger kwam je veel makkelijker rond natuurlijk met kleinere machines
+2
Siete
@rommert14
O ja absoluut hoor. Maar zo gek had ik het nog nooit gehoord 😅
Vind zelf 24 of breder het mooiste om aan temaken. Anders ben je zo dronken als de pest met akkers opdraaien 😂😂
+2
rommert14
@Siete klopt, wij hadden ook 8 hectare met greppels, het kwam nooit mooi uit, met maaien niet, met schudden niet, met harken niet, waardeloos.
+1
dx11
Quote Reactie van @rommert14:
het kwam nooit mooi uit

Met de ketsplaat ging het super, met de hark op de 20m akkers ook, schudder gaat ook. Maaien met 6 meter is idd wel eens met alleen de frontmaaier terug
+1
rommert14
@dx11 ketsplaat komt altijd wel mooi uit ja 🤣
dx11
@rommert14 buurman hier heeft ze om de 8 meter, zonder kopakker. Kan ik met mn hark niet eens mee uit de voeten
rommert14
@dx11 zonder kopakker is ook fijn ja, ook wel geharkt achter de zeedijk, zonder kopakker, op hetzelfde adress 😂

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 724 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!