De 6160 TTV hebben we dit najaar ook maar eens voor de ploeg gezet om te testen hoe dat gaat. Dat ging boven verwachting goed. Liep er mooi vlot doorheen en kon de 4-schaar prima hebben. Dit was een p

Deutz-Fahr Agrotron 6160 TTV

+5
deufi
De 6160 TTV hebben we dit najaar ook maar eens voor de ploeg gezet om te testen hoe dat gaat. Dat ging boven verwachting goed. Liep er mooi vlot doorheen en kon de 4-schaar prima hebben. Dit was een perceel Facelia groenbemester. Sinds een paar jaar zaaien we Facelia als groenbemester, omdat dit goed wortelt, maar niet extreem veel groen vormt. Te veel groen leidt tot extra handelingen zoals klepelen en dat willen we voorkomen. Belangrijkste van groenbemester vinden wij de wortel structuur in de grond. Wat boven de grond groeit is secundair. Het gewas was nog niet helemaal volgroeid, maar omdat we altijd alles voor eind oktober geploegd willen hebben voordat het slechtere weer komt, is deze toch al om gegaan. Desondanks viel de wortelstructuur niet tegen. Mooie grond om komend jaar suikerbieten op te zaaien.

Reacties

+1
deufi
De wortels onderin de ploeg voor

(klik om te vergroten)

johndeere6230
@deufi

Jullie ploegen niet diep of wel? Sterft facelia anders zelf af in de winter? En tot wanneer kun je het zaaien?
deufi
@johndeere6230 gemiddeld nu ca 25 cm diep. Facelia is niet winterhard, dus bij de eerste vorst is het gebeurd. Deze is al afgelopen zomer gezaaid, maar door de droge toplaag duurde het een maand voordat het boven kwam. Normaal staat het er in een paar dagen op. Meeste groei is dit jaar pas eind september en begin oktober gekomen. Er komen mooi paarse bloemen in. Volgens het advies is de zaaitijd de zomer. In het najaar geen ervaring mee.
deufi
@johndeere6230 gemiddeld nu ca 25 cm diep. Facelia is niet winterhard, dus bij de eerste vorst is het gebeurd. Deze is al afgelopen zomer gezaaid, maar door de droge toplaag duurde het een maand voordat het boven kwam. Normaal staat het er in een paar dagen op. Meeste groei is dit jaar pas eind september en begin oktober gekomen. Er komen mooi paarse bloemen in. Volgens het advies is de zaaitijd de zomer. In het najaar geen ervaring mee.
+1
johndeere6230
@deufi

Leek ondieper op de foto.

Ah oke! Wel mooie grond verbeteraar zo te zien, na de mais zal wel niet helemaal mee vallen dan waarschijnlijk om te zaaien. Al zou het niet winterhard mij wel bevallen, alleen heb je dan maar weinig wortelmassa waarschijnlijk als je hem laat zaait
deufi
@johndeere6230 Je zou gewoon een gang in kunnen zaaien om het testen. Wellicht valt het mee. Mocht het niet goed werken dan is dat prima te overzien.
johndeere6230
@deufi

Ja zoiets zal het wel een keer worden, dit jaar voor het eerst groenbemester gezaaid. Zou eigenlijk een mengsel met oa facelia in komen, alleen ze hadden het verkeerde opgestuurd, land lag klaar en kwam regen, dus nu zit er 60% zomerwikke en 40% Japanse haver in. Staat er niet verkeerd op, maar was benieuwd wat het had geworden met facelia en inkarnaatklaver erbij.
+2
deufi
Wortels in de ploegsnede.

(klik om te vergroten)

Mauritsdb
Heb je ook nog voordeel van die wortels als je zo overhoop gooit met de ploeg dan? Met nkg heb je er meer baat bij denk ik?
valmet6400power
@Mauritsdb
Je ploegsnede valt wel mooi uit elkaar met ploegen. Met nkg heb je de (eventueel nadelige) bijwerking dat het heel erg lang nat kan blijven.

@deufi
Jullie ploegen alles dus gewoon onder zonder klepelen? Wij klepelen het wel altijd ook al hebben we een groenbemesting mix zonder extreem grote planten erin.
deufi
@valmet6400powerJa klopt, altijd zonder klepelen. Ons idee is dat de plant half/half in de voor/snede komt en daarmee betere werking heeft op onze bodem, dan dat deze fijn wordt geklepeld en daarmee onder in de ploegvoor valt. Daarnaast scheelt het ook de extra kosten van klepelen, maar dat is bijkomstigheid.

@Mauritsdb de grond valt door de wortels mooi uit elkaar, waardoor we starten met een betere structuur voor het komende jaar.
+1
mdoornekamp
Mooie rij gewichter ervoor
deufi
@mdoornekamp ja is aardige rij. Nu 900 kg bij elkaar, maar door de lengte iets effectiever dan een standaard 900kg blok tussen de hefarmen in. Lagen bij een dealer, met een moeder blok en zo dit zelf geknutseld. Voor het mooie moet er eigenlijk nog een 330kg moederblok naast omdat we de lengte wat korter kunnen maken. Is handiger bij manoeuvreren binnen. Blijf altijd iets te wensen houden.
+1
PieterA
@deufi Of een 330 kg blok er boven; bijkomend voordeel is dan dat je de voorste gewichten vanuit de cabine ziet.
deufi
@PieterA ja dat is ook nog een idee. Dat vergt alleen meer aanpassingen, omdat het frame al is voorbereid op meerdere blokken naast elkaar.
Nu hoeven we alleen met de magneetboor een paar gaten bij te boren en zijn we klaar.
+1
PieterA
@deufi Dan zou ik niet twijfelen. Als je nog een blok zoekt: Ik heb er pas 2 gehaald van de 3 die bij de dealer lagen.
deufi
@PieterA Daar hebben we zeker interesse in. Die 2 heb je zeker in gebruik voor je zaadtank?
+1
PieterA
@deufi Ja, gisteren aan de 6190 TTV zonder die blokjes geprobeerd, maar dat werd zwabberen op de weg. Ik dacht dat de 6190 wel behoorlijk meer zou wegen dan de 120 mk3.
deufi
@PieterA zo enorm veel zwaarder is de 6190 niet. De 120 is ook een potige trekker. Ik denk misschien maar 1000 kg verschil op de hele trekker, dus dat is aan de voorkant maar de helft. Bij welke dealer lag dat blok?
+1
PieterA
@deufi Dat ligt bij Zandijk in Tholen
@deufi hoeveel heb je er voor elkaar hangen? Ik dacht altijd dat je er Max 10 mocht hangen…
Hoe heb je ze geborgd? Ik heb er een draadeind door gedaan, met een stapeltje ringen tussen 2 gewichten zodat die er niet uit valt.. maar het moet anders kunnen denk ik😅
+1
deufi
@ronald-deutz-fahr Dit zijn 13 gewichten ervoor, was mogelijk volgens de dealer. Er zit een draaieind doorheen en op einde uiteinden een carrosseriering met borgmoeren, niet strak aangedraaid. Werkt tot op heden prima.
+2
@deufi @casejxu aha, dan kan ik ze er ook alle 14 aan hebben dus, durfde maar tot 10 te gaan😅
+2
casejxu
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Max 10

@deufi 110kg moederblok max 10 en 330kg max 14 volgens mij👌
deufi
@casejxu Dan gaat het dus nog goed!😁
+1
mdoornekamp
@deufi
Quote:
aardige rij

En dan 330 erbij. Dan heb je 1200kg
+1
Ritchie
Je hebt een modern machinepark, spik en span. Hoe groot is jullie bedrijf ong.?
deufi
@Ritchie Laatste jaren hebben we de machines inderdaad aardig vernieuwd, maar de jongste trekker is nog steeds 8 jaar oud. We zijn er wel zuinig op en zorgen voor dat machines goed blijven werken door tijdig onderhoud.
Qua machines zijn we voor onze bedrijfsomvang een beetje overbemeten, maar we kunnen nu wel snel en efficiënt werken als de weersomstandigheden dat vereisen. Zaken als spuiten en loonwerk laten we in loonwerk doen, daar zijn de machines te duur voor.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6160 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!