Foto van een John Deere 5095M. Het word nu wel natter in het land, bij de dam en kopeind word her nu wel zwart, af en toe natte plek in het land maar rest is goed te doen. Wie is nog aan het stalvoere

John Deere 5095M

+3
JoramH
Foto van een John Deere 5095M. Het word nu wel natter in het land, bij de dam en kopeind word her nu wel zwart, af en toe natte plek in het land maar rest is goed te doen.

Wie is nog aan het stalvoeren?
Hoe lang gaan jullie nog door?
+1
claasfendt
@JoramH ik blijf jou gras combi mooi vinden lekker met de kop in de wind
bieske98
@JoramH

Hier nu klaar sinds een week. Eiwit te hoog en kreeg het niet bijgestuurd met als gevolg kreupele vaarzen.
newholland6640
@bieske98 ook hoog ureum?
bieske98
newholland6640
@bieske98

Ai ja das niet best indd
bieske98
@newholland6640 met de eiwitbrok op 0 en goed mais bijvoeren bleef het nog op 30 dus toen met een paar dagen mooi weer de laatste 15 hectare in het pak gedaan
sjonnies
@bieske98et met hoeveel kg ds aan mais?hier ook 3 tankbeurt 34 gehad nu wat pulpbrok erbij voeren en zitten nu op 22. Kom gemiddeld dit jaar wss tussen de 18 en 20 uit
bieske98
@sjonnies met 6,5 kg ds mais en 2,5kg ds voederbieten. Ik probeer altijd op een ureum van 15 te sturen en dat lukt het grootste deel van het jaar wel. In het voorjaar zat ik met 4kg ds mais en de rest vers gras op 18 met 34,5 kg melk. Eiwit gehalte van 3,53
casejxu
Quote Reactie van @bieske98:
38,5

Wij zitten zomerdag veelal boven de 40😅😅
bieske98
@casejxu

Dat is nogal, had hier in een paar weken tijd klauwproblemen en een dof haarkleed.
+1
casejxu
@bieske98 wij merkten weinig problemen. Enkelt tochtigheid was lastig tot minder. Maar dat gaat sinds we de stal gerenoveerd hebben stuk beter zomerdag
+2
Ritchie
@casejxu

Daar sloop je je koeien echt mee, ureum is een afvalstof hè voor koeien.
+1
casejxu
@Ritchie ja ik weet t. Ziet er hier ook in😅 net als celgetal. Pa en ik zijn geen echte fokkers en opa kreeg altijd de restjes van de markt in ze stal geschoven. Kreeg gewoon te horen dat er weer n koe was gebracht. Maar wat betreft ureum daar word hard aan gewerkt. Gaan het aankomend jaar eens op een amdere manier aanpakken
@casejxu in de zomer wat kuil/mais bijvoeren met mengwagen?
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr of alleen mais (met sinasappelpulp ofzo tegen broei) en verder voldoende gras in het land
+1
@casejxu ben benieuwd, we lezen het resultaat tzt wel en keer👌🏻
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr klopt! Wij ook😅
JoramH
@bieske98 Hier valt het ureum nog wel mee, maar voeren perspulp en kuil met laag eiwit bij, daarnaast energiebrok in de robot. Nu ureum van 20 in de laatste tank. Als het gras op is, of niet meer op te halen dan hebben we nog een paar balen met hoog eiwit staan van deze herfst die perfect bij deze kuil past. Goedkoop voeren en 31 kg/koe/dag ben ik erg content mee.
bieske98
@JoramH mooi dat het goed gaat en goedkoop hier nu over op voederbieten gras bierbostel mais en 2 kg eiwitbrok en tot 3,5 productiebrok. Is wat anders als in het gras seizoen wanneer de mengwagen schoon in de schuur staat en de opraapwagen en de zwenkgiek het werk doen.

Reacties

Herbert
Gaat nog probleemloos, gras helaas wel bijna op. Nog 1 perceeltje waarschijnlijk.

(klik om te vergroten)

J asper
@Herbert Niet vaak zo makkelijk najaar eind november gehad als dit jaar qua stalvoeren. Wel is vaker droog maar toen gras al veel eerder op.
+2
Herbert
@J asper het groeide mooi door, maar had achteraf toch wat kunstmest moeten strooien denk ik. Had ik wat rustiger aan kunnen doen qua oppervlakte per dag dan en mooi tot de kerstdagen door😆. Ze weiden ook nog steeds wel een paar uurtjes fanatiek. Halen ze ook nog wel wat op.

(klik om te vergroten)

+1
J asper
@Herbert Idd is heel mooi weer nog. Hier redden we dit jaar de kerstdagen ook niet gras wel eerder op denk. Wij dit najaar ook geen km gestrooid maar drijfmest. Omdat het van zomer zo droog was normaal mesten we na de 3e snee weinig meer.
+1
jantje 8110
Hier ook nog wel een paar weken verwacht ik. Op 2 adressen circa 4000 kilo vers laden. Thuis nog 1500 kilo per keer zolang als het gaat. Dat is 3 hectare nieuw kruidenrijk grasland.

(klik om te vergroten)

ford8630power
@jantje 8110 hier meng ik ook nog 1500kg door het rantsoen. Nu met Italiaans raaigras van aardappelland. Het extra eiwit komt nog wel van pas
J asper
@ford8630power hoeveel heb je dan in de wagen zitten? Goede meter over hele lengte?
ford8630power
@J asper Nog niet eens, een meter over tweederde van de wagen zo'n beetje. En met dat zware Italiaanse nog minder.
+1
jantje 8110
@ford8630power op een adres maai ik 2000 kilo doorgeschoten zomertarwe en dan hetzelfde aan Italiaans van het maisland.
Baltus_steyr
@jantje 8110 pas op dat je de kruidenrijk niet te kort afmaaid.
jantje 8110
@Baltus_steyr oké de maaier iets oppakken dan. Schotels staan maximaal omhoog maar dan nog maar 7 cm
Baltus_steyr
@jantje 8110 owe. ja topstang wat korter werkt niet toch? Van wie heb je de kruidenmengsel?
Ik heb ze hier van Pure graze. Die stukjes wat ik heb lift ik de maaier idd wat omhoog zodat ze langer gemaaid worden , en in de hoop dat ze in het voorjaar weer vlot kunnen verder groeien!
jantje 8110
@Baltus_steyr 3 hectare dairygras kruiden van agrifirm, en 3 ha pure graze. Beide half september gezaaid. Het pure graze mengsel gaan de koeien nu nog een paar uur in, en krijgen iedere dag een strook erbij.
+1
Baltus_steyr
@jantje 8110 o dan heb je het al behoorlijk lang. Hier ook pure graze na de mais ingezaaid begin september. Maar deze laat ik rustig staan dit winter, en laat hem mooi lang worden de eerste snede. Kruidenrijk van agrifirm ken ik niet. Van pure graze wel. Zorg dat je er lengte in houdt, met weiden maaien en ook het moment van het maaien en inweiden, lengte.
+2
Baltus_steyr
Ik kan hier nu nog een week vooruit. Daarna nog wat hoekjes weg werken als het wat droger word en dan is het een keer gebeurd. Dan ben ik er ook wel een keer klaar mee 😬 😁
sjonnies
Hier ook nog bezig. 5 hec net los kon vandaag mooi ff de hoeken harken. Nu maandag en dinsdag hopen dat regen beetje mee valt. En kan nu rechte banen maaien. Voer ook geen kuil bij melk best voor ons doen. Hebben wel eind september kunstmest gestrooid naast 20 m3 drijfmest. Was ook wel te zien 4e snede na de droogte 256 gram ruw eiwit en de nawerking kunnen we nu met stalvoeren goed van melken.
+1
CaseCS130
Wij zijn ook nog bezig. Nog een weekje denk ik, misschien 2. Gras was vandaag wel heel nat ondanks dat het niet geregend had. We voeren elke dag 2 kleine wagentjes maar dat is ook wel de max voor de koeien.
+1
newholland6640
Stalvoeren doen we niet. Maar de koeien halen buiten nog elke dag een hapje. We zijn fanatiek aan het stripgrazen. Dus verwacht het nog wel een weekje of 3 vol te houden.
Baltus_steyr
@newholland6640 ben je dit hele seizoen al ah stripgrazen? En kun je de koeien nu nog graag houden met stripweiden??? Ik wil aankomend seizoen ook weer beginnen met (fanatiek)stripgrazen, met van die rasterwielen. voorkant opschuiven en dan de achterkant ook zo er achteraan.
+1
newholland6640
@Baltus_steyr

Van t voorjaar een paar weken roterend standweiden gedaan. Maar dat is net niks.
Daarna gaan stripgrazen. Dat loopt super. Niet consequent met de achterdraad geweest altijd. Liepen dan qua arbeid wat vast.

Komende winter wil ik wat extra vaste heiningen trekken zodat ik wat minder met draden hoef te slepen.

Koeien gaan nog erg graag naar buiten. Staan te trappelen bij het hek. Zeker met mooi weer. Regen wel iets minder maar dan vreten ze het ook nog gewoon op.
Baltus_steyr
@newholland6640 hoevaak verzet je het draad per dag voor stripgrazen? En in combi met een melkrobot?

Heb hier voor 2 jaar geleden een stukje stripgrazen met een paar rasterwielen gedaan, en uiteindelijk weer verder gegaan met standweiden. Elke dag(om de 7 dagen) een nieuw stukje wei. Dat bevalt tot op heden best goed. Wel altijd even werk om die 7 perceeltjes te maken, vooral als we verder weg gaan weiden.
Nu wil ik toch beginnen met stripgrazen.
newholland6640
@Baltus_steyr

Gewoon 1 keer daags gedaan haha, wil je het perfect uitvoeren moet je naar 2 of 3 keer daags.
Wil je alles eruit halen wat erin zit qua weiden blijft stripgrazen toch het mooiste. Al het andere blijven compromissen.
Als je consequent met achterdraad werkt kun je wel goed vernemen in de hoeveelheid bossen en hergroei
newholland6640
@Baltus_steyr

Koeien gaan gewoon door selectiepoort naar buiten. Selectiepoort wel op 100 procent staan.
Baltus_steyr
@newholland6640 hier ook met de weidebox , in het begin ( rond half maart) staat die van 8 uur ochtends tot uurtje of 6 savonds aan en zodra het april/mei is kunnen de koeien 24/7 naar buiten door de box.
Binnen de 6 uur gemolken naar buiten, langer als 6 uur niet gemolken worden ze naar binnen gestuurd!
ja ik wil dan eigenlijk wel fanatiek het draad verzetten daags en achterdraad dan ook 1 x daags bijvoorbeeld, om een mooie hergroei te krijgen en dat ze ook fanatiek hard weiden...
newholland6640
@Baltus_steyr

We hadden tot halverwege de zomer maar 7 ha om te weiden. Dus dat wordt niet wat met dag en nacht.

Als je goed gaat stripgrazen gaat je wel productie opleveren (gras en melk)
6 uur is wel wat kort voor oud melkte koeien misschien.
@newholland6640 hoe snel kom je terug met stripgrazen? Hoeveel kgds probeer je in te scharen?
Waarom beviel roterend standweiden niet?
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Poah geen idee hoevee kg ds. was deze zomer wel wat sprokkelen omdat het zo droog was. Ook zit er nogal verschil in productie per perceel.

Roterend standweiden beviel niet omdat het teveel gras productie kostte. Ook is de groei van het gras nooit hetzelfde. Terwijl je perceels grootte dat wel is. En als je gras te lang wordt krijg je teveel bossen. Is het gras te kort groeit er te weinig bij en heb je nog steeds bossen.
+1
dx11
Hier ook nog weiden en stalvoeren. Nu 3,93 eiwit en 4,60 vet dus de arbeid en de diesel worden wel betaald
JoramH
@dx11 Dat zijn mooie gehaltes!
+1
dx11
@JoramH zeker, heel blij mee. Zeker omdat we ook 125000l meer melken dan vorig jaar met even veel koeien. Ik hoop het stalvoeren tot kerst te kunnen volhouden, maar dan moet het niet natter worden!
+2
Herbert
@dx11 4.15% eiwit 4.86% vet vorige tank, maar zal wel wat minder liters melken😄
dx11
@Herbert super! 💪

Dat tikt aan
@Herbert Allemachtig wat een gehaltes. Hier 3.80 4.80.
Herbert
@MaartenMandemaker normaal ben ik daar ook al heeel tevreden mee, maar gaat mooi dit najaar😎 over heel november waarschijnlijk ook wel 4.10 gemiddeld. Gaat een leuke literprijs worden🤣
+1
J asper
@Herbert 😎 Ben je al aan het graven?
+1
Herbert
@J asper hahah rmo mag flink zuigen aan de tank. Dagje in de koelkast voor eigen gebruik en er drijft me daar een laag vet op🤣
J asper
@Herbert Haha, zijn ook we echt onwijze gehaltes 😅👌
+1
Herbert
@J asper vers gras uit het ratsoen, een litertje minder door de kou en het vet komt ook mooi bij 🙈

(klik om te vergroten)

J asper
@Herbert Kun je het nog wel uit de tank krijgen?😅 Waren voor onze fabriek ook mooie gehaltes wij krijgen vet net zoveel betaalt als eiwit(voor ons njet heel gunstig)

Gister net even gekeken op het berekende rantsoen zonder vers gras(wat het echt moet zijn moet de praktijk natuurlijk nog uitwijzen) Maar voer nu 130 kilo soja/raap minder dan er op het rantsoen staat. Dat is wel mooi werk helemaal met vlog🙈
+1
Herbert
@J asper jaa dat scheelt wel. Redde mij ook altijd wel met puur raap of raap/soja, maar nu ook een kilo puur sojaschroot. Veel mais in het rantsoen, voor de vertering van het zetmeel zou er wel wat meer eiwit in mogen nog eigenlijk.
J asper
@Herbert Hoeveel liter zit je op met die gehaltes? Met jou gehaltes mochten we 5 liter minder melken😅👌
+2
Herbert
@J asper vorige week met de mpr 25 liter met 220 dagen gemiddeld. Weinig kalfkoeien gehad de laatste tijd en moet er ook heel wat droog gaan zetten nu.
J asper
@Herbert Dat is met zulke gehaltes zeker niet raar die liters😅👌👌
dx11
@Herbert dat zijn gruwelijke gehaltes 💪
+1
jehan
@Herbert is goed voor de pomp van de tankwagen wordt ie goed gesmeerd
newholland6640
Geen boeren met lage gehaltes hier? Wij komen momenteel niet verder dan 3.4 eiwit helaas 😀
ford8630power
@newholland6640 3,90 en 4,80 de laatste tijd hier, alleen wil het qua liters niet echt lukken. Misschien is dat nog een troost 😂
J asper
@newholland6640 mischien toch op dit moment een “te” laag ureum?😅🙈
newholland6640
@J asper

Een te laag ureum bestaat niet. Maar met een laag ureum heb je wel minder makkelijk melk eiwit en liters.
We voeren nog kuilen van vorig jaar. Gemiddeld voeren we 12 procent eiwit. Al wel wat zitten rekenen om wat meer eiwit te voeren maar bio eiwit is nogal duur.
J asper
@newholland6640 Klopt, ik zit normaal ook liever onder de 20. Zitten nu tussen de 20 en 23, maar gehaltes, liter en mest zijn mooi. Dan maar een poosje best hoger. Maar moet Idd wel uit kunnen, anders kun je beter wat lager ureum hebben.
rommert14
@newholland6640 3,20 en 4,01
JoramH

(klik om te vergroten)

ford8630power
@JoramH Heb je altijd een zuurtegraad van 0,6?
JoramH
@ford8630power koeien worden te vaak gemolken, staat nog op zomerinstelling, als ik melkingen wat afrem dan daalt zuurtegraad weer. Is sinds robotmelken wel wat variabeler, heb ook tijden met 0,2 gemolken. Als ik stop met vers gras daalt ie ook weer wat.

(klik om te vergroten)

casejxu
@JoramH hoe krijg je dit zo mooi in beeld? Melkweb app ofzo?
+1
JoramH
@casejxu ja melkweb app
Baltus_steyr
Schommeld zo rond de 3,70 eiwit en 4,30 vet . Soms schiet het even wat hoger uit en soms kelderd die even. De liters zijn normaal tot soms wel goed.
+1
casejxu
3,74 eiwit om 4,63 eiwit. Enkelt van 1e en 2e snee plus mais. En redelijk simpel kracht voer. Gaan morgen in de 1041vem mais beginnen. Zal mij benieuwen
dx11
@casejxu maïs aangekocht?
+2
casejxu
@dx11 ja 2e slurf al. 1e net leeg en die viel niet 100%mee. Veel stro in. 2e gaan we morgen open maken en hebben we even laten bemonsteren. Met bijzonder goede resultaten
dx11
@casejxu hoeveel voer je dan? Gras ook een beetje geslaagd? Hier valt het eiwit met 138 enorm tegen
casejxu
@dx11 10kg per koei mais gewicht gras weet ik gewicht niet precies. 5 tot 6 hapjes 😅
sjonnies
@dx11 dat is niet heel hoog. Minder kunstmest gestrooid? Snede na de droogte ook zo laag in eiwit? Hier abnormaal hoog met 248 re
dx11
Quote Reactie van @sjonnies:
Snede na de droogte ook zo laag in eiwit?

Geen idee, dat zit in de baal. Zal wel hoger zijn verwacht ik, daar kunnen ze alleen niet altijd wat mee.

Wel gewoon kunstmest gestrooid, 225kg de bunder, en 35m3 drijfmest. Te koude nachten, daardoor wel 170 suiker, kon beter andersom zijn
sjonnies
@dx11 ow idd valt tegen dan 1e en 2e snede zit hier op 178
newholland6640
@dx11

Kun je mooi tegen elkaar wegvoeren
dx11
@newholland6640ik weet nog niet wat ik ga doen. Eigenlijk voel ik er niets voor om ook nog balen te voeren. Als ik de weersvoorspelling zie kan ik iig nog ruim 2 weken stalvoeren en weiden. Dus ik kan er nog even over denken
newholland6640
@dx11

Als je goed bent ingericht op kuil voeren is balen maar martelen indd
Herbert
@dx11 het maximale uit de fosfaatrechten halen🤣 Ben je nog steeds aan het stalvoeren?
+2
dx11
@Herbert ja ik ben nog steeds bezig met stalvoeren ja. Bijzonder jaar
+1
JoramH
@dx11 hier vandaag het laatste wagentje gras gehaald. Voorspelling word nat weer, verwacht niet dat we morgen gaan halen al kijken we dan even hoe het erbij ligt.
+2
JoramH

(klik om te vergroten)

Vandaag met drone even gevlogen voor de “zomerse” beelden
+1
claasfendt
@JoramH je moet je goed inpakken met dit weer op jou “mooi weer” trekker 🥶
JoramH
@claasfendt Zonder wind is goed te doen, als het gaat waaien is het iets minder relaxed. Hadden grashalen op 18-12 ook niet helemaal voorzien toen we de trekker kochten 10 jaar geleden
+1
ford8630power
@JoramH Ben wel benieuwd hoe het gras er over een poos uit ziet. De stroken die ik vlak voor de vorige vorst gemaaid heb kwamen er aardig wit onder weg.
Herbert
@ford8630power een maand terug ofzo savonds ook een keer gras gehaald toen het al wat bevroren was, die baantjes zie je idd ook zo in het perceel.
JoramH
@ford8630power De koeien zullen het in maart zeggen als ze in dit perceel komen, maar ik verwacht dat ze sneller op deze stroken lopen dan op het laatste gras wat te lang is of waar eind oktober ronde balen zijn gemaakt. Het heeft allemaal wat meer gegroeid dan we verwacht hadden.
dx11
@JoramH dat is hier de ervaring ook. Gras wat te lang de winter in gaat wordt een dooie smakeloze boel. T is een gok we gaan het zien

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 5095M ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!