Kijk, daar heb je Gebr. Hartenhof BV  (Assen) × met een Takeuchi TB 290-2 met Pladet sorteergrijper. Tijdens het maaikorven voor een klant moest ik ook een sloot korven waar een “paar” boomstamme

Takeuchi TB 290-2

+6
Fast Eddy
Kijk, daar heb je Gebr. Hartenhof BV (Assen) × met een Takeuchi TB 290-2 met Pladet sorteergrijper. Tijdens het maaikorven voor een klant moest ik ook een sloot korven waar een “paar” boomstammen over de sloot lagen. Uiteindelijk 4 volle 3,5 tons kippers weggereden. Nu kon de chauffeur van de trekker ook even de elektrische Stihl kettingzaag uitproberen. We stonden allebei versteld wat en hoe lang die zaag het volhoudt. Het gewicht is zo’n beetje hetzelfde als de 2 taktversie. En wat bij de een een tankbeurt is is bij de andere de accu vervangen.

Reacties

+3
Fast Eddy
Aanvullende foto’s.

(klik om te vergroten)

Sthil MSA 300

(klik om te vergroten)

Deze stapel hout hebben we met een accu gezaagd.

(klik om te vergroten)

Stihl MSA 300
+1
valmet6400power
Ik zit totaal niet in de hout wereld of kettingzaag scène maar kun je met een accu net zo lang doen als met een tank benzine van een gangbare zaag? Op zich is een accu verwisselen in ieder geval minder werk dan de tank vullen. 😄
+1
Fast Eddy
@valmet6400power

Je moet nog kettingolie tanken.
+1
PieterA
Mooie zaag! Als bij ons de kettingzaag vervangen moet worden lijkt me zoiets ook wel wat. Ik zaag maximaal 5 tankjes op een dag. Hoeveel accu's zou je dan nodig hebben? En werkt hij ook op een snoer?
Fast Eddy
@PieterA

Er zat een zware Stihl accu in, de 500 heet hij. Op snoer wil hij niet. Maar met een accupack op de rug zou je langer kunnen zagen, je levert dan wel veel bewegingsvrijheid in.
+1
SJB533
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Maar met een accupack op de rug zou je langer kunnen zagen, je levert dan wel veel bewegingsvrijheid in.

In het echte zaagwerk zou ik ook liever een kist met accu's meenemen, dan een rugtas. Voor afkorten is zo'n accupakket nog niet eens zo verkeerd bedacht.

Even ter vergelijking: toen ik nog in het groen werkte, deed ik ongeveer een uur, 5 kwartier met een tank MotoMix. Dat is 6 tot 8 op een dag. De mannen van een collega groenvoorzieningsbedrijf maaiden al (deels) met een vergelijkbare accumachine, inclusief rugtas. Die moesten de 2e sowieso gebruiken. Maakt natuurlijk wel verschil, welk werk je er mee doet. Gazon is makkelijker, wat zij onderhielden, dan gras, dat (zoals hier in het dorp op hele stukken) maar 1x per jaar gemaaid wordt.
Fast Eddy
@SJB533

Accu gereedschap zie je steeds meer in het groot groen. Bijna alles doet het goed op accu. Behalve de bladblazers, die zijn bij intensief gebruik te zwak of de accu is binnen no-time leeg.
+3
2850Johndeere6R
Wij hebben een electrische Toro kettingzaag die maakt gebruik van de zelfde accu als de gazonmaaier, de trimmer en de bladblazer. Laatst flink aan het zagen geweest de accu hield het 4,5 á 5uur vol en er zater wel flinke jongens tussen. Viel me niet tegen tot hoe dik hij zagen kan. Wat ook lekker is is zat een electrische zaag lekker zoomt inplaats van dat lawaai van gasgeven en weer los, een genot voor het gehoor.
+1
Piet1960
@2850Johndeere6R En geen uitlaatgassen, ook wel lekker.
+4
roscho
@2850Johndeere6R Pas geleden zo'n goedkope Lidl zaag-op-een-stok gekocht. Totaal met lader en 1 2A en 1 4A accu zo'n €150. Bedoeld voor snoeien, niet voor brandhout zagen. Met de kleine accu (2A) kan ik ongeveer een kwartier zagen, ik verwacht met de grote een half uur. Zonder ladder kom je een kleine 4 m hoog.
Na een half uur is het hoog tijd om te stoppen, het hoog houden en richten van de zaag is zwaar werk en daar heb ik na een half uur schoon genoeg van. Tegen die tijd liggen er voldoende takken op de grond om een uur opruimwerk te hebben. Voor professioneel gebruik is t niks, maar voor hobby kan het goed voldoen.
2850Johndeere6R
@roscho Het gewicht van onze accuzaag valt me behoorlijk mee. Woensdag 3 weken terug de héledag met de zaag in de hand op de voorlader in een kooi gestaan. En weinig last gehad van het gewicht.
roscho
@2850Johndeere6R Een normale accuzaag heeft nog iets van evenwicht: je hoeft alleen maar te tillen. Bij die stokzaag zit het motortje en het olietankje aan het eind van de steel en het valt niet mee om zo'n ding langer dan een half uur in erectie te houden.
2850Johndeere6R
@roscho Nee dat zal dan niet nee. Als je onze zaag met de hand oppakt hangt hij precies in evenwicht mits de accu erin zit.
roscho
Quote Reactie van @2850Johndeere6R:
Als je onze zaag met de hand oppakt hangt hij precies in evenwicht mits de accu erin zit

En dat kan met zo'n stokzaag natuurlijk nooit, de steel is al zo'n 2 m lang, de zaag met motor en oliepotje zitten helemaal voorin en de accu zit onder het handvat. Het hele ding hou je voor je of het handvat zelfs op hoofdhoogte, als je echt hoog wilt zagen. Maar het geheel is voor een paar niet te dikke takken toch een goed alternatief voor een ladder of voorlader. Gewoon niet te lang achter elkaar zagen. Kan ook niet, dan is de accu leeg.
+1
Fast Eddy
@2850Johndeere6R

Geen lawaai is inderdaad wel fijn als je de stammen in de sorteergrijper vasthoud.
+1
2850Johndeere6R
@Fast Eddy dan kan de radio in de cabine ook weer wat zachter, anders word tante Sigrid boos dat we teveel stroom gebruiken 😆
+3
Fast Eddy
@2850Johndeere6R

Dat verbruik ik toch al met de stoelverwarming.😂🤣
+4
Gavrie Willemsen
@Fast Eddy ik gruwel van stoelverwarming, de collega’s weten dat bij ons en soms zetten ze dat stiekem op als ik rij….😂😂
+4
2850Johndeere6R
@Gavrie Willemsen 😂😂 letterlijk de baas even opstoken 😜😂😂
Fast Eddy
@Gavrie Willemsen

Ik moest er ook aan wennen. Maar nu vind ik het heerlijk. Vooral als je last van je spieren hebt.
+2
zettelmeyer
@Fast Eddy ik gebruik altijd stoel voor verwarming
Fast Eddy
@zettelmeyer

In de auto gebruik ik het ook altijd in de winter.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Takeuchi TB 290-2 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!