7 oktober 2022. Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Kverneland CLI en Kverneland rotoreg. Voorop een gewicht van 1050 kg. Dit is wel wat veel voor dit werk, met name omdat de trekker met deze

Deutz-Fahr Agrotron 120

+13
PieterA
7 oktober 2022. Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 120 mk3 met Kverneland CLI en Kverneland rotoreg.

Voorop een gewicht van 1050 kg. Dit is wel wat veel voor dit werk, met name omdat de trekker met deze banden veel grip heeft. Het is haast onmogelijk om op droge grond te slippen. Het komt dus zo nogal aan op de aandrijflijn.

Op deze manier wordt in 1 keer het aardappelland klaargelegd om gras te zaaien.

Wij telen tulpen en gras is dan een mooie voorvrucht. Hier staat dan 9 hectare gras voor graszaad. De andere helft van het perceel wordt wintertarwe. Dat brengt waarschijnlijk meer op.

Dit jaar tot nu toe is trekkerchauffeurs niet zo'n punt. Hier op dit perceel waren we ondertussen ook nog aardappelen aan het rooien en inschuren. Dat is toch wel een voordeel van veel trekkers en machines; als het dan goed weer is en je kunt aan voldoende mensen komen kun je lekker door doen. Nadeel is wel dat je dan niet overal bij kunt zijn.

Dit jaar verhuren we dan 17 hectare voor graszaad. Dat is veel; afgelopen jaar was dat 2,7 hectare. De graszaadteler had dit najaar moeite om land vast te krijgen vanwege moeilijke weersomstandigheden. Ook de hoge graanprijzen werken niet mee voor hem.

De chauffeur Is betrekkelijk nieuw voor mij. Hij loopt 2 dagen stage in de week. Hiervoor liep hij stage bij een loonwerker. Trekker rijden kan hij goed. In één van de eerste stageweken ging hij al met de ploeg op pad.

Als her nodig is komt hij lange dagen. Als het even niet druk is kan hij thuis of op een koeienbedrijf aan de gang. Voor mij werkt dat goed.

Reacties

+3
mf 6150
Mooi verhaal weer👍 heb je er hier 4 of 6 poten aan?
+2
PieterA
@mf 6150 4 poten

(klik om te vergroten)

Het resultaat

(klik om te vergroten)

Achteraanzicht
+1
2850Johndeere6R
Dat is ideaal zulk soort jongens. Mooi verhaal weer overigens 👌
+1
NHtvt135
Mooi werk zo, diagonaal over de sporen geen optie? Probeer hier als het mogelijk is anders te woelen dan dat er nadien gezaaid wordt. Dit om te voorkomen dat de trekker die zaait de banen van de woeler volgt/zoekt. Nu is dit bij deze drogere omstandigheden natuurlijk minder aan de orde.
PieterA
@NHtvt135 Ik denk dat diagonaal ook wel gaat hoor. Dat doen we eigenlijk bijna nooit.
+1
arjanvw
Weer mooie uitleg! Het is ook wel genieten als alles draait en mooi loopt!

Wij hebben een Kverneland CLI van 4 mtr met 8 poten eraan. Een prima machine, maar als je hem solo gebruikt maakt hij bij ons wel ruggen in het midden van de machine. Daar staan beide poten naar elkaar toe.
PieterA
@arjanvw Ja, dat klopt. Je moet de rotoreg altijd iets dieper afstellen om toch een vlak resultaat te krijgen.
joozt
@arjanvw ik heb met wintertarwe zaaien de middelste 2 poten van de voorzetwoeler eruit gehaald. Zeker op de percelen waar mais gestaan heeft trok ik alleen maar hopen. In schone grond gaat het goed maar inderdaad wel een flinke rug midden onder!
arjanvw
@joozt @PieterA ben ik dus niet de enige. Met groenbemester zaaien op maisland haal ik er ook 2 uit en schuif de andere wat op. De middelste kan je helaas niet breder zetten door de bouw van de machine. Dit jaar is (denk ik door de droogte) de haagwinde bestrijding niet goed gelukt. Dat is helemaal rotspul voor de woeler, dan loopt die snel vol.
+1
joozt
@arjanvw nee dat ben je zeker niet! Mooi dat je nog wat kunt schuiven, dat lukt bij ons helaas niet! We proberen er wel altijd 6 poten in te hebben maar nu toch maar met 4 het werk afgemaakt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 120 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!