Foto van een Schuitemaker Mestwagen. Groot onderhoud aan de messtrooier. Nieuwe nestwielen en bodemketting. Verder lagers vernieuwd en wat assen recht gemaakt. Nog even wat verf erop en hij kan hopeli

Schuitemaker Mestwagen

+7
Willemih
Foto van een Schuitemaker Mestwagen. Groot onderhoud aan de messtrooier. Nieuwe nestwielen en bodemketting. Verder lagers vernieuwd en wat assen recht gemaakt. Nog even wat verf erop en hij kan hopelijk weer een paar jaar mee.
+5
wim-same
@Willemih Maar, dan heb je ook weer bijna een nieuwe.

Reacties

+3
WaterDeutzer
Tis lekker weer voor zo'n klus.
+3
ArieV
Gaat mooi zo! Ik heb hier een oude Medema met 1 groot wals, en een kleine wals, die wilde ik ombouwen naar verticale walsen. Maar niemand die een losse strooi gebeuren verkoopt... ik heb de moed al opgegeven 🤔
+2
ArieV
@maikwolsink bedankt voor de tip!! Ik zoek nooit zover buiten de deur. Mijn Duits is überhaupt niet zo goed! dit jaar wordt het hem al niet meer. Ik heb al teveel geld uitgegeven... maar ik hou het in mijn achterhoofd.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ArieV:
Ik heb hier een oude Medema met 1 groot wals, en een kleine

Is dat nog een houten bak of al een stalen? Zonde om die te veranderen. Miedema was juist gekend door z'n unieke strooiwals met morsrondsel.
+2
ArieV
@WaterDeutzer met stalen bak. Bak is nog goed, alleen de walsen zijn versleten. Ook de tandwielen enz. Daarom zocht ik wat anders, dat ik weer 20 jaar vooruit kan. En Miedema kan wel ver vooruit in de tijd geweest zijn, maar ik vind een verticale mooier strooien dan een horizontale. De wals moet het hele product (zelfs wat onderin de bak zit) omhoog sjorren om het eruit te gooien.dat vraagt soms heel veel kracht. Vooral als het wat grotere plakken zijn.. Daarom liever 4 kleinere, dan 1 grote
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ArieV:
dat vraagt soms heel veel kracht

Mijn pa heeft zowel de houten bakken ('50-'60) gehad als de stalen bakken ('60-'70). Er waren destijds geen strooiers die zo ragfijn strooide als Miedema. Hij deed dat met MF165's en Deutz D6806-en zonder vermogen probleem met volle bakken. De stalen waren wel uitgevoerd met hydro schuif. En je moet de messen op rotor natuurlijk wel bijhouden. Tussen de overgang van hout naar staal was er een tijdsgat bij Miedema wanneer hij Cavero heeft gekocht maar......mét Miedema rondsels.
+1
Eite62
@ArieV 1 grote draait lichter dan die kleine walsen. Het is net zoals met banden, wat groter ze zijn wat lichter ze rollen. Je moet wel de slijtdelen/messen bij houden.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Eite62:
1 grote draait lichter dan die kleine walsen.

Klopt, maar waar Arie denk ik problemen mee heeft is verkeerd laden. De 1e bak natuurlijk niet tegen het rondsel laten ploffen. Gebeurd dat per ongeluk wel, zet je ff de aftakas aan om 'voor te draaien'. Eenmaal op toeren geen enkel probleem met vermogen.
+2
ArieV
@WaterDeutzer hallo mensen, denken jullie dat ik een wagen niet kan laden? Als je kenner van Miedema bent, weet je dat er een schuif in zit. En die klapt met naar boven gaan wat naar voren. Die schuif zit er bij ons ook in, als de wagen niet helemaal leeg is blijft de schuif op de mest hangen. Dus dan blijft je automatisch wat van het rondsel af. En als de schuif wel dicht zit, dan heb je ook geen last dat de mest tegen het rondsel aankomt. Je doet eerst de aftakas aan, dan schuif open. Maar ik laad met een voorlezer aan de trekker met een pelikaanbak. Vroeger eerst er met een kraantje geladen. Da's al een groot verschil. Maar als je begint over de messen van de wagen: daar heb je wel een punt! Die hou ik nooit bij. Maar het hele strooi gedeelte is weggerot. Daarom zocht ik wat anders. De wagen zelf vind ik nog goed.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ArieV:
De wagen zelf vind ik nog goed.

Ok goed verhaal Arie, heb je foto's? Ik zoek al langer naar foto's van de houten tandemassen met bewuste rondsel, maar die vind ik nergens op www. Wel kleine houten strooiers met 1 vijzelrondsel. Weet jij iets op beeld?
+1
ArieV
@WaterDeutzer Nico, ik heb geen houten tandem-as. Die van ons is volledig van ijzer.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ArieV:
ik heb geen houten tandem-as

🤣Kon zijn dat je een Miedema uit Romeinse tijd had.😋
+1
ArieV
@WaterDeutzer ik probeerde een foto toe te voegen, maar of ik heb de kennis niet hoe moet, of de techniek laat me in de steek🤣. Met andere woorden: ik kreeg het niet voor mekaar. Maar bij mijn foto's staat hij wel tussen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schuitemaker Mestwagen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!