Foto van een Claas Ares 617(atz)Net een schuimparty hier.... Foto is geplaatst door deJong op 23-01-2023 om 10:27:00, met 72 reacties.

Claas Ares 617

233 foto's van @deJong

+2
deJong
Foto van een Claas Ares 617(atz)

Net een schuimparty hier...
claasfendt
@deJong hier vanmorgen ook wat schuim, heeft ook met het weer te maken denk ik

Reacties

basia
Kolk vol ?
assink
Tijdens het mixen gebeurt?
Hier nooit last met schuim op de mest, maar dat komt waarschijnlijk om dat ons vleesvee enkel mais en gras te vreten krijgt. En af en toe wat rundveekoek.
Eerder last dat we het de put niet uit krijgen, omdat de put slecht te mixen is.
deJong
@assink zit de plaat van het mixgat er nog wel in. Meestal als een put slecht mixt is er wat aan de hand met het mixgat.
assink
@deJong
De put is nooit ontworpen om gemixt te worden, daar dachten ze halverwege de jaren 70 nog niet aan blijkbaar 😀
Dus behelpen met een doda mestpomp/mixer, dat is het enige wat door het putgat past en budget technisch nog enig zins te verantwoorden is.
deJong
De put is niet vol. Schuimt gewoon erg... ook niet gemixt deze week. Het begon gewoon vorige week zomaar ineens🤷‍♂️🤷‍♂️
+1
BEboer
@deJong even appje naar alle vrienden of ze hun frietuurolie van de frietpot niet moeten verversen. Dat werkt het beste vind ik...
thijsw
@BEboer
Hoe doe je dat dan? Met rug spuit? En verdunnen met water ofzo?
BEboer
@thijsw hier staat een bidontje van 10l id melkput doe meestal 1 a 2 liter frituurolie in en dan vullen met water. En als er eens een trage koe aanhangt id melkput giet ik hier en daar een geutje uit. Hier staat de put momenteel 40/45 cm van vol en eigenlijk al meer dan een maand last van ...
thijsw
@BEboer kijk bedankt ga het ook eens zo proberen ook veel last van schuim hier
johndeere6230
@BEboer

Dat is het beste hulpmiddel ja, in ieder geval natuurlijke oliën.

Beste is het bij de bron aan te pakken, koe/ rantsoen 😅
BEboer
@johndeere6230 Ik weet niet wat ik verkeerd zou doen kwa rantsoen... Ureum is wel best hoog id melk ligt het daaraan... Laatste 2 jaar wat meer last van maar we voeren ook veel betere mais laatste 2 jaar (normaal zou het dus volgend jaar beter moeten zijn). Bij de droge koeien en jongvee kan ik de put gwn 100% vol krijgen zonder iets van schuim.
johndeere6230
Quote Reactie van @BEboer:
Ik weet niet wat ik verkeerd zou doen kwa rantsoen...

Ik zou het ook niet durven zeggen en volgens mij weet ook niemand dat. Maar als je bij de droge koeien geen last heb en de melkkoeien wel is de kans wel groot dat het in het rantsoen/ bijproducten zit. Denk persoonlijk dat een hoog ureum en dus geen optimale benutting ook niet helpt.

Hebben hier thuis eigenlijk altijd wel een ureum van (dik) onder de 20 en weinig tot geen last van schuim. Maar ze krijgen naast het gras, de mais en brok eigenlijk ook weinig anders, hooguit een keer wat bierbostel.
+1
BEboer
@johndeere6230 ik zit eigenlijk altijd dik boven de 200. Vroeger hadden we ook schuim toen de koeien id oude stal zaten toen voerde we ook geen bijproducten hooguit wat perspulp.
@johndeere6230 laag ureum kan juist weer slechte energie/zetmeel benutting betekenen..
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Denk dat een laag ureum niet erg is voor de energiebenutting. Beperkende factor om melk te geven is bijna altijd energie
+1
@newholland6640 er is altjjd ergens een beperking. Maar om nou te zeggen dat dat bijna altjjd energie is vind ik wel makkelijk gezegd. Dan zouden we wel kunnen stoppen met soja of raab voeren?
rommert14
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
altjjd energie is vind ik wel makkelijk gezegd.

Daar loopt het toch bij de meesten spaak?
@rommert14 je kan er toch zo een kilo tarwe bij draaien als je daar tekort van hebt, of denk ik te simpel?
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr tuurlijk kan dat
deJong
@ronald-deutz-fahr beetje raap in de premix. Ureum van 15😄
@deJong hier is die ook rond de 18 laatste maand, is wel scherp voor ons doen. Snelle kuil en trage mais, zeg maar wat er aan scheelt. En donders best eiwit in de tank voor ons doen! Al 4 maanden 2 tienden hoger als zelfde periode jaar ervoor…
+2
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Kan goed ja, dan zou je meer eiwit bij moeten voeren. Maar momenteel met 1e, 2e, 3e snede, mais en bierbostel 28.5 l met goede gehaltes en een ureum van 13 met de laatste mpr, vinden het wil prima zo. Dit is voor de koe minder schadelijk dan een te hoog ureum heb ik het idee altijd.

(klik om te vergroten)

Dit is het resultaat de laatste mpr, week of 2 terug
+1
@johndeere6230 mooie gehaltes en scherp ureum 👌🏻 kan dus wel
BEboer
@johndeere6230 beetje meer op de gas duwen bij de opstart en bij de vaarzen wel keurige gehaltes 👌
johndeere6230
Quote Reactie van @BEboer:
beetje meer op de gas duwen bij de opstart

Hebben maat 1 soort brok, dus valt verder weinig aan te sturen. Qua vaarzen hebben we liever dar ze de eerste lijst maar wat rustiger aan doen en doorgroeien dan gelijk een plas melk eronder. Komt voor de levensduur en latere productie wel ten goede denken wij.
BEboer
@johndeere6230 ik was vroeger ook van dat idee maar als je vaarzen vroeg doet afkalven moet je zewel hard voeren anders melk je ze mager. Ik voer ze ook maar 1 soort maar sinds een jaar of 2 een hogere vemnoot als voorheen
johndeere6230
Quote Reactie van @BEboer:
als je vaarzen vroeg doet afkalven moet je zewel hard voeren anders melk je ze mager

Dat is zeker zo, wij doen ze ook niet te vroeg bij de stier en wisselt ook per vaars. We doen alles met natuurlijke dekking, maar zou bij de vaarzen voornamelijk soms langer willen wachten met drachtig krijgen, zijn vaak machtig persistent, groeien ze mooi door.
fendtfarmer412
@BEboer wij hebben bij de melkkoeien twee putten, 1 rantsoen en 1 put wel schuim en de andere niks. Dus ik snap het ook niet
ford8630power
@fendtfarmer412 hier ook, 5 putten en op 3 geen schuim, achter de robots volop groen/blauw schuim en op de ander gelig schuim.
zettelmeyer
@ford8630power waar de robots op staan zeker meer schuim? Is hier wel zo....
J asper
@zettelmeyer Hier bij de droge koeien.
ford8630power
@zettelmeyer Daar veruit het meest ja
johndeere6230
Quote Reactie van @zettelmeyer:
waar de robots op staan zeker meer schuim

Zal Dat niet door het spoelwater kunnen komen?
zettelmeyer
@johndeere6230 denk dat dat wel invloed heeft....
johndeere6230
@zettelmeyer

Denk het zelf ook wel ja, heb zelf ook het idee dat de ligging van het mixergat tov de windrichting van invloed is. Met harde wind op het mixergat wordt het vaak erger had ik het idee op werk eerder
+1
zettelmeyer
@johndeere6230 daar durf ik niks over te zegge. Koude nachten en overdag warm heb ik wel het idee van
+1
Baltus_steyr
@johndeere6230 heb hier het idee met harde wind via de mixergaten ook snel harder gaat schuimen, en van snelle weersverandering.
J asper
@Baltus_steyr Jij had toch geen schuim meer met agrimestmix?
+1
Baltus_steyr
@J asper klopt. Het ging best goed, minimaal schuim op de mest. Op wat plekjes had ik wat schuim op staan. Nu voor het eerst de mest tegen de roosters gehad. Dat heb niet eerder voor mekaar gehad. Maar zodra het de roosters aanraakte begon die toch wel aardig te schuimen. En haal ik er wat mest uit schuimt die ook wel rustig door. Helaas voorkomt het spul van Rinagro nog niet helemaal. Maar ik kan wel meer mest kwijt als voorheen dus dat scheeld mij weer opslag!!
@Baltus_steyr jammer. Wel een eerlijk antwoord.
Het echte ‘wondermiddel’ moet schijnbaar nog uitgevonden worden, helaas..🙈
EA_MF
@ronald-deutz-fahr het echte wondermiddel is verboden in europa.
Baltus_steyr
@EA_MF is een soort stikstofpoeier wat je door de mest moet gooien tijdens het mixen toch?
EA_MF
@Baltus_steyr monensin schijnt erg goed te werken, 1x toepassen en je bent van de schuimbende af. Enige manier om daar nog aan te komen is kexxtone bolussen vermalen 😅 🤑

Wat jij bedoeld is denk ik perlka, dat is een kalkmeststof die je tijdens het mixen door de mest mengt. Dat moet (als ik boeren hier in de omgeving moet geloven) ook goed werken.
Baltus_steyr
@EA_MF ja die perlka. Het helpt wel goed tegen de schuim, maar het haalt je kwaliteit mest ook naar beneden volgensmij.
+1
EA_MF
@Baltus_steyr geen idee wat het precies doet. Ik denk dat dat hele drijfmestkwaliteit verhaal vooral gelul achter de komma is zolang iedereen gewoon op forfataire normen blijft uitrijden.
@EA_MF vertel 😅
+1
J asper
@Baltus_steyr 👍🏻👍🏻 Zodoende, ik weet het ook niet en volgens mij weet niemand het. Maar het ene jaar heb je gewoon meer last van er van dan het andere jaar. En soms is het binnen paar dagen ook zo ineens zaakie met die rommel 🙈
@Baltus_steyr Mixt de mest wel makkelijker met agrimestmix? Om die reden zouden wij het misschien willen aanschaffen.
Baltus_steyr
@Fendt303LS_Vincent ja de mest met agri mest mix, mixt een stuk beter en is mooi homogeen. Ik heb de put vorige week nog voor de zekerheid gemixt omdat ik een paar vracht liet wegen en monsteren en afvoeren en dan wou ik het gemixt hebben omdat we elke week de drinkbakken ook schoon maken wil ik niet alleen het waterige mest gemonsterd hebben. Boven op zat wel op wat plekken een korst en die kon ik niet gemixt krijgen omdat ik de put te vol heb , stuwt het zo over de muur heen.
We doen de agri mest mix door de drinkbakken heen en daarna maken we ze schoon. Op de plekken van de drinkbakken kwam geen schuim. Op de andere plekken ontstond wel schuim. Volgens de verkoper hoeft er niet gemixt te worden. Ik ben zelf toch wel van mening dat je vaker even kort rond mixt . Dan zou dan elektrische mixer elke week een min of 15 wel ideaal zijn ...!
JohnDeere5085
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
op de plekken van de drinkbakken kwam geen schuim.

Zou dat niet eerder komen door het water wat valt in de put? Voor zover ik onderzoeken heb gelezen is er nog geen duidelijke oorzaak en dus oplossing voor het schuimen van drijfmest. Mechanisch bestrijden kan wel; rondpompen, water sproeien over schuim of luchtmix installatie in de put.
Baltus_steyr
@JohnDeere5085 eerder had ik op die plekken van de waterbakken ook dik schuim , en nu niet.
JohnDeere5085
@Baltus_steyr ok duidelijk
@Baltus_steyr oke klinkt goed, bedankt voor uw reactie. Dan gaan het we maar eens proberen.
deJong
@Baltus_steyr bij ons draait de electrische mixer in de put voor de mestscheider iedere avond 10 min o.i.d. staat evengoed schuim op🤷‍♂️
Baltus_steyr
@deJong ok. Ik denk als je dat dan zou combineren met de agrimest mix de schuim beter weg houdt dan op de manier zoals ik het deed!
J asper
Ik denk dat je alleen met een Mestrobot met water sproeier(die je vol gooit met olie naar keuze) de schuim weg houd.

Of gewoon met de gieter/rugspuit rond.
Baltus_steyr
@J asper rug spuit of gieter blijf je ook bezig...🙈😂🤦‍♂️
rommert14
Wat een gezever over schuim en maar tegen mij zeggen dat zand veel werk is 🙈
J asper
@rommert14 Heb ook geen schuim dit jaar(tot nu toe tenminste) maar dat zand helpte tegen schuim hoor ik voor het eerst.
rommert14
Quote Reactie van @J asper:
helpte tegen schuim hoor ik voor het eerst.





Dichte vloeren dus sowieso geen probleem met schuim, de enigste groep die wel op roosters loopt wel eens last van als de mest tegen de roosters staat.
J asper
@rommert14
Quote:
Dichte vloeren dus sowieso geen probleem met schuim,

Haha, genoeg mestsilos overstroomt door die schuim zooi.
+1
rommert14
@J asper heel enkel hier maar het is nooit een groot probleem.
Baltus_steyr
@rommert14 dat hoor je mij niet zeggen😂😂
deJong
@Baltus_steyr nou hier staat wel de wind op.

Ook zitten de robots op deze put. Het schuimen begon onder de robots en bij. De mixer🤷‍♂️
+2
EA_MF
@johndeere6230 alle olie is natuurlijk toch? 😜
+2
@deJong moet je @Fendt926Driver even berichten, die weet er een middeltje voor.
+1
case 745 xl
Vaak voor dat gat gestaan met de tankauto
+2
johndeere6230
@EA_MF

Hahah jaa, dan kunnen we over een jaar of 20 gaan olie pompen in bruntinge city of niet?😜😜
JohnDeere5085
Voorlader bevalt nog goed? Wat voor stuurventielen en joystick heb jij erin?
+1
deJong
@JohnDeere5085 jah ik ben blij met deze mx 412 lader, mach snelwissels en mechanische joystick van mx👌

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Ares 617 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!