Ploegen met stap-wielen hakt erin. Foto is geplaatst door Martijn380 op 22-11-2022 om 16:12:37, met 105 reacties.

Ploegen met stap-wielen hakt erin

+10
Martijn380
Ploegen bij akkerbouwbedrijf Enthoven in Zeewolde met hun New Holland T7.270 voorzien van stap-wielen en zeven schaar Lemken Juwel 10 ploeg.

Reacties

+6
Martijn380
Derkmax
@Martijn380
Prachtig filmpje, echt super gemaakt.
jehan
Stapwielen die heb ik nog nooit gezien..Helpt dat echt zoveel??
+5
Martijn380
@jehan nagenoeg geen slip, ongeveer 10% brandstof besparing en je kan veel langer bovenover blijven rijden. Wel een redelijk nuttige investering lijkt mij dan zo
+1
agrotronfan
@Martijn380 nagenoeg geen slip en daarom ben ik benieuwd wanneer hier de eerste trekker in de polder gaat sneuvelen met de stappenwiel. Ik geloof nooit dat het heel lang goed gaat en dat er wel wat bakken gaan sneuvelen.
+1
Martijn380
@agrotronfan tja, deze mannen rijden inmiddels al 6 jaar met stapwielen en het blijft nog heel. Ze hebben inmiddels 9 sets gemaakt.
agrotronfan
@Martijn380 klopt maar in de tussentijd staat er wel een andere trekker tussen dus ben wel benieuwd wat er gebeurd als een trekker heel wat seizoenen gedraaid heeft. De meeste dealers hier zijn er nog niet echt voorstanders van.
+1
Derkmax
@agrotronfan
Mooie test om te zien hoeveel vertrouwen de dealer in zn eigen trekkers heeft ,😉
agrotronfan
@Derkmax inderdaad. Maar weet dat er een paar dealers hier zijn die er geen voorstander van zijn.
+1
Martijn380
@agrotronfan tja, deze mannen rijden inmiddels al 6 jaar met stapwielen en het blijft nog heel. Ze hebben inmiddels 9 sets gemaakt.
+2
JD3010
@agrotronfan Waarom gaat een trekker kapot als die geen slip heeft? Hij zal zn pk's niet allemaal nodig hebben
agrotronfan
@JD3010 als hij kapot gaat weet ik niet maar ben van mening dat je de trekker qua aandrijving en bak wel kwetsbaar maakt.
+1
mdoornekamp
@JD3010 @agrotronfan een 7 schaar is nog niet niks voor een trekker van 240 pk. En het is ook nog een vario🤔
+3
Andre150
@mdoornekamp die bakken zijn gewoon dik in orde.
JD3010
@mdoornekamp Denk je echt dat die Vario dat niet hebben kan? Je bent daar wel heel erg bang voor. Die trekker kan dat makkelijk hebben.
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
makkelijk hebben

Hen jij nooit met ploegen dat je trekker er met 5 km/u dood voor ligt? Tegenwoordig zijn versnellings bakken veel beter. Maar met een oude Ford of David Brown trok je zo kroon/pignon wiel stuk
+2
JD3010
@mdoornekamp weinig. Ik ploeg niet diep, dat vind ik onnodig.
spotmelker
@mdoornekamp had dat niet te maken met dat het wiel op het ongeploegde weer even grip kreeg waardoor er enorme piekkrachten op kwamen? Net als bij te kort draaien met een kipper. Bij Renault was het vaak de steekas die sneuvelde, m.n. type 651 die met 70 pk (te) veel vermogen had voor die lichte achterbrug.
+3
stannetje96
@mdoornekamp denk dat je hem met rondom op rupsen meer pijn doet
+2
mdoornekamp
@stannetje96 met rupsen zit er vaak een vertraging in
+1
Andre150
@agrotronfan denk dat dat wel wat meevalt. Ze zijn gemaakt om te trekken en het is een mooie constante belasting
PieterA
@Andre150 Als een variabele transmissie het niet kan trekken gaat hij als het goed is door z'n overdruk. Bij een trekker met versnellingen mis je die beveiliging.

Ik weet van iemand die kocht een John-Deere 6130 R Autopower. Die was te licht voor het werk wat hij er mee wilde doen. Langzamer rijden hielp niks, want dan ging de transmissie door z'n overdruk. Z'n oude trekker met net zo veel pk's kon het wel makkelijk denk ik (JD 7600).
+3
Andre150
@PieterA dat klopt en beschermd daarmee de bak en daarom kan deze belasting in mijn ogen ook helemaal geen kwaad. Als we terug de bult op gaan met ladewagen is de puma 240 van ons nog nooit door de overdruk gegaan. Het kan dus echt heel wat hebben voordat hij ophoudt.
+2
DANOONTJE POWERR
@Andre150 ik sprak vorige week een loonwerker hier in de buurt en die hebben maar een oude Fendt 926 gekocht omdat de nieuwe vario's de bult niet meer op komen 😁
+3
Andre150
@DANOONTJE POWERR 🤣🤣 hier houden we het dan ook mooi bij case
+3
frank_mf
Quote Reactie van @Andre150:
hier houden we het dan ook mooi bij case

De shortwheelbase Puma's wilde anders ook de bult niet op achteruit 😉 Longwheelbase heeft daar minder last van.
Andre150
@frank_mf dat klopt, maar daarom hebben we die ook niet
+1
pa
Quote Reactie van @PieterA:
Z'n oude trekker met net zo veel pk's kon het wel makkelijk denk ik (JD 7600

Denken is wat anders dan weten
PieterA
@pa Dat weet ik.
+2
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @agrotronfan:
bakken gaan sneuvelen

Lijkt mij dat de bak en achterbrug sowieso het motorvermogen aan moeten kunnen, dus het in laagste versnelling (feitelijk elke versnelling, uitgezonderd kruipversnelling) met volle vermogen (liever nog op max. koppel) zonder wielslip, en dat vele uren aaneen non stop.
Zo niet, dan ben ik benieuwd wie weet hoe sterk een trekkeraandrijving normaal gesproken gemaakt wordt.
+2
mdoornekamp
@jammermaarhelaas
Quote:
laagste versnelling

Nou vergeet dat maar mooi. Meestal mag je officieel maar tot 6 a 7 km belasten. Bij lagere belasting loop je kans op schade. Daarom is het ook niet raar dat sommige 4 cil trekkers niet achteruit de kuil bult op komen. De aandrijving is niet BEREKEND dat je het volle vermogen met 3 km/u aanspreekt
+1
MaxxuM4ever
@mdoornekamp koppel explodeerd dan, daarom ook nooit trekken in kruip versnelling. Bij een vario zal dat software matig afgeregeld zijn neem ik aan.
+1
mdoornekamp
@MaxxuM4ever
Quote:
vario software matig afgeregeld

Nope, rijmotor gaat door de overdruk (400)bar, vlak voordat die explodeert
+1
jammermaarhelaas
@mdoornekamp

Hier trek ik land los bij iets van 4 a 5 kmh, wel met 4wd aan, op 2wd ga je naar onderen ipv naar voren. De achteras wordt dus op die manier al ontzien ja.
+2
DANOONTJE POWERR
@jehan dat vroeg ik me ook af.
Je ziet wel eens van die filmpjes met een boomstam aan de wielen in een rijstveld.
+3
bartjuh
@DANOONTJE POWERR wij zaten eens met een smalspoor trekkertje vast. Geen beweging in te krijgen en met grote trekker niet bij te komen. Toen een lus door de velg gedaan, daar een touw aan en met een minishovel strak getrokken en bak in de grond. Toen trwkkertje de difflock aan en in langzame versnelling stationair in de achteruit. Touw draaide om 't wiel als een lier. Kwam d'r wel op aan maar trwkkertje was weer vrij💪🏻
+1
Albert Peters
@bartjuh ik heb veel kabel werrk gedaan daar werd soms van de minikraan 1 rups omhoog gedrukt dan touw 2keer omheen doen dan kon je zo trekken aan de kabel en het losse eind steeds van de rups af laten lopen 2 wikkelingen mee laten gaan steeds
+1
jammermaarhelaas
@jehan

Zag er een paar jaar geleden een in de buurt van Azewijn.
Rene schut
@jehan Hoi Jehan, Ik ken ze wel een man uit azewijn heeft ze al vanaf de 80jaren aan zijn fiat trekt echt wel volgens mij gewoon via de dubbellucht aanspanning gemaakt.
jehan
@Rene schut oke . ik kom daar ook niet dagelijks dus dan zou het een toeval treffer moeten zijn dat ik ze een keer gezien had
jehan
@Rene schut een man met een fiat in azewijn heb zelfs nog nooit gezien hahaha
mike_v
En hoe neemt hij ze af om te verplaatsen?
PieterA
@mike_v zie laatste stukje van het filmpje
mike_v
Speciaal het filmpje gekeken voor ik die vraag stelde @PieterA, maar blijkbaar toch nog gemist 😄
PieterA
@mike_v Ik eerst ook, maar ik zag het in de reacties onder het filmpje
Martijn380
@mike_v in de laatste seconden van het filmpje zie je het een beetje. De spade zitten met pinnen vast en kan je eenvoudig naar binnen schuiven. Ong. 10 werk. Volgende week komt er een filmpje online van een andere combinatie waar je het beter ziet.
+2
deutz dx 470
7 schaar zonder dieptewiel is ook nog wel een uitdaging om mee te ploegen. En volgende is hoe lang de lift het gaat uithoude van die “kleine” trekker 🤔
+1
mdoornekamp
@deutz dx 470 zo houd je wel druk op de wielen van de trekker. Vaak hangt de hele ploeg op het steun wiel en heeft de trekker het een stuk moeilijker
deutz dx 470
@mdoornekamp ja dat zeker maar bedoel voor af te stellen meer
+3
Derkmax
@deutz dx 470
Mmm, kleine trekker...? Gewoon 40 pk per schaar, is toch niet heel weinig.
Tegenwoordig meent iedereen dat er een Fendt van 300 pk + voor een opraapwagen of een spitmachine/ ploeg moet. Kan vaak wel een maatje minder.
+1
deutz dx 470
@Derkmax ik zal een van de laatste zijn wat dat zegt (zie mn fotos) 😄 maar voor zo n ploeg en dan nog redelijk zware grond had k toch een maatje groter verwacht. Qua pks is gewoon hoe snel er gereden kan, maar de bouw vd trekker kan zoiets denk k niet blijven houden. Met een halfgedragen 7 schaar gaf k je helemaal gelijk 👍🏼
+1
MaxxuM4ever
Ik ben wel benieuwd naar de druk in die achterbanden bij het heffen van die 7schaar ploeg.
Ik zie ook geen slangen om de bandendruk te verlagen gedurende het ploegen naar de andere kopakker. Is halfgedragen dan geen mooie oplossing of zijn de grotere kopakkers dan een te groot nadeel?
Hoe is de verdichting onder die stalen pennen? Of valt dat wat mee omdat ze draaiend de grond in gaan?
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Ik denk dat de bodemverdichting bij deze combinatie veel gunstiger is dan bij door de voor rijden.
MaxxuM4ever
@PieterA dat weet ik wel zeker, u kent die combinatie van akkerbouwbedrijf van Peperstraten ook wel denk ik. Een fendt 936 vol in de gewichten met een kverneland ploeg en dan door de voor rijdend, arme bodem.
MaxxuM4ever
@PieterA maar op de kopakker komt alle gewicht wel op die 2 achterbanden, dus die moeten toch aardig hard opgepompt worden neem ik aan.
PieterA
@MaxxuM4ever zeker, maar de ijzeren pennen nemen ook al druk van de banden af. Het zal sowieso met stapwielen beter voor de bodem zijn dan zonder stapwielen.
frank_mf
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
maar op de kopakker komt alle gewicht wel op die 2 achterbanden

Doordat de ploeg geen dieptewiel heeft tijdens het werk ook lijkt mij? Bij 2 minuut 10 lijkt het alleen extra kracht te kosten om hem uit de grond te tillen, wanneer de ploeg uit de grond is komt er weer dezelfde druk (zo lijkt het) op de vooras als tijdens het werk
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @frank_mf:
Doordat de ploeg geen dieptewiel heeft tijdens het werk ook lijkt mij?

Klopt, zelfs nog meer druk op de achteras tijdens het ploegen dan tijdens het keren met de ploeg omhoog.
+1
MaxxuM4ever
Welkom terug op tractorfan, ik kende je reportages van vroeger van agrifoto, mooi uit die hoek van Nederland.
+2
Martijn380
@MaxxuM4ever haha leuk om te horen! Vroeger maakte ik idd ook veel foto’s maar nu eigenlijk alleen filmpjes
+2
spotmelker
@Martijn380 Wat is de reden dat de stapijzers eerst met de schuine kant de grond in gaan? Je zou denken dat ze andersom meer grip hebben of lepelen ze dan teveel klei omhoog?
stannetje96
@spotmelker denk dat dat laatste wel meespeelt. Bij het keren zie je met achteruitrijden dat ie de grond omhoog gooit
+3
huub
Van de eerste 10 seconden van het filmpje wordt je zo dol als een kat 😉
ronald73
Ik dacht dat ik ooit wel eens gelezen/gehoord heb dat stappenwielen goede steekassenbrekers waren. Maarja, dan ging het over trekkertjes uit de jaren '50 en '60 uit de vorige eeuw toen sommige modellen niet zo sterk waren gemaakt.
Albert Peters
@ronald73 hoe ze in 60s het uit hielden weet ik niet maar stapwielen zijn ook al heel lang in gebruik al zie je al heel lang bijna niet
Albert Peters
@ronald73 hoe ze in 60s het uit hielden weet ik niet maar stapwielen zijn ook al heel lang in gebruik al zie je al heel lang bijna niet
Renze
@ronald73 Mn vader zn eerste trekker was n Deutz D15, daarvan brak een steekas als het differentieelslot er niet weer uit sprong als je t pedaal losliet voor de bocht.
+7
radium45
Dit zag je vroeger ook wel eens op beurzen e.d. Echter nooit in de praktijk gezien. Je zou maar na een lange werkdag zin in naar huis krijgen en full speed de weg opgaan en vergeten die dingen in te draaien...
+1
2850Johndeere6R
@radium45 Dat zal lekker bokken en bonken op de weg😅
+4
contitour
Helemaal nieuw is het niet......

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Fendt-groen
Kan je beter met dubbel lucht ploegen, spoor je ook minder diep in.
+6
Andre150
@Fendt-groen volgens mij heb je het niet helemaal begrepen wat voor nut de stapwielen hebben.
Fendt-groen
@Andre150 dat heb je dan verkeerd gedacht.
johndeere6910
Wie maakt deze stapwielen ?
johndeere6910
@GerbertXL nee maar ik kan maar 1 fabrikant vinden en er zulken vast meer zijn die ze maken .
pizza power
@johndeere6910 lmb van der ende uit sommelsdijk maakt ze ook.
agrotronfan
@johndeere6910 enthoven in Zeewolde verkoopt ze ook.
StevenBomers
@agrotronfan Hacon bouwt ze voor Enthoven dacht ik?
+1
agrotronfan
@StevenBomers dat deden ze. Nu maakt iemand anders ze voor begreep ik.
2850Johndeere6R
@johndeere6910 stap wielen voor de 7810?
johndeere6910
@2850Johndeere6R ja of een andere trekker
2850Johndeere6R
@johndeere6910 Het is dus de keuze of stap wielen aan de 7810 of je koopt een kompleet andere trekker?
johndeere6910
@2850Johndeere6R beide Een andere trekker en stappen wiel
pizza power
johndeere6910
@pizza power nee lies nieuwers maar weet nog niet wat
2850Johndeere6R
@johndeere6910 een 7290R?
+1
johndeere6910
@2850Johndeere6R nee weet nog niet wat maar zijn 2 eisen mag geen vario zijn en moet 2 zijraampjes hebben die open kunnen
bluepower12
@johndeere6910 john deere M
MaxxuM4ever
@johndeere6910 47/4955? Net als @merijn4755
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6910:
maar weet nog niet wat

Een fendt???
Dat had ik niet verwacht.
Succes ermee.
johndeere6910
@Fendt926Driver wel over gedacht maar vind een fendt teduur
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6910:
wel over gedacht

Ha ha. Was maar gein..
MaxxuM4ever
@johndeere6910 werd tijdje terug een 724 geveild met 10 uur voor krappe 150.000,-. Zelfs fendt rijden kan soms voor een koopje.
+1
johndeere6910
@MaxxuM4ever vind het eerlijk gezegt nog een hoop geld dat heb ik er niet voor over. En dat is me ook te nieuw zat meer aan een 824 turboshift tedenken. Als ik een fendt zou kopen maar houd het toch maar mooi bij john deere
+1
dx11
Quote Reactie van @johndeere6910:
nog een hoop geld

Ik wil net zeggen, als je het snel zegt lijkt het misschien weinig 😂 moet nog heel wat koeien melken voor ik het bij elkaar heb gemolken
+2
DANOONTJE POWERR
@dx11 als je er een stuk of 20 trekkers op inruil kom je een aardig eind toch. 😜
MaxxuM4ever
@dx11 Bij ons in de polder tijd een aardig groot deel van de koeienboeren fendt dus dat is zeker haalbaar. Wanneer kunnen we de eerste foto’s verwachten?
+2
johndeere6910
@MaxxuM4ever ga er maar van uit dat als je hun op de kop houd geen euro cent uit de broekzakken valt , maar alleen lease contracten 😅
+3
merijn4755
@johndeere6910 weet niet of je met "nieuwers" ook naar iets "beters" gaat...
johndeere6910
@merijn4755 klopt. Helemaal mee eens
peter-witvliet
Moet je dit demonteren? of schuif je het in?
DANOONTJE POWERR
@peter-witvliet zie filmpje ☝🏻
+1
peter-witvliet
@DANOONTJE POWERR ik heb hem bekeken. maar niet tot het eind 😅

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.270 en hebben de trefwoorden ploegen , politiek , stap-wielen en stapwiel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!