Vorst was wat zachter dan ik dacht...... Foto is geplaatst door zettelmeyer op 14-12-2022 om 18:17:34, met 30 reacties.

Evers Cultivator

+3
zettelmeyer
Vorst was wat zachter dan ik dacht.....

Reacties

+1
2850Johndeere6R
Ai, aan de schotsen te zien had ik het ook dieper in de grond verwacht. Dit land wa.smet water achter gelaten na de oogst?
+1
zettelmeyer
@2850Johndeere6R dit is de uitloop van de droge koeien precies achter het beton. Rest ging wel mooi. Had alleen gehoopt dat de trekker boven bleef ipv dikke sporen trekken. Maar nu wel mooi los
2850Johndeere6R
@zettelmeyer Trek je alleen deze plekken los of doe je het hele land? Wij doen vaak ook even met de 1poot de transport sporen lostrekken, al is dat dit jaar niet nodig.
zettelmeyer
@2850Johndeere6R hele uitloop. Wel 25 bij 30 meter haha
valmet6400power
Wij hebben het idee dat het er juist 6-7 centimeter inzit op het gerooide bietenland. Hopen morgen op wat dooi dan kunnen we de ploeg erin zetten..
+1
zettelmeyer
@valmet6400power de buren waren vandaag ook nog aan het ploegen wel op groenbemester. Blijft volgens mij vriezen tot zondag
+1
valmet6400power
@zettelmeyer
Morgen overdag dooi en vannacht niet idiote vorst maar t/m zondag inderdaad wel nachtvorst zeggen ze nu. De bieten liggen toch onder doek dus doe dan alle vorst maar tegelijk 😄
zettelmeyer
@valmet6400power ooh dus jullie moesten een keer echt aan het werk om bultje onder te stoppen😜
Voor het land is het nie verkeerd..... bevriezen mooi de aardappels kapot etc
valmet6400power
@zettelmeyer
Zegt meneer de robot melker 😂
JD3010
Quote Reactie van @valmet6400power:
@zettelmeyer

NOP-er hé.
zettelmeyer
@JD3010 gelukkig wel en nie zo arrogant als aan de andere kant van de brug met die minne bouwboeren daar😉
+2
JD3010
@zettelmeyer Dat bedoel ik, zich beter voelen dan een ander.
bartjuh
@valmet6400power bieten alleen onder een doek? Wij hebben doek, plastic en onder op de voet nog beetje stro. - 12 afgelopen nacht hier op 1,5mtr hoog
valmet6400power
@bartjuh
Nee wij hebben zondag bieten gerooid van 17:00 tot 01:00. Toen hebben we er vliesdoek (Toptex) overheen getrokken omdat je dat veel minder vast hoeft te maken en dat paste ons wel nachts omdat we met z’n tweeën waren. En we hadden de hoop dat de vorst voorspelling wat warmer zou worden.

Maar helaas. Dus toen maandagmiddag in het zonnetje nog plastic erover getrokken. Was gisterochtend en vanmorgen -6 op 1,5 meter hoogte.
JD3010
@valmet6400power Ik heb het idee dat met dat vliesdoek erop het plastic er wat makkelijker overheen gaat.
valmet6400power
@JD3010
Wij hebben al jaaaaaren niet meer af hoeven dekken met plastic. In 2012 of 2013 zijn ze bevroren weg gegaan naar de fabriek dus toen hoefden we niet af te dekken. En vorig jaar hadden we alleen vliesdoek erop. Dus nu voor het eerst plastic over het vliesdoek gedaan maar inderdaad het schoof mooi omhoog. M'n vader en ik konden met z'n tweeën het plastic van 50 bij 16 meter in 1x over de hoop trekken dus dan mag je niet klagen geloof ik.. En de tweede rol plastic hoefde over de voorkant van de hoop dus dat hoefde maar tot halverwege de hoop bovenaan 😄
JD3010
@valmet6400power Dan was het in 2012/13 wel duur plastic. Nu is er voor de 2e keer dit seizoen een aparte regeling voor bevroren bieten. De Cosun heeft ze blijkbaar hard nodig, anders deden ze het niet.
Hier is het ook alweer een tijd geleden dat het plastic erop noodzaak was, maar ik doe het bij twijfel er wel op. Ik heb ook zo'n rol van 50x16m, dit past precies over de hoop heen. Ik hou bewust de hoop ietsje smalle de laastste keer, dan pas het plastic in 1 x.
Ik heb het alleen overheen getrokken, maar wel met de kraan erbij. 😉
valmet6400power
@JD3010
Nou toen in 12 of 13 was het een nachtvorstje (tijdens de Interpom) en die sloeg opeens door tot een periode met extreme vorst. Dus toen kon je ze überhaupt niet rooien totdat de bovenlaag wat dooide. En toen zijn ze ook meteen opgehaald. Wij hebben nu ook de hoop zo gemaakt dat we met 4 vliesdoeken en 2 rollen plastic toe konden. Dat is beter dan dat je doek/plastic net een meter of wat tekort is.

Ben benieuwd hoeveel hectare er uiteindelijk nog in de grond zit/zat eigenlijk..
JD3010
@valmet6400power Dat vliesdoek in bij mij 15m breed, dat past net wel/niet. Dat er bij mij nu geen naden zitten, blijft hert plastic mooi liggen. 1x was het vastgevroren aan de grond, dan komt er geen wind onder.
Eind november wil ik de bieten wel op het erf hebben. Ik wil het werk ook wel een keertje klaar hebben.
valmet6400power
@JD3010
Dat is perfect inderdaad. Wij hadden een hoop gemaakt van 43 meter lang en 20 meter breed dus in het midden heeft de hoop aardig overlap (vliesdoek is 25 x 14,5 meter volgens mij) en de onderkanten zijn ook lang genoeg in de lengte en in de breedte. Wij waren dit jaar ook voornemens om het tweede gedeelte van de bieten ook op tijd te rooien maar door de regen ging dat eigenlijk niet.
PieterA
@valmet6400power Ongeveer 2.100 hectare nog te rooien in Nederland. Vooral op klei langs de kust.
valmet6400power
@PieterA
Ik las het ook ja. En de rest krijgt €0,4/ton eenmalig een toeslag. Dus dat is ook weer mooi meegenomen. Maar wat je eerder zei, die calamiteiten regeling is het allang niet meer want ze komen ook vorig jaar gewoon de bevroren bieten ophalen. Maar dan motiveert €12/ton wel om ze voortaan eerder te rooien als dat mogelijk is 😄
Neem aan dat iedereen die ze had liggen ze tijdig wel afgedekt hadden.
+1
PieterA
@valmet6400power Ik weet niet wat je de rest noemt; maar volgens mij kunnen de mensen die nu nog moeten leveren kiezen tussen 12 euro per ton betalen of 40 cent per ton krijgen. Degenen die al geleverd hebben krijgen die 40 ct niet ( en terecht).

Ik zie nu nog steeds onafgedekte hopen liggen.

Ik weet ook niet wat ik maandagochtend gedaan zou hebben als ik de bieten er nog in had gehad. Gauw rooien en afdekken of laten zitten en hopen dat de vorst er nog uit trekt.

Bieten in de vorstregeling doen kost 1400 euro per hectare. Daar kun je best wat plastic voor kopen.
JD3010
Quote Reactie van @PieterA:
kiezen

Ik verwacht dat je alleen de keuze hebt als je bevroren bieten hebt.
PieterA
@JD3010 Ik denk dat je jouw bieten ook wel aan mag melden, maar dat is financieel minder aantrekkelijk.
JD3010
@PieterA ik laat ze lekker liggen, half januari ben ik aan de beurt. Elke dag is weer premie.
PieterA
bart99
@valmet6400power Hier gisteren nog tarwe gezaaid op bietenland over de vorst. Bietenland maandag geploegd. Het ligt er mooi bij, maar degelijk spul zo’n kopeg😅
valmet6400power
@bart99
Dat zal wel lekker gerammeld hebben dan 😂
Wij zouden maandag gaan ploegen op tarwestoppel maar dat was al keihard. Dus we hebben nog niks gedaan. Ja morgen kijken hoe het ploegen gaat op het bietenland. Misschien nog kopeggen erachteraan als het ploegwerk echt heel beroerd. Morgen maar ff afwachten!
+1
bart99
@valmet6400power Hahaha ja klopt, maar resultaat was prima 👍🏼 Bietenland wilde slecht ploegen hier, zaten zware plekken in waardoor de ploeg soms ging zoeken. Normaal rijden we nooit met de kieper in het land met bietenrooien, maar kwam dit keer door omstandigheden wel zo uit. Kon precies weten met ploegen tot waar je met de kieper hebt gereden
+1
PieterA
@bart99 Hier ook altijd goed te merken waar de kieper de rooier leeggetrokken heeft. Dan zakt de rooier inderdaad iets minder ver de grond in en ploegt het lekkerder.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Evers Cultivator ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!