Het eerste voer dit jaar ligt er ook weer voor. Foto is geplaatst door deJong op 01-01-2023 om 11:39:24, met 90 reacties.

Het eerste voer dit jaar ligt er ook weer voor

+11
deJong
Foto van een Case International 1056 XL.

Zo het eerste voer dit jaar ligt er ook weer voor.

Iedereen nog een prettig nieuwjaar gewenst👍

Reacties

Baltus_steyr
Ook de beste wensen. Zijn dat fleckvieh x brown swis x holstein koeien?
deJong
@Baltus_steyr ongeveer. Holstein > fleckvieh > brownswiss.

En holstein> fleck > montbéliarde.

Her en der een jersey tussen gekruisd

En noors rood bont.
+2
mf 6150
@deJong
En hoe bevallen ze? Wel mooi zo'n bonte veestapel
deJong
@mf 6150

De montys met fleck doen het goed. Vooral de flipexen. toppers ook met flipex op holstein.

Brownschwiss is te wisselvallig. Vaak krijg je daar ukkies van. Ook de vaarzenlijsten van de bruine beestjes is gem 1300 kg lager dan de fleck en monty instroom afgelopen jaar.

Fleck levert wel in op gehalten wat die handelaar ook zegt🤷‍♂️. Maar krijg je een krachtige koe van die snel te dik wordt😄 en als ze kalverziekte krijgen gaan ze ook echt tegen de vlakte...

Roodbonten geven gewoon slecht uier maar mooie koeien.
+2
zettelmeyer
@deJong kort samen gevat aan alles mankeert wat?
+1
mf 6150
@zettelmeyer
Alleen zwart holstein is goed, je lijkt eel zo'n fendt rijder😜
+1
zettelmeyer
@mf 6150 Hoho fendt rijders rijde alleen Fendt om de status he.
Kruizen wel leuk alleen de eerste zijn goed/beter en daarna word het rap minder. Op de holsteinkaart staat spreiding genoeg is mijn beleving. Vaak die boeren die gaan kruizen zijn de koeien beter als de boer😉
newholland6640
@zettelmeyer

Ben ik ergens wel met je eens indd. De eerste zijn echt super goed. Daarna is het wel een beetje een zoektocht.
Baltus_steyr
@newholland6640 dan kruis je toch weer terug naar eentje met goed melk en gehaltes en mooie body?

Heb hier wel gezien in de loop der jaren, diegene die maar wat wegkruisde die zakte in melk en gehaltes. Diegene die op de goede manier inkruizen die hebben er veel plezier van!!!

Hier ben ik ook begonnen met inkruizen flv. Dat ga ik hierna nog een keer weer doen en dan zet ik er weer een goed ontwikkelde stier op met veel melk en goede gehaltes. Zo hoop ik de stevige body van de flv te hebben en melkontwikkeling en gehaltes vd Holstein!!!
En inkruizen ben ik totaal niet bang voor, wel ben ik van mening dat je wel goed begeleid moet worden door een ervaren fleckvieh station!!
Knooi je zelf wat aan , dan KAN het slecht uitpakken!
+18
CaseCS130
@zettelmeyer er zijn meerdere wegen naar Rome. Boeren die bewust minder hard melken hoeven geen slechte boeren te zijn. En een ras kiezen wat iets beter bij soberder rantsoenen past is niet perse slecht.
Als we toch generaliseren en kort door de bocht doen valt het me op dat boeren die hard melken vaak de neiging hebben denigrerend te doen over boeren die dat niet doen, naar trekje.
+8
newholland6640
@CaseCS130

Precies. En als we dan nog even doorgaan. De meeste boeren die hard melken doen de laatste 5 liter voor de brokkenboer.
+2
zettelmeyer
@newholland6640 hoeveel % van je voer is eigenvoer? Hier is 30% aangekocht voer met 35.000 kg melk de hectare. Dus dat brok verhaal klopt ook nie helemaal😉
newholland6640
@zettelmeyer

Ik heb geen flauw idee. Kijk alleen naar krachtvoerkosten eigenlijk.
Overigens ken ik er genoeg die hard melken door er alleen maar veel krachtvoer in te stoppen. Hoe jij dat doet? Geen idee 😆
+4
Ruben-Wind
@newholland6640 wij gaan bewust wat harder melken nu, vaste kosten dalen en voor 1l melk kan ik nog altijd 2 kg kv kopen.
newholland6640
@Ruben-Wind

Als je die 2 kg krachtvoer dan maar ruim een liter oplevert zit je goed.
Hier is de prijs van een kg krachtvoer bijna gelijk aan de melkprijs 🙊
Achso
@newholland6640 dus: voor 5 l x0.60 geef je ook 3 € uit aan brok?
1.5 kg brok voor 1 l melk?
Zou dan maar brokkenboer/advizeur wisselen
newholland6640
@Achso

Ik reken ff verder de som van ruben voor.
+4
zettelmeyer
@CaseCS130 lange teentjes? Alles wat opgenoemd werd gaf ik een reactie op en daar valt holsteins ook onder. Daarop kreeg ik een prikkelend antwoord en dan geef ik die terug.
Wat ik ook al zei een kruising is een eind product en nie om verder mee te fokken. En holsteins passen prima in sobere omstandigheden wel met de juiste stieren te gebruiken want anders gaat het nie goed.
Wat ik om me heen zie gebeurem bijvoorbeeld aan de weg van 2de locatie waar vorig jaar 3 boeren zijn gestopt. +/- 8 jaar geleden begonnen met kruisen. Eerste generatie super en toen werd het hard minder en uit ellende maar gestopt.
Wat me verder opvalt dat kruislinge de hemel in worde geprezen hier op tf. Ik heb een andere mening en die deel ik dan. En ja met holsteins mankeert er ook wel wat aan
+9
CaseCS130
@zettelmeyer Nee geen lange tenen, wel iets minder geslapen dan normaal en dan wat prikkelbaarder. Ik vond en vind jou opmerking nog steeds te kort door de bocht, een paar boeren die bij jou op de buurt stoppen verandert daar niks aan. Toevallig stond er een maand terug een boerderij te koop van een topfokker en topmelker die nog lang niet aan z'n pensioenleeftijd zit maar wel de boel verkoopt. Zegt dat dan ook iets?
Ophemelen van kruisen zie ik bij deze foto in ieder geval niet voorbijkomen, juist een eerlijk verhaal van dejong over wat wel en niet voldoet. Ik vind de spreiding op de stierenkaart niet bijster groot. In getallen lijkt het heel wat maar als je echt extensief boert staat er denk ik geen holstein op die daar tegen kan. Ik ken iemand die vanuit het niks begonnen is met boeren en altijd gek van Holstein fokkerij was. Maar hij kocht een boerderij met geen grond en een oude stal en ging via het kempensysteem voeren. Daar paste Jersey veel beter bij en hij heeft daar geweldige resultaten mee behaalt.
Ik zou graag iets meer nuance zien, ik heb best wel bewondering voor jou en je manier van boeren zoals dat hier op tf staat. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om zoveel uit je koeien te halen. Maar het zou je sieren als je iets meer openstaat voor collega's die het op een andere manier doen in plaats van die af te doen als inferieure boeren.
+1
zettelmeyer
@CaseCS130 tja kort door de bocht ben ik nu eenmaal hou dr niet zo van om er omheen te draaien en vaak levert dat een mooie discussie op.
Als je het bedrijf in dronten bedoeld die ken ik wel en heeft nu bijna helemaal zuivere jerseys met goede resultaten en kruist niet. En helemaal niet met vleesrassen alleen bwb. Ja daar heb ik bewondering voor.
Stierenkaart is inderdaad ook is het erg moeilijk om goede stieren te vinden die een hoge productie te verwerven en het bedrijf verder brengen. Lage productie stieren die robuust zijn er inderdaad genoeg.
Zoals de meesten wel weten sta ik overal open voor. Maar als het niet werkt zeg ik dat zeker ook. De kruislingen die hier gelopen hebben zijn allemaal kapot gegaan dus zulke koeien zijn in deze omgeving niet hard genoeg. Loopt nog 1 kwart jersey met lage lactatie waarde.
Klopt 2 topmelkers gestopt. 1 na Canada en andere weet ik de reden niet dus daar oordeel ik nie over. Die met de kruislingen wel dus daar maak ik me conclusie mee.
En je laatste zin snapte ik niet helemaal want ben nie zo uit de hoogte met dure woorde. Maar nee ik bestempel niemand als 2de rangs boer want iedereen doet ze best om een goede boterham te verdienen. Behalve de hobby boertjes die uitgekocht zijn heb ik niks mee
+2
CaseCS130
@zettelmeyer Als je zegt dat de koeien beter dan de boer zijn komt dat iig wel zo op mij over. Maar er zit dus wel nuance achter gelukkig. Ik ben niet zo'n fan van kort door de bocht doen om discussie uit te lokken, zeker online ontaard dat al snel in ruzie. Houd het liever bij een goed onderbouwt verhaal en leuke foto's hier. Maar goed, iedereen is verschillend.
Die jersey boer zit in Friesland.
+1
Fendt612e
@zettelmeyer @CaseCS130
Melkproductie is het resultaat van je bedrijfsvoering, passen die bij elkaar, boer je vaak goed
+3
johndeere6230
Quote Reactie van @zettelmeyer:
Kruizen wel leuk alleen de eerste zijn goed/beter en daarna word het rap minder

Als je maar voldoende hf bloed erin houdt dan heeft het in mijn ogen wel een toegevoegde waarde. Zijn er genoeg die met kruislingen hard melken, maar die redden het met holstein vaak ook al. Is vooral management, alleen een fleck of montebliarde slijten wel stuk minder hard als het net niet allemaal klopt/ ziek zijn.
mf 6150
@zettelmeyer
Hmm gewaagde uitspraak, als je weet wat je doet kan je veel uit kruizen halen. Puur holstein moet je ook de boer voor zijn, ze zijn mij niet taai genoeg. En zo denkt iedereen a ders
zettelmeyer
Quote Reactie van @mf 6150:
niet taai genoeg

Wil je dan nog langer in de melkput staan 😜 ik denk dat je hardere koeien bedoelt. Ben er wel achter dat dit per bedrijf nog al verschild. Hier knetter harde koeien met als nadeel dat ze niet late zien als er wat is zegt veearts ook. De aangekochte koeien ligge al plat als een scheet dwars ligt.... met de kruisingen was het helemaal drama
newholland6640
@zettelmeyer

Verschillen per bedrijf zijn natuurlijk ook ontzettend groot indd. Ik vermoed dat je ook relatief veel zetmeel voert?
zettelmeyer
@newholland6640 klopt zit veel verschil in hardheid van koeien per bedrijf. Nee vergeleken met andere bedrijven die veel melken niet
mf 6150
@zettelmeyer
Haha ja dat bedoel ik, nog langer melken is idd niet wenselijk😅 okay tja zo heeft iedereen het anders... waarom koop je aan? hier zijn het de holsteins die het meest geven die ook het eerst onder tafel liggen. Die wel grof gebouwd zijn is weinig mis mee. Te groot en niet hard genoeg zujn mn grootste redenen om in te kruizen. Verder dan 50% ga ik sws niet.
zettelmeyer
@mf 6150 ben in 2 jaar van 60 naar 110 koeien gegaan en dan gaat er wel eens wat mis
mf 6150
@zettelmeyer
Oh bliksem, vandaar de intensieviteit? Weet er alles van met aankoop, we deden vroeger niet anders
rommert14
@mf 6150 hier 7 jaar geleden voor het laatst wat gekocht en vorig jaar met de derde locatie, maar die zijn bijna allemaal al vertrokken en opgevuld met vaarzen inmiddels
zettelmeyer
@mf 6150 pacht land kwijt geraakt en als PAS melder niks terug kunnen kopen omdat bank nie mee wou werken.... nu weer wat meer land kunnen huren dus nu wat minder intensief.
+1
mf 6150
@deJong maar een fleck met montbeliarde lijkt me al geen super melkgever of valt dat goed mee? Ligt misschien ook wat aan verschil in bedrijfsvoering ofzo
+2
Ao140
@mf 6150 Zijn genoeg die knetterhard melken met die rassen anders hoor🤭. Vooral montbeliardes kunnen goed melk geven
janc
@Ao140 fleck kunnen ook wel goed melk geven we hebben 1 lopen die dit jaar 17 wordt en 130.000kg melk heeft gegeven alleen gehaltes vallen vaak beetje tegen bij ons te minste
Mrij x fleck krijg je kasten van koeien
Holstein x fleck past beter in mijn ogen

Noors roodbont past ook wel mooi en hebben vaak ook wel knappe gehaltes
+3
Ruben-Wind
@janc uiers vallen mij wel tegen bij Fleck verder goede harde koeien, kalveren ook 120-150€ duurder.
mf 6150
@Ruben-Wind
Dat is mijn ervaring ook idd, 50% flv 3e kalfs worden echtwel knallen koeien en die kalveren willen ze graag hebben
+2
deJong
@mf 6150 ik ben best tevreden.
Een paar kaarten erbij van een goede en gemiddelde koe.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

verwijderd
newholland6640
@J asper

Ja daar heb je gelijk in inderdaad. Dat is dan het beste getal. Maar om je voersaldo te berekenen moet je beginnen bij je kv kosten 😅
verwijderd
newholland6640
@J asper

Gangbaar krijg je dan nog wel tarwe en graan denk ik? Verder niet veel.
verwijderd
newholland6640
@J asper

Dat doe ik ook.
verwijderd
newholland6640
@J asper

Ja in de zin van aangekocht voer. Niet in percentage van het hele rantsoen. Ruwvoer kopen we niet aan.
+2
BEboer
Ik snap het kruisen niet echt, heb paar jaar voor crv gewerkt en wel bedrijven gezien waar het echt werkte. Maar als ik 14 jaar was heb ik geleerd in het vak varkenshouderij F1 hybride is een super kruissing maar niet om mee verder te kweken. M.a.w. F1 kruisingen zijn vaak super maar de nafok kun je geen rechte lijn in maken. Hoor de vleesveehouders hier id buurt ook zuiver witblauw met blonde leverde grote dikke koeien op kruissing erna was soms klein en dun soms groot en mager... De pedigree was gewoon naar de kloten. Ik vind dat je in holstein genoeg spreiding hebt, heb vorig jaar 150 rietjes final gekocht koste 5euro en zijn no nonsense koeien je kan ook nog rode holstein kopen als je wil kruisen.
rommert14
@BEboer
Quote:
F1 hybride is een super kruissing maar niet om mee verder te kweken. M.a.w. F1 kruisingen zijn vaak super

Zo is het zelfs met groente, je kunt genoeg f1 zaden kopen maar als je er zelf zaden van oogst is de tweede generatie nooit hetzelfde.
zettelmeyer
@BEboer helemaal met je eens. Kruisling is een eindproduct. En dat bleek ook wel uit de polen proef van vroeger
+1
newholland6640
@BEboer

Pluimvee werken ze niet anders dan met lijnen. Als je dat met koeien ook doet is al heel anders dan na de eerste kruising de handdoek in de ring gooien omdat de f2 geen consistentie inzit.

Overigens waait crv ook met alle winden mee. Hier riepen ze 14 jaar geleden dat als je ging kruisen de toko net zo goed kunt sluitrn. Ondertussen organiseren ze zelfs fleckvieh reisjes 😂
+1
BEboer
@newholland6640 OH ik heb geen huwelijk meer met crv hoor. Maar idd ze blazen soms hoog van de toren met iedere nieuwe Trent. Ik koop er wel nog 90÷ van men sperma omdat ze prijs kwaliteit wel goed zitten. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik alsmaar meer fokstieren gebruik tov genomic. Wij hebben maar plaats voor 20 a 25 procent vervangingsvee dus eig net genoeg. Dan wil ik geen jonge stier met lagere betrouwbaarheid maar een vrij zekere keus omdat je die floppers echt wel kunt missen als je opt scherpst vd snee werkt.
newholland6640
@BEboer

Dan zitten we behoorlijk op 1 lijn 😀
Hurli356
@BEboer tja dat kan iedereen die bij kruisingsvraagstukken van Mendel heeft opgelet je wel vertellen..
F2 is gewoon stuk minder uniform
deJong
@Hurli356 valt mij best mee. We zijn nu aan het terug kruisen naaf hf. En daar komen toch wel weer gewone hf van terug😄
Hurli356
@deJong maar dan fok je dominante eigenschappen terug, dat wil nog wel. Dat is anders dan f1 onderling doorfokken.
verwijderd
BEboer
@ronald-deutz-fahr ze hebben ook het nadeel van de grootste te zijn, als de kleine iets slecht zeggen van hun is er niks ad hand omgekeerd hebben ze precies een moord begaan 😂 Ik heb er van men 20 tot 25 gewerkt en vond dat toch de beste leerschool voor mij. Ben op zoveel bedrijven geweest, zo'n dingen leer je gewoon niet op school. Nu achteraf wel spijt dat ik vb geen buitenlandse stages gedaan heb. Ook zou ik nu graag nog eens bij sommige bedrijven langsgaan om de evolutie te bekijken want laatste 7 jaar is hier zoveel veranderd bij de meeste melkveebedrijven.
zettelmeyer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
hekel aan zulk zwabberend beleid

Je bepaald je beleid toch voor je zelf? Of loop je achter zulke bedrijven aan
verwijderd
rommert14
@oanejorrit12 moet je het perse gebruiken dan?
verwijderd
+1
zettelmeyer
@oanejorrit12 ik gebruik oude nog. Lijkt wel of alle bedrijven moeilijker make... lely met klote horizon
newholland6640
@zettelmeyer

Wat is er mis met horizon?
ford8630power
@newholland6640 vraag ik me ook af, wijst zich allemaal vanzelf en de app ik ook nog eens veel completer
RaHeados
@newholland6640 als je crv veemanager had nu cvr dier en crv bedrijf hebt betaal je 2x voor t zelfde grotendeels ofzo. Pa wil ook niet over heb me er zelf niet in verdiept.
zettelmeyer
@newholland6640 traag op de telefoon en minder goed overzicht
verwijderd
+1
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Hier precies zelfde ja. Maar dat doet iedereen. Ki salland heeft er ook een handje van.
verwijderd
zettelmeyer
Quote Reactie van @J asper:
letters kleiner

Moet je een bril kope
+1
deJong
Nu is mijn vraag.

Wie van jullie heeft ook van deze apparte velletjes in de stal lopen😛

(klik om te vergroten)

Herbert
@deJong heb een paar 50% brown swiss pinken lopen. Als kalf hadden ze helemaal rare tinten. Trekt met de leeftijd mee wel wat weg, maar ze blijven apart getekend. Ook een paar van die soort van zwart met een rode tint.

(klik om te vergroten)

deJong
@Herbert zijn wel mooie beestjes. Vindt nou niet dat ze goed meekomen... maar misschien wel efficient omdat ze wat kleiner zijn.
T60401
@Herbert je zou verwachten dat kruislingen meer vlees op de rug hebben. Zo op de foto te zien zijn ze niets te dik.
Herbert
@T60401 misschien toch iets te lang buiten laten lopen😅
deJong
@T60401 daar passen wij ook goed op. Dit zijn de oudere kalfe pinken 18 mnd+ en droge koeien.

Tuurljjk zijn er wel er ook genoeg bij waar je echt niks aan kunt doen. En die zich lekker vol vreten😄

In principe is dit de groep waar nog wat extra bijgevoerd wordt de andere groep is meer de far off en waar de dikkertjes lopen😏 op het moment zijn er niet veel droog.
T60401
@deJong Op jouw foto niks op aan te merken. mijn reactie was op de foto van herbert. Te lang buiten gelopen geeft hij aan.
deJong
@T60401 haha. Wij hebben ze ook vrij lang buiten gehad hoor.
Baltus_steyr
@deJong ik heb er nu zon een aan de melk. heeft niet van die apparte vellen wat jij hebt. Was een gekochte kalf
50 % brown swis
25 % zweeds roodbont
12,5 % Fries holstein
12.5 % montbeliard
is nog maar net aan de melk, maar doet het leuk. Ben benieuwd hoe deze zich houdt in de loop der jaren!
deJong
@Baltus_steyr

Hier kun je wel zien hoe het de brown swiss bij ons vergaat. Die fok is er vorig jaar ingekomen en valt niet mee.

Daarom zijn we nu vol teug hfs aan het inzetten.

(klik om te vergroten)

deJong
@deJong op een klein rood beestje na, Die de jongste is kun je wel zien wat de nieuwe standaard is😅

(klik om te vergroten)

Herbert
.
Baltus_steyr
@deJong oh die blijven in de melk wel achter, gehaltes doen het leuk. Die eerste groep hf x flv die doen het goed!!
Ik heb hier nu een brown swis lopen, kan ik mooi kijken die zich houdt en vergelijken met de rest...!
newholland6640
@deJong

Welke bs stieren heb je gebruikt?
Baltus_steyr
@newholland6640 Ik heb hier nu een koe drachtig met Noel Super Brown.
newholland6640
@Baltus_steyr

Bs bevalt wel goed hier. Wel een paar missers begaan met stieren met grote hoogtemaat. Boven de 100 op zwartbont basis vermijden
Baltus_steyr
@newholland6640 oke. Ik wacht eerst even een paar jaar af, zo nu en dan een keer bs gebruiken. Maar meeste toch fleckvieh op holstein!
newholland6640
@Baltus_steyr

Dat zou ik ook doen indd, maar daarna kan een keer bs wel mooi zijn. Of terug naar hf
Baltus_steyr
@newholland6640 zijn nu bezig met 1 ste x fleckvieh, hierna wellicht nog een keer weer maar dan wel een passend/gericht en daarna een goede holstein stier met veel melk en dikke gehalten. Heb nog veel goede rietjes in t vat zitten en heb nu al een jonge goede stier (op papier) lopen die straks mag gaan dekken.
Pa is niet zo laaiend enthousiast van (veel) brown swis. Daarom nu rustig zo nu en dan eentje tussendoor proberen of zoals je zegt terug kruisen.
deJong
@newholland6640 veen superbrown jerrick. Die vallen niet groot😅
newholland6640
@deJong nog wel naar gekeken maar dies niet a2 vgm
deJong
@newholland6640 nu meeste terug kruisen met nuberon en topmodel. Topmodel krijg je beste kalveren van💪
dx11
@deJong mijn pinkenstier van afgelopen jaar heeft zon velletje. Een Vigor uit een Triomphe
+1
deJong
@dx11 moet ik even kijken. We hebben ook met triomphe geinsimineerd.
rommert14
Waarom zijn de reacties van @ronald-deutz-fahr en @J asper verwijderd?
+1
newholland6640
@rommert14

Kreeg vast commentaar van de vertegenwoordiger van crv 😜
newholland6640
@rommert14

Hoe doen jullie eigenlijk fokkerij? Ben ik wel benieuwd naar
rommert14
@newholland6640 wat wil je precies weten?
+1
zettelmeyer
@rommert14 hekel aan prikkebord
+1
rommert14
@zettelmeyer daar kan ik me helemaal in vinden
+1
zettelmeyer
@rommert14 ik laat me reactie staan maaar reageer ook nie meer inhoudelijk. Klopt @Fendt926Driver hoe sneller hoe beter voegt niks toe
+4
Fendt926Driver
Quote Reactie van @zettelmeyer:
hekel aan prikkebord

Dat mag van mij ook per direct weer gescheiden worden.
+2
deJong
@Fendt926Driver

Jah doemdenkerij daar op die andere pagina😅

Ze lopen daar de hele dag opelkaar en alles te zeuren🤣
+2
rommert14
@deJong Ja echt he, wel geinig leesvoer soms
+1
@zettelmeyer
Quote:
hekel aan prikkebord

Dat niet per se. Maar als ik op prikkebord wil reageren, reageer ik daar zelf wel.
+1
JiGo
Als niet melkveehouder vind ik dit wel reuze interessant leesvoer 😄

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case International 1056 XL en hebben de trefwoorden voeren , stalvoeren en ruwvoer geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!