Foto van een XT3 (Харківський тракторний завод) Oftewel: Charkov tractoren fabriek. Ruim een jaar geleden op de foto gezet in de omgeving van Tsjernobyl. Op deze locatie staa

Kharkiv Tractor Plant, type onbekend

+7
Gerben V
Foto van een XT3 (Харківський тракторний завод) Oftewel: Charkov tractoren fabriek. Ruim een jaar geleden op de foto gezet in de omgeving van Tsjernobyl. Op deze locatie staat een grote verzameling ijzer wat is ingezet tijdens het opruimen van materiaal na de kernramp. Al deze machines zijn dus ook 'besmet' en mogen daarom het terrein niet meer verlaten.
+1
Deora
@Gerben V heb je hier meer foto’s van? Tsjernobyl blijft fascinerend.
+4
Gerben V

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Ginaf van het Nederlandse bedrijf Lankelma uit Purmerend. Op internet tegengekomen dat ze in 2009 bodemonderzoek hebben uitgevoerd voor de fundering van de nieuwe sacrofaag. Truck is daarna hier bij geparkeerd.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Deora
@Gerben V dank u!
+7
roscho
@Gerben V Fijn dat je alle foto's in 1 thread plaatst. Nu staat alles bij elkaar. Heb ik veel liever dan dat er 5 verschillende postings van worden gemaakt.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Gerben V:
Ruim een jaar geleden op de foto gezet in de omgeving van Tsjernobyl

Dat is wel een belevenis geweest voor jou, zo kort voor uitbreken van de oorlog. Lankelma destijds ZuidoostBeemster ken ik wel. Zat naast de smederij van Kraakman. Je kan wel zien dat zo'n 'besmette' DAF niet roest.
+2
Gerben V
@WaterDeutzer Achteraf gezien inderdaad net optijd een bezoek gebracht.. Prachtig land om te boeren, veel mogelijkheden maar je moet het wel zelf klaar spelen. Daarnaast zijn er wel enorme cultuurverschillen ten opzichte van hoe het er hier aan toe gaat. Alle respect voor het aanpasbaar vermogen van de Nederlanders die daar succesvol een agrarisch bedrijf runnen.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Gerben V:
Alle respect voor het aanpasbaar vermogen van de Nederlanders die daar succesvol een agrarisch bedrijf runnen.

Bekendste voorbeeld is wel Kees Huizinga, maar die zit er al weer 20jaar. ben je ook bij hem geweest? Wat ik er over lees blijft steeds maar weer indrukwekkend in getallen.
+2
Gerben V
@WaterDeutzer Ben destijds bij Agrifirm Rozvolozhzhya geweest, het bedrijf van Smits. Bewerken een 5000 hectare. Bij sommige misschien bekend van de verzameling turboshifters. Linkje van de facebookpagina: ap.lc/O5Bni/
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Gerben V:
Bewerken een 5000 hectare.

Kees doet er 15.000Ha, maar 5000 is ook erg veel. Mooi linkje.
Terwisscha
@Gerben V ja machtig bedrijf. Zou ik heen te stagelopen in 2020 maar door corona en andere omstandigheden niet door gegaan. Erg jammer!
+1
Jotke
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Zat naast de smederij van Kraakman. Je kan wel zien dat zo'n 'besmette' DAF niet roest.

Is Zuid-Oost Beemster de oorspronkelijke Kraakman vestiging waar de gebroeders Kraakman vroeger zaten?

Bij meeste bedrijven is wel bekend waar het begonnen is maar bij Kraakman staat op de site alleen een heel verhaal van service hier service daar maar niet echt een geschiedenis.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Jotke:
een heel verhaal van service hier service daar maar niet echt een geschiedenis.

Dat was mij eerder ook al eens opgevallen.
In mijn lagere school tijd was de jongste zoon van oprichter Reinier Kraakman mijn kameraad. Zijn oudere broers werkte voor pa in de smederij. Ik heb daar heel vaak doorgebracht en skelters gebouwd met Frans.

Toen al waren er plannen gemaakt voor nieuwbouw op de plek waar Kraakman nu nog zit. Sinds de overname door investeerders zit er geen familie Kraakman meer in het bedrijf. Wel jammer dat ze die mooie historie niet online op de website plaatsen.
+1
Jotke
Quote Reactie van @WaterDeutzer:
Dat was mij eerder ook al eens opgevallen.In mijn lagere school tijd was de jongste zoon van oprichter Reinier Kraakman mijn kameraad. Zijn oudere broers werkte voor pa in de smederij. Ik heb daar heel vaak doorgebracht en skelters gebouwd met Frans.Toen al waren er plannen gemaakt voor nieuwbouw op de plek waar Kraakman nu nog zit. Sinds de overname door investeerders zit er geen familie Kraakman meer in het bedrijf. Wel jammer dat ze die mooie historie niet online op de website plaatsen.

Mooi om te lezen!

Ja meeste bedrijven zetten wel een pagina met historie op hun site. Dat vind ik altijd mooi om te lezen. Jamo had dat ook, de foto's van vroeger hangen daar nog steeds mooi ingelijst als tijdlijn op de gang van het kantoor.

De Kok heeft dat ook altijd gehad en nog steeds volgens mij. Heb vorig weekend nog foto's aangeleverd voor een vernieuwde historie pagina waar ook foto's van de voormalig de Kok/huidige Kraakman vestigingen bijzitten.

Ja Kraakman is toen overgenomen door familie de Kat. Ook wel bekend van de supermarktketens Dirk en DekaMarkt die zij samen met een andere familie runnen. Dirk is van oorsprong de supermarktketen van de familie Kat als ik het goed heb.

Er gaan wel wat verhalen rond over die familie, net als over het huidige Kraakman.
+1
Kramer U800
@Gerben V Heel bijzonder, banden zien er gek genoeg nog heel mooi uit van de XT3.

Reacties

+2
a3vandiejen
Bijzondere foto en materiaal.
+2
ArieV
Indrukwekkende foto. De meeste van ons komen daar niet, misschien om daar een pilsje te drinken met alle leden van TF?
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ArieV:
met alle leden van TF

Met 6000man het vocht met tankwagens aanvoeren.🥳
+3
DANOONTJE POWERR
@WaterDeutzer en stralend weer erbij. 🙃
+3
WaterDeutzer
Quote Reactie van @DANOONTJE POWERR:
en stralend weer erbij.

Geen koolzuur nodig, schuimkraag komt er vanzelf op.🍺
+2
@WaterDeutzer las hieronder al dat je sowiso een kater hebt de volgende dag (koppijn en kotsen)🙈
+1
bart99
Super gaaf land🥳
+2
JarnoDrenthe
Ik zou de hele reut zo ophalen , besmet of niet.
+2
CaseCS130
@JarnoDrenthe er zijn nog voertuigen bij die 300 millisivert straling geven. Ter vergelijking, een mens mag maximaal 20 millisivert over een heel jaar krijgen. Toch nog maar eens over nadenken want stralingsziekte geeft niet zo'n fijne dood 😉
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @CaseCS130:
maar eens over nadenken want stralingsziekte geeft niet zo'n fijne dood

Dan gaat @Gerben V best maar eens beginnen aan z'n testament.😎
+2
Gerben V
@WaterDeutzer Een bezoek aan Tsjernobyl, inclusief tour door naastliggende destijds geëvacueerde stad Prypjat en de omgeving van één dag is ongeveer equivalent aan een röntgenfoto van de borstkast is ons destijds verteld.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Gerben V:
equivalent aan een röntgenfoto van de borstkast

Klopt, ik ben er ook niet zo bang voor. Maar heb jij dan ook geen geigerteller meegehad? Dat zou ik weer wel doen. Vroeger voor m'n baas ook 2 heftrucks geserviced in Petten. Door een sluis met witte pakken aan en terug ook weer meten. Piep.......piep........piep, was ok. Piep-piep-piep, niet...🙈
+1
Gerben V
@WaterDeutzer Iedereen krijgt inderdaad wel een geigerteller mee. Wat het ook wel interessant maakt. Nabij de kerncentrale zelf is namelijk nauwelijks straling, dat is destijds grondig aangepakt omdat de mensen daar natuurlijk weer aan het werk moesten.
+3
CaseCS130
@Gerben V de mensen die het daar in eerste instantie opgeruimd hebben mochten niet langer als 40 seconden daar aan het werk, dan was de stralingslimiet al bereikt. Heeft nog wel wat personeel gekost 😅
Jotke
Quote Reactie van @CaseCS130:
40 seconden daar aan het werk, d

Dan zal er weinig gebeurd zijn!🙈
+2
CaseCS130
@Gerben V hangt natuurlijk enorm af hoe dichtbij en wat voor stralingsbron je komt. Maar het meeste zal wel opgeruimd zijn en reactor 4 hebben ze aardig ingepakt met beton.
JarnoDrenthe
@CaseCS130 Dat zal wel , maar hoelang moet je daaraan blootgesteld worden voor het schade aan kan richten ?
En het heeft effect op de lichaamscellen maar je dondert zomaar niet in een bult..
+4
CaseCS130
@JarnoDrenthe Onderschat het niet. Een blootstelling aan een paar uur 300 millisievert zorgt er al voor dat je ligt te braken en enorme hoofdpijn krijgt. Maar bij spul wat nog die straling afgeeft zal niemand in de buurt mogen komen.
steyrlanzboy
Mooi
+1
RVM
Mooie foto’s vooral die Ginaf
16045HSX
Mooi👍. Dit materiaal staat nog op vele plekken in het oostblok. Achtergelaten of in gebruik.
Jotke
Sund!

Misschien ligt het aan mij maar een stuk ijzer... das toch gewoon de warm water spuit en een goed schoonmaakmiddel erop en klaar?

Cabinebekleding wegmieteren/vervangen en de rest goed reinigen?

Zou daar toch niet graag als bedrijf heen gaan als je vervolgens het spul moet laten staan. En anders voor een habbekrats een oud barrel opkopen ergens en dat meenemen. Dan maar geen reclame en anders plak je er een sticker op.

Sund van zo'n mooie Ginaf!
+2
worteljcb
@Jotke Zo simpel werkt dat niet met straling, dat was je er niet ff af.. Die truck was in 2009 al een oudje, waarschijnlijk hebben ze er een beste “inruilprijs” voor gevangen 😂
+2
@worteljcb gaat die besmetting er nooit meer af?
Ik ben een complete leek op dit gebied, maar vind de foto’s wel fascinerend…
+2
CaseCS130
@ronald-deutz-fahr jawel maar straling verminderd heel langzaam, wordt meestal aangeduid in halveringsduur. Afhankelijk van de besmetting kan het wel honderden jaren duren voordat het op veilig niveau is.
Kramer U800
@CaseCS130 Precies, ligt er aan wat deze machine heeft gedaan en waar op welk moment.
+2
WaterDeutzer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
gaat die besmetting er nooit meer af

Ben ook een leek, maar gezien daar al een paar jaar toeristen mogen rondwandelen zal 't met de voertuigen wel in orde zijn. Onder de grote kap kun je beter wegblijven.
+1
Kramer U800
@ronald-deutz-fahr het is zelfs zo dat als je met je hand het materiaal aanraakt je in één keer zo'n erge dosis straling binnenkrijgt dat je accuut naar het ziekenhuis moet of ter plekke overlijd. Al dat materiaal houd de straling in zich vast. Als je het aanraakt komt alle straling in één keer vrij en maakt het je stamcellen en DNA kapot.
+1
JarnoDrenthe
@Kramer U800 Dat hangt van de radioactieve energie af , die zal echt niet dusdanig zijn op die machines dat je er terplekke aan overlijdt. Dan laten ze je daar echt niet tussen die machines foto's maken.
+8
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @Kramer U800:
alle straling in één keer vrij

Dan kun je hem daarna wel meenemen, schoonmoeder mee met ophalen dus. 🤣
+3
worteljcb
@DANOONTJE POWERR Ik moest lachen 😂
+4
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Kramer U800:
Als je het aanraakt komt alle straling in één keer vrij en maakt het je stamcellen en DNA kapot.

Dirk, jij hebt vast een scheikundeleraar gehad die boeiende verhalen kon vertellen.😅 Toen ik begin jaren '90 voor Cebeco in Kazachstan heb gewerkt ben ik een keer in een gebied geweest waar natuurlijke radiografische straling uit de grond kwam.

Wij kregen van de baas een geigerteller mee die je om je nek moest hangen. Probleem was dat die pas weken later, thuis in NL werd uitgelezen en je dan pas hoorde of je besmet was of niet. Je kon aan de lokale bevolking wel goed zien dat velen misvormd waren.
Jotke
Wat ik me dan nog afvraag...

Als alles wat daar binnenrijdt daar moet blijven... hoe komen de mensen die daar een rondleiding krijgen er dan in of uit?

En die camera of mobiel en kleren zijn dan niet besmettelijk?

Heb een aantal jaren geleden keer een programma gezien waar ze ook dat gebied in reden langs de leegstaande flats en oom richting die kerncentrale. Volgens mij ging dezelfde auto gewoon weer terug...
+1
CaseCS130
@Jotke het deel waar toeristen mogen komen heb je daar geen last mee en kunnen de voertuigen wel mee terug. De voertuigen die destijds gebruikt zijn om de rommel op te ruimen zijn toen dusdanig besmet dat er nog bij zijn die niet veilig zijn.
+1
Gerben V
@CaseCS130 Tegenwoordig kun je gewoon door het gebied heen rijden. De mensen die in de kerncentrale werkten of nu nog steeds voor het ontmantelen komen er ook gewoon. Om het radioactief afval op te ruimen is veel grond verzet. Grond om de centrale heen is afgegraven of toegedekt. Daarom is de straling in het nabijgelegen bos ook hoger dan dat je naast de kerncentrale staat. De machines die hiervoor zijn ingezet mogen er niet meer buiten. Vermoed dat de uit Nederland afkomstige Ginaf ook wel in de grond zou hebben gegraven/geboord.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kharkov ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!