12 oktober 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV met Pink planter 1.50.Hier staat hij op de kopakker. De kopakker loopt iets af naar de sloot. Door de VF-banden, het smalle spoor en het hoge

Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV

+5
PieterA
12 oktober 2022 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV met Pink planter 1.50.

Hier staat hij op de kopakker. De kopakker loopt iets af naar de sloot. Door de VF-banden, het smalle spoor en het hoge gewicht op het dak duurde het draaien aan deze kant erg lang. Ook de weg naar dit perceel en terug is niet vlak en zorgt voor kantelgevaar. Alles bij elkaar heeft dat rustige rijden ons wel een halve dag extra gekost, maar dat is minder erg dan omvallen.

Het eggetje voorop zit er dit jaar voor de show op. Het is niet gebruikt.

Afgelopen winter hebben we voorlader en plantdak onder handen genomen. De hydrauliek is compleet vernieuwd en de instort aan de voorkant is sterk verbeterd, zodat we zonder te morsen meer bollen mee kunnen nemen (totaal 5 kisten x 700 kg = 3,5 ton). Dat was ten allen tijde genoeg voor een rondje hier op de einden van maximaal 300 meter.

De grond was hier nog mooi droog en dat werkte het makkelijkst. De dagen er op regende het 's-nachts en overdag miezer of mist. Bij het planten zelf en het spitten ging het nog wel, maar de kopeg, de verreiker en de heftruck hadden er behoorlijk last van.

Reacties

+3
casejxu
Mooi voor elkaar! Nog steeds direct van de wagen pakken gezien je vorkenbord?
+2
PieterA
@casejxuNee, we zetten ze op het kopeind gereed op een speciaal daarvoor geconstrueerd karretje. Ondertussen zetten we er dan met de verreiker volle kisten bij en lege kisten af.

Zo van de wagen pakken gaat niet van de overkant van de wagen. De collega zet de kisten gewoon op een stapel.
+1
deufi
Met zoveel wicht boven je hoofd gaat het zwaartepunt aanzienlijk omhoog. Rijd je hier met 1,5m spoorbreedte? Hoeveel kg bollen worden er gemiddeld genomen geplant per ha bij tulpen?
+1
PieterA
@deufi Ja, op 1,50. Gemiddeld planten we 11 ton per hectare, maar bij de grootste maten is dat ongeveer 20 ton.
2850Johndeere6R
Mooi voorelkaar hoor Pieter ook met VF banden eronder zeer netjes👌
+1
PieterA
@2850Johndeere6R Die VF-banden is een beetje ons alternatief voor rupsen.
MaxxuM4ever
Zetten jullie ook de volle kist op de grond zodat de plant machine de lege op de volle kan zetten en de verreiker de lege dan weer op pakt zodat de pkantmachine de volle kan pakken en zo alleen recht naar voren en achteren hoeft te rijden?
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Nee, vanwege het eggetje voorop kunnen de lepels niet op de grond.

We hebben een karretje-een oude mestspreider- met daarop een soort tafel gelast. De volle kist zetten we met de verreiker onder de tafel. De lege kist op de tafel. Zo bereik je hetzelfde als wat jij zei: Alleen kleine stukjes voor en achteruit bij het laden. Dat voor en achteruit gaat overigens super met een TTV.

Ons vorig plantdak had geen voorlader. Daar kantelden we met de verreiker en vooroverkantelaar de bollen op het dak.
+1
fendt818vario
@PieterA je bent een van de weinigen die nog met zo'n oud model planter rijdt. Mijn vorige werkgever heeft dit jaar zo'n planter ingeruild voor een nieuwer type met elektrisch planten.

@MaxxuM4ever kisten op de grond zetten is niet meer mogelijk zo te zien. Wel een mooie oplossing om hoger in te storten.
stannetje96
@fendt818vario ombouwen is ook een optie
PieterA
@fendt818vario Hij plant nog goed; ik ben er alleen bang voor dat wanneer het nat is de voorwielen er af moeten. Dan moet de diepteregeling op de hef van de trekker gemaakt worden.

Elke keer bij een kist inkiepen vielen er een paar bolletjes naast. Dat vond ik waardeloos. Vandaar de ombouw.
+1
Fendt412vip
@PieterA De tulpenkweker waar ik bij op de planttrekker zit zegt die wielen voorop nog altijd te missen. Hij heeft sinds een jaar of 7 een nieuwer model zonder voorwielen en die heeft soms de neiging om 1 kant op te dwingen door ongelijke grondverdeling, dan krijg je een smal en een breed bed en loopt de trekker ook niet mooi meer door het spoortje. Met die extra wielen loopt de planter mooier op zijn eigen.

Er worden volgens mij geen nieuwe planters met voorwielen meer gemaakt, ik denk name om het zwaartepunt dichter op de trekker te krijgen.
+1
stannetje96
@Fendt412vip moet hij even een bolletje op die planter zetten
Fendt412vip
@stannetje96 Dat is inderdaad een oplossing maar heeft ook weer nadelen; het kost veel en de plantmachine komt verder naar achter waardoor er weer meer gewicht voorop de trekker nodig is.
stannetje96
@Fendt412vip planter komt niks naar achter. Je kan ook cilinders als stabilisatie stangen gebruiken. Werkt super
Fendt412vip
@stannetje96 Oké, goed om te weten.
+1
inter fan
@Fendt412vip Hier op werk dan juist weer zonder sideshift cilinder, juist omdat het niet beviel. Duwt juist de trekker om.
Fendt412vip
@inter fan Zo heeft iedereen andere ervaringen. Zal dit met hydraulische stabilisatie ook zo zijn? Nu dus weer zonder GPS op de planter?
PieterA
@Fendt412vip O, ik dacht alleen maar voordelen.
fendt818vario
@PieterA ik zie dat de planter ook modificaties heeft gehad. Daar wordt het plantbeeld ook beter van. De diepteregeling met de voorwielen werkt super maar als het echt nat wordt dan kan de grond niet door de machine heen.

Wat Fendt412vip zegt dat klopt, daar hebben wij ook helaas last van. Dat is op te lossen door een sideshift cilinder er tussen te bouwen.
MaxxuM4ever
@PieterA dat is niet heel lastig, had de new Holland van mijn bollenbaas ook. Lang leve de elektrische heffen van tegenwoordig

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!