4 Oktober 2022 Foto van een New Holland 8060Liatris dorsen. Dit keer was ik dechauffeur. Ik had niet veel tijd om foto's te maken. Hier zat ik vast en terwijl mijn collega een trekker en duwstang haal

New Holland 8060

+15
PieterA
4 Oktober 2022 Foto van een New Holland 8060

Liatris dorsen. Dit keer was ik dechauffeur. Ik had niet veel tijd om foto's te maken. Hier zat ik vast en terwijl mijn collega een trekker en duwstang haalt heb ik deze foto gemaakt.

Dit was toen heel noord Nederland naar regen verlangde. Ik had mijn buik er van vol. De dagen hiervoor hebben we met de spa door de aardappelen gelopen.

Bij liatris dorsen zijn 2 dingen belangrijk voor capaciteit: Het oppervlak van de zeven en hoe snel de tank leeg te krijgen is. Het zeefoppervlak hebben we niet veranderd, maar in de tank hebben we de kap over de vijzel weggehaald en een paar verstevigingsstrips geplaatst. De capaciteit ligt nu zo'n beetje op 0,2 hectare per uur.

De loonwerker die kwam helpen met een standaard Claas Mega zat daar iets onder denk ik.

Wij wilden in die week ook nog aardappelen rooien anders had ik het dorsen nog een paar dagen uitgesteld.

De combine heeft het goed gedaan dit jaar. Bijna geen onderhoud en we hebben alles wat we wilden zelf kunnen dorsen.

Reacties

+11
PieterA
New Holland 8060

(klik om te vergroten)

Lossen. Tijdens het lossen help ik de productstroom een beetje met een 2-tandervork in de tank. Ik zit dan op het dak van de cabine. Ik kan ongeveer 9 minuten dorsen en dan moet ik weer 3 minuten lossen. Ik heb dan 0,04 hectare in de tank.
+4
claasfendt
@PieterA waarvoor is het bestemd of waar word het voor gebruikt ik heb namelijk geen idee 🤷‍♂️
PieterA
@claasfendt We zaaien het geoogste zaad zelf en verkopen de bolletjes die daar weer uit groeien.
MaxxuM4ever
@PieterA kun je dan niet net zo goed constant lossen net als het een elevator aardappelrooier of loopt het dan evengoed vast in de tank?
PieterA
@MaxxuM4ever Dat gaat ook. Dat doen we ook wel eens. Het zaad is wel nogal windgevoelig, Het waait makkelijk naast de kar
+1
MaxxuM4ever
@PieterA wij deden met graszaad dorsen om die rede wel eens een langere slurf aan de lospijp die dieper in de kipper kwam, graszaad wil ook graag weg waaien bij het lossen als het aardig waait en zeker als de stroom zaad niet zo dik is uit de Combine.
+3
deufi
Dat is een tijdintensief gewas. Zit in die 9 minuten de tank vol, of moet je dan lossen omdat je het anders niet meer uit de tank kan krijgen?
+1
PieterA
@deufi Er zit dan 100 kg zaad in. De tank zIt dan voor 20% vol. Als ik hem vol dors ben ik de rest van de middag bezig hem leeg te steken.
+4
2850Johndeere6R
Tot Pieter hier op Tf begon nog nooit van liatris gehoord, ik wist dus ook niet dat ze dit dorste. Is het een 1 jarig gewas of kun je het meerdere jaren laten staan net zoals pioenen?
+1
PieterA
@2850Johndeere6R Het is een tweejarig gewas. Net zoals bijvoorbeeld suikerbieten.
+1
ronald-deutz-fahr
@PieterA is suikerbieten een 2 jarig gewas? 😅
+2
PieterA
@ronald-deutz-fahr Ja, het eerste jaar maakt hij een biet en het tweede jaar het zaad.
+1
ronald-deutz-fahr
@PieterA weer iets geleerd. Hier in de omgeving gaan alle bieten er het eerste jaar al uit.
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Hier ook hoor.
+3
valmet6400power
@ronald-deutz-fahr
Weet niet hoe bekend je bent met de bieten teelt, maar daarom zie je na een koud voorjaar vaak van die “lange” bieten boven het perceel uitsteken. Dat zijn bieten die dachten, suiker maken? Ik ga meteen beginnen met zaad maken want ik weet niet of ik dit jaar wel ga overleven haha
+1
ronald-deutz-fahr
@valmet6400power de zogenaamde schieters zijn dat? Slimme biet 😎
Waarom worden die eruit gestoken? Krijg je daar korting op bij Cosun?
+2
deufi
@ronald-deutz-fahr Er zit bijna geen suiker in, daarnaast vermeerderen zich zeer snel, waardoor je de volgende keer dat er bieten staan een heel veld vol schieters hebt, die weer zonlicht en voedingstoffen voor de juiste bieten weghalen.
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power wist ik ook niet, dat
Dat de rede was van meer schieters soms, dank voor het delen van de kennis en nu ik er over na denk inderdaad vroeg gezaaide percelen hebben soms een stuk meer schieters.
+2
ronald73
En combine die vast staat is denk ik in Nederland een zeldzame vertoning.
+3
WaterDeutzer
Ik blijf met een 😊 jouw posten lezen, Pieter. Al die data die om m'n oren vliegen.😅
+3
Towaberg
Hier worden goede vragen gesteld 👍
deutzisthebest
Nooit geweten dat er zoveel product van liatris kwam. Aan hoeveel ton per ha moeten we dan denken?
+4
PieterA
@deutzisthebest 2.500 kg. 35 kuubkisten
+2
deufi
@PieterA dan is het ook nog eens duur aan opslag per kg met zoveel volume.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland 8060 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!