Ook dit jaar mocht New Holland niet ontbreken op de Retro Oogstdag te Aalter (B). Tot op heden zijn we nog steeds de enige oogstdag in België waar meerdere mais hakselaars te zien zijn voor het grote

New Holland 1880

+11
MMaarten
Ook dit jaar mocht New Holland niet ontbreken op de Retro Oogstdag te Aalter (B). Tot op heden zijn we nog steeds de enige oogstdag in België waar meerdere mais hakselaars te zien zijn voor het grote publiek.
Aangezien New Holland hoofdsponsor was van ons evenement stond er aan de toegang dan ook een grote New Holland FR machine. Dan mochten uiteraard de oudere generatie niet achterblijven. Naast een getrokken 2 rijige New Holland 717 hakselaar een een John Deere trekker, was er ook deze knappe New Holland 1880 van de familie Aertgeerts uit Langdorp.
De familie Aertgeerts kwam in het begin naar onze eerste oogstdag in 2016. Vader Wim zei tegen zoon Jonas, wij moeten ook gaan hakselen en van het één kwam het ander. Men zocht en vond deze New Holland 1880. De controle van de papieren bleek de New Holland 1880 oorspronkelijk van een loonwerker te zijn uit Lovendegem (B). Lovendegem ligt toch wel een eind van Langdorp (B) maar toch wel vrij dicht tegen onze streek. De loonwerker in kwestie is Irené Cocquyt en anno 2022 toch al een 15 jaar gestopt met loonwerken.
Niet alleen het gedacht kwam op de oogstdag, maar er werden ook contacten gelegd met deelnemers van toen.
Eén van die deelnemers was daar met een New Holland 1770 maar wou deze eventueel verkopen, indien hij een Claas SF 80 vond om mee te hakselen.
Enige tijd later werd er een Claas gevonden en kreeg men in Langdorp een telefoontje waar men heel blij van werd!
Naast de 1880 was er ook nog een kleinere 1770 die in de schuur in Langdorp kwam. Daarnaast heeft men ook nog een gedragen New Holland hakselaar in het bezit, waarmee elk jaar nog gewerkt word.
Terug naar de Retro Oogstdag: Aangezien we zelf onze deelnemers zoeken, hadden we toch wel al twee New Holland machines die het eventueel zagen zitten om te komen, maar enkele weken voordien belden ze beiden af. Zo zaten we een klein beetje met de handen in het haar en vroeger we aan de familie Aertgeerts of ze het zagen zitten om eventueel te komen naar het evenement. Met veel plezier zeiden ze volmondig ja en begonnen ze te meten en te bekijken hoe ze de hakselaar naar Aalter gingen brengen. Uiteindelijk heeft men gekozen om de bek van de hakselaar te doen en vooraan op de wipkar te zetten. De banden gingen van de hakselaar en die kregen plaats op de Unimog waarmee ze de wipkar trokken. Volledig conform de Belgische wetgevingen trokken ze er op Zaterdag uit naar Aalter. We boden ze een warme maaltijd aan ’s avonds na al hun harde werk.
Wij zaten met onze medewerkers ook te eten tot we plotseling een luide luchthoorn horen buiten de tent. Met enkele medewerkers begeven we ons naar buiten en zien we een deelnemer toekomen met zijn Ford County trekker. Wanneer de deelnemer binnenkomt valt mijn frank (een Belgisch spreekwoord, nog ten tijde van de Belgische frank :D). Het valt mij te binnen dat de deelnemer een relatie heeft met de dochter van loonwerker Cocquyt. En dat dus de hakselaar van Cocquyt uiteindelijk op de Retro Oogstdag staat.
De volgende dag, Retro Oogstdag is daar dan plots loonwerker Cocquyt, een man van ergens in de 80, opeens op de Retro Oogstdag en kan kennis maken met zijn oude machines en de huidige eigenaren.

Zo zie je maar, er worden heel wat vriendschappen gesmeed op onze oogstdag. Niet alleen tussen deelnemers, maar uiteindelijk ook tussen organisatie en deelnemers!

Reacties

+1
caseboy
Mooie machine en een mooi verhaal
+1
Towaberg
Ja schitterend wat jullie organisatie allemaal teweeg brengt, mogen jullie trots op zijn 👌
+2
landinifanaat
Voor de voor de nieuwsgierigen: zo zag de hakselaar er uit tijdens het transport.

(klik om te vergroten)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland 1880 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!